Test letnih gum za sezono 2016

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.216
1.712
113
40
Ce nisi razumel...

Pravim, da se zelo malo obrabljajo. Tako tudi pravi test.

Test pa tudi pravi da niso dobre na mokrem. In tukaj sem samo dodal da glede na moje izkusnje z njimi nisem opazil neke resne pomanjkljivosti.
So pa boljse gume verjetno boljse. Ta guma pa je za tiste z dosti kilometri visoko na price/performance lestvici...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
je tudi mene zanimalo, kako se bodo Fulda SportControl obnesle po prvi sezoni v hrambi, in moram reči, da ne opazim razlik. držijo, kot so držale prejšnjo sezono, ravno zadnjič je bila cesta mokra, ko sem šel od Žirov proti Trebiji, kjer sem lahko probal, ali držijo ali ne, pa nisem opazil razlike.

bom pa zdaj ob menjavi avtomobila verjetno dobil gor Michelnih Primacy HP (215 45 17), letnik 2014 (dot imajo 1414), bomo videli, kako se obnesejo. je pa res, da tudi avto ne bo dirkalnik, kot je Civic. :p

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Alter torej pravi drugace, gume na vrhu testa so slabe, nizkocenovne in povprecne na testu so pa prehvaljene. Zanimivo. Vazn, da so 18, pol je guma itak najbolsa.
grin1.gif
Rezultati testov so samo neka imagainarna cifra, ki samo pove, kaj je boljše in kaj slabše. Kot kaže, je večina (če ne vse) priporočljivih pnevmatik točno to: priporočljive so.
Nekateri (redki) ljudje so v vseh pogledih superiorni, zgledno skrbijo tudi za svojo telo in pazijo kaj vnašajo vase in tlačijo nase, zelo pazijo na to, da zase izbirajo le najboljše. O njih ne dvomim, da izbirajo tudi najboljše gume, kar jih trg lahko ponudi. Za ostale obične paderčine so čisto ok tudi Sava, Fulda, Nexen in Kumho.
shocked-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Hvala, imam isto dimenzijo
Vceraj sem se z 4 leta starimi alpinkami ze malo drajsal po btc. Za letošnjo zimo jih bom najbrz se izkoristil (imajo slabih 6mm profila), potem pa najbrz kak tvoj nexen za allseason kot pri tebi.
Glede na to da stanejo polovico "premium" gume zna biti da se bo po treh letih bolje obnasala kot 6 let stara premium guma ki bo na asfaltu ko bo le ta imel 50+ in - 20.

Nazadnje urejeno:

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
slišal sem različne verzije....

recimo primer bridgestone turanza ali potenza, potem pirelli cinturato p7 ali nero Gt....itd... v to smer.

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Turanzo je meni hitro zrediralo po robovih, pa nisem nek ekstra dinamik; Pirelli Cinturato P7 se mi je bolje obnesla, je pa glasnejša in bolj "trda", neudobna guma. Govorim za 205 55 16 dimenzijo.

Še najbolj sem bil zadovoljen s Continental

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Nexen so na mnogih 50+k evrov avtomobilih na cesti in ocitno niso svoh. Ce jih zgulis v eni sezoni je verjetno best buy. Da bi jih gulil 4 sezone je zgodba verjetno drugacna?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
No moj je vreden manj kot 5 in se sprašujem ce je pametno dajati 10% vrednosti avta v gume.
Tudi nekateri novi avti (prva vgradnja) evropskega porekla imajo gume "vzhodnega" porekla.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Nexen so na mnogih 50+k evrov avtomobilih na cesti in ocitno niso svoh. Ce jih zgulis v eni sezoni je verjetno best buy. Da bi jih gulil 4 sezone je zgodba verjetno drugacna?

Možno. Jaz sem svoje ku31 kumhote včeraj v dežju fajn sprobal in lahko samo rečem, kapo dol ! ESPja,nisem mogel sprobati, edino dvakrat se mi je Asr vklopil. Res dobro držijo.

Vsi pa nekaj pozabljamo, vsi ti subjektivni testi slonijo na različnih vozilih. Sem prepričan, da ta model gum na drugem, lažjem avto delujejo povsem drugače.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Vsi pa nekaj pozabljamo, vsi ti subjektivni testi slonijo na različnih vozilih. Sem prepričan, da ta model gum na drugem, lažjem avto delujejo povsem drugače.
Poglej si enkrat teste (mislim da jih je Autobild objavljal), kjer imaš poleg uvrstitev in nekih fiktivnih števlčnih ocen tudi dejanske izmerjene zavorne poti, hitrosti pri katerih guma splava in podobno. Tam šele vidiš, da je razlika med top gumo in eno povprečno nekaj malega razlike v realnosti. Najbrž cello tako malo, da povprečen voznik niti ne bi opazil razlike.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ob menjavi avta so se zamenjale tudi pnevmatike, sedaj imam Michelin Primacy HP (215 / 45 17), DOT je xx14, se pravi nekje dve leti stare, zaenkrat zadovoljen, mogoče malce glasnejše, ampak se dobro obnesejo na suhem in v mokrem. sem se bal, da jih bom moral zamenjat, pa jih bom zaenkrat kar pustil gor, berem tudi, da se niti ne obrabljajo tako zelo, tako da upam, da bodo še za naslednjo sezono, potem pa bo itak potrebna menjava že zaradi starosti.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Prosim za porocilo ko bos lahko priblizno ocenil obrabo. Ter na kaksnem avtu v kaksni dimenziji.
Me zanima primerjava s kaksno uniroyal Rain sport. Iscem neko allseason gumo(majhna letna kilometrina) , s katero se ne bi vozil po velikem snegu (imam za ta namen drigi avto pri hisi ki bo ustrezno obut).
Imam jih od cca. 1.10.2015, imel sem jih tudi čez zimo. Se pravi sem naredil z njimi cca. ¸14.000 km. Sprednje je obrabilo cca. 1,5 mm, zadnjim se obraba ne vidi. Sem jih prejšnji teden premenjal spredaj - zadaj. Po videnem sodeč bi lahko z njimi naredil 40-50 000 km.
C5 break MK2, 2.0 HDI. NEXEN 215/55 R16 XL 97W N8000
Malo "apdejta" po enem letu uporabe.
Še vedno zelo zelo zadovoljen. Te dni so tudi več kot odlične razmere za testiranje. Te gume se držijo in pika. In za1x niso ratale prav nič "plastične" alo kako že ultra-pičkohvatan-alter-d(i)rkač temu reče.
Naredil sem vsega skupaj dobrih 20.000 km (gre že bolj proti 25.000), obraba pravzaprav ni tako izrazita kot je kazalo spomladi. Takrat sem jih sicer menjal spredaj-zadaj, zdaj so tam-tam, profila je še polno, sigurno bodo gor še vsaj eno celo leto, se pravi kot sem predvideval bom z njimi naredil med 40 in 50 kkm. Bile so pa če se še prav spomnim 60€ po kosu. Če bi imel 2 kompleta gum z enakimi cenami, bi ju moral imeti 4 sezone da se izide.

Nazadnje urejeno:

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
Ewo montirane Michelin PRIMACY 3 205/55R16. Nove majo 8mm profila, letno delam cca 40k (90% AC) pa da vidmo kok časa bojo zdržale in seveda ohranle dobre lastnosti.

Letne dol, zimaki gor. Po 23k km prevoženih spredaj še 6mm, zadaj 7mm, vožnja 90% po AC. Z gumami zadovoljen glede na moj stil vožnje ;D

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Prosim za porocilo ko bos lahko priblizno ocenil obrabo. Ter na kaksnem avtu v kaksni dimenziji.
Me zanima primerjava s kaksno uniroyal Rain sport. Iscem neko allseason gumo(majhna letna kilometrina) , s katero se ne bi vozil po velikem snegu (imam za ta namen drigi avto pri hisi ki bo ustrezno obut).
Imam jih od cca. 1.10.2015, imel sem jih tudi čez zimo. Se pravi sem naredil z njimi cca. ¸14.000 km. Sprednje je obrabilo cca. 1,5 mm, zadnjim se obraba ne vidi. Sem jih prejšnji teden premenjal spredaj - zadaj. Po videnem sodeč bi lahko z njimi naredil 40-50 000 km.
C5 break MK2, 2.0 HDI. NEXEN 215/55 R16 XL 97W N8000
Malo "apdejta" po enem letu uporabe.
Še vedno zelo zelo zadovoljen. Te dni so tudi več kot odlične razmere za testiranje. Te gume se držijo in pika. In za1x niso ratale prav nič "plastične" alo kako že ultra-pičkohvatan-alter-d(i)rkač temu reče.
Naredil sem vsega skupaj dobrih 20.000 km (gre že bolj proti 25.000), obraba pravzaprav ni tako izrazita kot je kazalo spomladi. Takrat sem jih sicer menjal spredaj-zadaj, zdaj so tam-tam, profila je še polno, sigurno bodo gor še vsaj eno celo leto, se pravi kot sem predvideval bom z njimi naredil med 40 in 50 kkm. Bile so pa če se še prav spomnim 60€ po kosu. Če bi imel 2 kompleta gum z enakimi cenami, bi ju moral imeti 4 sezone da se izide.
Nexenke so zdržale ravno toliko kot bi katerkoli druge Premium gume. Včeraj zvečer sem nekaj nagazil in presekal zadnjo levo gumo.
Zdaj pa na lov vsaj za nov par če ne na vse štiri.
frown-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
Ewo montirane Michelin PRIMACY 3 205/55R16. Nove majo 8mm profila, letno delam cca 40k (90% AC) pa da vidmo kok časa bojo zdržale in seveda ohranle dobre lastnosti.

Letne dol, zimaki gor. Po 23k km prevoženih spredaj še 6mm, zadaj 7mm, vožnja 90% po AC. Z gumami zadovoljen glede na moj stil vožnje ;D

Leto naokol (2sezona), po 25k prevozenih se 5mm na vseh 4ih. Zadnje obrablja 1mm, sprednje pa 2mm na sezono. Gume zaenkrat se zmer normalno drzijo tko da
zmaga.gif