Kdo je kriv

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Situacija na sliki:
Opis: Jaz in nasprotivozeči zavijamo levo glede na smer vožnje posameznikov. Razvrstilnih pasov NI! (torej en sam pas). Nasproti je več vozil, ki želijo zaviti levo, jaz sem sam (oz. prvi v koloni na svoji strani). Vzajemno zavijemo levo (ker se medsebojno ne oviramo). Nato iz nasprotne smeri pripizdi tretji v trenutku ko opravljam manever zavijanja, obvozi pred sabo stoječa po desni (malo po bankini malo po cesti, ker mu lok ceste to dopušča) in pride seveda do trka z mano.
Kdo je tukaj kriv. Mene so (resda pred dvajset in več leti) v avtošoli učili, da je prehitevanje po desni prepovedano, v križišču pa sploh no-go. V tem primeru pa je to za moje pojme prehitevanje po desni v križišču.
Situacija ni zgolj hipotetična, je pa res da samo sprašujem (nisem imel karambola). GGG verjamem da bo prepoznal situacijo, ker mu je skoraj pred nosom...
Torej čisto realno vprašanje. Kdo je v tem primeru povzročitelj (krivec) za trk?
2024457-Situacija.jpg

Priponke

• 2024457-Situacija.jpg
    2024457-Situacija.jpg
    36,6 KB · Ogledi: 154

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Če je moral zapeljati na bankino že to pove dovolj o neprilagojeni vožnjo s strani tistega, tako da bi rekel, da on. Lahko pa deljena krivda s tabo, odvisno od ostalih dokazov in sodnika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.512
10.731
113
tezko je dokazat da je zapeljal na bankino itd itd, tako da deljena je verjetno v realnosti že dosti iztržit.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Teoretično je tako, da oni ne bi mogel mimo prvega, ki zavija levo. Torej pravilo srečanja velja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Teoretično nimaš dokaza, da je bil on sploh zadaj, lahko reče, da je bil prvi v "koloni"
wink-1.gif
razen če so forenzični dokazi na bankini

V glavnem jaz dostikrat pridem v take situacije, saj neverjetno dosti voznikov počne to, kar si opisal... bolj pozoren sem na njih in če vidim, da gre na bankino pač počakam, ali pa, če se ne vidi, zavijam bolj počasi, da imam čas odreagirati.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Kdo je tukaj kriv. Mene so (resda pred dvajset in več leti) v avtošoli učili, da je prehitevanje po desni prepovedano, v križišču pa sploh no-go. V tem primeru pa je to za moje pojme prehitevanje po desni v križišču.

No to nikakor ni res, prehitevanje po desni je dovoljeno v točni taki situaciji kot si jo opisal, ampak tako je dovolejno prehiteti le vozila ki zavijajo levo. Torej če je tisti po bankini vozil celo kolono vozil v kateri ne zavijajo vsa levo je bil v prekršku drugače pa ne. Kako je z vožnjo po bankini pa nebi vedel.

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Dovoljeno je, če so ločeni pasovi za levo in ravno/desno, prehitevanje po bankini/pločniku ipd. seveda ni dovoljeno.
Je pa tako, da boš izredno težko dokazal, da je ta res prehiteval po bankini in bo res deljena krivda maksimalni iztržek, razen če si malo Rus in imaš dashcam, kjer bo razvidno da je res on prišel v križišče po nekih čudnih poteh.

Edit: spodaj so me popravili, ignoriraj zgoraj zapisano, ne drži

Nazadnje urejeno:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
So me ravno naučili, da moraš spustiti vsa nasproti vozeča vozila, ki imajo prednost, pa ne glede na to če je po pločniku pripeljal.

Tehnično si mu odvzel prednost in to je to.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Ni res da mora biti več pasov, v zakonu je zapisano samo "da mora biti dovolj prostora":
Citat:
Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;
https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/50-clen-prehitevanje

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.768
169
63
Kriv si ti. Izsilil si prednost.
Imaš kako neodvisno pričo, da je on po gmajni priletel z neprilagojeno hitrostjo? V tem primeru bi mogoče bila deljena krivda.

lp

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Ni res da mora biti več pasov, v zakonu je zapisano samo "da mora biti dovolj prostora":
Imaš prav, zakon > luknjasti spomin :-D

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Citat:
Po desni je dovoljeno prehiteti le:

1. vozilo, ki zavija levo, če je voznik tega vozila dal predpisan znak in je zavzel na vozišču tak položaj, da se da zanesljivo sklepati, da bo zavil levo, in če je na njegovi desni strani dovolj prostora za prehitevanje;
https://zakonodaja.com/zakon/zprcp/50-clen-prehitevanje

To mislim, da velja samo, če se gre za "T" kriæiše, če pa je križ, pa no go, no...vsaj tako so nas učili, pred...mnogo leti, lahko se kaj spremenilo
smile-1.gif

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Tip križišča v zakonu ni omenjen, torej velja za vse tipe križišč.

Pa ni mi jasno ali ste nekateri padli iz lune po desni se je v teh primerih prehitevalo čisto vedno (pred 1, 10, 20 in 50 leti) in povsod, ampak še enkrat, če je dovolj prostora, kaj je z vožnjo po bankini nebi vedel.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Ampak če bi bilo dovolj prostora, potem bi verjetno itak bili narisani pasovi? Pa tisto "dovolj prostora" po neki logiki pomeni, da ostaneš na svoji vozni površini, ne pa da morš po bankini oz celo zapeljati na vozni pas stranske ceste?

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Točno taka situacija se je zgodila meni leta 1994 in je počilo konkretno. Sem bil na sodišču in vse kar spada poleg pa ni prav nič pomagalo ...ga ni bilo izgovora...niti to da je nasproti vozeč letel skozi rumeno ,če ne celo rdečo.
Je rekel sodnik ,da je krivda moja ker tukaj je veljalo pravilo srečanja ,oni drugi pa ima pravico peljat mimo po desni ,kar pa ni veljalo kot prehitevanje.
A ja....policija in sodnik pa nista zato tam da določita kdo bo plačal skodo ampak se za to odloča izklučno zavarovalnica glede na policijski zapisnik in pa kar imaš sam za dodat. Policaji so samo in izklučno za kazni pisat.

To je bilo takrat...in učimo se na napakah zato zdaj 3x pogledam ,če se kak skriva pri strani.