Tomaž Humar je umrl...

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Prva stvar danes je bila to, da smo preverili na teletekstu ali je živ. Žal ne. Sožalje domačim
frown-1.gif

majč

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik skalar pravi:
Strinjam se s teboj, poglejte samo koliko bolnih otrok je trenutno v UKC in se borijo za življenje in niso sami krivi da so v takem stanju. Humar se je pa zavestno podal v to in ne razumem zakaj sedaj takšen pomp okoli tega. Če je že Humar heroj, so zami še večji heroji vsi otroci, ki se trenutno borijo za življenje! Ampak za njih na žalost ne trepeta vsa Slovenija, ampak samo starši in sorodniki...

Kdo ti pa brani, da ti ne prispevaš za te otroke? Odpovej se dopustu, pa pripevaj denar za njih. Eni hodijo na morje drugi pa raje kam drugam, da se spočijejo od takih egoistov, materialistov in pametnjakovičev, kot jih je tu vse polno. In tudi tebi se lahko na morju kaj zgodi, pa te bo treba reševat iz res davkoplačevalskega denarja, ne pa iz enega zavarovanja za katerega boš ti vnaprej plačal.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik halo pravi:
Prometnih nesreč ne moreš primerjati z to nesrečo v gorah.
Sesti se v avto je nekaj vsakdanjega ki je ravno tako rizično.
Iti v Himalajo pa je neki neobičajnega in to počne le peščica ljudi.

Reševanje prometnih nesreč pač ne gre direktno iz davkoplačevalskega denarja.
Zavarovanja, zdravstvena zavarovanja.......

A ti praviš, da je šel Humar v Himalajo, da se bo tam poškodoval in ga bo trevba reševat. Zdaj pa ti (in ostali, ki tukaj pametujete) povejte, kdo ste, da lahko to trdite?
A imate toliko izkušenj s tem? A ste že bili v Himalaji ali pa na podobnih visokih gorah? A mogoče veste vse okoliščine Humarjeve nesreče (kaj se je zgodilo, vremenske razmere, snežne razmere...)? A mogoče veste, kako se je on pripravljal na odpravo in kako se je uspel pripraviti?...

Možnosti sta samo dve:
1. Dokažete, da ste primerni za take ocene, tako da napišete svoje izkušnje (vzpone) in dodate še kako sliko, da bomo videli, da je to res.
2. Priznate, da pojma nimate o tem in bi radi bili samo malo pametni.

Neke vmesne variante ni.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik lovelove pravi:
Ja, od sedaj bo da smrti TH nov svetovni praznik, kot je to 1. maj, božič in novo leto...
hysterical-1.gif

Zelo smešno, a ne? Nekdo umre, ti pa tukaj takele smeškote pišeš. To tudi pove veliko o tvoji osebnosti.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Prav škoda, da se tu odvija debata kakršna je. OK, razumem, da imajo ljudje različne poglede ne razumem pa ozkoglednosti posameznikov.

Humarja lahko spoštujemo ne le zaradi njegovih podvigov, za katere premnogi mislijo, da so nepotrebni.
Poleg tega je bil gorski reševalec, prostovoljec, ki je svoje življenje posvetil pomoči drugim - tistim, ki so jo potrebovali. Za to se potrebuje (žrtvuje) veliko lastnega časa, denarja, energije in se konec koncev tudi veliko tvega.
Verjetno veste, da obstaja tudi Fundacija Tomaža Humarja.

In na koncu, Humar je bil nekdo, ki si je upal živeti življenje kakršnega je želel. Premnogi živijo življenje, ki jim v resnici ni všeč.

Jaz sem novico zvedel takoj, ko je bila objavljena - cca ob 6.15, v avtu po radiu, kakšen kilometer pred mojim jutranjim ciljem. Ko sem prišel na cilj so tisti, ki so bili tam večinoma za to že vedeli... v parih minutah. Le niso vsi taki, da jim ni mar...

pikica

Fizikalc
28. jan 2008
5.759
1
36
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:
In na koncu, Humar je bil nekdo, ki si je upal živeti življenje kakršnega je želel. Premnogi živijo življenje, ki jim v resnici ni všeč.

se strinjam

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
No, da dobim nekaj lekcij od starega pravnika ...

Kakšno praktično usposabljanje?? Sem v 2. letniku.
bonk.gif

Če možnosti reševanja ni, ne more nihče odgovarjati, a ni logično? Do tega lahko prideš tudi z interpretacijo zgornje določbe.

Slovensko pravo velja na slovenskem ozemlju, vendar v nekaterih primerih tudi za tujce na tujem ozemlju (v tem primeru pač ne).

Preganjal bi tistega, ki mora obvestiti reševalno službo oziroma dati zeleno luč za plačailo reševanja.

Pravo se lahko interpretira zelo široko. Še nisi slišal za deljena pravna mnenja?

A bi mi rad dokazal, da če nimaš denarja, da lahko zgniješ sam tam poškodovan v gorah??

Meni se ni problem tukaj blamirat, če se iz tega kaj naučim! Zato prosim brez zasmehovanja, ampak s konkretnimi argumentiranimi odgovori na dan.

točno tako

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ah umrl je kot si verjetno pravi alpinist želi - v gorah. Je bilo pa že prej skoraj 100% da je umrl, ker se je poškodoval pri spustu torej z malo zalogo hrane in pijače...

Seveda je bil TH znana osebnost, glede na to koliko se o njem piše, da je za njega ponujen helikopter z eno boljših reševalnih ekip, je verjetno imel tudi spoštovanje ostalih alpinistov in reševalcev.

Rešil je pa tudi kar nekaj življenj verjetno v svoji karieri gorskega reševalca.

Ko je šel na zadnji podvig, sploh nihče ni vedel za to, tako da že nehajte nabijati o tem. Pa tudi če bi kdo vedel, je to pač reklama in s tem išče sponzorje. Tako kot martin strel, jure robič in podobni extremni športniki.

LP

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Citat:
Uporabnik tis pravi:

Tole je gola resnica, mnogi pa je žal ne razumejo.

Humar, plezaj v rajskih stenah
roza.gif

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Preden napišete kakšen post, pomislite, da ga mogoče prebere oseba, ki je preminulega zelo dobro poznala in kako bi se vi počutili v njeni koži.

Pomislite pa tudi, da je pokojni Humar ZAJEBAL svoja (baje) dva otroka in svojo (bivšo) ženo, ki se je glede na njegov način življenja bila prisiljena od njega pred časom ločiti.

Da je oče tako neodgovoren, da tako in toliko tvega, da za svoj užitek in svojo neobvladljivo strast sam sebe spravi v situacijo, da (z veliko verjetnostjo) doživi nesrečo in umre, ter tako iz svojih otrok naredi sirote, je do svojih otrok POPOLNOMA NEODGOVORNO.
Sram naj bo, da bo jasno, vsakega takega starša! Tudi v bodoče!

Medtem pa se, kot beremo, nekateri drugi straši (in zdravniki) borijo za življenje svojih otrok... Brez sebičnosti in sebičnih početij.

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Da je oče tako neodgovoren, da tako in toliko tvega, da za svoj užitek in svojo neobvladljivo strast sam sebe spravi v situacijo, da (z veliko verjetnostjo) doživi nesrečo in umre, ter tako iz svojih otrok naredi sirote, je do svojih otrok POPOLNOMA NEODGOVORNO.
Sram naj bo, da bo jasno, vsakega takega starša! Tudi v bodoče!

Prav imaš! Sram naj bo vse gorske reševalce, ki za reševanje drugih tvegajo svoje življenje! Pa vse gasilce! Presnete egoistične riti, da svoje življenje takole tvegajo! Pa rudarje! Kaj jim le je, da rinejo tja dol in tvegajo svoja življenja?!? Pa severnomorski ribiči! Pa gozdarji! Da ne govorim o vojakih...

OK, resda gor omenjeni to počnejo, ker to od njih zahteva služba, Humar in podobni pa zaradi drugih ciljev, pa vendar...za to so se odločili sami, a ne? Zavedajo se, da obstaja v njihovih službah določen odstotek tveganja, ki je dosti višji od pisarniškega dela, ampak vseeno prostovoljno opravljajo ta dela in marsikdaj tvegajo življenja, kar jih enači s Humarjem. Torej trdiš, da mora tudi njih biti sram?

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Kako je že podpisoval svojo knjigo?
"Ostani zvest sam sebi!"

Me prav zanima koliko njegovih kritikov je zvestih svojim nazorom in samemu sebi, svojim željam, svojim potrebam... in, da ob tem tudi za koga drugega delajo dobro. Njegova smrt je prišla nekaj več kot leto za smrtjo Mihe Valiča, ki je živel podobno življenje, v alpinističnem pogledu sicer manj ekstremno a podobno, alpinist in reševalec. Leto po njegovi smrti nisem zasledil nobene omembe v medijih... spomnili smo se ga le tisti, ki smo ga poznali. To so veliki mali ljudje.

R,I,P.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
humarja je pogubil sodobni alpinizem. kdor kolickaj pozna sceno ve, da je vse samo se sport in fant je podlegel temu. zadnji vitez francek knez, s priblizno 10x vec kilometrine, ve o cem govorim in je en izmed svete trojice alpinistov (jeglic, karo, knez), ki so krojili vrh priblizno 20 let, 10 let predtem. ampak roko na srce, koliko ljudi ve zanj?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
R.I.P... Dolgo je iskal, nažalost tudi našel...

Žal mi je samo njegovih otrok, ker so ostali brez očeta.

Čeprav nobenemu ne privoščim smrti, samo vsaka stvar ima nekje mejo in jaz ne mislim pisati RIP in podobno za takim človekom. Ker v tem primeru lahko potem žalujemo tudi za cestnimi dirkači ki izzivajo in izzivajo dokler se ne fentajo. Vse za svoj ego. Zraven pa pozabljajo na svojce, ki jokajo za njimi.
stupid-1.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
R.I.P... Dolgo je iskal, nažalost tudi našel...

Žal mi je samo njegovih otrok, ker so ostali brez očeta.

Čeprav nobenemu ne privoščim smrti, samo vsaka stvar ima nekje mejo in jaz ne mislim pisati RIP in podobno za takim človekom. Ker v tem primeru lahko potem žalujemo tudi za cestnimi dirkači ki izzivajo in izzivajo dokler se ne fentajo. Vse za svoj ego. Zraven pa pozabljajo na svojce, ki jokajo za njimi.
stupid-1.gif

Men je pa žal samo, da si ti tak. Če pa primerjaš cestne dirkače s Humarjem, pa raje ne napišem za kam si. Sorry, če sem grdo napisal, ampak pišeš o stvareh o katerih pojma nimaš. In potem ni čudno, da so to same bedarije.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
no potem mi pa ti, ki imaš pojma povej zakaj je treba ponovno ogrožati svoje življenje + življenje tistih ki te že spet rešujejo?
zate je bedarija to, da zdaj otroci spet jokajo za svojim očetom? Leta 2005 sem jih videl ko so skupaj z njegovo ženo hlipali v TV kamero in prosili boga, da se vrne nazaj ŽIV. Povej mi potem ti KI VEŠ in IMAŠ POJMA zakaj je treba tega? No daj. Mogoče za slavo? Mogoče za to da ti drugi rečejo kako si dober in ti dajo zlati cepin? Mogoče pa za to, ker si sebičen in razmišljaš samo na svoj užitek.
Vse lepo in prav dokler si sam in ne bo nihče jokal za tabo zaradi tvoje neumnosti.

Če ti to zagovarjaš potem lahko jaz rečem za kam si ti.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Potem pa tudi ti ne letaj, ker se ti hitro lahko kaj pripeti, da ne bojo tvoji jokali za tabo.
bonk.gif

če se mi zgodi da bom zaradi svoje neumnosti strmoglavil in preživel... potem mi verjemi da ne bom več rinil v luft.

slaba primerjava
crazy1.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
no potem mi pa ti, ki imaš pojma povej zakaj je treba ponovno ogrožati svoje življenje + življenje tistih ki te že spet rešujejo?
zate je bedarija to, da zdaj otroci spet jokajo za svojim očetom? Leta 2005 sem jih videl ko so skupaj z njegovo ženo hlipali v TV kamero in prosili boga, da se vrne nazaj ŽIV. Povej mi potem ti KI VEŠ in IMAŠ POJMA zakaj je treba tega? No daj. Mogoče za slavo? Mogoče za to da ti drugi rečejo kako si dober in ti dajo zlati cepin? Mogoče pa za to, ker si sebičen in razmišljaš samo na svoj užitek.
Vse lepo in prav dokler si sam in ne bo nihče jokal za tabo zaradi tvoje neumnosti.

Če ti to zagovarjaš potem lahko jaz rečem za kam si ti.

Zaradi kakšne neumnosti? Kako pa veš, da je Humar naredil kakšno neumnost? A si mogoče bil tam zraven, da veš kaj se je dogajalo? A mogoče hodiš stalno v Himalajo in poznaš goro, kjer se je Humar ponesrečil in smer po kateri je plezal? A mogoče veš kakšne so bile vremenske in snežne razmere na gori? A mogoče veš, kako se je Humar na to pripravljal? Verjetno nič od tega ne veš, pa bi rad bil samo malo pameten.
A je ogrožal reševalce? Jih ni, ker so Nepalci, ko so ugotovili, da je prenevarno, sami obrnili.
Zakaj je Humar plezal ne vem, in ne mislim delat takih zaključkov, kot ti.
Glede na vse njegove dotedanje uspehe, pa sem prepričan, da ni šel po slavo ali pa zato, da bi se ubil, ampak zato, da bi živel še naprej svoje življenje, kot je bil navajen. Ampak ti tega verjetno ne razumeš. Sej ti ne zamerim tega, sam ne pa pisat tle o stvareh, o katerih nimaš pojma.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.