CE standard, ali kaj je to?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Naročen imam en računalnik iz amerike in sedaj me kličejo iz carine, češ da ni nikjer CE "nalepke" in da ga sploh ne morem uvozit v slovenijo.

Mi pove kdo kaj več o tem in ali je res, da iz amerike(in ostalega sveta) ne moremo naročevati naprav, katere nimajo CE nalepke?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Ne vem za same računalnike, verjetno je pa podobno kot za stroje za obdelavo kovin (za te vem), kateri vem da morajo od določenega leta naprej imeti oznako CE, da se lahko prodajajo v EU.
Sama oznaka oz. standard CE pa je glede varnega dela s strojem/napravo - bolj natančno bo pa mogoče kdo drug vedel.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
CE velja za celotno EU in celo širše (EEA).
Osnovni podatki so dobro opisani na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/CE_mark

Zanimivo, da wiki omenja tudi kitajsko potegavščino (China Export), ki ima zaradi svoje narave (nategi) zelo podoben logotip.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Ja, ampak jaz ne bom tega prodajal naprej, ampak je za lastno uporabo.

Ima to vezo?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Ja, ima.
To njih na carini ne zanima, ker v končni fazi se boš lahko izdelka čez 1 leto naveličal in ga prodal naprej...

Nazadnje urejeno:

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja, ampak jaz ne bom tega prodajal naprej, ampak je za lastno uporabo.

Ima to vezo?
Nima veze s preprodajo, ampak z uporabo izdelka samega. Pridobljeni CE znak naj bi med drugim zagotavljal varnost pri uporabi izdelka.....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Kaj to pomeni, da če grem jaz v tujino in kupim laptopa, mi ga lahko na meji zavrnejo, ker nima CE?

Ali kaka je razlika, če grem osebno pre meje ali če mi ga oni pošlejo?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
jst bi razmislil v smeri, "mogoče so pa nalepko pozabili nalepiti ali pa je odpadal" in bi to reševal s kakšno "izjavo" dobavitelja
wink-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Pravilno da je zahtevan CE. Videl sem že nekaj *tajskih produktov brez CE in blizu tega kakega otroka ne bi spustil.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Kaj bi naj otrok delal zraven mojega računalnika? S tem, da se enaki izdelki prodajajo pri nas, le z drugo oznako modela.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Ne dolgo nazaj so no name baterije za mobitel pri eksplodirale pri polnjenju. Ne vem kako fajn bi bilo, če bi tvoj otrok slučajno šel mimo, ko bi naprimer eksplodirala baterija pri laptopu....

Probaj rešit v tej smeri kot ti je predlagal IGI

Nazadnje urejeno:

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.064
113
Najebal si ga. Dobesedno.

Dal ti bojo 3 možnosti.
1) vrnitev pošiljatelju Ponavadi se ne splača, pa še prodajalec noče robe nazaj vzet
2) uničenje pomoje to pomeni"privatizacija med brati cariniki"
3) da zrihtaš izjavo o ustreznosti od dobavitelj/proizvajalca verjetno je ne boš dobil

Obstaja pa še
4) možnost: Preusmeritev pošiljke izven EU (Bosna je hvaležna zadeva). Ampak to varianto je silne težko doseči, ker ti jo mora odobrit carinik in še špediter ti more jit ornk na roko.

PS Dal zadevo skozi po varinti 4. Ni blo poceni, ampak se je šlo za princip. Danes tisto stvar nosim v žepu, oz mi zazvoni ko me kdo pokliče.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Najebal si ga. Dobesedno.

Dal ti bojo 3 možnosti.
1) vrnitev pošiljatelju Ponavadi se ne splača, pa še prodajalec noče robe nazaj vzet
2) uničenje pomoje to pomeni"privatizacija med brati cariniki"
3) da zrihtaš izjavo o ustreznosti od dobavitelj/proizvajalca verjetno je ne boš dobil

Obstaja pa še
4) možnost: Preusmeritev pošiljke izven EU (Bosna je hvaležna zadeva). Ampak to varianto je silne težko doseči, ker ti jo mora odobrit carinik in še špediter ti more jit ornk na roko.

PS Dal zadevo skozi po varinti 4. Ni blo poceni, ampak se je šlo za princip. Danes tisto stvar nosim v žepu, oz mi zazvoni ko me kdo pokliče.

jst sem kakšen mesec nazaj naročil neko "masažno" zadevco iz amerike... je carinik tudi najprej zahteval CE potem pa nekako "obupal" z obrazložitvijo, pa saj deluje na baterije in takrat ni potrebno....
Jst pa sedaj res ne vem, katere stvari morajo imeti CE in katere ne?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Če pa se v EU prodajajo enaki primerki, le druga oznaka modela. Kar pomeni le nekaj črk razlike.

V celotnem kompletu je bila le miška z CE oznako, vse ostalo pa brez.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
V tem je bistvo vsega skupaj... naredili so drugačne modele, jim zagotovili certifikat in jih v EU prodajajo po občutno višji ceni.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
No, pa še imamo eno razlog, zakaj so v EU dražji računalniki in ostala elektronika.

Brez pravega razloga, le zato, ker ima EU neke svoje zakone spet, da lahko več poberejo zaradi davkov
wink-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
No ja... ni to razlog - to je le tehnika s katero si proizvajalci zagotovijo take cene. Visoke cene nikakor niso v interesu EU - le te so v izključnem interesu proizvajalcev.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Glede na to, da CE ni potreben v US of A, je ziher pogruntavščina EU glavc.

In v tem primeru je zadeva verjetno pretirana, če bi bilo karkoli hudo narobe z izdelki, kateri nimajo CE, se verjetno ne bi prodajali v US of A.

Kaj pa recimo Avstralija ali pa Japonska, tam verjetno gre tudi brez CE skozi, pa so tudi del civiliziranega sveta.

Bi pa bilo zanimivo prebrati kakšni so tile CE predpisi, oz kaj je tako famoznega za naše zdravje oz splošno dobro.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Glede na to, da CE ni potreben v US of A, je ziher pogruntavščina EU glavc.

In v tem primeru je zadeva verjetno pretirana, če bi bilo karkoli hudo narobe z izdelki, kateri nimajo CE, se verjetno ne bi prodajali v US of A.

Kaj pa recimo Avstralija ali pa Japonska, tam verjetno gre tudi brez CE skozi, pa so tudi del civiliziranega sveta.

Bi pa bilo zanimivo prebrati kakšni so tile CE predpisi, oz kaj je tako famoznega za naše zdravje oz splošno dobro.
Zanimivo, da težiš čez CE. A misliš, da USA nima nobenih standardov in predpisov?
Zakaj raje ne težiš proizvajalcu, kateri se ni potrudil narediti CE certifikata?
In ja, dobro da imamo kakšne minimalne standarde, namreč ko bi videl, kakšne stvari se da dobiti na Kitajskem, potem bi se zamislil. Ko ti bo kakšno takšno sranje ubilo bližnjega, potem bo pa spet kriva država, katera le pobira davke in si izmišlja vedno nove ideje kako zavreti svobodno konkurenco in kako čimbolj podražiti proizvode.
rolleyes-1.gif

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
Oznaka CE je kratica francoske besedne zveze "Conformité Européene" ("evropska skladnost").
Z oznako CE, ki jo najdemo na proizvodu, proizvajalec izjavlja, da ta proizvod izpolnjuje bistvene zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, ki jih določa evropska regulativa oz. večina tako-imenovanih direktiv za proizvode.
Za vladne organe je oznaka CE na proizvodu dokaz, da se ta proizvod pojavlja na trgu legalno. Omogoča prost pretok blaga znotraj enotnega trga EU in je lahko osnova, ki jo lahko carinski organi ali drugi organi tržnega nadzora uporabijo za umik neskladnih proizvodov s trga.