Avtomatski menjalnik in zima

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Več kot 90 odstotkov stvari med vožnjo delamo podzavestno, in čisto vsak dela napake vsak dan, le da so te ponavadi tako drobne, da se jih niti ne zazna.
4 leta že vozim cromo, ki ima ključ doli pri ročni. v 80% primerih še vedno hočem avto izklopit pri volanu
smile-1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Predvsem na "dolgočasnih, dnevnih relacijah", ki bi jih lahko prevozili z zaprtimi očmi.

Ej! Brihtolini. Obesil sem se na to izjavo. Vožnja avtomobila je pač resna stvar in takšno mišljenje ter početje je zame nesprejemljivo. Takšni ljudje, ki so žal v večini na cesti počnejo največ sranja. Nobena pot ti ne sme bit dolgočasna in tako rutinska, da si domišljaš, da bi jo lahko prevozil z zaprtimi očmi. Pa nima veze ali voziš avtomatika ali ročno kvačkalico.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Predvsem na "dolgočasnih, dnevnih relacijah", ki bi jih lahko prevozili z zaprtimi očmi.

Ej! Brihtolini. Obesil sem se na to izjavo. Vožnja avtomobila je pač resna stvar in takšno mišljenje ter početje je zame nesprejemljivo.

torej si ti vsak trenutek v avtu 100% skoncentriran in v race mode. glej če sam sebi lažeš nerabiš še nam.
Ga ni človeka ki je vsak trenutek v avtu skoncentriran 100%. če profi dirkač na dirki ima trenutke ko mu koncentracija pade.
Kaj še le normaln Joža ko gre v hofer po tri žemle takoj za tem ko je nasekal klaftro drv.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.620
113
še v SLO - ampak komaj
Ok - če si tako razumel ti celo lahko dam za prav. Ne samo to - največ "neumnih" nesreč se zgodi ravno na takih "poteh". Kar pa ne pomeni, da sam vozim "na slepo".

Zato sem pa dal pod navednice. In verjami, da sem več kot prisoten, ko vozim - kar pa ne pomeni, da ne vozim "na pamet". "Na pamet" pomeni, da "poznaš" cesto, omejitve, luknje ..., da prestavljaš glede na zvok motorja ... in tu se ravno ob menjavi avta lahko prikrade kakšna neumnost.

Zdaj se pa še malo ozri vase in preveri kako in kaj, o čem razmišljaš, ko se voziš "na šiht", "iz šihta" ali na dopust in primerjaj "pozornost".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Kako pa so včasih prestavljali ko ni bilo obratomerov?

Jaz lahko ponoči peljem na pamet, armatura v temi pa znam ujeti omejitev za cca 10%.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Prvič vozu avtomatika oz. vozilo brez menjalnika (če izvzamem skuterje) Kangoo ZE. Na "ti" sva bila v prvih 4 metrih, ko sem speljal z dvorišča. Potem ga je šla še žena vozit in je tudi rabla celih 5 metrov, ko je speljala je šlo vse gladko, "kuplongo" je pozabila v trenutku. Naslednji avto bo ziher avtomatik.

Nazadnje urejeno:

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.832
-1.067
113
145 km SZ od Opatije
Počasi bo vsem postalo jasno, da avtomatski menjalnik ni nekaj "nemogočega"
Ko sem pred desetimi leti kupil avtomatika, je bil odziv med kolegi zelo negativen. Pa tudi kjerkoli sem kaj pisal o tem, nisem bil deležen pozitivne kritike.
Danes je k sreči zadeva drugačna, pa še na bolje se obrača.
In ja, dnevno vozim avto z avtomatskim ter ročnim menjalnikom, pa (izgleda podzavestno) vozim čisto normalno, čeprav imam raje avtomatiko. Celo vozila z volanom na desni sem se hitro navadil, resda pa je trajalo malo več kot 100 metrov
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:

Ej! Brihtolini. Obesil sem se na to izjavo. Vožnja avtomobila je pač resna stvar in takšno mišljenje ter početje je zame nesprejemljivo. Takšni ljudje, ki so žal v večini na cesti počnejo največ sranja. Nobena pot ti ne sme bit dolgočasna in tako rutinska, da si domišljaš, da bi jo lahko prevozil z zaprtimi očmi. Pa nima veze ali voziš avtomatika ali ročno kvačkalico.

Word!

Ni cudn, da so take stale po cestah, ce beremo nekatere uporabnike, ko razlagajo kako prakticno sanjajo in kar stiskajo sklopke, tam kjer jih ni in obratno.....
bonk.gif

SeriousSam

Pripravnik
2. jun 2009
839
3
18
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik SeriousSam pravi:
DSG v Polu 2013 zagotovo ne pusti in N v D (v mirovanju), brez da pritisneš na zavoro

Govora je bilo za med vožnjo. In takrat se da. V mirovanju večina avtomatikov zahteva rahel pritisk na zavoro za iz N v D.
Sicer ne vem katere imaš v mislih, ampak pri klasiki na to še nisem naletel in pred kakšnim letom ali več sem v testu nekaga avtomobila z DSG-jem prebral, da so se Nemci odličili, da pritisk na zavoro ni več potreben

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Ce si normalen, nimas tezav, da bi kar pohodil sklopko v avtomatiku. Dejte ga no srat....

Seveda ne, saj je nimaš, a se mi je pred leti, ko sem peljal testnega avtomatika zgodilo ravno to, da sem pri nenadnem zaviranju hotel pritisnit bremzo in sklopko. .
tongue-1.gif

Sedaj, ko že nekaj časa 90% vozim avtomatika se mi kaj takega ni več zgodilo
wink-1.gif

Apis

Zelenc'
20. avg 2014
20
0
1
KSZ: Na začetku se morda res kdaj naredi, da bi instinktivno iskal sklopko. Kasneje pa ni več te reakcije.

Glede uporabe avtomatika in učenja vožnje z njim. Koliko časa pa potrebuješ, da "pogruntaš" avtomobilčke za zaletavanje v lunaparku?

I

Izbrisan uporabnik 17097

Kaj pomenijo te oznake:

A
sprasujem se.gif

M
sprasujem se.gif

R^
sprasujem se.gif

ni P
ni N :
Lahko kdo razloži vse oznake kaj pomenijo. OK P je parkirplac, N je ler, R je rikverc, to vem toda tukaj jih ni? Samo kaj je tista puščica gor? Kaj pa ostale?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
DSG v Polu 2013 zagotovo ne pusti in N v D (v mirovanju), brez da pritisneš na zavoro

Govora je bilo za med vožnjo. In takrat se da. V mirovanju večina avtomatikov zahteva rahel pritisk na zavoro za iz N v D.
Sicer ne vem katere imaš v mislih, ampak pri klasiki na to še nisem naletel in pred kakšnim letom ali več sem v testu nekaga avtomobila z DSG-jem prebral, da so se Nemci odličili, da pritisk na zavoro ni več potreben

Praktično vse. Velja tudi za DSG.
In ker sem v zadnjih par dneh glih vozil en DSG in dva avtomatika različnih znamk, ti lahko napišem, da to zahtevajo vsi trije.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Tole je PSAjev cukomatih (torej robotizorani ročni). P nima, ker ensotano ostane v prestavi. Daš v R in ugasneš
R je rikverc (puščica zraven samo kaže, kam porinit ročko)
A je isto kot pri klasiki D
M je ročni način (prestavljanje z ročkami ob volanu)

N pa seveda je, saj je slikano z menjalnikom v N.

I

Izbrisan uporabnik 17097

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Tole je PSAjev cukomatih (torej robotizorani ročni).
Kaj to pomeni cukomatih, da ni dober?
M predvidevam, da je potem manual, A pa avtomatik.
Se pravi, da na parkplacu lahko pustiš kjerkoli ni treba dat ravno v R, tudi v rahlem klancu?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Ročna in v brzino, praviloma R, kolikor razumem. Baje tale menjalnik ni ravno perla, tako da bi se ga sam izogibal, sicer pa itak ne vozim francozov, tako da zame ni problema.

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Kdo ve če se vsi avtomatski menjalniki prilagajajo voznikovemu načinu vožnje? Sem kupil pred kratkim svojega prvega avtomatika pa me malo zanima kako in kaj.

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
36.938
10.504
113
Zakaj ne? Jaz sem pa mislil, da se novodobni vsi ucijo glede na rezim voznje.