Kdo je kriv

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Dela. Kaj pa vem, tehnično gledano je v prekršku. Ampak problem je, da normalni semafor ima sekvcenco: zelena, rumena, rdeča...in pri rumeni, če se ne moreš varno ustaviti, še lahko pelješ skozi. Tu pa ni rumene, je samo zelena in takoj rdeča. Kako se naj nekdo, varno, v tem kratkem intervalu preklapljanja, ustavi?

So pa te zelene v desno vedno narejene tako, da do trčenja ne more priti, ker so iz drugih smeri vedno rdeče.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
On se naj ustavi, ker je bil 2m pred črto, ko se je ugasnila zelena puščica?

V prekršku si kvečjemu ti, ker si imel dovolj časa za ustavitev, križišče si pa prevozil ob rdeči+oranžni luči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
V križišču je vedno plac, oz bi moral biti, srž spora, oz debate tukaj, je bila napačna vožnja pred križiščem.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
V križišču je vedno plac, oz bi moral biti, srž spora, oz debate tukaj, je bila napačna vožnja pred križiščem.
Ni bilo nobene napačne vožnje pred križiščem, ker se lahko prehiteva, če nekdo zavija levo in prostora za to je bilo dovolj. Bilo pa je izsiljevanje prednosti v križišču.

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
pa kje v kakem zakonu eksplicitno piše, da se ne smeš peljati po bankini, tudi recimo v primeru izogibanja ustavljenim vozilom?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Ne piše, piše da se lahko prehiti po desni, če je dovolj prostora in se to stori varno.

Vožnja po bankini/pločniku pa to seveda ni.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
confused-1.gif

In kaj je tako nevarnega pri vožnji po bankini oz. pločniku? Ali drugače - je v ZPrCP takšna vožnja definirana kot "ne varna"?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kar sem sedaj razbral... Ali dejstva...
-če je na nasprotni strani samo eden za levo zavijanje in hkrati zavijava levo oba nasprotivozeča in onega nasprotnega drugi obvozi (prehiti po desni) je krivda ob morebitnem dotiku moja
-če so v koloni trije z enakim namenom (oz.tvorijo kolono) in jo četrti prehiti (obvozi) po desni bo kriv le-ta v primeru dotika z mano saj je izvajal nedovoljen manever glede na zakone.
Drugi primer je še bolj pogost...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
confused-1.gif

In kaj je tako nevarnega pri vožnji po bankini oz. pločniku? Ali drugače - je v ZPrCP takšna vožnja definirana kot "ne varna"?

Pojdi se po Ljubljani furati po pločnikih z avtom, pa nam javi nazaj, kako policisti gledajo na tvoje razmišljanje.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Glej, do dotika ni prišlo, ker je (če je) nasprotivozeči naredil prekršek, ampak zato, ker je voznik, ki je zavijal levo, temu odvzel prednost.

Lahko da je levozavijajoči med ocenjevanjem položaja domneval , da bo nasprotivozeči v resnici nasprotistoječi v koloni. Ampak levozavijajoči bi moral opaziti, da nasprotivozeči še vedno vozi, in da bo po vstopu v križišče imel prednost. In bi moral oceniti, kako hitro bo s trenutno vožnjo prišel v križišče. In ustaviti. Levozavijajočii bi se moral ukvarjati z dejstvi, ne pa z vrednotenjem le-teh. "Sem mislil/a, da se bo ustavil" je zelo slaba razlaga nesreče.

Vožnja po bankini ni povzročila nesreče. Vožnja po bankini bi povzročila nesrečo, če bi nasprotivozeči pri tem nekoga zbil.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In....... mimo gola....
V prvem primeru sem odvzel prednost. Pika. Konec.
V drugem primeru je nasprotivozeč naredil izvorni prekršek. Pika Konec. Če ga on ne bi, ni dotika. Beri celo temo, ti je linkan zakon kako in kaj.

Sicer je pa razmišljanje oz. pametovanje popolnoma abstraktno. Ker po Alterjevsko levo zavijajoči ustvarjamo gužvo ker ne potegnemo a v isti sapi moramo čakati na 100% priložnost (torej vsaj 1 km čistine in nobenega Alter voznika). Sedaj pa vedi.

Točno ta trditev se je dokazala v tej temi.

Nazadnje urejeno:

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako je bilo dovolj prostora, ce pa je moral peljati po bankini/plocniku?
A lahko prosim nehaš pretiravat? Avtor teme je lepo napisal, da je peljal po bankini. To, da je vozil po pločniku, je tvoja ideja. Po bankini pa ni prepovedano peljat.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Sicer je pa razmišljanje oz. pametovanje popolnoma abstraktno. Ker po Alterjevsko levo zavijajoči ustvarjamo gužvo ker ne potegnemo a v isti sapi moramo čakati na 100% priložnost (torej vsaj 1 km čistine in nobenega Alter voznika). Sedaj pa vedi.

Točno ta trditev se je dokazala v tej temi.
Levo zavijajoči ustvarjajo gužvo, ker se ne umaknejo dovolj levo. Po tvojem razmišljanju pa je treba izsiljevat prednost, za to da se ne ustvarja gužva.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Še zadnjič. Prekršek, če je bil, ni povzročil nesreče. Lahko dobi kazen, ampak to = to.

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.575
89
48
Od križišča mal naprej na desno
A lahko uštulim š3 jaz eno? Križišče pri qlandinji v Kranju. Če peljem iz smeri planine in na križišču zavijam levo, smer tuš, nasproti ( iz smeri hrastje, čirče ) vozilo isto zavija desno proti tušu, na cesti pa sta dva pasova s prekinjeno črto, desni se nato vključi v levega po 50m. Če je meni prav jasno v takem primeru nima nasprotivozeče vozilo nikakršne prednosti pred menoj, ker imava ob zavijanju vsak svoj pas?Redno se mi namreč dogaja da tisti, ki zavija iz smeri čirč desno enostavno zapelje takoj na levi (moj) pas in mi s tem zapre pot. Ker imam ravno desni blatnik podrajsan, bi mi prav prišel en pacient da popravim zadevo
smile-1.gif