Kdo je kriv

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
Citat:
Tukaj si ti kriv in nihče drug. Nima smisla, da zdaj iščeš neke luknje v zakonu. Ker ne smeš izsiljevat prednosti. Če bi bil malo nesramen, bi tebi in darjanu predlagal obnovitev znanja v kakšni avtošoli.

Zdaj tudi vidim zakaj se včasih tako čaka, ko eden zavija levo potem pa cela kolona zadaj stoji.
a si se ti sploh slišal kaj govoriš?
bonk.gif

v prvem stavku bi poslal Roberta v avtošolo, ker ne ve da mora počakat padalca, ki prileti izza avta....
bonk.gif

v drugem se pa ne čudiš, da je taka gužva, ker levozavijajoči obvisijo na sredini, zaradi ravno teh padalcev, ki jim ti daješ prednost...
bonk.gif

kaj zdej, odloči se kdo dela "zdraho" v križišču
evil.gif

jao kao, ljuje se sploh ne poslušata kaj govorite
bonk.gif

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
cheer.gif

sploh ne vem zakaj toliko filozofije....
bonk.gif

en pas se pripelje v križišče, en gre skozi križišče in en se nadaljuje naprej....

matematika za prvi razred 1 + 1 = 2
cool-1.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Za enosledna vozila velja, da ne smejo mimo v križišu. Tako razumem 53 člen. Eni ne ločite križišč od uvoza.
Eni pa pravilom dodajate kar neke svoje ideje. V tem členu niso nikjer posebej omenjena križišča in uvozi.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Nisem bral vsega, vendar situacija na risbi na začetku teme je zame nedvoumna. Če ni križišče označeno kot večpasovno, nima oni nasproti kaj prehitevati po desnem pasu.
To ni res

Citat:
53. člen

(vožnja mimo)

(2) Če voznik svojo namero, da bo zavil levo, nakaže s predpisanim znakom in se postavi v takšen položaj, iz katerega se da nedvoumno sklepati, da bo zavil na levo, smejo drugi vozniki voziti mimo le po njegovi desni, če je na cesti dovolj prostora.

Citat:
50. člen

(prehitevanje)
(2) Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik kwa1 pravi:
bonk.gif

v prvem stavku bi poslal Roberta v avtošolo, ker ne ve da mora počakat padalca, ki prileti izza avta....
bonk.gif

v drugem se pa ne čudiš, da je taka gužva, ker levozavijajoči obvisijo na sredini, zaradi ravno teh padalcev, ki jim ti daješ prednost...
bonk.gif

evil.gif

bonk.gif

Dobro sem slišal, kaj govorim. A ti ne bi poslal v avtošolo vsakega, ki ne ve, kdo ima v križišču prednost?
Če boš dobro prebral pravila, boš videl, da tisti, ki vozijo naravnost lahko grejo po desni mimo, če je dovolj prostora. In to niso nobeni padalci, ki jim dajem jaz prednost, ampak jim daje prednost zakon.
Levozavojajoči pa ne obvisijo v križišču, zaradi "padalcev", ampak zato, ker nimajo prednosti.
Zdraho v križišču delajo pa vsi, ki izsiljujejo ali pa ovirajo promet. Tukaj se eno stalno na neka pravila sklicujete, obenem pa sami ne upoštevate osnovnih pravil prednosti v križiščih.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik kwa1 pravi:
bonk.gif

bonk.gif

bonk.gif

evil.gif

bonk.gif

Dobro sem slišal, kaj govorim. A ti ne bi poslal v avtošolo vsakega, ki ne ve, kdo ima v križišču prednost?
Če boš dobro prebral pravila, boš videl, da tisti, ki vozijo naravnost lahko grejo po desni mimo, če je dovolj prostora. In to niso nobeni padalci, ki jim dajem jaz prednost, ampak jim daje prednost zakon.
Levozavojajoči pa ne obvisijo v križišču, zaradi "padalcev", ampak zato, ker nimajo prednosti.
Zdraho v križišču delajo pa vsi, ki izsiljujejo ali pa ovirajo promet. Tukaj se eno stalno na neka pravila sklicujete, obenem pa sami ne upoštevate osnovnih pravil prednosti v križiščih.

In če pelje po pločniku mimo po desni? Kdo bi bil kriv?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik kwa1 pravi:
bonk.gif

bonk.gif

bonk.gif

evil.gif

bonk.gif

In če pelje po pločniku mimo po desni? Kdo bi bil kriv?

Sem posebej podaril, če je dovolj prostora.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
In kako boš videl namero vseh vozil v koloni, da zavijajo levo, če že prehitevaš kolono? Pa kolono se normalno ne sme prehitevat, dvomim, da se jo lahko v križišču. 53. člen govori v ednini.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Si pa vztrajen. Da se ti da ...

Jaz sem jim povedal na začetku teme, zdaj pa samo še opazujem temo in se lahko samo smejim. Me pa toliko bolj skrbi na cesti, ko vidim koliko ljudi ne zna vozit.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Na začetku teme sem edino prav povedal jaz, potem pa se je vsulo.

A tole???
hysterical-1.gif

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če je moral zapeljati na bankino že to pove dovolj o neprilagojeni vožnjo s strani tistega, tako da bi rekel, da on. Lahko pa deljena krivda s tabo, odvisno od ostalih dokazov in sodnika.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Seveda. Člen 50. lepo piše:

Citat:
vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;

Ker je moral zapeljati oz peljati po bankini/pločniku pomeni, da ni bilo dovolj prostora za prehitevanje. Poleg tega pa člen 50. govori v edini, mogoče to pomeni da dovoljuje prehitevanje v križišču le enega vozila, ko pa jih je več, se pa že ne sme? Da ne omenjamo tega, da če se gre prehitevat več vozil, sploh ne moreš vedeti sigurno, če imajo vsa vozila namero zaviti levo.

Kakorkoli, roberto je peljal pravilno, ker se tisti, ki se zakanta v njega tam ne bi smel pojaviti, če bi vozil po zprcp in je krivda njegova.

Lahko bi pa posledično bila tudi deljena krivda, torej prvi kazen zaradi neprimernega prehitevanja, roberto pa zaradi odvzema prednosti, kot rečeno, odvisno od dokazov oz "resnice".

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
In kako boš videl namero vseh vozil v koloni, da zavijajo levo, če že prehitevaš kolono? Pa kolono se normalno ne sme prehitevat, dvomim, da se jo lahko v križišču. 53. člen govori v ednini.
Upam, da so te v avtošoli kdaj naučili, kako se nakaže, da boš zavil levo. Če nisi bil nikoli v avtošoli, se pa spomni, kako so te učili na kolesarskem izpitu.

Se opravičujem, če se ti zdi, da sem nesramen, ampak tukaj pišeš take stvari, da ne vem a se delaš norca ali pa sploh nisi nikoli delal izpita, kot recimo tole:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ta člen omenja "vozišče", v našem primeru pa se gre za križišče. Je kje zakonu napisano, da velja ta člen tudi za križišče?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Narobe razmišljaš, no saj nisi edini. Če so vozila v koloni, ne moreš ravno videti namere vsakega avtomobila, da bo zavil levo. Edino če stopiš ven iz avta, greš malo v levo, da vidiš če vsem utripajo smerokazi. Lahko sicer vidiš vse že iz avtomobila, ampak je zelo različno od situacija do situacije.

Pa to tudi niti ni najbolj važno. Važno je tole, členi zakona ki pridejo v poštev:

Citat:

Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:

2. če je voznik, ki vozi pred njim, že dal znak, da bo prehitel vozilo pred seboj ali zavil v levo, ali se je razvrstil za zavijanje v levo, razen kadar ga prehiteva v skladu z drugim odstavkom 50. člena tega zakona

Torej voznik sploh ne bi smel prehitevat, ker v skladu s 50. členom za prehitevanje po desni ni imel dovolj prostra.

Pa ne si mislit, da je tako neumno tisto vprašanje, zakon namreč prepoveduje prehitevanje v križišču, razen nekaj izjem (člen 50 in 53). Saj veš, kako je napisan zakon, da je treba dosledno vse prebrati, kmečka logika marsikdaj zataji, zato sem vprašal, a sam ugotovil kasneje kako in kaj.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Narobe razmišljaš, no saj nisi edini. Če so vozila v koloni, ne moreš ravno videti namere vsakega avtomobila, da bo zavil levo. Edino če stopiš ven iz avta, greš malo v levo, da vidiš če vsem utripajo smerokazi. Lahko sicer vidiš vse že iz avtomobila, ampak je zelo različno od situacija do situacije.

Pa to tudi niti ni najbolj važno. Važno je tole, členi zakona ki pridejo v poštev:

Citat:

2. če je voznik, ki vozi pred njim, že dal znak, da bo prehitel vozilo pred seboj ali zavil v levo, ali se je razvrstil za zavijanje v levo, razen kadar ga prehiteva v skladu z drugim odstavkom 50. člena tega zakona

Torej voznik sploh ne bi smel prehitevat, ker v skladu s 50. členom za prehitevanje po desni ni imel dovolj prostra.

Pa ne si mislit, da je tako neumno tisto vprašanje, zakon namreč prepoveduje prehitevanje v križišču, razen nekaj izjem (člen 50 in 53). Saj veš, kako je napisan zakon, da je treba dosledno vse prebrati, kmečka logika marsikdaj zataji, zato sem vprašal, a sam ugotovil kasneje kako in kaj.

Tudi če ne vidiš smerokaza, lahko veš, da grejo levo, če se cela kolona postavi pred križiščem bolj na levo.
To, da ni bilo dovolj prostora za prehitet po desni je pa samo domneva tistih, ki hočete prikazat, da avtor teme ni kriv. In če je tisti avto prišel s tam, pa ni šel ravno po kakem pločniku, potem je bilo prostora dovolj.

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
Citat:
Sem posebej podaril, če je dovolj prostora.
se strinjam....

glede na slikico iz prvega posta, ni bilo prostora....;)

-avto je pred semaforjem vozil po "pločniku"
-v križišču je vozil po cesti, ki je v tistem trenutku imela rdečo luč

da ne govorim o primerih križišč, kjer se poleg zgoraj naštetega zgodi še ti, da v križišču vozil po kolesarski stezi

v glavnem, tole je ornk manever v destno....kar dvomim da je samo vožnja mimo....se kdo vozi po nemški v ljubljani....jao kaj se tam vse počne na semaforju
bonk.gif
....ista situacija....bankina pa vsa razrita....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Citat:

Tudi če ne vidiš smerokaza, lahko veš, da grejo levo, če se cela kolona postavi pred križiščem bolj na levo.
To, da ni bilo dovolj prostora za prehitet po desni je pa samo domneva tistih, ki hočete prikazat, da avtor teme ni kriv. In če je tisti avto
prišel s tam, pa ni šel ravno po kakem pločniku, potem je bilo prostora dovolj.

Celotna debata sloni na tem, kar je napisal roberto in pač moramo izhajat iz tega, da je resnica. Če pa ga hočeš diskreditirat pa verjamem, da boš našel način.

Bottom line, če je res tako, kot je napisal roberto, potem velja tudi to, kar sem napisal.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.500
1.661
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
ksz.....
Mislim, da je že enkrat bila debata o tem križišču. Danes sem ga posnel, pa mi povejte, kako je s to zeleno puščico, ki ugasne in je potem nekaj časa rdeča luč.. Po moji logiki je voznik pred mano v prekršku, jaz sem precej upočasnil, da sem prišel na zeleno. Je pa problem pri tistih, ki križišča ne poznajo in ne pričakujejo rdeče luči.
P.S.: Pa ne se spravljat name, ker sem parkiral na avtobusni postaji, moral sem skočit po kruh.
smile-1.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.500
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
53 člen Vožnja mimo pa (vsaj enoslednim vozilom ?!?!)
Če je v primeru iz prejšnjega odstavka na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem.

Torej bi analogno sklepal, da tudi dvosledno vozilo ne sme narediti takega manevra če je izpolnjen zgornji pogoj.

Ne moreš analogno sklepati, ker je v zakonu točno zapisano, da se nanaša na ENOSLEDNO vozilo!