Vinjete v težavah?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Počakaj ka teden ali dva... bo gorivo za toliko dražje, pa bodo vinjete še vedno ostale...

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
a bojo z vinjetami nabrali +300 mio €?

malo dvomim,

tuki si najbrz pozabu na tovornjake in bi lahko bil dvig se malo nizji

sicer so pa v Sloveniji cene goriv med najnizjimi v Evropi, kaka Latvija, Litva in podobni majo cenej kot mi

+ da je v SLo cena na fseh crpalkah ista, povsod, npr. AT, DE, BE NL,....so cene goriv ob avtocesti kr precej visje kot npr. v srediscu mesta, ker tam pac tanka tranzit in pac placajo nekej vec

edit,
sn preveru na AMZS.si cene goriv po Evropi in za Belgijo pise, da je dizel 1.01€,
so se malo zmotli, ker najcenejsi je tam okol 1.170€, na ACju pa zna bit tudi precej preko 1.3€

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Švicarska vinjeta je cenejša od naše polletne ? Neee, kak pa pol zajebejo Poljake ? Vrnejo Avstrijcem? Se izživljajo nad Italijani ???

Aja, res, oni nimajo slovenceljskih kompleksov....

(a ni nekdo tu enkrat pisal, da naša vinjeta, ki je baj-d-usput za pol leta dražja od "svinjske" švicarske za celo leto, ni slaba, ker v švici pa moraš kupit celoletno ? No ja, moroni-na-okupu, drugo res ne more normalen človek komentirati)

Ko prideš v Švico moraš kupit to vinjeto. Če tovorno vozilo nima robe za Švico ali je ne dvigne v Švici mora it na vlak.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
a bojo z vinjetami nabrali +300 mio €?

malo dvomim,

tuki si najbrz pozabu na tovornjake in bi lahko bil dvig se malo nizji
...
300+ mio € bodo morali nabrati z vinjetami, AC cestninami za vozila na 3500 ndm in cestnimi taksami za vsa vozila. koliko bodo pa v resnici nabrali, bomo videli ob začetku naslednjega leta oz. čez dve leti

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
V štartu te-vas prosim za vir o 300+mioE za cestnine in cestne takse, ker se mi zdi nekam visoka cifra(podatek koliko smo pobrali v lanskem letu, ne koliko bi morali da bi plačevali vse obveznosti, ker za to bo prostra zmanjkalo na monitirju)Prav tako tona bencina ni 1000 litrov
wink-1.gif
ampak "mal več"

da probam izračunat zase oziroma za naju.
dva avta, skupaj prevoženih 30kkm letno.
2x letna censtnina in 2x vinjeta je 400 evrov.(recimo da se mi zdi cena 55 evrov nerealna cena-se bo pokazalo do novega leta)
po tvojem izračunu (zaokrožim ceno na 20 centov) dobim za 400 evrov 2000 litrov goriva po 20 centov višji ceni. REcimo da imam povprečno porabo na 100km 6 litrov.(en avto 10l 5kkm, drug pa 5,5 25kkm)
Z 2kL goriva prevozim ob porabi 6litrov recimo 30kkm .
No midva sva tam, tam, se bo pa z menjavo službe kilometrina zmanjšala in zato DVIGUJEM ROKO.
Bomo pač še ena "ekonomska" velesila kot nemčija saj ne bomo imeli cestnin itd..... cena bencina pa še vedno ne bo bistveno višja kot je sosednjih državah (je pa res da bi potem tujci se vozili mimo SLO pump)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
a niso govoril o prodanih2-3 mio vinjet.
Do sedaj so jih prodali ????
če bi jih 3 mio, to znese15mio na leto.....(ajd recimo 20 mio da boste srečni če sem se kje podcenjeval....)

KOliko denarja se sicer porabi za obnovo cest. Se porabi samo toliko kot se ga zbere s cestninami in letnimi povračili ali še kaj zraven in se ga prinese z drugimi proračunskimi dohodki notri....?
Precej komlicirano, primerno za kako diplomsko nalogo
rolleyes-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
3×55= ... 15?
grin1.gif

do zdaj naj bi DARS prodal vsaj 1,65 mio vinjet in z njimi zaslužil neto 48 mio €. kakšen milijonček bo pa mogoče padel še od kazni:
http://24ur.com/novice/slovenija/prodanih-za-48-mio-evrov-vinjet.html

torej, dars naj bi lani neto zaslužil 174 mio €, torej bruto 217 € s cestninami (predvidevam, da se je pri cestninah ravno tako plačeval DDV 20% ?).
cestna taksa znaša od 48€ za vozila pod 1350 ccm, do 193€ za vozila na 2500 ccm (ne vem, ali to velja za čisto vsa vozila, tudi za tovorna). v SLO je registriranih 1,2 mio motornih vozil, recimo da ima povprečno vozilo vsaj 1350 ccm in plača cestnino 72 €, skupaj znese 86 mio €.

... kar skupaj znese 217+86 = 303 mio (bruto) prihodkov , toliko smo namreč uporabniki cest in AC v sloveniji plačali v lanskem letu. te številke so seveda zgolj ocenjene na podlagi dostopnih internetnih virov, dopuščam možnost, da sem ga kje kiksnil (ne bi bilo prvič
d055.gif
)

PS hanzi, povej mi, koliko ccm imajo vozili, s katerima se vozita okoli? če od 400€ odšteješ dve letni vinjeti po 55€, pomeni da dajeta za cestno takso 290€?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne to skupaj devat. Cestnina gre v poplačevanje avtocestnih kreditov in delovanje Darsa (z obnovami vred, te se ne financirajo s kreditov, ampak iz cestnin), cestna taksa pa gre direkt v proračun, je namenjena za gradnjo in vzdrževanje ostalih državnih cest, kar pa je seveda bajka balalajka.
stupid-1.gif
Gre več za penzione, zdravstvo, šolstvo, kmetijstvo ... kot pa za ceste.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
nisem jaz prvi začel dajati cestnine in cestne takse v en koš, jaz sem samo nadaljeval zgodbo.
če še malo popravim moj zgornji račun, pa ga zaenkrat navežem samo na AC censtnine (ker je pač naslov o vinjetah)
bencin naj bi imel gostoto 0,7 kg/L
1600 000 ton pogonskih goriv je približno 2,28 milijard litrov bencina
če hočemo s tem pokriti 217 mio € od AC cestnin, bi se moral liter bencina podražiti za 9,5 centov.
če ta izračun uporabim na sebi: letno naredim cca 15 000 km, tankam v povprečju 2×mesečno za približno 50L. torej okoli 1200 L letno. podražitev goriva za 9,5 centov bi me torej prišlo na letni ravni 114€ oz 2×več, kot vinjeta

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glihkar na TV SLO rekli, da je bilo prodanih okoli 2,1 milijona vinjet, polovica tujcem.
Izdanih 9000 kazni.
In da vsaka druga vinjetna država v EU ima nekajdnevno vinjeto.

Neki izračun DARS-a bi za tedensko vinjeto dal ceno 5 EUR.

Stavim, da bodo naši stvar "motali" do onemoglosti, namesto da rešijo v enem tednu... po stari navadi.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Tedenska vinjeta za 5 evrov bi pomenila da bi za letno dali 200 evrov. Tedenska vinjeta mora biti vsaj 10 evrov ali več da letna ne bi presegla bistveno več kot 100 evrov.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
jas bi prej reko, da bi blo ravno obratno, kajti naj bi ble nekako v sorazmerju,

vbistvu ti se vedno razmiljas in racunas, da bojo tujci sfinancirali SLO avtoceste in se bote na pol zastojn vojzli....

ccccc, tak sistem, ki je laufo v bivsi Jugi se v EU ne obnese

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Problem je v dejstvu, da ob ceni 200 evrov ne bo vsak slovenec kupi letne vinjete ampak le 50% uporabnikov, takih, ki avtocesto veliko in redno uporabljajo predvsem na daljše razdalje. Ostali pa se bomo spravili nazaj na vzporedne ceste. Cena letne vinjete mora biti taka, da jo bo kupil vsak ali večina slovencev. Tranzit pa seveda plačuje dodatno premijo v vsakem primeru, to je dejstvo. V kolikor bo letna vinjeta bistveno dražja od 100 evrov so vinjete nesmiselne in jih je bolj pametno ukiniti. Seveda pa tega ne bo storil nihče pri zdravi pameti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
vbistvu ti se vedno razmiljas in racunas, da bojo tujci sfinancirali SLO avtoceste in se bote na pol zastojn vojzli....

Ja, zakaj pa ne?
confused-1.gif

Smo zelo tranzitna država (ena redkih v Evropi) in tudi tujci uničujejo naše ceste.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Sicer pa če zdajle razmišljam:
recimo da letna košta 100 evrov in bi jo kupilo cca pol milijona ljudi. Če potem tedenska košta 10 evrov (prodali pa bi jih zihr 2x več kot sedaj polletnih, pa da so jih sedaj prodali 2 milijona, potem bi se od vinjet nabralo nekje 100 mil. evrov. Podražimo še cestnino za šleparje, pa smo na konju.

Mogoče pa tudi ni tako slaba rešitev?
rolleyes-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Letno poročilo Darsa za 2007, stran 13.
Kaže, da so lani z DDV-jem vred pobrali za 122 mil. evrov cestnin od prvega in drugega razreda, ostalo odpade na tovornjake in avtobuse. Ker pa po teh podatkih narašča denar od tretjega in četrtega razreda med 20-25 % letno (!!!), se mi zdi, da bi letna vinjeta lahko bila celo cenejša od 100 evrov, tedenska pa naj recimo ostane na 10. Lahko pa uvedejo še kako dvomesečno za recimo 40 evrov.

Po moje bi se izračuni poklapali.

(pa da ne bo mislil, da so te izračune za sedajšne cene vinjet delali kaj drugače kot jaz zdajle
grims-1.gif
)

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48

cestna taksa znaša od 48€ za vozila pod 1350 ccm, do 193€ za vozila na 2500 ccm (ne vem, ali to velja za čisto vsa vozila, tudi za tovorna). v SLO je registriranih 1,2 mio motornih vozil, recimo da ima povprečno vozilo vsaj 1350 ccm in plača cestnino 72 €, skupaj znese 86 mio €.

cestnina za kamione se placuje po tezi.In en vlacilec ce ni vsaj EURO2 placa cez tisocaka.
Evrov seveda
smirk-1.gif