Avtomatski menjalnik in zima

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ker mamo ucimo vozit avtomatika in bi nekaj nonstop levo desno in pri prestavljanju v D pomakne v levo na rocno pretikanje...
smile-1.gif

Vseeno bi blo dobro vedet, kaj se zgodi, ce bi slucajno clovek prestavil nekam...

A pri ročnem tudi kdaj med vožnjo v R-ally prestavlja?

B81

22. jul 2007
36.940
10.505
113
Ja, pred križiščem prestave dol in potem levo desno in v prvo prestavo pri speljevanju.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik SeriousSam pravi:
DSG v Polu 2013 zagotovo ne pusti in N v D (v mirovanju), brez da pritisneš na zavoro

Govora je bilo za med vožnjo. In takrat se da. V mirovanju večina avtomatikov zahteva rahel pritisk na zavoro za iz N v D.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik zaseka pravi:
Jao dajmo enkrat razcistiti s pojmi! Avtomagazinovc bi lahko temu pripomogel. Dsg NI AVTOMATSKI MENJALNIK! ampak robotiziran. Avtomatski menjalniki so samo klasicni s pretvornikom navora, cvtji in v hibridih cvtji neposredno v elektromotorju. Pika!

Samodejni menjalniki so vsi, ki znajo samodejno prestavljat, pa naj bo to DSG, vandler, cvt ali e-cvt ali kaj drugega. Vsi skratka, ki znajo samodejno prestavljat. Imajo pa različne notranje zgradbe, pač glede na namen, zmogjivosti ipd.

Konec koncev ima lahko tudi klasična avtomatika namesto pretvornika navora kar sklopko ... Pa je še vedno avtomatik.

Včasih smo iz še posebej ločili robotizirane ročne, deloma zato, ker je šlo res za klasičen ročni menjalnik (kar DSG nikakor ni), ki so mu dodali računalnik in aktuatorje, zdaj so itak adijo, pa se s tem ni treba več ukvarjat.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ker mamo ucimo vozit avtomatika in bi nekaj nonstop levo desno in pri prestavljanju v D pomakne v levo na rocno pretikanje...
smile-1.gif

Vseeno bi blo dobro vedet, kaj se zgodi, ce bi slucajno clovek prestavil nekam...

Načeloma kar tako ne moreš prestavit nikamor, kjer bi bilo kaj narobe. Je treba vsaj gumb (varovalko) stisnit. Kar avto pusti naredit zlahka, je naškodljivo. Pazi naj samo, da se avto čisto ustavi, preden rine iz D v R ali P (ali iz R v P).

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
smile-1.gif

Nima veze, če kam pretakne, če menjalnik pusti bo vse v redu.

Ampak, pismo, še zdaj ne razumem, da se je potrebno za vožnjo z avtomatikom sploh kaj učiti. Res neverjetno. Pa hudiča, to samo pelješ in te boli cel svet. Kaj se je treba tu učiti?
sprasujem se.gif
Neverjetno kako človek lahko komplicira tem kjer ni potrebe.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.622
113
še v SLO - ampak komaj
Treba se naučiti levo nogo pri mir pustiti. Sicer so lahko scene, ko recimo na izvozu iz AC, hočeš šaltati dol in stopiš na kuplungo ...
redface-1.gif

Še dobro, da ni bilo nikogar za mano.
rolleyes-1.gif

nejemljinadomestnizavtomatičnimčeganeznašvoziti.press

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.453
1.906
113
Že, ampak to se ti je naredilo enkrat. Tudi sam sem na krstni vožnji segel po ročici in prestavil v N. Se ni zgodilo nikoli več. Po moji oceno rabiš cca 10 km, pa se navadiš.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.622
113
še v SLO - ampak komaj
Kulac - zgodilo se drugi dan uporabe, ko sem se toliko "sprostil", da leve noge nisem več "haklal" pod zic.
tongue-1.gif

Pa da ne bo pomote - ni kriv avtomatski menjalnik, ampak zgolj dejstvo, da je vožnja avtomobila bolj kot ne rutinska zadeva in posledično določene stvari, kamor šteje tudi prestavljanje, delamo skoraj podzavestno. Predvsem na "dolgočasnih, dnevnih relacijah", ki bi jih lahko prevozili z zaprtimi očmi.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kulac - zgodilo se drugi dan uporabe, ko sem se toliko "sprostil", da leve noge nisem več "haklal" pod zic.
tongue-1.gif

Pa da ne bo pomote - ni kriv avtomatski menjalnik, ampak zgolj dejstvo, da je vožnja avtomobila bolj kot ne rutinska zadeva in posledično določene stvari, kamor šteje tudi prestavljanje, delamo skoraj podzavestno. Predvsem na "dolgočasnih, dnevnih relacijah", ki bi jih lahko prevozili z zaprtimi očmi.

Po tem kar si zdaj napisal lahko sklepam, da si nevaren voznik. Odsoten in sanjaš ter hkrati prepričan, da ne rabiš bit na nič pozoren . Žal nisi edini in zdaj tudi razumem zakaj mnogim automatik dela probleme.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Zdej mamo pri nas doma tud automatika in žena ni šans, da ga gre vozit. Se boji kot hudič križa. Ker pa imamo za drugi avto puntiča z navadnim menjalnikom, sem zadnjič šel z njim v tgovino in skoraj dal v rikverc brez sklopke, ker sem mislil, da mam automatika. Zadnji hip sem se spomnil
bonk.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.622
113
še v SLO - ampak komaj
Ðizs - popolnoma narobe razumel point.

In ja nevaren kot sam satan - letno sesujem najmanj dva avta, pa eno 3 zgazim.

Poanta je, da se določene stvari v vožnji dejansko delajo skoraj podzavestno - med kar spada tudi prestavljanje. In če celo življenje voziš klasični menjalnik pač ne "preklopiš" takoj na avtomatika. Predvsem, če si pozoren na promet in ne na "prestavljanje", ki itak opraviš "refleksno". No - in mene je ta refleks pač z.jebal. K sreči brez kakšnih posledic.

B81

22. jul 2007
36.940
10.505
113
Prvic v zivljenju sem sedel v avtomatika P607 in peljal sefe v Backo Palanko
smile-1.gif

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Enkrat, največ dvakrat "stisneš sklopko" pa si not. Enako na kontra. (crkne pred semaforjem) :)

Jaz sem tri leta preskakoval med navadnim in avtomatikom in ni bilo nobenih težav. Prvega avtomatika sem pa vozil v Ameriki, se pač usedeš in voziš (po n-pasovnici)
smile-1.gif
.

Jernej

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
tongue-1.gif

Po tem kar si zdaj napisal lahko sklepam, da si nevaren voznik. Odsoten in sanjaš ter hkrati prepričan, da ne rabiš bit na nič pozoren . Žal nisi edini in zdaj tudi razumem zakaj mnogim automatik dela probleme.

Ne bodi no prepameten. "Cel lajf" že skačem iz avtomatikov v ročne in nazaj, v avtomatikih sem zadnja let pa po moje dve tretjini, pa se mi še zgodi, da se sredi giba ujamem, da bi v avtomatiku dal nogo na sklopko. In tu ali tam, da bi ročnega vžgal, ne da bi sklopko stisnil. Se pač zgodi. Več kot 90 odstotkov stvari med vožnjo delamo podzavestno, in čisto vsak dela napake vsak dan, le da so te ponavadi tako drobne, da se jih niti ne zazna.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.669
6.708
113
pri taščici
Ali pa sixpower enostavno ne prizna (opazi) napak na sebi.
Je pač pravi alter.

Imel avtomatika kakšnih 5 let (ob klasiki). Ni mi delalo večjih težav, ima pa glava več za misliti.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Ma jst mam enga avtomatika in dva avta z ročnim in nimam nobenih problemov, čeprav se mi je že zgodilo enkrat na začetku tako z avtomatikom, kot z ročnim, da sem podzavestno reagiral narobe.