Ali me vlečejo za nos?

jezek

Guru
24. jul 2008
3.884
1.660
113
Švaba ko ima enkrat denar na računu postane balkanero. Moja izkusnja: ko sem mu nakazal 60k je cudezno posla vsa njegova sladkoba. Sem mu rekel ce lahko (za dodatnega jurja skoraj) naredi še servis, med tem ko se čaka prost kamion....pa je najprej jamral da je prekmalu (20kkm, predvideno 30kkm), potem da bo vprasal sefa, potem pa da so velikono'čni blizu in da ni mehanikov..... Potem sem pac delal servis v Slo. Pred nakupom sva občevala po mejlu ene 10x, takoj odziven..... Po nakupu pa me je ( na mail z vprasanjem o digitalnih storitvah, ki so seveda izginile ko je avto zaznal da se nahaja v Jugi) sicer prijazno odpikal z neko pol-informacijo, na naslednji mejl pa se ni vec odzval. Pooblasceni trgovec premije.
Tako da pograbi mećko in piči. Če po 100km ugotovis da ti nekaj trese se obrnes in gres reklamirat. Ce bos caral z gumami bo rekel da prej ni treslo in da so nove gume krive....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.437
7.142
113
pri taščici
Dokler ni snega (in ledu) se letna cist ok pelje.
Obcutek imam da veliko bolje kot ooleti zimska. Ki jo fura polovico slovencev.
Letos sem drugo leto na letnih.
Zaenkrat Bp.
Pregledas/spremljas vremensko napoved in če ni napovedi snega pred tabo peljes z letnimi.
Pri nas jih itak verjetno ne bos vec rabil. Niti za en dan.
Letos jih jaz se nisem rabil.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.112
2.923
113
Zaenkrat Bp.
Pregledas/spremljas vremensko napoved in če ni napovedi snega pred tabo peljes z letnimi.
Ma men so pa že prov pršle :evil:

Priponke

• IMG_4335.jpeg
    IMG_4335.jpeg
    445,3 KB · Ogledi: 76

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.042
2.960
113
Zadnjih 5 dni jih rabim vsak dan, pred tem ene trikrat letos za po snegu, drugače pa že ptički čivkajo da pod 10°C letne niso OK.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.691
1.851
113
Zaenkrat Bp.

To si lahko mi privoščimo, ki v primeru slabe napovedi lahko delamo od doma. Kakšen, ki mora iti v vsakem vremenu na cesto, si pa žal še ne more.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.691
1.851
113
Za AT veljajo tekstilne verige kot zimska oprema?

Tukaj se vedno lovim, ker smo v EU in je prost pretok. Po eni strani naj bi veljalo, če je avto tehnično izpraven v izvorni državi (to seveda OPju ne koristi, ker ne bo imel slo tablic), ga v tujini ne smejo zajebavati z nekimi lokalnimi pravili. Po drugi strani pa: "V praksi se je že dogajalo, da so tujce kaznovali, čeprav so imeli avto tehnično izpraven doma. Sodišča EU so potrdila, da so take zahteve zakonite, če so sorazmerne in jasno določene."

Drugače tole velja bolj za slo, za gor sem napisal, da bi riskiral. Pa seveda predpostavka je, da ni snega. V snegu AT baje zahteva nameščene kovinske verige na letnih gumah.

Chatgpt pravi sicer:

Ali je kazen možna?

• V Nemčiji ne, dokler ni snega ali ledu.
  • V Avstriji je malo bolj tvegano – na suhi cesti verjetno ne bo kazni, ampak če bojo razmere "dvomljive" (npr. nizke temperature, megla, možnost snega), te policija lahko ustavi in kaznuje.
  • Če povzročiš nesrečo, je lahko še huje – v obeh državah te lahko spoznajo za soodgovornega, ker nisi imel primernih gum.
Torej, če si prepričan, da bo vreme lepo in suho, lahko v Nemčiji brez težav voziš z letnimi gumami. V Avstriji pa uradno lahko, a je malo bolj tvegano, ker je interpretacija zakona strožja.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.042
2.960
113
V bistvu je zelo preprosto:
- Nemčija nima obveznih zimskih gum razen ko so zimske razmere takrat so obvezne zimske gume in ne velja kot v Avstriji (in pri nas), da za zimsko opremo veljajo tudi letne gume z več kot 4 mm profila z nameščenimi verigami.
Tekstilne ali "klasične" verige? Samo določeni modeli tekstilnih "verig" imajo odgovarjajoče številke standardov, ki jih morajo izpolnjevati, da so OK.
Pa še taka idiotska dimenzija gum je 235/55 R18, da verige težko najdeš.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.884
1.660
113
Tekstilne dobis bp. Sem ravno v Bartogu kupil za 235/55/19. Pasejo na sirok nabor dimenzij, tudi na 20ke

jezek

Guru
24. jul 2008
3.884
1.660
113
Nimam, sem jih kupil sorodniku za Forthinga. Bartogova spletna stran je zelo nepregledna, sem sel tja osebno.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.042
2.960
113
AMZS 2017:

Predvsem pa velja pri tekstilnih verigah upoštevati, da kot snežne verige veljajo samo pri nas, ne pa tudi v tujini, na primer v Avstriji in Italiji. Pri našem partnerskem avtomobilskem klubu OAMTC poudarjajo, da uporaba tekstilnih verig po avstrijskih predpisih ne šteje kot uporaba snežnih verig, povrh vsega pa vas policaj ob njihovi uporabi lahko tudi kaznuje, ker pnevmatike nimajo zakonsko predpisane minimalne globine kanalov na tekalni površini, ker je tekalna površina prekrita z gladkimi tekstilnimi verigami. Če se torej odpravljate v Avstrijo, Italijo, Nemčijo, Francijo ali druge države in predvidevate, da boste vozili po cestah, kjer je (lahko) obvezna uporaba verig, je treba imeti v prtljažniku jeklene verige.

• Všeč mi je
Reactions: s_samotar

gr69

Guru
15. dec 2009
11.676
2.707
113
še v SLO - ampak komaj
Jodlarija: 1. Nov do 15.4. ob zimskih razmerah (s snegom pokrito vozišče, snežna brozga ali led) obvezna zimska oprema (gume), snežne verige MONTIRANE veljajo kot zimska oprema, smejo pa biti namontirane samo, če je cestišče neprekinjeno pokrito s snegom ali ledom …
In to je tista “težava” zakona - preveč nedorečen in “raztegljiv”.

Drugače pa jaz nimam zimskih zaradi zakona, ampak ker moram v vsakem trenutku biti “spreman” - kar pa gre le ob zimskih gumah na avto. Drugače bi bil celo leto na letnih - ker tista fama “pod 7 stopinj” je, no kak naj povem, je pač fama.
Prednost zimskih je izključno le ob zasneženem in brozgastem ozr. zelo mokrem cestišču. Celo ledi (brez snega) nimajo zimske kakšne prednosti pred letnimi ozr. zanemarljivo.
Na privatnem so zimske tudi samo zato, ker imamo doma tako situacijo, da mora biti avto pripravljen za vožnjo (ne zakonsko ustrezen “zimski”) v vsakem trenutku - sicer bi bil na letnih (in žena bi šla tiste 3-4 na leto peš ali jo jaz peljem, če sem doma).

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi