Zakaj je v sloveniji tako kot je...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.547
2.935
113
v lokalni ostariji
ah zame je kozarec moskega spola... (tisti kozarec) pa tudi eni drugi indici pravijo da ni ravno to za kar se predstavlja a pustimo stat...

casa na drugi strani je pa zenskega:)) (tista casa)

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik Torque pravi:
Citat:
Uporabnik s22b pravi:
Naj se ponovim; probal bi ga zadržati do prihoda policije.

Brez uporabe sile bi ti zadržal dva moška?

Seveda, z nihalom jih spraviš v hipnozo in potem lahko še izženeš hudiča iz njih tako da je rehabilitacija popolna in kr na licu mesta...

bonk.gif

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana

Prebral 3/4 topika in se čudim. Bi bili kar kavboji, a?
hysterical-1.gif

Primer.
V hišo vam vlomi vlomilec in menite, da ste ga zato upravičeni pretepsti/ubiti, v glavnem fizično poškodovati, vse pod sumom, da hoče ukrasti:
- televizijo ( 500 evrov > ampak sila dobra)
- 3 x telefon gsm ( 500 evrov )
- očala "đorđo armani" (10 evrov) ( false)
- razne drobnarije ( ajde 1.000 evrov)
Ne pozabimo škode na zgradbi, le ta je/bo okoli 700 evrov, torej skupaj: 2.710 evrov.

"Kolegu" ste pa posodili 5.000 evrov za nakup stanovanja in jih noče in noče vrniti. Oziroma, jih sploh ne bo.
Ali pa kupili ste stanovanje za 100.000 evrov a se je izkazalo, da je firma lopovska, niti stanovanja, niti firme.

Lahko potemtakem pobijemo/ obračunamo tudi z vsemi, ki so nam prizadeli materialno škodo na enak način kot z vlomilcem, ki je sredi noči prilezel skozi okno v vaše kraljestvo, ne glede na velikost zneska. Začevši kar s pekom, ki je začel peči 0,05 gr lažje žemlje od predpisanih in me tako spravil ob 0,04 centa, pa do "uslužbenca", ki je poneveril milijone evrov. Ne direktno naših, ampak davkoplačevalski žep bo pa stokal tudi pri nas.

Torej?
grims-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
345
83
Kras
www.mtl.si
Tukaj si žal pozabil en faktor.
Vsi ostali omenjeni običajno (vsaj za normalnega človeka v normalni družbi) nimajo s precej veliko verjetnostjo zraven minimalno noža, precej verjetno pa pištole. In pri njih ni relativno visoke verjetnosti, da te bodo zaštihali, ko jih dobiš pri tem.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Tukaj si žal pozabil en faktor.
Vsi ostali omenjeni običajno (vsaj za normalnega človeka v normalni družbi) nimajo s precej veliko verjetnostjo zraven minimalno noža, precej verjetno pa pištole. In pri njih ni relativno visoke verjetnosti, da te bodo zaštihali, ko jih dobiš pri tem.

Ker vlomilci dnevno štihajo ljudi, al kak?

A kdo sploh loči med "roparjem" in "tatom"?

Večina vlomilcev se prekleto hitro pobere stran, čim jim nepričakovano razrolaš "lepo breno".
Dobesedno Lepo Breno.

Zakaj bi jih morala pri tem še tolči s kolom po glavi?

A se je kdo vprašal, zakaj določeni alarmni sistemi delujejo po načelu dretja? In ne pretepanja?

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Si tudi ti pozabil na faktor, da tudi ni običajno, da bi lastnik stanovanja čakal v "zasedi" na nepridiprave.

Zato so druge službe/organi pregona. O njihovi učinkovitosti kdaj drugič, a so in imajo pooblastila za pregon.

Da te pa lahko vzame črna noč je pa itak vsakemu treznemu jasno, pa bodisi zaradi tega, ker si pa del v konflikt z mafijo ali pa kakšnimi drugimi pooli. Samo običajne vlomilce (pa jih ne branim) bi pa kar s palicami potolkli, čeprav bi po inerciji verjetno, če bi zavpil BUM oni prvi stisnili rep med noge in "uzela jih magla". Tudi oni se morajo braniti, če so napadeni in mogoče ob vlomu, poizkusu takih dejanj nimajo "morilskih" navdihov (preveč gledamo filme) ampak samo željo, da nekaj sunejo, da zadovoljijo svojo potrebo in neopazno oddidejo.

Potem pa skoči mladec, 190 s kijem na njih. Seveda se bodo branili in tedaj pada vsepovsod.

Sem pa zato, da se kazni za kazniva dejanja vloma rigorozno povečajo (zaradi mene, če zaradi vloma dobijo tudi 10 let), ker tatvina se že ne obravnava tako, za nasilje (oborožen rop) pa doživljensko. Bi bilo takoj več miru.

In običajno padajo žrtve (banke) takrat, ko se najde kakšen samozvani šerif in začne pokati ali pa kazati svoje znanje 3 tedenskega seminarja v Ðu Ðicu. Verjamem, da so nepridipravi še bolj preplašeni kot pa žrtve.

Poglej, tudi kača (strupenjača) ti da mir, dokler je ne pohodiš, tedaj pa ....

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
345
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Ker vlomilci dnevno štihajo ljudi, al kak?

A kdo sploh loči med "roparjem" in "tatom"?
Torej izleda takole. Lastnik zagleda črno senco v hiši in lepo mirno ustane in jo pobara: čuj ti, ded, dej ti meni povej a si ti ropar ali vlomilec? Tolk da vem, a te nalomim ko prasca, ali bo dovolj pih in boš spokal?

No, ti tvegaj kroglo v glavo, jaz vem, da ne bi. Ker ko izbiram potencialno kroglo v glavo, ali pa le šok, potem izberem najprej to, da usekam kot je možno, potem šok, potem pa ''zrihtam'' lokacijo in pokličem policijo.
Nakar ga pa tožim za vso škodo, fizične in duševne bolečine. Aja, in fizičnih bi bilo dovolj
grims-1.gif
.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
345
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik 01481 pravi:

Si tudi ti pozabil na faktor, da tudi ni običajno, da bi lastnik stanovanja čakal v "zasedi" na nepridiprave.

A sedaj govorimo o tvojem hipotetičnem primeru ali o tem dejanskem primeru? Jaz sem repliciral namreč na tvoj post, ki je bil hipotetičen.

Citat:
Poglej, tudi kača (strupenjača) ti da mir, dokler je ne pohodiš, tedaj pa ....

Točno, le da je po tvojem kača vlomilec, po moji logiki pa jaz.
evil.gif

In še enkrat: spoštujem druge osebe in njihovo lastnino. Ko pa nekdo ogroža mene, mojo družino ali pa mojo lastnino, je pri meni izgubil in spoštovanje in pravice, ki gredo normalnemu človeku. Če si že upa vlamljat, potem bo sprejel posledice. S tem da, je zelo dobro, da so takšni posti in povedo normalnemu človeku, kaj mora potem narediti, ko takega loleka polomi. Še sebe malce ''polomt''. Pol pa šele policijo poklicat.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
In v kateri državi živiš?

Ker v SLO tvoj načrt ne bo šel skozi (kljub nesposobnosti policajev).
Poimensko znani morilci se še vedno kaznujejo - razen če imaš na nogah druge superge.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
345
83
Kras
www.mtl.si
Mal si zamešal. Jaz ne bi nikamor mrknil. Bi namreč policijo poklical in tam počakal.

Sicer pa tako: upam, da ga ne bi ubil, bi ga pa z veseljem nalomil na polno. Največjim. Kot drugo pa: če ga slučajno ubijem, upam da sem toliko ''brezobziren'', da me to ne bo preganjalo celo življenje.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Je vseeno, lahko hipotetično, lahko dejansko.

Meni je par let nazaj lump vlomil v drugi avto in sunil radio. Dobila ga je policija in vrnila radio nazaj. Na sodfišču sem ga videl in še opravičeval se mi je. Ugotovil sem, da niti ni slab dečko in če bi ga po tej logiki najprej namlatil in potem kaj vprašal, bi naredil napako. Pa ne pravim, da so vsi takšni, a verjemi mi, večina je bolj usranih kot pa lastnik, če jih preseneti.

In konec koncev, ne gre niti za samo materialno škodo, za to se lahko pobrigaš tudi drugače (zavarovanje, fizična zaščita, varovanje itd.itd) mislim, da gre pri takih "dokazovanjih" nasilja, vsaj tu, v postih, na forumu:

- za kronično nastopaštvo oseb, ki se še v življenju niso soočili z nasiljem in je za njih vse hipotetika (MalcomX)
- za ljudi, ki bi branili svoje premoženje ne glede na ceno, ki jo bodo zato plačali (kij in bejsbolka, pa plinska pištola)
- za ljudi, ki imajo v sebi nabrano agresijo in jo sprostijo na prvega, ki jim je kriv (tedaj je jakost napada zelo intenzivna)
- ter za ljudi, ki preveč gledajo filme (Ameriške), kjer je vsak vlomilce najmanj množični morilec, psihopat, spolni iztirjenec in
se bojijo tudi lastne sence, posebej še, če so fani kakšnih grozljivk.

Si predstavljam scenarij, da gredo ponoči mimo pokopališča in se nekaj .........zgodi.........
uf-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
345
83
Kras
www.mtl.si
Hm, morda sem med katerimi od teh tudi jaz.
Morda pa je le podzavest začela delat, adrenalin in pač pride do tega.
Citat:
Meni je par let nazaj lump vlomil v drugi avto in sunil radio. Dobila ga je policija in vrnila radio nazaj. Na sodfišču sem ga videl in še opravičeval se mi je. Ugotovil sem, da niti ni slab dečko in če bi ga po tej logiki najprej namlatil in potem kaj vprašal, bi naredil napako. Pa ne pravim, da so vsi takšni, a verjemi mi, večina je bolj usranih kot pa lastnik, če jih preseneti.
Jah, če je pa tak fajn poba, zakaj mu pa nisi podaril tisti radio. Ti je plačal škodo? BMK za fajn pobe, če bo meni zaradi kur.. džojnta torej 10 EUR povzročil na avtu za 1000 EUR škoda, letanje po zavarovalnicah in izgubo časa. Zakaj? Zato ker je ta fajn poba pač slučajno prvič to naredil. Ne me hecat. Delat naj gre, pa ne bo tvegal NIČ. Če pa tvega je pa kul: po mojem sprejme naslednjo igro: v eni minuti dobi džoint (in s tem povzroči nekomu škodo v višini 100x več), lahko pa dobi tudi zdrobljeno lobanjo. Pač, loterija. In če tega on ne dojema, potem žalim slučaj... Sorry, I do not give a shit o tem fajn pobu. Hitler je baje bil tudi full fajn deček do svoje lubice. Torej to mu opravičuje vse, a ne?
grims-1.gif
Da ne govorimo o tem, kako dobri igralci so marsikateri taki fajn pobje. Aja, tvoj je moral bit res nesposoben, da so ga policisti dobili.

V glavnem: kakor koli. Nekateri mu lahko pač še pomagate nosit stvari, nekateri mu pač ne bi. Morda pa bi bili tiho kot miš. Nikoli ne veš.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zakaj pa tebi foter ni kar takoj odsekal roke, ko te je prvič zalotil, da si mu sunil 50 sit za bombone?

Razumeš problem tvojega predloga?

BTW - Veliko večino lopovov se da lepo odstraniti z zastrahovanjem. Npr. tulečo alarmno napravo. Zato avtomobili tulijo, ne pa sproščajo električne sunke, ki bi ohromili ljudi.

Tisti, ki se jih ne da na ta način odstraniti, so pa itak tako nevarni, da je zate bolje, da se jih ne dotikaš.

Da ne pozabim - nič nisem zmešala. Velja vse, kar sem napisala - v SLO je tak udarec prepovedan, nameren in se šteje kot umor. Morilci se pa kaznujejo. Celo pri nas.

Nazadnje urejeno:

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Pa sva spet naokoli.

Bi razbil lobanjo tudi nekomu, ki si mu posodil denar, nekomu, ki te je ogulufal pri prodaji ........

Za lov na nepridiprave imamo policijo, za umiritev in postavitev na trdna tla imamo sodišča, za socializacijo in prestajanje kazni zapore. Zakaj moram biti potem jaz Rambo? In verjemi mi, poškodovanje človeka bi nosil celo življenje s seboj, v podzavesti in žal bi ti bilo, ker si tako ukrepal. Če sploh bi. Kako že pravijo. Pes, ki veliko laja, ne grize.
evil.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.123
1.071
113
Citat:
Uporabnik 01481 pravi:
hysterical-1.gif

Primer.
V hišo vam vlomi vlomilec in menite, da ste ga zato upravičeni pretepsti/ubiti, v glavnem fizično poškodovati, vse pod sumom, da hoče ukrasti:
Ne pozabimo škode na zgradbi, le ta je/bo okoli 700 evrov, torej skupaj: 2.710 evrov.
Glej, cifra, nikoli ti nisem oporekal v tvojih razmišljanijh in komentarjih.
Vedno so bili pametni in utemeljeni. Ampak tu mi pa nekako ne gre v račun, da ti
kot samoumevno jemlješ, da bom vsakih nekaj let plačal 700€ za polomljena
vrata, ključavnico, okno. (+še nekaj stvari, ki so zraven izginile)
Meni se to ne zdi normalen strošek (pa čeprav le vsakih nekaj let).

In kaj lahko naredim, da se zaščitim proti temu?
1. poskrbim, da se razširi glas, da v mojo hišo ni dobro vlamljat (ta način ti ni všeč)
2. vgradim alarm in povežem z varnostno službo. Imam mesečne stroške varnostne službe
+ vlomilci imajo še vedno 10 minut časa za "nakupovanje"
3. Zavarovanje. Tu se pa vsako leto počutim oropan, ob dejanski tatvini pa še nategnjen.
"Ja gospod, vloma pa niste doplačali"
"Ja gospod, to krije samo škodo na vratih, ne pa premičnin, ki so jih odnesli"
"Ja gospod, tisto umetniško sliko od Jožeta Spacala bi pa posebej morali zavarovati"
"Ja gospod, zakaj pa niste na novo vrednost zavarovali?"

Vse skupaj se mi zdi nesmiseln strošek za nekaj, kar se nebi smelo dogajati.
Ker vlomi niso nekaj običajnega in pričakovanega.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kraja je običajen pojav v vseh družbah, ker ena skupina nekaj ima, druga pa nima.

Bodi zadovoljen, da ti sploh lahko kaj ukradejo.

Veliko ljudem nimajo kaj vzeti.

Madona, imate s tem probleme. Kot da bi vas ropali najmanj trikrat na teden in je to vaš največji problem...

bonk.gif

Res je - zoprno je. Ampak je del življenja. In tak problem se rešuje na način, da imaš čim manj cirkusa. Vsaj jaz se običajno ne zaletavam zanalašč v vozilo, ki je spregledalo znak za enosmerno ulico, samo zato, da dokažem, da je on/ona v prekršku, jaz pa imam prav. Ker s tem absolutno nič ne pridobim (če izvzamem kup težav in cirkusa.press).

BTW - Spacala imaš?
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Kraja je običajen pojav v vseh družbah, ker ena skupina nekaj ima, druga pa nima.

Bodi zadovoljen, da ti sploh lahko kaj ukradejo.
Tule pa nisi čisto pri sebi. Kaj če mi poberejo recimo 95 ali 100% vsega za kar sem se trudil celo življenje na pošten način? Naj bom vesel tega? Ojojoj!!!
Veliko ljudem nimajo kaj vzeti.

Madona, imate s tem probleme. Kot da bi vas ropali najmanj trikrat na teden in je to vaš največji problem...
bonk.gif

Enako kot prej!

Res je - zoprno je. Ampak je del življenja. In tak problem se rešuje na način, da imaš čim manj cirkusa. Vsaj jaz se običajno ne zaletavam zanalašč v vozilo, ki je spregledalo znak za enosmerno ulico, samo zato, da dokažem, da je on/ona v prekršku, jaz pa imam prav. Ker s tem absolutno nič ne pridobim (če izvzamem kup težav in cirkusa.press).
Ja, samo to da se ne zaletiš je enako temu, da te pri vlomu ni doma. Ko ti na 100% pravilno zapelješ v enosmerno, pa te prekrškar ne opazi in ti tudi njega ne pride do trka. To pa je enako temu, da vlomilca zalotiš!

Pa še to: po moje imaš manj cirkusa, če vlomilca nalomiš. Glede na našo sodnijo in zavarovalništvo, ni kaj dobrih obetov, da bi sploh kako dobil zadoščeno storjeno nepravico nazaj, v primeru, če vlomilca pustiš naj dela po svoje.

BTW - Spacala imaš?
grims-1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.123
1.071
113
Ne, nimam Spacala.
Imam pa Franceta Slano pa še kar nekaj drugih slik (večinoma od bolj neznanih slikarjev, pa nekaj iz domače produkcije).
Doma imamo tudi alarm, povezan z varnostno službo.

Ampak še vedno se mi zdi neumno, da vlomilcu ne moreš nič narediti.
Tudi če ga na najbolj nežen način zadržiš do prihoda policajev, se lahko
zadeva zakomplicira, če je storilec recimo mladoleten.

Ampak še vedno se mi zdi neumno, da ne smem (oz. sem v veliki meri onemogočen),
da sam poskrbim za svojo varnost. Torej brez plačevanja zavarovalnicam, varnostnim agencijam, ipd.

Zakaj nebi naredili obratno: naj se vlomilci zavarujejo za "nevarnosti in poškodbe pri delu",
jaz imam pa proste roke pri obravnavi le-teh.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik 01481 pravi:

hysterical-1.gif

Primer.

"Kolegu" ste pa posodili 5.000 evrov za nakup stanovanja in jih noče in noče vrniti. Oziroma, jih sploh ne bo.
Ali pa kupili ste stanovanje za 100.000 evrov a se je izkazalo, da je firma lopovska, niti stanovanja, niti firme.

Lahko potemtakem pobijemo/ obračunamo tudi z vsemi, ki so nam prizadeli materialno škodo na enak način kot z vlomilcem, ki je sredi noči prilezel skozi okno v vaše kraljestvo, ne glede na velikost zneska. Začevši kar s pekom, ki je začel peči 0,05 gr lažje žemlje od predpisanih in me tako spravil ob 0,04 centa, pa do "uslužbenca", ki je poneveril milijone evrov. Ne direktno naših, ampak davkoplačevalski žep bo pa stokal tudi pri nas.

Torej?
grims-1.gif

Lepe predpostavke?
Kaj pa tole? Skušaš se z delom (= na pošten način) prebiti skozi življenje. Najameš trafiko, vstajaš ob 4:30 in prečepiš v trafiki cel ljubi dan. Ne dobiš veliko, ampak svojo družino lahko preživiš. Nato lokalni "podjetniki" ugotovijo, da tvoja trafika pravzaprav "brezplačno" deli cigarete in gredo približno enkrat na teden "po nakupih". Vsakič sproti imaš škodo, ves svoj trud in zaslužek gre za popravljanje in kritje škode.
crazy1.gif

Javiš na policijo, javiš na policijo, javiš na policijo, javiš na policijo, javiš na policijo, javiš na policijo........ tudi če jih ujamejo, so v 24-ih urah spet prosti (bravo "liberalna" zakonodaja)......
stupid-1.gif

Zadeva se ponavlja, delaš cele dneve, ves zaslužek gre za kritje škode, kmalu imaš celo izgubo. Doma moraš preživeti otroke, tebe pa kradejo tisti, ki živijo od socialne države, za katero delovanje preko davkov tudi sam precej prispevaš.
Poči ti film, greš v zasedo in vzameš pravico v svoje roke.
10.gif

Sedaj pa malo razpravljaj o tej hipotezi (ki je dokaj blizu tistemu, kar se je dejansko zgodilo).