Avtomatski menjalnik in zima

B81

22. jul 2007
36.940
10.505
113
KSZ

Dve vprašanji, ali lahko pri vseh avtomatskih menjalnikih kar med vožnjo prestaviš na ročno pretikanje? Npr. pri E60 gre med vožnjo, gre tudi pri ostalih (ki imajo to opcijo)?

Lahko med vožnjo prestaviš v P, R ali N prestavo? Gledal sem test zadnjega C-Maxa in med vožnjo, ko je dal v drugo prestavo, se ni zgodilo nič, oz. nič ni zaropotalo
smile-1.gif

Kako je s tem pri ostalih? bmw, mercedes recimo.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.281
4.106
113
No iz D V R res ne gre pa v P tudi ne.
Ostalo pa. Itaq sama elektronika ne pusti bedarij delat

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.832
-1.067
113
145 km SZ od Opatije
Sicer ti je že povedal Clio, dodal bi še to: ja, lahko med vožnjo prestaviš v manual, pa seveda tudi nazaj, v auto mode.
Edino, kar ti menjalnik med vožnjo pusti je, da lahko daš v N. Samo potem ... ja, no, ne gre več nazaj v D, dokler ne ustaviš
grin1.gif

Sicer pa med vožnjo lahko prestaviš tudi v S, če imaš to opcijo (moj jo ima), pa seveda nazaj v D.

No, zdaj veš vse ...
grin1.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Že stari avtomati so imeli shemo P-R-N-D-(4)-3-2-1. Torej lahko šaltaš dol ali spustiš v višjo. Tako, da jaz v tiste pravljice o pomanjkanju kontrole ne verjamem. Zavirajo bolj ali manj vsi, vendar večinoma manj kot ročni. Zato imajo običajno tudi večje zavore.
Kolikor sem imel opravka z avtomatiki, je pa res, da pozimi pri nizkih temperaturah ne dela takoj "lockup" prestav, dokler se atf ne segreje.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Kira prestava pa ? Ker pri men to samo v 4ti naredi, drugače ne
smile-1.gif

Mislim, da je bilo v 2 ali 3. V 4 zagotovo ne, ker sem sel pocasi po klancu navzdol in par sekund je zaviralo, nato so obrati padli in avto je malenkost pospesil, obrati pa so bili malo cez 1000.

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
DSG - odvisno od izvedbe. Nekateri (starejši) zagotovo zahtevajo pritisk na zavoro - vsaj v mirovanju.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
DSG ti pusti prestavit iz D v N in obratno tudi med vožnjo

To pusti vsak avtomatik, ne glede na tehnologijo v njem. Tudi v cliu (leti ne nekoga, ki je napisal,d a v cliu potem ne gre več v D dokler ne ustaviš).

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Aisin v Volvotu pusti med vožno tudi iz D v N, R in P vendar se avtomobilu ne zgodi nič. Res pa da je bilo to storjeno za zelo kratek čas oziroma zelo na hitro.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Jao dajmo enkrat razcistiti s pojmi! Avtomagazinovc bi lahko temu pripomogel. Dsg NI AVTOMATSKI MENJALNIK! ampak robotiziran. Avtomatski menjalniki so samo klasicni s pretvornikom navora, cvtji in v hibridih cvtji neposredno v elektromotorju. Pika!

jest5

Guru
18. avg 2007
25.957
-8.677
113
avtomatski=prestavi sam. DGS torej je avtomatski. Ni pa klasični avtomatik

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.832
-1.067
113
145 km SZ od Opatije
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
DSG ti pusti prestavit iz D v N in obratno tudi med vožnjo

To pusti vsak avtomatik, ne glede na tehnologijo v njem. Tudi v cliu (leti ne nekoga, ki je napisal,d a v cliu potem ne gre več v D dokler ne ustaviš).

Tole je verjetno letelo name.
Pol je zgleda moja "napaka", ker v vseh letih, ko imam avtomatika, nikoli nisem med vožnjo prestavil iz D v N. Mogoče zato, ker nisem upal. Saj, ko stojiš na mestu in daš iz D v N, nazaj v D ne gre, razen, če ne stisneš zavore. Pa sem mislil, da to velja tudi med vožnjo.

My mistake!
d055.gif

Nazadnje urejeno:

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
KSZ

Dve vprašanji, ali lahko pri vseh avtomatskih menjalnikih kar med vožnjo prestaviš na ročno pretikanje? Npr. pri E60 gre med vožnjo, gre tudi pri ostalih (ki imajo to opcijo)?

Pri Multitroniku (Audi) lahko.
Lahko med vožnjo prestaviš v P, R ali N prestavo? Gledal sem test zadnjega C-Maxa in med vožnjo, ko je dal v drugo prestavo, se ni zgodilo nič, oz. nič ni zaropotalo
smile-1.gif

Kako je s tem pri ostalih? bmw, mercedes recimo.

[/QUOTE]

Zakaj bi sploh to med vožnjo delal?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Da vržeš malo beeemveja na obrate ko gre kera huda po pločniku mimo.

B81

22. jul 2007
36.940
10.505
113
Ker mamo ucimo vozit avtomatika in bi nekaj nonstop levo desno in pri prestavljanju v D pomakne v levo na rocno pretikanje...
smile-1.gif

Vseeno bi blo dobro vedet, kaj se zgodi, ce bi slucajno clovek prestavil nekam...

tony

Guru
23. jul 2007
9.665
1.482
113
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Ker mamo ucimo vozit avtomatika in bi nekaj nonstop levo desno in pri prestavljanju v D pomakne v levo na rocno pretikanje...
smile-1.gif

Vseeno bi blo dobro vedet, kaj se zgodi, ce bi slucajno clovek prestavil nekam...

Nauči jo, naj ne počne neumnosti. Avto se da v D in se ga vozi. Fetik deu.