Testi letnih gum 2013

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Michelin bolj dolgo drži, če delaš veliko km ti bolj priporočam kot Conti. Če delaš malo pa postanejo od starosti trde preden jih znucaš.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Citat:
Uporabnik jjernej pravi:
Jack of all trades, master of none. Deklica za vse, ki hoce vsem ustrezt in na koncu zmaga zgolj zaradi podkupljivosti.

Saj ravno takšnega jacka iščeš pri gumah. Kaj ti pomaga nizka obraba, če ne mokrem drži za en ku.rc? Ali super oprijem na suhem, če guma po eni sezoni normalne vožnje izgubi ves profil? Broe malo, zato imajo tudi sistem, da povprečna ocena v posameznih kategorijah ni nujno enaka končni oceni. Če je guma v eni kategoriji izrazito slaba, enako (torej slabo) oceno dobi guma kot celota. Kar v testu tudi jasno zapišejo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.235
7.039
113
Tole o dežju govorite, kot da bi bile naše AC zavite kot kača.

Drugače pa po regionalnih, teh 60kmh, pa ni gume, ki bi te odneso iz ceste, če je cesta mokra.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Tole o dežju govorite, kot da bi bile naše AC zavite kot kača.

Drugače pa po regionalnih, teh 60kmh, pa ni gume, ki bi te odneso iz ceste, če je cesta mokra.

Z zanič gumo ( nalite, kitajske, itd.) je vse mogoče, že pri 40 km/h sem v blagem ovinku nasproti vozeč avto porinil v graben, sem bil kot na ledu. Pa sem imel v zelo bližnjem planu menjati gume in me je nesreča prehitela. Se ne zajebavam z gumami....... GY, Dunlop, Bridgestone, Michelin, Conti, Pirelli, Fulda, ostalo za mene ne obstaja.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Podpis, letos sem zimske vzel kar Hankook (za teh par 100km ki jih naredim s tem avtom pozimi bojo že dobre sem si rekel pa še zelo malo izbire je bilo v moji dimenziji) ampak so napram prejšnjim Fulda ki tudi ne slovijo ravno kot top med zimskimi pnevmatikami katastrofa od katastrofe (no saj ko sem videl poreklo Hankooka se nisem več pretirano čudil) tako da tudi za teh par 100km v prihodnje ne šparam več. Komaj čakam da mine ta slab mesec da gredo RE050A nazaj na avto.
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.235
7.039
113
Ok, mogoče nalite in kitajska jajca...so res tak. Ampak teh, kar se jih testira v testih....potem pa nekdo reče, da vzame rajši continental, ker je GY slabša v dežju...pa je pomoje fajn pretirano.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Kdaj pa se bolj splača kupiti letne gume? Sedajle, ko je še zimska sezona, ali potem takoj na začetku spomladi, ali mogoče poleti?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Gledam na Gumedirekt Kumho, pa me zanima, glede na to, da imata obe čisto enake oznake, kaka je razlika. Pri drugi piše, da ima rob za zaščito platišča. Zdej pa naj mi en razloži, kako zgleda prva brez roba za zaščito platišča. Jaz seveda vem, kako to zgleda, samo pogledaš na navadne zimske gume in vidiš....mene bolj zanima, če sploh obstaja 19 letna guma brez unga robca?

http://www.gume-direkt.com/cgi...&sowigan=So

http://www.gume-direkt.com/cgi...&sowigan=So

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Oznaka XL na pnevmatiki pomeni, da je pnevmatika dodatno ojačana in ima povečano nosilnost.
Kaj pa pomeni letev za zascito platisca (FSL) pa nimam pojma...
17758-icon_confused.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Kdaj pa se bolj splača kupiti letne gume? Sedajle, ko je še zimska sezona, ali potem takoj na začetku spomladi, ali mogoče poleti?

Glede na to, da grejo cene vsako leto par eur gor (uradno zaradi velikega povpraševanja po kavčuku), bi jih na tvojem mestu kupil sedaj, ko se trgovine probajo znebit lanske zaloge. Recimo na gume-pnevmatike.com sem gledal, da imajo kar nekaj gum v akciji in to precej ceneje kot je redna cena.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Letev je verjetno misljeno kot rob gume, ki sciti feltno, da je ne skausas...

Točno tako, tam kjer pride guma na rob felne je izbočen rob na pnevmatiki. Žal ne gledajo vse toliko preko roba felne, da bi ti ščitilo felno, če bi recimo peljal ob robniku, ščiti pa recimo če zapelješ na pločnik, da ne stisne oz priščipne gumo.

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.068
127
63
Sicer malo off, možno da sje bla že debata na to temo: imam možnost dobiti ugodno Toyo proxes T1-r - kako leto star model, vendar guma je nova, nerabljena, DOT sredi leta 2012, smrekca profil...

Je pa za avto ranga polo/clio, moči cca 100 KM.

Ima kdo kake izkušnje? Važno da na mokrem dobro prime, na suhem so (skoraj) vse dobre.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Koliko je to " ugodno". Povej mere gume, pa za koliko jo dobiš. Jst sm gledu na gumedirekt Toyo Proxes T1R, pa v dežju niso dobile dobre ocene.

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
38
CENTAR LJ
Citat:
Uporabnik Zanzibar pravi:
Sicer malo off, možno da sje bla že debata na to temo: imam možnost dobiti ugodno Toyo proxes T1-r - kako leto star model, vendar guma je nova, nerabljena, DOT sredi leta 2012, smrekca profil...

Je pa za avto ranga polo/clio, moči cca 100 KM.

Ima kdo kake izkušnje? Važno da na mokrem dobro prime, na suhem so (skoraj) vse dobre.

Imel 195/50 15 in avto s 150 konji, nikoli nobenega problema, je pa zelo mehka guma posledično tudi takoj gre, v suhem fenomenalna, resnično ne odlima
smile-1.gif

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.068
127
63
rabim 195/55/15, najbrz zaradi dim. imajo višjo ceno... bi jo pa dobil za cca 50 eur po komadu. imaš kako boljšo ponudbo - ni nujno ta firma/model? Daj ZS.
Tudi če je obraba malo večja, bi jo raje vzel kot pa kako Savo za cca 75€.
Guma mi mora zdržati kakih 30000-35000; pol bo itak že stara (cca 3 sezone).

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Meni so toyo proxes zdržale cca. 17k km srednje hitre vožnje na cliu. Niso slabe, edino obraba jih daje.
crazy1.gif

Speedy

Pripravnik
31. jul 2007
724
0
16
38
CENTAR LJ
V naših "govcih" - zelo ovinkaste ceste je 15k-20k km veliko za toyo bolj dinamične vožnje. Obraba je res velika. Lahko bi jih znucal v 7k-9k km tiščanja(razni racelandi in podobno). Dobil sem jih na gume-direkt že veliko let nazaj. Ampak niso več tako ugodni, zaenkrat sem najboljše cene dobil na http://www.gume-takoj.si/