Še malo praktičnih izkušenj. Naredil s Superbom II 45.000 km. Elegance oprema in konkretno doplačil.
Opcije (splača/ne splača):
• avtomatsko parkiranje: brez veze, deluje sicer odlično in te parkira perfektno, vendar je zelo počasen, kar pomeni, da narediš kolono zadaj: avto kot tak je tudi relativno pregleden, park senzorji fenomenalni in ga ročno parkiraš brez najmanjših težav: morda sem v tem času to uporabil 2x: obvezno pa doplačilo prednjih in zadnjih park senzorjev
• navigacija Columbus in BT prostoročno telefoniranje: deluje fenomenalno, vredno vsakega centa (čeprav je Columbus svinjsko drag, podprta Evropa s Slovenijo in Hrvaško, Srbija žal mrkne), BT podpira več telefonov hkrati in deluje popolnoma brezhibno. Nastaviš in pozabiš (za razliko od nekaterih drugih avtomobilov).
• dodatno ozvočenje (cca. 300 EUR) se splača, priporočam
• senčniki zadaj in na stranskih oknih zadaj: priporočam, odlično
• SUN SET zatemnitev je zelo svetla, vendar priporočam
• sončna streha: priporočam, sam je žal nisem imel in se mi je orenk kolcalo po njej: sploh pri karavanu kjer zasede pol strehe
• Kessy: zagon brez ključa: deloval popolnoma brezhibno, toplo priporočam: ključ je bil lahko tudi v prtljažniku in je zadeva delovala.
• Hill Hold: priporočam, deluje brezhibno
• sistem za nadzor tlaka: deloval brezhibno; priporočam, saj je doplačilo zgolj cca. 50 EUR
• dodatne zračne zavese: delovanja nisem testiral, ampak priporočam, just in case
Napake: to sem bil rahlo neprijetno presenečen, saj pri Octaviji teh izkušenj nisem imel:
• ena bixenonka mi je vibrirala pri vožnji čez luknje: to so odpravili na prvem servisu, čeprav ne v celoti
• pokrov opozorilne lučke v vratih mi je dol padel: sem ga zgolj zataknil nazaj in je bilo ok: izgleda šlamparija pri sestavljanju
• bež tekstil (Elegance) po 45.000 km ni bil najbolj svežega videza (pa ne zaradi umazanije)
Sam avto je sicer odlično narejen, kvaliteta materialov (razen prevleke sedežev pri Elegance) je tudi odlična in bi rekel vsaj enaka, če ne boljša od prejšnjega Passata: s ta novim je žal ne morem primerjat. Kdor pa kvaliteto materialov in izdelave primerja z E klaso ali A6 (ali pa s C klaso in A4) pa se mu lahko zgolj nasmejim. Žal Škoda še ni tako napredovala. Se pa vsekakor primerja in presega vse zgoraj zapisane po notranji prostornosti, tukaj je Superb popoln zmagovalec. Sploh na zadnjih sedežih, kjer je najbolje to, da ti tamali ne dosežejo z nogami prednjih sedežev
.
Kot zapisano je največja prednost Superba notranja prostornost in pa prtljažnik. Cca. 600 litrov, dostopnih preko petih vrat pomeni, da ne rabiš karavana. Smart sistem petih vrat pri limuzini je po moje sicer popolnoma brezveze. Da sem odprl zgolj prtljažnik kot limuzina je bilo morda 10x, od tega 5x, da sem komu pokazal kako to izgleda. 70 kg (ali koliko že je teža) in višja cena je čisti mimosun. Sem prosil tudi, da mi blokirajo prtljažna vrata v peta vrata, pa se baje tega ne da naredit, kar pomeni, da potem vsakič izgubiš 2 sekundi, da se sistem prestavi v peta vrata. Not gut.
Vožnja: udobna, ravno za naše ceste, se da tudi hitro peljati, tudi drseti čez ovinke
, vendar se čuti teža. Ko začne enkrat drseti (sploh zadek) je potrebna hitra reakcija in zadeva se še kar vleče in vleče, preden odreagira (verjetno posledica teže). O kakšni lahkotnosti upravljanja in povratnih informacij kot jih nudi recimo BMW lahko zgolj sanjaš, po drugi strani te vse luknje na naših cestah ne prebutajo, pa tudi pomoči pri sedanju ali vstajanju iz sedeža ne rabiš. Odlično se počuti na AC. Sam bi rekel, da je odličen kompromis za normalne (ne Alter) voznike, kateri včasih malo pritisnejo. Zatesnjenost kabine je odlična, tako da je bivanje brez pripomb. Tukaj bi pohvalil prilagodljive bixenonke (Elegance serijsko, ostale opreme doplačilo), vredne vsakega centa, delujejo fenomenalno in jih toplo priporočam, čeprav cena ni ravno prijazna pri doplačilu.
Še par opomb o posameznih delih opreme:
• prednji sedeži pri Elegance izgledajo odlično, so popolnoma električno nastavljivi s spominsko funkcijo za 3 osebe: vse je odlično, spominska funkcija (veže se lahko na posamezen ključ) deluje fenomenalno, nastavi ti tudi stranska ogledala: težava je zgolj udobnost teh sedežev: sam nikakor nisem našel udobnega položaja v njih, s tega vidika so mi bili bolj udobni sedeži v srednji opremi (se mi zdi, da imajo tudi več stranskega oprijema).
• avtomatsko prižiganje luči in brisalcev deluje odlično, za razliko od nekaterih konkurentov
• klimatska naprava deluje dobro, vendar za moj okus piha preveč na prednje steklo, kar pomeni, da dobiš mrzel zrak na čelo. Rešitev: senčnik dol. Sicer se po začetnem občutnem pišu hitro umiri in postane neopazna. Kar ni samoumevno pri nekaterih konkurentih.
• ESP po letniku 2010 ni možno izključit
.
Oblika: od spredaj mi je fenomenalna, od zadaj limuzina za bruhat (ampak se navadiš, če ne drugače greš proti njej z zaprtimi očmi
), karavan mi je od zadaj zastarel. Notranjost premišljena klasika s kvalitetnimi materiali. Meni zelo všeč, vse je na svojem mestu in na dosegu roke ter logično.
Še glede motorja: imel 1.6 TDI 105KM. Itak Alter voznik se s tem ne bi niti premikal, vendar je motor za normalno vožnjo čisto dovolj. Tudi tempomat na 160 km/h po AC drži brez težav (tudi vrhniški klanec recimo), vendar če je večinoma takšen stil vožnje bo verjetno primernejši 2.0 TDI (pa tudi varčnejši). Sicer pa ni težav, avto ne bo crknil ob izvozi iz podzemne parkirne, pa tudi čez Vršič ga ne bo treba šlepat. Je pa res, da bo zahteval v takšne klance več dela z menjalnikom in malo priganjanja. Motor sicer v primerjavi z 1.9 TDI malenkost šepa z navorom v spodnjem območju, ampak se ga hitro navadiš in je dober sopotnik. Daleč pa od tega, da pod 1500 ne bi vlekel (spet, kot nekateri konkurenti, ki pod tem dobesedno umrejo). Do nekje 140 km/h še korektno gre, nad tem do 160 km/h se prebija, potem pa si vzame čas. Največja hitrost je prišla do skoraj 200 km/h po števcu (torej ravno 190 km/h po GPS-u), vendar si je vzel čas nekje do Munchna do Stuttgarta, da je prišel do te hitrosti
). Pogrešal sem zgolj še daljša prestavna razmerja: recimo pri 1900 vrtljajih ima 105 km/h.
Zaključek: odličen avto za pošteno ceno, zelo priporočam nakup, sploh glede na dejstvo, da Škod ne kradejo (razen, če imaš ''srečo'' in ti jo poberejo po naročilu za rezervne dele). Poleg tega rabljene Škode (Octavia in Superb) nenormalno držijo ceno (celo bolje kot VW), servisi so cenejši od VW-ja. Torej stroški z avtomobilom bodo nizki, tudi zaradi zelo visoke zanesljivosti, katera je posledica dejstva, da Škoda dobi večino novosti z zamudo in se porodne težave le teh že odpravijo.
Še dodatek: avto je za povprečne ljudi, kateri ne dajo veliko na prestiž in ime. Če to rabiš je pač sveta trojica, saj prestiža še nima. Če vsak dan ganjaš do konca po ovinkih, potem ta avto ni zate. Če hočeš imeti najnovejšo opremo (recimo radarski tempomat, opozorilo za črte, avtomatsko prižiganje dolgih luči, LED-ike itd.) potem ta avto ni zate, ker tega ni možno dobiti (Škoda to žal dobi z zamudo). Evo, upam da bo komu to pomagalo. Če rabiš udoben avto za pošteno ceno, greš dostikrat v Srbijo z avtom (in z njim rad tudi prideš nazaj
), imaš rad čim manj stroškov z avtomobilom in bi rad dobil dober denar zanj, ko ga prodajaš, ter če nočeš dajat sosedom razloga za zavist, potem je Superb prava stvar.
Še zadnji komentar: ne mi primerjat Superba z recimo Hyundaijem I40. V tega sem se zgolj usedel in zaključil zgodbo saj so materiali na pogled nikakvi. Bljak. Btw. osebno mnenje, ne sedaj na to zapenjat
.