Kdo je kriv

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Ni res da mora biti več pasov, v zakonu je zapisano samo "da mora biti dovolj prostora":
Citat:
Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;
https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/50-clen-prehitevanje

Nekaj sem se še spomnil glede tega člena. Ta člen omenja "vozišče", v našem primeru pa se gre za križišče. Je kje zakonu napisano, da velja ta člen tudi za križišče?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
53 člen Vožnja mimo pa (vsaj enoslednim vozilom ?!?!)
Če je v primeru iz prejšnjega odstavka na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem.

Torej bi analogno sklepal, da tudi dvosledno vozilo ne sme narediti takega manevra če je izpolnjen zgornji pogoj.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Hm...kateri člen zdaj gledamo, 50 ali 53? Se gre za prehitevanje ali vožnjo mimo?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Ok, gre se za prehitevanje
smile-1.gif

Slikico v OP si pravilno narisal, da sta bili dve vozili, ki jih je prehiteval, ali več? Sta ti obe vozili zavijali levo in to nakazali ali je to storilo zgolj prvo vozilo, drugo pa ne?

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.914
113
A potemtakem to pomeni, da na Litostrojski, vkolikor tam čez železnico več vozil zavija levo, ti ne smeš po desni mimo?

To mora samo kak policaj zvohat, pa je proračun rešen. Še avtobusna je direkt za križiščem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Kolone se ne sme prehitevat, kolona pa pomeni 3 osebna vozila ali več oz tovorno vozilo in 1 osebno. Očitno pa se gre v tem primeru za prehitevanje in ne vožnja mimo, no saj, logično, vožnja mimo bi bila, če obvoženo vozilo ne bi imelo vključenega motorja, etc, bi mirovalo torej.

Pa tudi, logika, če bi šel prehiteval kolono ki zavja levo, kako veš, da imajo vsa vozila pred tabo namero zavit levo, mogoče pa je vmes kak starček, ki pač čaka, potem pa lahko skoči pred tebe in bum.

Litostrojske ne poznam, oz se ne spomnim dovolj dobro, kakšna situacij je, google street view bi pomagal
smile-1.gif

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.552
927
113
Citat:
Uporabnik kwa1 pravi:
Citat:
Če si edini za zavijanje levo in se dovolj pomakneš v križišče, lahko ostali za tabo normalno peljejo naprej naravnost oz. desno. Se pa zabaše, če ni izpolnjen ta pogoj (se ne pomakneš dovolj naprej oz. še en ali več teh za tabo zavija levo).
če bi oba, ki zavijata levo, lahko speljala istočasno se sploh nebi pogovarjali kdo se je kako postavil in kdo je kriv, če poči....a se mi sploh pogovarjamo o isti zadevi?....včasih imam občutek, da ne gledamo isto pozicijo
bonk.gif

Ubistvu sem tvoj post citiral, ker si (sicer le deloma) citiral tisto, na kar sem potem odgovarjal.
Se pravi - govoril sem o tem, če prideš iz smeri kamnika oz. komende.

Da ne govorim še o tem, kako lepo znajo mojstri zabiti križišče za komendo - bognedaj, da bi pustil vsaj nekaj lufta, da lahko kdo zavije proti oz. iz komende. Ampak to je itak problem povsod, da avti stojijo v križiščih.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz

mogoče sem spregledal, ampak a se ne bi dejansko vate zatelel na delu cestišča, ki je namenjeno zavijanju desno, in ne vožnji naravnost? To ne igra vloge? Pomoje bi samo morali zarisati desne črte, da se ve kje je vozni pas za naravnost, pa bi bil problem rešen.

V bistvu če se je umikal zelo desno, je šel že čez rdečo luč za tiste iz vodic
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Lahko bi se zgovarjal, da je zaradi tebe moral spremenit smer, ker se je skušal ogniti trčenju, etc...

Pomoje je tu samo finta, da sodišča po hitrem rešijo, da ne zgubljajo časa na banalnih primerih. Če pa greš v pritožbo ali pa civilno tožbo, pa zna biti sodba čisto drugačna.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Pomoje bi samo morali zarisati desne črte, da se ve kje je vozni pas za naravnost, pa bi bil problem rešen.

Problem bi bil rešen, če bi se voznik, ki je imel zaviti levo, ne odločil, da mu iz nasprotne smeri nima kdo pripeljati, ker je po njegovi oceni premalo prostora in potem tako mora biti.

Do trka (če bi prišlo) ne bi prišlo zaradi morebitne vožnje po bankini ipd. kot je tudi odveč debata, ali je imel voznik, ki je vozil (kolikortoliko) naravnost v avtu vso predpisano opremo in prvo pomoč z veljavnim rokom trajanja. Na trk to ne bi vplivalo. Če bi npr levozavijajoči šel od doma (službe, koderkoli) pet minut prej, bi prav tako ne prišlo do trka - in kaj sedaj? Je kriv, ker je cincal?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
53 člen Vožnja mimo pa (vsaj enoslednim vozilom ?!?!)
Če je v primeru iz prejšnjega odstavka na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem.

Torej bi analogno sklepal, da tudi dvosledno vozilo ne sme narediti takega manevra če je izpolnjen zgornji pogoj.

Tukaj si ti kriv in nihče drug. Nima smisla, da zdaj iščeš neke luknje v zakonu. Ker ne smeš izsiljevat prednosti. Če bi bil malo nesramen, bi tebi in darjanu predlagal obnovitev znanja v kakšni avtošoli.

Zdaj tudi vidim zakaj se včasih tako čaka, ko eden zavija levo potem pa cela kolona zadaj stoji.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Avtošola tu nima kaj dosti, pravo je le pravo, močno dvomim, da imam napačno stališče.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Problem bi bil rešen, če bi se voznik, ki je imel zaviti levo, ne odločil, da mu iz nasprotne smeri nima kdo pripeljati, ker je po njegovi oceni premalo prostora in potem tako mora biti.

Do trka (če bi prišlo) ne bi prišlo zaradi morebitne vožnje po bankini ipd. kot je tudi odveč debata, ali je imel voznik, ki je vozil (kolikortoliko) naravnost v avtu vso predpisano opremo in prvo pomoč z veljavnim rokom trajanja. Na trk to ne bi vplivalo. Če bi npr levozavijajoči šel od doma (službe, koderkoli) pet minut prej, bi prav tako ne prišlo do trka - in kaj sedaj? Je kriv, ker je cincal?

v bistvu če pogledaš sliko, v tej smeri kot je slikano, ne vozi po bankini ampak vozi po pločniku. Tam nima kaj delati avto. Križišče je nepregledno, potem imaš pa še nestrpneže, ki hočejo na vsak način priti mimo, da ja ne bi malo čakali (zakaj ne grejo 5 minut prej od doma?) in vozijo čez pločnik mimo kolone.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Tukaj si ti kriv in nihče drug. Nima smisla, da zdaj iščeš neke luknje v zakonu. Ker ne smeš izsiljevat prednosti. Če bi bil malo nesramen, bi tebi in darjanu predlagal obnovitev znanja v kakšni avtošoli.

Zdaj tudi vidim zakaj se včasih tako čaka, ko eden zavija levo potem pa cela kolona zadaj stoji.

Ampak a lahko govoriš o izsiljevanju prednosti, če nekdo pripelje tam, kjer ne bi smel? Če mi kdo pripelje iz desne v napačno smer po enosmerni na katero se vključem, bom jaz kriv, če se bova zaletela? Gre čez rdečo pa mi je desni? Ne sme mimo kolone po desni pa je šel?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:

Ampak a lahko govoriš o izsiljevanju prednosti, če nekdo pripelje tam, kjer ne bi smel? Če mi kdo pripelje iz desne v napačno smer po enosmerni na katero se vključem, bom jaz kriv, če se bova zaletela? Gre čez rdečo pa mi je desni? Ne sme mimo kolone po desni pa je šel?
Noben ni prišel tam kjer ne bi smel. In v križišču ti lahko kdo pripelje nasproti, ko greš levo in upam, da veste kdo ima prednost.
Mimo kolone po desni se pa lahko gre. Ne vem, od kje vam ideje, da moraš čakat za kolono, če zavijajo levo.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Za enosledna vozila velja, da ne smejo mimo v križišu. Tako razumem 53 člen. Eni ne ločite križišč od uvoza.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nisem bral vsega, vendar situacija na risbi na začetku teme je zame nedvoumna. Če ni križišče označeno kot večpasovno, nima oni nasproti kaj prehitevati po desnem pasu.

Praviš, da ceste v križišče niso večpasovne. Tale situacija je zelo mogoča v Novih Jaršah, kjer so uvozi in izvozi v vzhodni smeri tako široki ( vendar označeni kot enopasovnica), da se vozniki avtomatsko prerazporedimo v dve vzporedni koloni.

Če je samo dvopasovna cesta in križišče in če prometni pasovi v svojo smer niso označeni, nima oni, ki je zavijal desno, tam kaj delati. Tudi ni kaj razmišljati o krivdi, ker na izpitu v avtošoli nisi smel imeti narobe niti ene situacije v križiščih.