Dovoljenje za smrt

roza

Pripravnik
27. jan 2009
63
0
6
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Očitno ne razumeš osnovnega problema te situacije.

Tu se ne gre za človeka, ki je v trajnem vegetativnem stanju. Strinjam se, da je popolnoma vseeno, če ostane še 20 let na mašinah. Tu se gre v prvi vrsti za svojce.

Prekleto dobro razumem situacijo. Samo rabimo dva dni, da do te faze prideš tudi ti. Iskreno čestitam, da ti je uspelo!

Da ima kup ljudi konkreten INTERES, da se nekaj naredi - da zbanaliziram: da se nekoga ubije (ok, odklopi - tu je očitno stvar debate, kaj in kako - tudi zato, ker obstajajo primeri tako na eni, kot tudi na drugi strani tanke črte življenja), ker sorodnike to samo psihično obremenjuje, cele dneve visijo v bolnišnici, pa še račune morajo plačevati. Seveda tega ne morejo narediti "lastnoročno", zato rabijo zdravnike. Ki imajo vsega skupaj (s svojci vred) tudi ... poln pisker. Potem pa imamo neko komisijo, ki zna nekaj zmeriti tako, ali pa drugače. Ki je nihče ne nadzira. Nekateri med njimi so npr. pripadniki RKC in jim vest ne dopušča, da bi izvide brali tako, ampak jih berejo samo drugače. In tako dalje in tako naprej v tem prečudovitem in idealnem svetu, ki ga baje jaz totalno nič ne razumem, ker samo filozofiram in ne znam gledati na problem.

Če bi že na začetku razumel moje naštevanje "bolnišnic, politikov in cerkva", bi prišparali cel dan brezplodne debate.... Tako smo se pa ukvarjali z "znanostjo", namesto s "prakso" odločanja o življenju ali smrti.

Mi je pa vseeno všeč, da si me prisilil napisati en zelo lep argument za nasprotnike evtanazije. Ne dvomim, da ga ne bodo spregledali...
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Oprosti, ampak evidentno nimaš pojma o tem, kaj taka situacija pomeni za svojce...

Prav bolno se mi zdi, da takšno situacijo s svojo FDV filozofijo uspeš zbanalizirati do rednih obiskov v bolnišnici in finančnih stroškov. Upam, da nisi tako čustveno otopela, da dejansko ne vidiš glavnega faktorja - sprijaznjenja s smrtjo (oziroma da drugače povem, ker glede tega očitno ne bomo prišli skupaj - sprijaznjenja s tem, da je njihov bližnji samo še lutka v Madame Tussaud's). Ker če dejansko ne vidiš tega argumenta - potem mi je jasno, zakaj ne razumeš situacije in boš očitno morala enkrat doživeti (upam, da ne) nekaj takega, da ti bo jasno.

Vsi strokovni vzvodi v takšnih situacijah, ki sem jih poprej predstavil, pa so namenjeni ravno temu, da ne bi moglo kakorkoli iti za manipulacijo s strani svojcev ali zdravnikov.

Pravzaprav je tvoje pisanje lepa demonstracija tega, kaj je s svetom narobe. Drug v drugemu vidimo samo sovražnike, prevarante in manipulatorje. In to kar počneš, ni več boj za obstanek, ampak bolno teptanje po vsem, kar ti prekriža pot.

Sicer pa, še vedno čakam na argument, zakaj bi se dojenček brez možganov moral roditi in "umreti" po naravni poti? Pogoji so praktično enaki kot v našem primeru, le da se tam precej lažje sprejme dejstva in svojcem močno olajša življenje. Torej??? Komaj čakam argumente v smislu, da se to dela samo zaradi tega, da se prihrani prostor v porodnišnicah in da bodo morda po rojstvu možgani na novo zrasli... Je problem, a ne? Eluana je seveda živa, mali brez možganov pa ne. In že imamo spet religiozno definicijo življenja, ki se je očitno marsikdaj poslužujejo tudi tisti, ki se imajo za bolj objektivne.

roza

Pripravnik
27. jan 2009
63
0
6
Ostani na svojem področju (razlaganju celic, črevesja, delovanja možganov in podobnih reči).
Kako deluje človeška družba, medčloveški odnosi,...pa prepusti drugim, ki se s tem profesionalno ukvarjajo - tudi FDVjevcem.
Sploh ker je to evidentno, da nimate pojma niti o tako banalnih rečeh, kot kako se obnašati do soljudi!

Ker si se obesil name - ne ne vidim razloga, zakaj bi se moral roditi dojenček brez možganov. Razen nepomembne banalnosti, da zdravniki ne znate zanesljivo postaviti diagnoze - torej niti tistega, KAR ŠTUDIRATE, ne znate delati! (če sem jaz kriva za vse napake moje stroke, pa bodi tudi ti!). Včeraj je npr. v eno izmed kontaktnih oddaj klical nekdo z Disc Hernio - ki je v KC LJ doživel napotilo, da naj "odide domov, malo leži in se pozdravi z Lekadolom". Šlo je za človeka, ki niti par 10 metrov ni mogel hoditi, je imel neznosne bolečine in JE ZNAL GOVORITI Z ZDRAVNIKOM! Naj dodam, da je hodil okoli toliko časa, da je končno prišel do nekoga, ki ga je uslišal in poslal na ustrezne preiskave. Rezultat - urgentna operacija teden dni po postavljeni diagnozi.

Najprej se VI naučite zanesljivo postavljati diagnozo, potem se bomo pa MI ukvarjali s tem, kako narediti proces tak, da vmes ne bo prihajalo do zlorab. Do takrat nam pa ne serji po glavi z ukazovanjem, da je nekoga treba odklopit, ker ste VI tako rekli - sploh o rečeh (odločanje v človeški družbi, religiji, ljudeh, napakah, pravnem sistemu,...), ki jih niti slučajno ne razumeš!

Edit: Pa oglasi se čez leto - ko boš za seboj celo imel nekaj delovne dobe v kakšni od zdravstvenih ustanov! In nam potem razlagaj "o ptičkih in rožicah", ki se baje čisto zares dogajajo in jih mi ne razumemo, ker smo sovražno nastrojeni in nam je baje v neskončnem interesuširiti krivo vero (sicer mi res ni jasno, zakaj bi nam to bilo v interesu, ampak TI si zdravnik, torej po defaultu vse veš
smirk-1.gif
) . V resnici so vsi ljudje neskončno pošteni, novice, ki jih poslušaš čisto vsak dan (po navadi govorijo prav o tej človeški poštenosti in ljubezni do drug drugega), pa samo plod pravljic, na katerih delajo novinarji vsak dan 8 ur... Vprašaj se, če TI to zmoreš? Vsak dan napesniti toliko pravljic? Da boš znal ceniti delo in znanje še koga drugega (npr. FDVjevca, ki je dežurni krivec za vse, kar ni po tvoje), ne samo sebe.

Pa-pa.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In potem ti meni, da naj ostanem na svojem področju
smile-1.gif
.

Če bi sama tu pa tam upoštevala to, potem se ne bi zapletala v strokovna področja, kjer si povsem bosa in podajala popolnoma nepovezanih primerjav (kot tale ortopedska tule, o kateri se na dolgo in na široko razpišeš... res, kozarec, aplavz... popolnoma ista zadeva).

Kako je torej dojenček brez možganov drugačen od Eluane??? No daj, razloži to...

Imam že kar nekaj prakse za sabo, tako da me prosim ne podcenjuj in mi podtikaj nekih izmišljotin. Sicer pa ti moram priznati, da ti to gre zelo dobro od rok... Še ena vrlina družboslovnih manipulatorjev resnice?

In še nekaj... ne piši "pa pa", ko pa vsi dobro vemo, da moraš vedno imeti zadnjo besedo, pa četudi navržeš za konec nekaj populistične fikcije in špekulacij. Me prav zanima, kaj bo tokrat. Z ortopedijo si že dobro začela. Bomo še kako o zdravniških plačah, ki se zelo tičejo te debate?
bonk.gif

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Za tele preimer preveč filozofirate, da ta dotična oseba že 17 let več ne živi je nam vsem jasno.

Nazadnje urejeno:

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ljudje imamo zgleda neko perverzno lastnost, da se narjaje ukvarjamo z nepomembnimi a odmevnimi primeri. Večini je jasno, da je ubogo dekle le rastlina in njenega telesa nima smisla umetno hraniti.

A primer je zagrabila cerkev, ki si lasti pravico odločanja o življenju in smrti. Življenje za cerkev je absolutna svetost, kvaliteta življenja pa nepomemben podatek. Cerkev bi te raje umetno na križu držala v dolgoletnih mukah, kot da bi ti pustila dostojno umreti. Cerkev dejansko zagovarja trpljenje v življenju in ne sreče v življenju. Kajti srečen človek ne potrebuje crkve.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Ljudje imamo zgleda neko perverzno lastnost, da se narjaje ukvarjamo z nepomembnimi a odmevnimi primeri. Večini je jasno, da je ubogo dekle le rastlina in njenega telesa nima smisla umetno hraniti.

A primer je zagrabila cerkev, ki si lasti pravico odločanja o življenju in smrti. Življenje za cerkev je absolutna svetost, kvaliteta življenja pa nepomemben podatek. Cerkev bi te raje umetno na križu držala v dolgoletnih mukah, kot da bi ti pustila dostojno umreti. Cerkev dejansko zagovarja trpljenje v življenju in ne sreče v življenju. Kajti srečen človek ne potrebuje crkve.

467716-post_slo.gif

Cerkev to je eno veliko podjetje katero ima šefa zabitega na križu in je vsemogočen.
In ta njihov vsemogočen ima samo eno napako ne zna delat z denarjem, denar, denar in še več denarja to je cerkev.

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
Preden se med sabo pobijete v filozofskih debatah, samo nekaj dejstev... Na temu primeru nekaj smrdi!!!!
Smernice za "odklop" so jasne in enake skoraj po celem svetu
1. Opravi se teste možganske smrti in se jih ponovi po 24 h
2. Če so pozitivni se opravi scintigrafija možgan... vbrizga se radioaktiven izotop in se gleda če so možgani prekrvavljeni.

In to je to. Če je znak vsaj najmanšega pretoka, se bolnika NE sme odklopit. V nasprotnem primeru se obvesti svojce in odklop sledi v 24h, razen če se odločijo za doniranje organov.
Vsak odmik od tega je etično in kriminalno sporen in tudi kazniv. Tu vera, osebna prepričanja in ne vem kaj še nimajo kaj iskati...

Torej kako je lahko v "komi" že 17 let mi ni jasno.. je možgansko mrtva ali ne..... in ne mešat umetne kome v kateri so ljudje po hudih nesrečah v intenzivni od možganske smrti.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:

Cerkev to je eno veliko podjetje katero ima šefa zabitega na križu in je vsemogočen.
In ta njihov vsemogočen ima samo eno napako ne zna delat z denarjem, denar, denar in še več denarja to je cerkev.

Saj maš samo mal, mal, mal, mal pardon velik, velik, velik pomešane pojme, pa malo malo malo malo ...... znanja.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Kaj pa počne RKC ?
Razen tega, da zlorablja otroke.
Njim je vseeno kako človek živi samo, da živi pridigajo živi skromno, papež pa sereje v zlato školjko, da ne pozabim na rdeče mokasinke za nekaj 10 tisoč € obute je pa mel 2x. In na koncu ti rečejo ne ravnajte se po naših dejanjih ampak naukih.

Jebejo se naj lepo z papežem na čelu banda izkoriščevalska.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Sveta preproščina (v tvoji glavi namreč) - Priporočam da začneš od začetka, da sta Adam in Eva rabutala tuja jabolka po potem nadaljuješ do konca.
Ti pa priporočam še nekaj, preden boš začel s čtivom ki ga ne razumeš, začni s slikanicami potem nadaljuj s knjigicami z velikimi črkami potem malimi in na koncu boš mogoče tako streniral možgane, da boš videl še kaj druzega in ne samo tvoj (kitajski) zid pred očmi (saj bi napisal možgani ampak si očitno eden od tistih ki so brez).

@Jernej
- a ni naš ateist živ dokaz da se tudi takih fetusov ne splača odpravljati - živi, piše (sicer neumnosti), res da ne razmišlja ampak saj smo socialna država ga bomo že preživljali dokler mu bodo delovali refleksne funkcije.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Sveta preproščina (v tvoji glavi namreč) - Priporočam da začneš od začetka, da sta Adam in Eva rabutala tuja jabolka po potem nadaljuješ do konca.
Ti pa priporočam še nekaj, preden boš začel s čtivom ki ga ne razumeš, začni s slikanicami potem nadaljuj s knjigicami z velikimi črkami potem malimi in na koncu boš mogoče tako streniral možgane, da boš videl še kaj druzega in ne samo tvoj (kitajski) zid pred očmi (saj bi napisal možgani ampak si očitno eden od tistih ki so brez).

@Jernej
- a ni naš ateist živ dokaz da se tudi takih fetusov ne splača odpravljati - živi, piše (sicer neumnosti), res da ne razmišlja ampak saj smo socialna država ga bomo že preživljali dokler mu bodo delovali refleksne funkcije.

Adam pa Eva sta rabutala jablka
hysterical-1.gif

Religija je opij za idiote.
evil.gif

Ja pa župnik pa kaplan sta pa posiljevala otroke.
Mogoče ti bo uspelo koga prepričat na RKC forumu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Malo sem preletel zadnje poste . In Jernej kot strokovnjak razlaga, da to bitje nima nobene možganske aktivnosti. Torej po mojem tudi ne trpi. Zakaj bi ji bilo torej nujno skrajšati trpljenje? Saj čuti tako rekoč toliko kot takrat, ko bo mrtva.
Ali pa je nujno skrajšati trpljenje staršem? Tu pa sploh ne vidim logike. Njih to ne more boleti, oziroma jim je treba pomagati drugače, da stanje sprejmejo. Vprašanje, če bo po smrti hčere bolje za njih. Vsakdo mora sprejeti stanje svojega bližnjega. Žal imam že nekaj izkušenj na tem področju.

Po eni strani pisanje, da ji je treba "pomagati", ker trpi, po drugi pa baje nič ne čuti. Kje je tu logika?

Še o "čudežih": nekoč je bil čudež ogenj, potem kaj drugega, danes je, če se nekdo po X -letih (max baje 19 let) zbudi iz kome. Nekoč pa bodo znali tudi ta "čudež" pojasniti in bo "čudež" nekaj drugega.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Pa sej sem pričakoval da ne boš dojel poante - ampak ni panike piši mi na zs pa ti bom poskusil pomagat da napreduješ za kako stopnjo v evolucijskem procesu.
Mogoče boš kdaj pozneje (po instrukcijah v kakem zavodu tipa Sožitje, Barka .....) razumel stavek : ne mečite svinjam biserov.

BDW : Kako si prizadet ker nekateri verujemo - men je vse eno če ti zganjaš tak cirkus in nas imenuješ zadrogirane idiote - ampak ko boš 1x pogrunrtal da smo par stopenj nad tabo se ne boš več hvalil z nickom ateist.
Zarad mene lahko ti še 16 na 10 krat ponavljaš laži in insinuacije (zlata školjka, >10k € vredni mokasini .......) vedi pa da z vsako tvojo lažjo ne pridobivaš pristašev ampak jih izgubljaš.
Pa kar naprej še ostani ateist ker ravno take rabimo, da v svojem bitu zanikajo teizem in hkrati s tem pokažejo svojo vero v Nič. (pa sva pri Kantu in njegovi negaciji in antinegaciji)

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Kakšne laži seveda je tako in še več hočejo imet.
In še nekaj, da ne pozabim križarskih vojn v katerih so umirali naši predniki.
Ne potrebujem jaz pristašev vsak normalen človek ve, da je cerkev pedofilska mafia.
In to tudi ni res?

Kdo te imenuje za zadrogiranega idiota? Jaz samo pravim, da je religija opij za kretene.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Verjamem, da nekateri svojci vztrajajo pri vzdrževanju pri življenju. Svojci Eluane pač ne in glede na to, da je zanjo popolnoma vseeno, dam vedno prav razsodbi njenih bližnjih pred komerkoli drugim. (če so seveda izpolnjeni vsi ostali medicinski pogoji za odklop)

Glede "prebujenja po 19ih letih". Preleti še enkrat sporočila. Še ena novinarska cvetka, ker ne ločijo minimalnega stanja zavesti (19 letni rekord) in trajnega vegetativnega stanja (primer Eluane).

Kar pa se čudežev tiče... ljudje zelo radi poimenujemo naključja s čudeži. Še en lep dokaz naše egocentrične narave. Zakaj za vraga ne bi mogli v lepih stvareh na svetu enostavno uživati, brez da jih imamo za neke čudeže? Ker kot si sam lepo povedal... vsak "čudež" se da pojasniti. Morda ne danes, ampak sčasoma vsekakor.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Klerikalcek, se ti je skisalo? "napreduješ za kako stopnjo v evolucijskem procesu"? A vas v enem dnevu ni ustvaril en stardec v beli halji na oblaku?

160605b.jpg

Strong is the Dark Side of the Force, yes!

Sicer pa - ce je mrtva je njeda duša že tako ali tako pri bogu. Če pa ni, pa omejujete njeno dušo, in ji ne pustite na Elizejske poljane... A ni to win-win situacija?

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Napredujejo saj zato so pa cerkve vedno bolj polne. Po rezultatih nazadujete rajko0028.

Kaj si mogoče kakšen pater,župnik ali kaj podobnega?