Torej, zadnje case precej berem razne studije in to. Nove smernice so popolnoma drugacne (oz zelo drugacne).
Prevec beljskovin ni ok, ker tudi precej dvigne sladkor v krvi in posledicno inzulin. Inzulin pa je fat storage signal v telesu.
Puste beljakovine so slabse od masnejsih. Piscancja prsa so slabsa od bedre, recimo. Bedra ima vec mascobe, mascoba pa ima izredno majhen vpliv na sladkor in inzulin. Posledicno je glikemicni index bedre manjsi od prsi.
Primer: delali so studijo, kjer je oseba nekaj casa jedla po klasicnem vrstem redu: juha, glavna jed... Rezultat je bil, da se je velika vecina v skupini zredila. Potem so vrstni red zamenjali in najprej pojedli mascobe. Recimo olivno na zlico in nato vse ostalo. Samo primer. Rezultat je bil, da se skorsj noben ni zredil, nekaj jih je shujsalo. Ob enakem prehranjevanju in zivljenjskem slogu. Namen je bil dokazati pomen vpliva hrane na sladkor in inzulin. Ce se pojejo namrec najprej mascobe, zmanjsako vpliv na cuker celega obroka. Cuker v krvi prej pade in prej je telo pripravljeno trositi salo. Kot ze receno, inzulin je fat storage hormon. Ni torej vse samo kalorije in kaloricni deficit. Dalec od tega. Telo ima svoje mehanizme.