AC - prehitevanje po desni

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
tako ja...po zakonodaji bodo kaznivali tebe ki boš vozil svojo pot po voznem pasu in sicer hitreje kot oni na prehitevalnem....tistega bedaka na prehitevalnim pa ne bo doletela nobena kazen....počasneje je vaarneje...ajoj ajoj.

Bistvo je le eno....da ti to ne pride v navado in da se ti ne bo čakalo niti 5 sekund in boš vedno mahal po desni.

Aja...pa tisti prepočasni po moje izivajo ostale s prepočasno nepremišljeno vožnjo.

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Citat:
V MB ob vsaki jutraniji vožnji preko centra vidim vsaj dva primera vožnje v debelo rdečo (2-3 sekunde!), policajev pa nikjer.

Če te kaj potolaži, jaz to v centru LJ dnevno videvam in to v prisotnosti policajev, ki pa se jim gladko jebe za take prekrše, saj kljub temu, da stojijo par metrov stran, ne ukrepajo.

Tipičen primer je na križišču pri Nami (kjer imaš poleg padalcev v rdečo tudi taxiste, ki obračajo na prehodu za pešče in to čez polno črto ali pa ustavijo in stojijo na prehodu za pešče - tudi več avtov eden za drugim - in jih gladko boli k....c).

Drugo križišče, kjer samo čakam kdaj bo kdo koga zbil je križišče Šubičeve in Prešernove. Tam kolesarji non stop vozijo po napačni strani kolesarske steze in poleg tega ne j....o rdeče luči na semaforju, ampak lepo vozijo v rdečo. Očitno si domišljajo, da imajo prednost pred avtomobili kljub temu
stupid-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Situacija:

814827-Cesta.png

Z rdečim avtom se peljem po AC z ležernih 120 km/h. Naenkrat naletim na kolono, ki pa je na prehitevalnem pasu in se pelje okoli 100km/h. Vozni pas je popolnoma prazen najmanj 1km naprej (običajno je kak kilometer naprej nek tovornjak, ki pa se ne premika veliko počasneje kot 100 km/h), vendar se iz meni neznanih razlogov nihče ne umakne nanj.

Po desni je itak prepovedano prehitevat, ampak a naj se postavim na levi pas in čakam na čudež?

To se mi zadnje čase redno dogaja, če je le malo več prometa na cesti...

To tudi mene zelo moti in tudi jaz grem včasih mimo po desni, vendar z levim očesom gledam paciente na levi, ker nikoli ne veš kdaj se bo kdo od njih odločil odviti nazaj na vozni pas. Vseeno je treba paziti vsaj na mrtvi kot.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Marsikaj razumem, ampak tega pa ne, kako lahko ljudje, ki prehitevajo po desni (pa ne na Celovški, da ne bo pomote), zmerjajo druge, da so pacienti (ker razumem, da s tem implicitno poudarjajo, da sami niso). Ker v prekršku so vsi.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Marsikaj razumem, ampak tega pa ne, kako lahko ljudje, ki prehitevajo po desni (pa ne na Celovški, da ne bo pomote), zmerjajo druge, da so pacienti (ker razumem, da s tem implicitno poudarjajo, da sami niso). Ker v prekršku so vsi.

Boli me [censored]. Kreteni prehitevajo luft na voznem pasu. Kaj naj jih čakam ali kaj?

baufix

Pripravnik
5. nov 2008
155
0
16
Obala
@ChaoRen

Zadevo lahko zelo poenostavimo:
Zakaj obstaja PREHITEVALNI PAS? Za prehitevanje, in popolnoma nič drugega.

Ker boš prehiteval PO DESNI, te bo večina obsodila, da si norec, divjak, ...nevemkajševse...
Ampak, vsi poznamo star pregovor, "POČISTITE NAJPREJ PRED SVOJIM PRAGOM".

Torej: naučite se voziti PO DESNEM voznem pasu, in prehitevanj PO DESNI NE BO VEČ.
Tako enostavna rešitev, ampak za večino nerazumljiva in nedoumljiva.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik baufix pravi:
@ChaoRen

Zadevo lahko zelo poenostavimo:
Zakaj obstaja PREHITEVALNI PAS? Za prehitevanje, in popolnoma nič drugega.

Ker boš prehiteval PO DESNI, te bo večina obsodila, da si norec, divjak, ...nevemkajševse...
Ampak, vsi poznamo star pregovor, "POČISTITE NAJPREJ PRED SVOJIM PRAGOM".

Torej: naučite se voziti PO DESNEM voznem pasu, in prehitevanj PO DESNI NE BO VEČ.
Tako enostavna rešitev, ampak za večino nerazumljiva in nedoumljiva.

Jaz upoštevam CPP, "večni prehitevalci" pa ne. Od BTC-ja se po obvoznici pelji proti MB. Kjer je ovinek v levo (desno ZG in KP), se 3/4 voznikov drži notranjega, t.j. levega pasu. Zakaj tako, mi ni jasno.

Torej moram jaz, da ne bom označen za norca, dohiteti kretene na levi, znižati hitrost in se voziti z zadnjim vštric?
hysterical-1.gif

Kaj ne bi bilo bolj normalno, da se prehiteva takrat, ko prideš neposredno za počasnejše vozilo? Ne pa da si delajo 1 km "zaloge", samo da ne bi kdo šel pred njimi mimo?
bonk.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Se pravi na svetu obstajajo samo dvoji vozniki.

- tisti "angleži", ki se nonstop vozijo po levem pasu in delajo gužvo
- tisti, ki prehitevajo po desni

bonk.gif

Kje sem pa potem jaz, ki nočem prehitevat po desni zaradi varnosti, si pa srčno želim, da še v istem trenutku vzamejo izpit vozniku na čelu kolone. Zlepa al pa zgrda.
jezen.gif

Kaj naj pa jaz pometem pred pragom, predno te pošljem v k****, ko mi nepričakovano priletiš po desni. Nč bat zame, jaz te bom že opazu, večina pa ne.

Nazadnje urejeno:

baufix

Pripravnik
5. nov 2008
155
0
16
Obala
@pediater:

Preberi še 1x, in potem repliciraj. Moj post je dal jasno sporočilo, čeprav vem, da ga mnogi ne bodo razumeli.
Torej: poskrbimo za preventivo, ne pa kurativo!

V konkretnem primeru tako, da se PRAVILNO VOZIMO po desnem pasu, in PREHITEVAMO PO LEVEM.
In ne obratno.

Popolnoma jasno pa je: iniciator v tej temi obdelovanega 'prekrška' je 'anglež', in nihče drug.

baufix

Pripravnik
5. nov 2008
155
0
16
Obala
...še en update na tale del tvoje replike:

Citat:

Kaj naj pa jaz pometem pred pragom, predno te pošljem v k****, ko mi nepričakovano priletiš po desni. Nč bat zame, jaz te bom že opazu, večina pa ne.

Če se boš PRAVILNO peljal PO DESNI, potem res ne vidim razloga, da bi te kdorkoli PREHITEL drugače, kot PO LEVI.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Sem te razumel. Ampak še vedno sta v prekršku samo 2. Tisti ki prehiteva po desni in prvi v koloni.

Sem pa jaz eden redkih opažam, ki se postavi na desni pas, ampak ne prehitim. (Upam da nisi en tistih, ki me ***** in nato prehiti po odstavnem.) Ker ga ni boljšega kot v taki koloni, ko na levem vsi nekaj žlajfajo nonstop, menise pa ni treba bati, da bi komu v rit priletel.
cheer.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Nisem pa vedno na desnem pasu. Dobro veš, da ni najlaže priti nazaj na levega, še posebej če se zatakneš za tovornjak in ti hitrost pade pod hitrost na levem pasu.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:

Boli me [censored]. Kreteni prehitevajo luft na voznem pasu. Kaj naj jih čakam ali kaj?

In kaj bi jim ti svetoval? A se naj umaknejo na vozni pas, da bo še vozni pas zaseden? Me zanima, kaj bi potem rekli kreteni, ki divje prehitevajo po desni.
Sam sem se že večkrat jezil v podobnih situacijah na nekoga pred mano, potem pa videl da je v čisto enakem položaju kot jaz: dohitel počasnejše na rehitevalnem pasu in jih noče prehitet po desni.
Če sem tako zdanji v taki koloni in vidim, da se nekdo približuje, se mu večkrat odmaknem na desni pas in pogosto to povzoæi pri takem vozniku pravi napad blendanja, ker desni pas ne bo več prost za prehitevanje.

baufix

Pripravnik
5. nov 2008
155
0
16
Obala
Citat:

Sem pa jaz eden redkih opažam, ki se postavi na desni pas, ampak ne prehitim. (Upam da nisi en tistih, ki me ***** in nato prehiti po odstavnem.) Ker ga ni boljšega kot v taki koloni, ko na levem vsi nekaj žlajfajo nonstop, menise pa ni treba bati, da bi komu v rit priletel.
cheer.gif

Tu se lahko le podpišem. Tudi sam se večinoma ravnam podobno. Ampak pogosto se zgodi, da se 'angleži' zagozdijo in žlajfajo tako, da jim hitrost pade tudi pod 90 km/h, zato mi ostane le dvoje:
- ali da tudi jaz na voznem pasu vzdržujem 'navidezno' varnostno razdaljo, in tudi sam idiotsko žlajfam (čeprav pred menoj na voznem pasu ni nikogar)
- ali pa da v nekem momentu varno potegnem mimo, čeprav se strinjam, da NOBENO prehitevanje ni nikdar 100% varno.

baufix

Pripravnik
5. nov 2008
155
0
16
Obala
@zajbel:

To, da mi nekdo blenda, kadar se vozim po levem pasu, še razumem (čeprav ne odobravam).
Ampak, ko si pa na desnem pasu, pa ti nima kaj blendati.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
še eno pojasnilo glede tistega .. po pasu, ki ni skrajno desni .. ker vam dela toliko težav.

z drugimi besedami povedano: smete prehitevati vozilo, ki vozi po levem pasu .. seveda to velja za dvopasovnice znotraj mesta in NE AC! ..

Tako, vendar pa je to določbo mogoče obiti tako, da si najdeš še par somišljenikov, s katerimi se po notranjem pasu pelješ mimo levega in v tem primeru ne gre za prehitevanje.

Al kako?? Imamo potem pas, namenjen za prehitevanje in pas namenjen za vožnjo na AC, če pa ZVCP tega ne omenja??

Sass in sjtv sta nas čisto zmedla.
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
To tudi mene zelo moti in tudi jaz grem včasih mimo po desni, vendar z levim očesom gledam paciente na levi, ker nikoli ne veš kdaj se bo kdo od njih odločil odviti nazaj na vozni pas. Vseeno je treba paziti vsaj na mrtvi kot.
Kaj pa če bi ves čas manevra držal hupo? Da te ja opazijo!
grims-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Ne, v prekršku so oni.

Tisti, ki jih dohiti, ni.

Zaradi njih pa bo ali:
- se jim pridružil, in bo v prekršku, ali
- jih bo prehitel, in bo v prekršku, ali
- jim bo "sledil" na desnem pasu in tako še bolj zaštopal cesto (sicer ne bo v prekršku)

Karkoli narediš, te bo nekdo imel za "pacienta"...

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
še eno pojasnilo glede tistega .. po pasu, ki ni skrajno desni .. ker vam dela toliko težav.

z drugimi besedami povedano: smete prehitevati vozilo, ki vozi po levem pasu .. seveda to velja za dvopasovnice znotraj mesta in NE AC! ..

Tako, vendar pa je to določbo mogoče obiti tako, da si najdeš še par somišljenikov, s katerimi se po notranjem pasu pelješ mimo levega in v tem primeru ne gre za prehitevanje.

Al kako?? Imamo potem pas, namenjen za prehitevanje in pas namenjen za vožnjo na AC, če pa ZVCP tega ne omenja??

Sass in sjtv sta nas čisto zmedla.
smile-1.gif

36. člen, 5. odstavek ZVCP jasno pravi, da prehitevanje po desni ni dovoljeno na AC .. stop, pika
wink-1.gif
Ne glede na to, kako mi poimenujemo pasove ..

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Na splošno...kriva sta oba...uni ki ovira promet na prehitevalnem in uni ki prehiteva po desnem pasu......krivec je pa ta ,ki se vozi po prehitevalnem ,kajti on je vzrok da ga ostali prehitevajo po desni.....praktično marsikoga prisili v prekršek ,ki ga drugače nebi storil.

Če bi se "angleže" kaznovalo potem nebi blo prehitevanja po desni.....zato pa pravim da so nevarni tisti ki vozijo nepremišljeno in prepočasi.