URGENCA-ponovno

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Janez
wink-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Vse lepo in prav, samo da pa na urgenci sploh nikogar ni blizu 2 uri, pa tudi ni normalno. V Celju pa še sploh nimajo zvonca. Vse je zaklenjeno, v okencu, kjer bi naj bila sestra pa spuščene rulete. Ne morem si predstavljati, da pride res kakšen nujen primer. Oz si lahko. Tako kot se je zgodilo lani, ko je prišel en s srčnim napadom brez napotnice, pa so ga še nagnali v zdravstveni dom po napotnico. Potem se je pa pred vhodom zgrudil in umrl
bonk.gif

Do sedajsem bil dvakrat na urgenci in sem obakrat čakal več kot dve uri, preden je sploh prišel kdo mimo, potem pa še vsaj eno uro, preden sem prišel na vrsto. Mogoče je pa problem v meni, ker si urgenco predstavljam kot v ameriških serijah, ko prideš v bolnico in začnejo vsi skakati okoli tebe
frown-1.gif

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Ne vem, mogoče. Probleme sem imel s tamalo, so ji longete dali na nogice, takoj ko se je rodila. Mela jih je dva meseca, pa velikrat kontrole, pa premavčenja.., tko, da sem bil tam kar domač. Pa tudi dohrat Prlja je facon taprav. Kje pa bi lahko tebe srečal?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Moje izkušnje z zdravstvom so kar dobre. Nisem imel nikoli problemov, pa sem do sedaj že veliko časa preživel v bolnišnicah. Je pa res, da obstajata samo dve vrsti sester. Al je tečna v pm al pa full prijazna.
smile-1.gif

Tole pa še kako drži.

Sicer imam pa sam v glavnem kar dobre izkušnje z osebjem v slovenskem zdravstvu. Na žalost je organizacija dela tako slaba, da so praktično vsi zgarani. Manjka konkurence, zato bi bilo več zasebnega zdravstva edina rešitev.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Rumen avto pa eden kadi zraven njega hhehe..

OSTALI: proti tujini imamo pri nas ZELO dobro zdravstvo pa urgenco pa vse. Men verjemte, ne slkepat na podlagi ene izkusnje. V italiji v resevalnih vozilih imajo samo 2 tehnika, pri nas je VEDSNO zdravnik zraven ali pa zdravnik pride z svojim avtom. No zdaj kolk kej dohtar zna narest nebomo tukaj debatirali, ampak v italiji lahko umiras od bolecin pa ti tehnik nebo nic dal proti bolecinam ker pac ni kompetenten za to, pri nas imas vsaj dohtarja zraven pa on da zegen da mu nekaj das.
V italiji na smuciscu zlomis nogo te dajo v ambulanto in potem 4 ure cakas lahko na resilca, ker pac vozi na uro (delajo kroge) in se vozis tudi na tleh 1 uro do bolnice ce je guzva... ma velik je stvari samo se mi neda ravno pol ure tipkati...

PA tudi tako ce pogledam jaz z svojega vidika - raje imam nesramno sestro ali zdravnika, pa da me ustima tako kot je treba, kot pa enega prijaznega ki nima pojma kaj dela
wink-1.gif

Je pa bolnica jesenice lani dobila priznanje za najprijaznejso bolnico v SLO, tudi to nekaj pove CBB kajne?
wink-1.gif

LP

tony

Guru
23. jul 2007
9.679
1.488
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi: Pred cca 10 leti ko sem dobil suho trsko za noht kazalca in jo kljub poskusom nismo uspeli "kulturno dobiti iz prsta (suha, vedno odtrgala kjer si jo prijel), so me iz domžalske urgence poslali na UKC.

Se moram spotakniti ob ta primer, in povedati zgodbico... Pet let nazaj se je bratu zgodilo isto, samo da je bilo za nohtom kazalca (btw. ne živim v UE Domžale in teoretično na tamkajšnji urgenci nimam kaj iskati). Peljem brata v Lj zdravstveni dom k osebnemu zdravniku (slučajno stričeva žena, ki se zato piše enako kot brat), kjer postane jasno, da bo šel prst na travmo. Ker se mi ne da čakati ves božji dan (in ker ima tamkajšnja urgenca res dovolj dela s folkom, ki jim manjka cela glava, ne pa prst
aplauz.gif

Citat:
Uporabnik franci pravi:Kar se urgence tiče. Lani sem dobil v oko tujek (pač, na sprehodu sem v glavo kasiral pesek izpod koles nekega motorista). Na urgenci sem pišel relativno hitro skozi (cca pol ure, kar je relativno hitro), dobil sem napotnico za očesno kliniko, tam sem pa čakal debelih 5 ur. OK, sej razumem, da je bila nedelja in na delu le ena zdravnica, vendar to ne opraviči čakanja 5 ur. V tem času je infekcija očesa lahko že kritična!

Tale scena se mi zdi tudi zanimiva, ker se je zgodila fotru dober teden nazaj... Na izvidu pregleda na Očesni je bil podpisan X Ž, dr. med. V čem je smisel čakanja na Očesni, če te pa pregleda "obični" dr. med.?
confused-1.gif

Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Bejžte na urgenco na Jesenice. Ne vem kaj in kako, ampak zgleda, kot da bi bili dohtarji na Jesenicah z drugega planeta - prijazni, hitri, dobrosrčni. Iste izkušnje veljajo tudi za ne-urgentne zravnike v jeseniški bolnišnici.

Tisti ki nima pojma je prijazen, tisti ki zna je pa vzvisen in nesramen
tongue-1.gif
Joke

You said, bro
zmaga.gif

harigast

Pripravnik
20. okt 2007
600
1
18
Ljubljana
Da spet obudim ugaslo temo,zadnjič so me dobro zrihtali omladinci iz Fužina (ob 5 zjutraj mi je zmanjkalo cigaret in sem jih šel iskat v Simplona) v treh minutah sem jih dobil toliko da so me šivali od 8 zjutraj do poldneva na urgenci sem bil takoj na vrsti,po šivanju me je še reševalec zapeljal domov,gestapo pa posebej še moj pecikel,na urgenci so bili še tako prijazni,da so zavrnili zahtevek PP Grič za alkotest ker sem imel pač razbit gobec, torej fantje iz urgence keep the good work,vsi ki delajo tam bi morali imeti 3 jurje plače,pa še bi bilo premalo.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Zanimiva tema. Človek kar solzco potoči, ko bere, kakšni mučeniki so med zdravstvenim osebjem.

Če...

a) v izhodiščnem postu je dovolj jasno napisano, da teta ni bila na delovnem mestu in se ni ukvarjala z delom (bila je zadaj, kjer se je silno hititajoče zabavala). V tem času bi težak bolnik - torej tisti, ki se NE MORE dret in ne more viseti na zvoncu - lahko tudi umrl.

b) ne poznam pogodbe o delu, v kateri bi pisalo "ker je bruto plača manjša od 1.500 evrov, si med delovnim časom lahko poljubno vzamete pavzo, ignorirate poziv na delo in ste do strank poljubno nesramni". Če se motim in take pogodbe v resnici obstajajo, se pa opravičujem.

c) na urgenci v LJ je čakalna doba zelo odvisna od "splošne situacije". Če se isti večer razlupa par avtomobilov na slabo označenem gradbišču LJ obvoznice, se za zviti gleženj čaka nekaj ur, če pa gre za dolgočasen ponedeljkov zimski večer, kjer še pajki zehajo, si pa lahko na vrsti v parih minutah. Mislim, da je prav tako, kot imajo urejeno. Meni se je vedno zdelo, da korektno razporejajo paciente v čakalno vrsto (najprej težji bolniki, potem otroci, nazadnje ostali), pa sem tudi že čakala 6 ur. Kaj češ. Ni mi težko, ker sem kar vesela, da nisem težek bolnik, ki bi mu bilo treba dajati prednost.

d) prvič slišim, da so v Domžalski dežurni ambulanti kar koli naredili. Pa še na tem primeru so delali samo zato, ker so bile zadaj veze in poznanstva (napotilo neke druge zdravnice). Vsem, ki nimate vez in poznanstev, zato še vedno toplo svetujem, da se raje kar direkt zapeljejo v LJ. Navkljub zoprni in leni sprejemni sestri, ki je baje na LJ urgenci. Bodo prihranili na času (v Domžalah niso praktično za nič kompetentni in skorajda vse napotujejo v LJ), vsekakor pa na živcih (prenašanje zdravniških brezveznikov, ki za boleče vnetje sečevodov predpisujejo Linex ....
bonk.gif
).

Se pa strinjam, da so gnila jabolka na obeh straneh. Tudi med pacienti. A kot vsi dobri komiki vedo - mentaliteta policaja je podobna mentaliteti lopova. Mentaliteta zdravnika pa...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.196
7.070
113
Am tisti ki je pisal da zato ker zivi v ljubljani nima kaj iskat v domžalah: Če ma zdravstveni dom organizirano dezurno sluzbo in je najblizji nimajo kaj piskat. Moja je uradno se vedno prijavljena v novem mestu pa ze vsaj dve leti non stop zivi v lj (osebnega dohtarja je mela do pred kratkim v NM) in ko je kr ornk zbolela enkrat ponoci, so jo na SNMP lj vzeli brez da bi trenili z ocesom.

Osebno imam z urgenco dobre izkusnje. Ko sem imel poskodovano nogo in sem bil kr precej bogi (najbolj se spomnim ko so mi zdravo nogo koj v luft dvignili ker sem vedno bolj apaticen postajal =) ) sem takoj ko so me pripeljali dobil "svojo" ambulanto kjer so me slekli in potem takoj na rentgen kljub temu da je bilo videt (kokr sem pac dojemal okolico) kar polno.

Mam sicer to sreco da poznam nekaj dohtarjev v KC in nikoli nisem dolgo cakal. Se mi je pa zgodilo da sem z mamo ki je imela sum na srcni infarkt na SNMP cakal 1 uro (potem so naredili EKG in jo kr lepo obravnaval - skoz hodil gledat) na prvi pregled, nato 1 uro na krvne izvide, nato so ji dali napotnico za IPP ki je v istem hodniku (nasprotna vrata), kjer sva cakala 3 ure na prvi pregled (kljub temu da sva bla kao po vezah celo prej na vrsti - bolno do konca) itd... Cela odisejada je trajala 9 ur...

Sicer pa sem mnenja da je treba vzpostavit konkurenco tud na tem podrocju. Ful mi je hecno ko sestre skoz jamrajo kok je svoh placa in potem na tvju rece: "Skupaj z dodatki sedaj dobim le še 1150 eur mesecno. S srednjo solo. S tako placo se nima kaj pritozevat pa ce vsak pojstlo poserje. to je pac njeno delo. Pa ji privoscim ta denar. In 1150 ni veliko. Ni pa tud malo za 5. stopnjo izobrazbe. Tko da se nimajo kej pritozevat

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Avtor:

Bodi potrpežjiv

Tud moja mam je bila dostikrat po nujno pa je vseeno trajalo po 5 ur. Enkrat sem jo čakal od 10 ure pa vse tja do 17 ure, tako, da sva domov prišla šele okoli 18-19 ure, odšla od doma pa ob 9 uri. Potrpet je potrebno.
Imamo pa vsi domači same kukr tok dobre izkušnje, prijazne medicinske sestre, zdravniki, edino slabe izkušnje s čakalno dobo.
Oprostljivo saj je pacientov veliko.

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Ja ampak žalostno je ker tega 98% ljudi ne razume.
Še bolj žalostno pa je to da se ljudje spotikajo le ob ustanovo.
Nihče pa ob plačnika oz zzzs , ki odreja kako bo obsežen program
in koliko ljudi bo plačal za neko dejavnost.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če bi pa ZZZS nehal zatezati uzdo, bi pa že tako ne ravno skromne zdravniške plače odletele v nebo, vrste bi bile pa povsem enako dolge kot so sedaj...
tongue-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
tud moj fotr je zlo pohvalu Jeseniško bolnico. Je padu na smučanju pa so ga hitro in odlično porihtali. bil zelo zadovoljen navkljub polomljeni rami.

drgač pa se men zdi, da urgenca v LJ kr dobro dela. čakaš pa tok časa kokr je tvoj primer nujen. tko, da tle se nimam kej pritoževat. mi je klegica razlagalča za Anglijo, živela tam skor eno let. če nimaš dragega zdravstvenega zavarovanja, se moraš gužvat v javnih klinikah, kjer čakaš in čakaš in čakaš... ni tujina nč bolš, še posebej če bi plačeval tok kok pr nas za zdravstvo.

lp

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Če bi pa ZZZS nehal zatezati uzdo, bi pa že tako ne ravno skromne zdravniške plače odletele v nebo, vrste bi bile pa povsem enako dolge kot so sedaj...
tongue-1.gif

Sorry to pa ni res
tongue-1.gif
ZZZS določa vse, koliko delavcev bo delalo pa to. Najbolj smešno je, ko dobiš recimo za kakšen oddelek številko zaposlenih - 7,4 - pol pa vedi koliko ljudi je to hehe

LP

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Je res, je.
A če ti verjameš, da je za čisto vse kriv ZZZS, je z mojega vidika tudi OK.
zmaga.gif

BTW Saj jaz že od začetka vem, da mi ne boš verjel. V bistvu bi bila precej šokirana, če bi mi dal prav. Tako, da ne brini.
wink-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik harigast pravi:
Da spet obudim ugaslo temo,zadnjič so me dobro zrihtali omladinci iz Fužina (ob 5 zjutraj mi je zmanjkalo cigaret in sem jih šel iskat v Simplona) v treh minutah sem jih dobil toliko da so me šivali od 8 zjutraj do poldneva na urgenci sem bil takoj na vrsti,po šivanju me je še reševalec zapeljal domov,gestapo pa posebej še moj pecikel,na urgenci so bili še tako prijazni,da so zavrnili zahtevek PP Grič za alkotest ker sem imel pač razbit gobec, torej fantje iz urgence keep the good work,vsi ki delajo tam bi morali imeti 3 jurje plače,pa še bi bilo premalo.

In kako je sedaj s tabo? Si v redu, le mavričnih barv?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Je res, je.
A če ti verjameš, da je za čisto vse kriv ZZZS, je z mojega vidika tudi OK.
zmaga.gif

BTW Saj jaz že od začetka vem, da mi ne boš verjel. V bistvu bi bila precej šokirana, če bi mi dal prav. Tako, da ne brini.
wink-1.gif

Eh nisem tega napisal, samo pravim da ZZZS določa koliko ljudi bodo za kaj plačevali. Nima veze kolikšne bodo plače
tongue-1.gif

LP

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Srednja sestra ne dobi 1150 € plače niti v najlepših sanjah. Moja ki je dipl. m. s. dobi toliko z malico in prevozom vred.

Dodatkov za nočno, popoldansko, praznike itd. več ni. tolk o tem
rolleyes-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Eh nisem tega napisal, samo pravim da ZZZS določa koliko ljudi bodo za kaj plačevali. Nima veze kolikšne bodo plače
tongue-1.gif

LP

Točno tako - ZZZS nima veze, kakšna bo tvoja konkretna plača.

Zato je pa modro, da se ne "razbaciva" z nekimi dodatnimi novci.

Ker ti "dodatni novci" še nikoli niso končali v opremi ali materialu, pač pa gredo v zdravniške plače.
grin1.gif