Avtomatski menjalnik in zima

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Če se zanimaš samo za 2.0 HDI brez hibridnega pogona, potem bo v vsakem primeru notri klasični avtomatik.

Se pa najlažje vidi po prestavni ročki. Navadni avtomat ima takšno (večjo):

8.jpg

Cukomat pa takšno (manjšo):

4.jpg

I

Izbrisan uporabnik 17097

Hvala za razlago.
Zanimivo po izgledu bi rekel, da je ravno tisti manjši boljši-naprednejši.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
hehehe, ja, zame je hibrid hibrid, ga ne povežem z 2.0 sploh ...
smile-1.gif

drugače pa drži, ja - 2.0 hdi, avtomatik aisin, načeloma dobra, preverjena zadevica. preveri samo, da je bil menjalnik pravilno vzdrževan (pri vseh teh menjalnikih je pomembna redna menjava olja, po navadi nekje na 60.000 km).

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Enkrat sem imel priliko vozit francoski cukomat. Omg to je tak kot je en zgoraj napisal, on nonstop nekaj racuna kaj naj naredi. Najbolj mi je slo na zivce konkreten pojemek preden menja, da ti nonstop glavo naprej vlece

brejn

Pripravnik
17. sep 2009
65
3
8
lublana
imam ds5 2.0 hdi s klasicnim avtomatskim menjalnikom...po pogovoru s pooblascenim prodajalcen in serviserjem naj bi imeli novejsi avti od 2015 ze nemske menjalnike namest japonskih..po njegovih besedah tudi precej boljse..vsaj moj lepo tekoce deluje in prestavlja in ne cuka

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.458
346
83
34
ksz

Sam sem precej defenziven voznik in ja..cukomatik je obup tudi ob takem načinu vožnje. Sem npr. spustil gas kot sem navajen pri ročnem in je avto tako grdo cuknil, da me je prav premaknilo na zicu. To je res samo za tiste, ki res ne znajo ročno šaltat in se jim cel avto trese.. Če razmišljaš med ročnik in robotom, ostani na prvem.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik Borg pravi:
Če že tak avto s takim menjalnikom bi bil to moj prvi avto z avtomatskim menjalnikom tudi vozil še nisem avtomatikov tako da bi bilo zame verjetno manj moteče in še vedno manj cukajoče kot dosedaj v ročnem.
torej bi bil potem ti edn izmed tistih i bi najbolj kurcali avtomatike.

Ker ja cukomatik je katastrofa. Menjalnik enostavno v določenih primerih neve kaj naj naredi al naj prestavi al čaka. Recimo on se spravla prestavlat, ti glih takrat enemu malo prednost vzameš in pohodiš. Avto pa čaka ker glih neve najbolj al naj nadaljuje svoje počasno prestavljanje ali gre dalje v tej prestavi. To je recimo mene najbolj motlo. pa seveda prestavlanje pri polnem pospeševanju je tudi katastrofa.

sorry, to sem enkrat že pisal, ampak, wtf, ste vsi dirkači, in potrebujete reakcije in menjave hitrejše kot jih ima F1 dirkalnik? tudi robot dela čisto zgledno, za normalno vožnjo je čisto okej. ja, je počasnejši, kot "normalni" avtomatski menjalniki, ampak spet ne, kot tule nekateri pišete ...

A si že vozil kakega? Ker je u iber počasen, večina jih je na nivoju motorično prizadetega penzionista ... Pa tudi tisti, ki niso, cukajo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Borg pravi:
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Citat:
Uporabnik Borg pravi:
Čist v redu, da se pove. Zato smo tukaj, zato so forumi.
Potem takem je tak avto govorim za DS5/2012-13 v vrednosti cca 15t totalen krš-nevozljiv samo zaradi menjalnika.
Potem takem (sploh ne vem, če obstaja) je boljš kupit z ročnim menjalnikom.

V DS5 imaš na voljo tako "cukomatik" (1.6 HDI, 2.0 Hybrid), kot ročni menjalnik (1.6 HDI, 2.0 HDI), in pa klasični (Aisin) avtomatski menjalnik (2.0 HDI, 1.6 THP).

Prva dva sta tako ali tako fail tudi če zanemarimo menjalnik, tako da edina logična izbira ostaja 2.0 HDI s klasično avtomatiko. THP se takšnemu avtu po mojem mnenju ne poda najbolj, pa v navezi s klasično avtomatiko tudi ni najbolj varčen.
Hvala, končno en konkreten odgovor.
Mi lahko razložiš kako naj ob nakupu vem kaj je notri. Kako naj vem, da je notri Aisin? Zanimam se namreč samo za 2.0
Mogoče kakšna slika razlike že nazunaj?

Pogledaš oznako menjalnika. BVA je klasičen avtomatik, BVMP je cukomatik. BMP je ročni.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
A si že vozil kakega? Ker je u iber počasen, večina jih je na nivoju motorično prizadetega penzionista ... Pa tudi tisti, ki niso, cukajo.
Jaz sem ga vozil in bom sedaj zapisal nekaj bogokletnega, kar bo pravega ''Alteraša'' vrglo v zrak.
Vozil sem ga v C3 Picasso, 1.6HDI. Menjalnik nesramno cuka, če ga voziš kot pravi avtomatik, torej ne spuščaš plina. Ko se navadiš spuščat plin med prestavljanjem, postane zadeva sprejemljiva. Seveda je pa daaaaaaaaaaaaaaaaaaleč od pravega in dobrega avtomata. Enako je bilo v 208 1.4HDI.
Ampak guess what: te stvarce so v avtomobilih (z izjemo DS serije, kjer pa ta zadeva res ne bi smela biti noter), ki so namenjeni lagodnemu in udobnemu prevozu iz točke A v točko B. S Citroenom s takim dizlom, kot so ti cukavčki sparjeni, pač ne boš šel pobirat ovinkov, ker boš kvečjemu pristal v jarku
grin1.gif
.
Bi ga jaz imel? Looool, ni šans. Trdim pa, da je zadeva čisto sprejemljiva za nekega kupca Citroena/Peugeota. In sedaj čudo nad vsemi čudi: najmanj 10 strank poznam, ki so s tem ''za Alteraše poden od podna'' menjalnikom čisto zadovoljni.
In še tole: odvzemanje plina v pravem trenuku med prestavljanjem se je ženska voznica naučila v par km. In avto ne kima več.
Torej, povzetek: zadeva je poden od podna, če se ga primerja s pravim in dobrim avtomatom, ampak za to ceno in kategorijo vozila zadeva ni tako neuporabna, kot se piše po netu. Seveda pa za super duper voznike Alterja je zadeva poden od podna in oni pač se ne bodo vozili z menjalnikom, od katerega so oni hitrejši. Hint: nekaterim se je... za hitrost prestavljanja, ravno tako kot se jim je... za to, da ga bodo pilili čez ovinke.
In ja, podpiram odločitev PSA-ja, da so končno dali te zadeve v pokoj in uvedli namesto njih Aisine.

PS: Niti ne mislim odgovarjat na komentarje supermenshov... Sploh tistih, ki so od parih glasnih osebkov prebrali na netu, da je zadeva šit, v praksi ga pa še videli niso, kaj šele vozili. So pa seveda tudi zelo glasni in ''pametni'', kako je zadeva poden. Škoda mojega časa za to.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Če ne veš kaj je pršut je tudi posebna salama dobra, sam to pa še ne pomeni da probaš najprej pršut preden kupiš posebno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.664
1.482
113
Pa so vsaj toliko, da si upajo takšen nasvet napisati v navodila za uporabo?
tongue-1.gif

zagi

Pripravnik
20. dec 2010
57
30
18
Kako pa veš kdaj odvzeti gas? Kaj ti prej sporoči, da bo menjal prestavo? Ali moraš to kar sam predvidevati kdaj bo šaltal?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
saj si vzame čas predn se spravi prestavit. Tak da težko zamudiš trenutek.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Prav rad bi tole peljal. Sklepam, da ga zna te cukomatike voziti vsak, ki je znal voziti tomos avtomatika. Tudi tam si dosegel precej lepše prestavljanje, če si v pravem trenutku za hip odvzel plin. Ker avtomatika še nisem vozil, kvečjemu sem bil v kakem avtu sopotnik (v nobenem nisem bil impresioniran nad takim menjalnikom), sem vseeno razočaran, da v dobi računalnikov ne zna vrtljajev bolje in hitreje uskladiti računalnik kot človek. Med vožnjo pravzaprav robotski avtomatik sploh ne bi rabil sklopke, ker bi lahko izenačil vrtljaje v nulo. Niti slučajno mi ni jasno, zakaj se to ne da narediti.

Corvette

Majstr
6. nov 2008
421
283
63
Tema je sicer avtomatski menjalnik in zima - DSG vozim od novembra lani in je zadeva brez pripomb, tudi v snegu oz. na spolzki cesti. Mogoče je edina pripomba zgolj rahlo sunkovito prestavljanje prvih 2-3x, ko je avto hladen in je zunaj pod ničlo. Webasto na daljavo pri tem malo pomaga.

Pred menjavo avta sem bil sicer goreč zagovornik ročnih menjalnikov zaradi malo specifičnega načina vožnje (hypermiling), pa me je DSG prepričal že po nekaj metrih, kako lepo deluje. Če je na voljo coasting oz. freilauf funkcija, pa je sploh super. Da bi pa moral biti med vožnjo pri avtomatiku pozoren na take zadeve kot navajate zgoraj s cukavčki in spuščati gas... hehe, ni šans
smile-1.gif