Pes ubil otroka

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.890
-360
113
ze dolgo govorim, za psa je potreben psiho test.

in pes na ketno ne sodi, ker se mu valda sfuzla.

pika. dokler bo to dovoljeno, se lahko pricakuje tudi take incidente...

drugac pa zalostna zgodba...

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.310
2.536
113
V razmerju/odnosu pes človek, je človek na prvem mestu.
Zanimivo je, da mora pes biti tako zrihtan, da ne napade človeka. Človek VE, da je pes nevaren.
Vi, ki imate psa ste lahko srečni, da se z njim razumete. Mi drugi nasankamo zaradi njega.

Tale punčka. Na vrat naj socialna stopi staršem. Pa da vidimo. Socialno in starše in javnost!

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
518
174
43
Ne želim komentirati točno tega primera, ker je zaenkrat znanih premalo podatkov o okoliščinah napada. Me pa nesreča gane, ker imam sam večjega psa in majhnega otroka.

Na splošno pa malo na to temo:

Se da psa izšolati da bo 100% varen? Mislim da ne. Za našega bi včasih dal roko v ogenj da ne bo nikogar poškodoval, mu včasih mogoče tudi preveč zaupal. Pa se je zgodila situacija, da mu je nekdo iz gospodinjstva čistil tace in prijel za eno, ki si jo je pes tisti dan očitno poškodoval. In je bil refleksni ugriz. Naj mi kdo pove, kako šolati za tako situacijo. Ni primerljivo z zgornjim primerom ampak lahko se zgodi. Pes napade tudi (mogoče večkrat kot ne) zaradi straha ali bolečine. Sam imam od svojega incidenta vedno psa in otroka na očeh če sta v istem prostoru ali dvorišču. No je pa res, ni važna situacija - če gre pes na to da ubije (ali hudo poškoduje) človeka, tak pes po moje napada ne sme preživeti.

Glede nevarnih pasem:

V življenju sem bil priča 5 napadom psa. 3x na drugega psa z vodnikom, 2x na človeka. Nikoli neka znano nevarna pasma (rotweiler, pitbull...). Večkrat (3x) pa nemški ovčar. Se mi je zgodilo, da sem na sprehodu s svojim psom naletel na idiota z spuščenim ovčarjem, ki je stisnil našega psa na povodcu za vrat. 1 mesec kasneje dobesedno pred mojo hišo isti nemški ovčar na sprehodu strese malo ščene od starejše gospe (spet na povodcu). Take debile od lastnikov pa je treba pribijat na križ, mogoče pa na prvo žogo človeka, ki je imel svojega psa v ograjenem dvorišču in na ketni. Je pa res, da imam svoje mnenje o psih na ketni - nisem še srečal izjemno prijaznega - po moje zaradi pomanjkanja stika z ljudmi oz. socializacije.

Glede šol:
Naš pes je opravil malo šolo, nadaljevanje, in še eno nadaljevalno šolo v prvih dveh letih. Razen poslušanja komand, nimam občutka, da sem od tam dobil boljšega psa. Šele po zgornjem incidentu, sem našel človeka s pravim znanjem, s katerim sva trenirala psa individualno in delala na specifično njegovih vedenjskih težavah, socializaciji, situacije s spuščenimi psi, s strahom psa...ne samo Poli pred nos pa hodi poleg. Zato sem psa vozil 80km daleč na treninge. Tistih 15-20h se je zelo poznalo na karakterju psa na splošno pa tudi na mojem razumevanju njegovega obnašanja in je bilo bolj koristnih od vseh prejšnjih šol.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.380
113
Tolko govora o psih pa noben nima preveč pojma.
Pes poleg lastnika rabi še gospodarja.

Če pes nima gospodarja so pa posledice kot so opisane v tem postu.

Najlažje je to videti ko se lastnik sprehaja z psom.
Pes mora stalno hoditi za njim. Ne sme lajati. Kost mu lahko kadarkoli uzameš. Itd...

Če kaj od tega ne štima potem pes nima gospodarja in je prepuščen samemu sebi.
Pol se pa čudite kaj se dogaja.

Za dosežek tega rabiš pa nekaj časa. Ki si ga 99% ljudi ne vzame.

Celo življenje sem odraščal z psi pa še vedno so v roku parih ur skapirali kdo je gospodar. In zato rabiš samo čas.
Samo grdo ga moraš pogledati ko dela kaj narobe pa se hitro nauči kako in kaj. Pa povodec rabiš na zaćetku.
Vse pse se da naučiti. Pri starejših ponavadi traja malo dlje, ker so ga lastniki celo življenje napačno učili.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Zato se kače, ki predstavljajo nevarnost v urbanih področjih odstranjuje/preseli, če ne gre drugače, tudi pokonča.
Enako bi se moralo vestno izvajati s psmi z agresivno zgodovino, pasma ni važna. Ob takem dogodku pa direkt evtanazija.
vse prav. moraš pa se zavedat, da urbana področja so bila pred 1500 leti...kaj?- dom od kače, medveda, jelena. človek je tisti, ki vstopa v okolje živali in ne obratno. greš plavat v morje in te morski pes obgrize.. ni kriv on, on je tam doma, ti pa si doma v LJ. kdo je koga motil v tem primeru?
ta pes je tam na ketni ležal 6 let in ni nobenega pomalical. enostavno tam je bil. če je otrok prišel k pesu, je kriv otrok, pa naj se sliši še tako glupo.
če pa pes lomasti in kolje po ulici, ga je takoj treba pokončat, tukaj pa se strinjam. nimam jaz na tvoji parceli kaj srat.
vsekakor pa stojim za tem. dokler sem doma v dnevni sobi, me medved v gozdu ne bo napadel, če bom pa jaz v gozdu motil njegov mir in ogrožal njegov zarod, bom pa najebal, ampak po svoji krivdi, ni medved kriv da je v gozdu. tak tud pes ni kriv da je ležal na svojem mestu.
ne morem jaz prit na tvojo parcelo, kjer si že 40 let, te pokončat, ker pač ti meni tam motiš mir.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.042
3.556
113
41
Lj
Vsak pes lahko napade, gre se predvsem za verjetnost napada nekaterih pasem, in pa za možnost neke pasme povzročiti poškodbe ali smrt. Čivava pač nima možnosti nekoga zelo poškodovati, tudi če hoče, tako kot večina majhnih pasem. Potem je poleg velikosti še moč ugriza, in nasploh moč psa kot takega. Tu razne mišičaste pasme predvsem izstopajo. In pa seveda kakšen je človek ki ima psa, dejstvo je da mišičaste pasme večinoma lastijo določeni tipi ljud, ki so "nevarni".

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Tolko govora o psih pa noben nima preveč pojma.
Pes poleg lastnika rabi še gospodarja.

Če pes nima gospodarja so pa posledice kot so opisane v tem postu.

Najlažje je to videti ko se lastnik sprehaja z psom.
Pes mora stalno hoditi za njim. Ne sme lajati. Kost mu lahko kadarkoli uzameš. Itd...

Če kaj od tega ne štima potem pes nima gospodarja in je prepuščen samemu sebi.
Pol se pa čudite kaj se dogaja.

Za dosežek tega rabiš pa nekaj časa. Ki si ga 99% ljudi ne vzame.

Celo življenje sem odraščal z psi pa še vedno so v roku parih ur skapirali kdo je gospodar. In zato rabiš samo čas.
Samo grdo ga moraš pogledati ko dela kaj narobe pa se hitro nauči kako in kaj. Pa povodec rabiš na zaćetku.
Vse pse se da naučiti. Pri starejših ponavadi traja malo dlje, ker so ga lastniki celo življenje napačno učili.

Res je. Ampak tudi za izšolanega psa ni garantirano, da ne bo v nikogar skočil. Moj je že tak, da mu lahko kadar koli vzamem kost ali skledo s hrano in da sem zanj 10000%, da mu ne bo prišlo niti na kraj pameti, da bi me čavsnil, tudi če me liže po obrazu. Drugemu pa tega ne morem jamčiti. Zato tudi ne pustim tujcem, da se ga dotikajo. Sploh pa ne otrokom. Ja, lep je, ampak glej ga od daleč. Tudi sam načeloma ne božam tujih psov. Se jih ne bojim, jih pa spoštujem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
nikakor. jaz nimam kaj iskat v tvoji spalnici, razen če me tvoja povabi not. pika. tako je.
če ti hodiš po mojem stanovanju, te bodo odnesli ven 100% in kriv si boš sam, ne jaz.
tak bi moralo bit, pa bi bil mir.
Tako bi moralo bit, pa zaradi takšnih kot je Pepe ni. Probaj lopova pahnit po lastnih štengah....

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.890
-360
113
Ne želim komentirati točno tega primera, ker je zaenkrat znanih premalo podatkov o okoliščinah napada. Me pa nesreča gane, ker imam sam večjega psa in majhnega otroka.

Na splošno pa malo na to temo:

Se da psa izšolati da bo 100% varen? Mislim da ne. Za našega bi včasih dal roko v ogenj da ne bo nikogar poškodoval, mu včasih mogoče tudi preveč zaupal. Pa se je zgodila situacija, da mu je nekdo iz gospodinjstva čistil tace in prijel za eno, ki si jo je pes tisti dan očitno poškodoval. In je bil refleksni ugriz. Naj mi kdo pove, kako šolati za tako situacijo. Ni primerljivo z zgornjim primerom ampak lahko se zgodi. Pes napade tudi (mogoče večkrat kot ne) zaradi straha ali bolečine. Sam imam od svojega incidenta vedno psa in otroka na očeh če sta v istem prostoru ali dvorišču. No je pa res, ni važna situacija - če gre pes na to da ubije (ali hudo poškoduje) človeka, tak pes po moje napada ne sme preživeti.

Glede nevarnih pasem:

V življenju sem bil priča 5 napadom psa. 3x na drugega psa z vodnikom, 2x na človeka. Nikoli neka znano nevarna pasma (rotweiler, pitbull...). Večkrat (3x) pa nemški ovčar. Se mi je zgodilo, da sem na sprehodu s svojim psom naletel na idiota z spuščenim ovčarjem, ki je stisnil našega psa na povodcu za vrat. 1 mesec kasneje dobesedno pred mojo hišo isti nemški ovčar na sprehodu strese malo ščene od starejše gospe (spet na povodcu). Take debile od lastnikov pa je treba pribijat na križ, mogoče pa na prvo žogo človeka, ki je imel svojega psa v ograjenem dvorišču in na ketni. Je pa res, da imam svoje mnenje o psih na ketni - nisem še srečal izjemno prijaznega - po moje zaradi pomanjkanja stika z ljudmi oz. socializacije.

Glede šol:
Naš pes je opravil malo šolo, nadaljevanje, in še eno nadaljevalno šolo v prvih dveh letih. Razen poslušanja komand, nimam občutka, da sem od tam dobil boljšega psa. Šele po zgornjem incidentu, sem našel človeka s pravim znanjem, s katerim sva trenirala psa individualno in delala na specifično njegovih vedenjskih težavah, socializaciji, situacije s spuščenimi psi, s strahom psa...ne samo Poli pred nos pa hodi poleg. Zato sem psa vozil 80km daleč na treninge. Tistih 15-20h se je zelo poznalo na karakterju psa na splošno pa tudi na mojem razumevanju njegovega obnašanja in je bilo bolj koristnih od vseh prejšnjih šol.

no recimo tak tečaj za vsakega lastnika.

pol se pa pejt.

ne pa psa kupit za igračo pol pa ga na ketno prpet in mu 1x na dan vržt 2 roke birketov dokler ne zbere dovolj poguma da ga pelje uspavat, ker mu grejo dreki po dvorišču pač na živce.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.890
-360
113
Vsak pes lahko napade, gre se predvsem za verjetnost napada nekaterih pasem, in pa za možnost neke pasme povzročiti poškodbe ali smrt. Čivava pač nima možnosti nekoga zelo poškodovati, tudi če hoče, tako kot večina majhnih pasem. Potem je poleg velikosti še moč ugriza, in nasploh moč psa kot takega. Tu razne mišičaste pasme predvsem izstopajo. In pa seveda kakšen je človek ki ima psa, dejstvo je da mišičaste pasme večinoma lastijo določeni tipi ljud, ki so "nevarni".

tuki je problem le v vzgoji. če je lastnik psiho, je velika verjetnost da bo tudi pes.

če si enga rotvailerja nabavi en napikan fitneser, ker pač lepo paše zraven njega, potem tak pes ne bo normalen. In če je dedc še psiho in se znaša nad psom in doma na ženo, pes to gleda in postaja enak.

res ne vem, kaj je tak kunšt uvest en 10urni tečaj za lastnike. s tem bi se precej zmanjšalo mučenje živali v boksih in na ketni, razne nabave kužitov za hčerkico, k se ga po pol leta naveliča. Tako bi imel psa res le tisti, ki si za ZARES želi. In to bi komot redarska služba nadzorovala, da bo res še kaj koristnega naredila v svojem poslanstvu.

Tko kot izpit za avion. Sej bi vsi leteli. Sam kdo bo dal vse tiste izpite čez.

in tako se hitro naredi pametna selekcija.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.890
-360
113
Imaš primerne ketne oz. privez na posebnem vodilu in ima pes lahko dovollj prostora in imaš samo ketne.

sej ne gre samo za svobodo.

gre se za ukvarjanje s psom. psa zapneš kateno in pozabiš nanjga. tko ne gre. pes je član družine in družbe. če se ga tako ne obravnava postane težaven.

če ga imaš pa skoz pod nogami je pa pes s teboj, vidiš, kdaj ga lulat, kaj potrebuje in tudi on se bojle počuti če je skupaj z lastnikom....

eh... sej to smo že 10x premleli...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
V aši vasi imamo enega takega, sicer mešanec do sedaj je že dva ugriznil, otrokom z vasi prepovedano hodit v tisti del. Ženska en aprieljenka z mesta, pravi da njen pes že ni tak. Sosed (ki je med drugim lovec) ji je že povedal (ker je pogoso spuščen) da če bo slučajno po vasi prišel in kakega otroka zagrabil da ga bo na licu mesta ustrelil pa bolje da nje takrat ne bo v bližini.
Ker če ga ne bo on ga bo pa moj fotr (ki je med drugim tudi lovec).
Žalostna zgodba, težko reči kaj vse je šlo narobe, kes je bil na ketni to še nič ne pomei. Pri nas po vaseh so tudi na ketnah tako dolgih da gre preko cele parcele. Že ko samo na vhod prideš te lahko doseže. Mene osebno je 2 krat ugriznil, še kot otroka v hbet, niti ga nisem videl ko je pritekel za menoj, drugič v bedro ravno tako izza hrbta med tekom. Na srečo ni bilo nič hujšega azen cepljenja proti tetanusu.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.041
1.262
113
42
Pes ni veliko drugačen od otroka. Če mu daš dobro vzgojo in pozornost Ma malo manj možnosti ka rata nasilnež.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.687
9.480
113
V temu primeru je fejst premalo podatkov da bi lahko sodili o krivdi. Če je bil pes privezan in za ograjo o kaki krivdi verjetno ne bo govora, definitivno pa ta pes mora v večna lovišča. Na žalost je ob življenje 8 letna deklica, kar mene osebno zmrazi.

O nevarnih in nenevarnih pasmah. Pes ima kosmata ušesa, zobe pa tudi, ne glede na pasmo. Pes rabi gospodarja, kot je že nekdo zgoraj omenil. Tako v primeru, ko je treba držat komando, kot v primeru, ko ga je potrebno zaščitit pred okolico. Pa seveda po mojem prepričanju pes sodi v hišo in nikakor pred njo v pesjak, še manj pa na ketno.
Lastim si Jacka, velikega psa v majhni koži. Pasma zna bit problematična, ker si ljudje omislijo pasmo zaradi Milota pri maski, pa na varianto kok je luuuškan, v resnici je pa to terier, lovec, ki ima izrazito svojo voljo. Posledično mora bit ta pes pod strogo komando in nikakor ni to igračka.

So pa tudi ljudje usekani. Pred leti, ko je bil cucek še rosno mlad smo šli prvič zvečer z njim po promenadi na morju. Cucek živčen, ker je bil prvič med toliko ljudmi, zato sva se umaknila stran od gužve in gužvo mirno od daleč opazovala, mimogrede vrhunska vaja, da se mladiča navadi na šunder. Jest tako stojim prislonjen na škarpo, pes pa ob mojih nogah mirno sedi in opazuje dogajanje. Ni vrag, da štarta na psa dveletni otrok ki na ves glas kriči, za njim pa krili z rokami in vpije koookjelepppp mamica. Cucek se umakne za moje noge, kar v pasjem jeziku pomeni, "gazda zrihtej", otroče pa direkt med moje noge proti psu, z eno roko primem psa čisto pri ovratnici, z drugo pa ustavim letečega malčka. "Joooojaganesmeeeepobooožat...." ja ne luba duša, sej vidiš, da se skriva za mano, ker ne ve, kam bi dal kričeče bitje, ki je tvoj otrok. K pitbulu verjetno ne bi spustila otroka, ta ima pa ravno tako zobe. Pa ji ni blo jasno, ker je pol hitela razlagat možu, kok sem nesramen. Ta isti otrok je brez težav pobožal cucka naslednji dan, ko sva ga srečala v družbi očitno bolj pametnega očeta.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.320
9.539
113
EU
tuki je problem le v vzgoji. če je lastnik psiho, je velika verjetnost da bo tudi pes.

če si enga rotvailerja nabavi en napikan fitneser, ker pač lepo paše zraven njega, potem tak pes ne bo normalen. In če je dedc še psiho in se znaša nad psom in doma na ženo, pes to gleda in postaja enak.

res ne vem, kaj je tak kunšt uvest en 10urni tečaj za lastnike. s tem bi se precej zmanjšalo mučenje živali v boksih in na ketni, razne nabave kužitov za hčerkico, k se ga po pol leta naveliča. Tako bi imel psa res le tisti, ki si za ZARES želi. In to bi komot redarska služba nadzorovala, da bo res še kaj koristnega naredila v svojem poslanstvu.

Tko kot izpit za avion. Sej bi vsi leteli. Sam kdo bo dal vse tiste izpite čez.

in tako se hitro naredi pametna selekcija.
Otroke tudi lahko vsak ima, brez deseturnega tečaja za starše.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.474
5.004
113
Potem rudi praktično po gozdu in naravi nimaš kaj hoditi, ker je
Tako bi moralo bit, pa zaradi takšnih kot je Pepe ni. Probaj lopova pahnit po lastnih štengah....
Osebno bi ti rade volje prepovedal, da hodiš po mojem gozdu in mojih travnikih s psom ali brez, ampak enostavno zakonodaja pri nas ni taka. Kaj torej lahko storim? Ljudje, ki nimajo niti 10 arov svoje parcele si omislijo psa in ga pač gonijo okrog, da serje in leta po tujem. Tako pač je.
Mislim pa, da je potem smiselno, da je zakonodaja uravnotežena. Če njiva ali travnik v zasebni lastni ni "sveta stvar", potem ne more biti niti dvorišče.
Zaradi nekega primera sem pred dobrimi 10-imi leti takratno zakonodajo preštudiral. Za psa si zakonsko opran krivde, če imaš ograjo območja v katerem je, visoko 1,8 metra ali več. Če ti pobegne in se sam sprehaja po javni cesti, je bila zagrožena kazen 800 €. Če je otrok preplezal ograjo visoko 1.8 metra, potem lastnik gledano zakonsko, ni kriv. Drugače pa pač je.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
V aši vasi imamo enega takega, sicer mešanec do sedaj je že dva ugriznil, otrokom z vasi prepovedano hodit v tisti del. Ženska en aprieljenka z mesta, pravi da njen pes že ni tak. Sosed (ki je med drugim lovec) ji je že povedal (ker je pogoso spuščen) da če bo slučajno po vasi prišel in kakega otroka zagrabil da ga bo na licu mesta ustrelil pa bolje da nje takrat ne bo v bližini.
Ker če ga ne bo on ga bo pa moj fotr (ki je med drugim tudi lovec).
Žalostna zgodba, težko reči kaj vse je šlo narobe, kes je bil na ketni to še nič ne pomei. Pri nas po vaseh so tudi na ketnah tako dolgih da gre preko cele parcele. Že ko samo na vhod prideš te lahko doseže. Mene osebno je 2 krat ugriznil, še kot otroka v hbet, niti ga nisem videl ko je pritekel za menoj, drugič v bedro ravno tako izza hrbta med tekom. Na srečo ni bilo nič hujšega azen cepljenja proti tetanusu.

Zakaj pa ne rešujete teh stvari preko policije? Naj jo oglobijo, ker nima psa pod nadzorom. Če ga boste ustrelili, bo eno bitje neupravičeno nastradalo pa še lastnica vas lahko toži.