Test letnih gum 2012 je zunaj

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, za nekoga z vozniškimi izkušnjami je verjetno bolje, če mu odnese zadaj.
Za Micko, ki niti to ne ve, da ima njen meglenke, pa zna biti drugače.

Sicer je to enkrat bilo omenjeno pri voznikih formule 1 in tam tudi enemu bolj paše, če prej zanese zadek, drugim pa spredaj (tretjim pa nekje vmes).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V zvezi s tem (kvalitetna in vdrževana oprema), kako pogosto je smiselno balansirati kolesa?

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ob menjavi gume ali koles (felga+guma) ?
Če na felgo nove gume montiram, je jasno da je treba. (to sem mislil dopisati pri vprašanju, pa si me vmes prehitel)

Recimo, če ima nekdo skoz iste gume in ne menjava sploh. (ali pa da menjavaš dva kompleta koles)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Jaz sem imel 2 avta nazaj komplet zimskih z gumami + komplet letnih z gumami. Pri vsaki menjavi so šle na centrirko ...
Če bi mel pa stalno iste? Hja, glede na to, da bi jih 1x na leto rotiral, bi takrat še to naredil.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
osebno imam raje "slabše" gume zadaj (če že moram izbirati), ker lažje uloviš rit kakor pa če ti avto čez nos pobegne....

Pol pa hitro pojdi za profi dirkača, ker si verjetno prvi na svetu, ki zadek lažje ulovi.

tudi jaz imam raje, da gre zadek. mi je pac lazje ujet.
Oversteer is when the passengers are scared, understeer is when the driver is scared.

Jaz tudi ne razumem zakaj bi moral moj avto understeerat, najbolj me to prestraši... ne govorim da sem profi, daleč od tega, ampak sem se preigral že kar dost in če malce preveč prletim v ovinek mi je najlepše ko avto sicer mogoče najprej malo understeera, potem pa še zadek malo zdrsne in se skoraj sama stvar uredi....

Na nekih spolzkih podlagah ali olje na cesti ali karkoli maš pa lahko karkoli od gume, letu boš ker pač če nisi tega slučajno predvidel boš peljal enako kot v suhih pogojih, kar je precej preveč....

Drugač pa zdaj ne vem, a bo za 205 55 16 vredu RE050A, Turanza? Conti?, delam malo km in je bolj pomembno da bi čim več časa bila guma mehka kot pa koliko profila ostane....

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Kar nekaj (starejših) ljudi še vedno kupi Savo že zato, ker je slovenska (narejena pa nekje na vzhodu). Ampak zadnja leta so po testih na tako nizki ravni, da bi bilo verjetno najbolje prepovedat prodajo.

A verjetno kljub temu enako dobre kot pred 10 leti najboljše po testih? al se motim...

Tako da ne vem zakaj se ne bi nabavilo.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Bi bilo zanimivo naredit primerjavo najboljših 10 let nazaj in sedanjih gum. Mogoče bi se dalo iz kakšnih podatkov ADAC-ovih testov naredit primerjavo (recimo zavorne poti), čeprav je res, da tudi vsakokrat uporabljajo drugačno vozilo, tako da bi bila po moje primerjava zelo težka.

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
Po 80k prevoženih v slabih 3 letih (prve gume) bo treba mojega Clio-ta 1,2 TCE preobut....kaj mi svetujete?.....Hvala!..... ((:)

LP B.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Bi bilo zanimivo naredit primerjavo najboljših 10 let nazaj in sedanjih gum. Mogoče bi se dalo iz kakšnih podatkov ADAC-ovih testov naredit primerjavo (recimo zavorne poti), čeprav je res, da tudi vsakokrat uporabljajo drugačno vozilo, tako da bi bila po moje primerjava zelo težka.

Zanimivost: 8 let nazaj sem dal gor Z-Nero, tako kot letos.

Bolj ko ne isti k., tudi po testih so bile takrat in tudi letos med top 3. Sigurno so kaj spreminjal sestavo, ampak po mojem bolj v stilu da je manj kotalnega upora in da kakšen km več zdrži

miha_zd

Pripravnik
7. jan 2010
535
0
16
Maribor
Za informacijo vsem, ki še slučajno imate namen kupiti nove pnevmatike, Michelin ima akcijo in podarja bone za tankanje ob nakupu njihovih pnevmatik (na Petrolu se mi zdi) v vrednosti od 10€ do 60€, odvisno od velikosti gum.

LP

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Verjetno je bon ravno v vrednosti višje cene na Petrolu
wink-1.gif