Pozimi zimske, poleti letne, vse ostalo je kompromis
Potem sigurno ne maraš soproge. Kako se upaš vozit s tako starimi gumami?
off: Kalbo, oprosti, moral sem
Pri "pohodi" zavoro je sila pritiska v vsakem primeru takšna, da pomeni blokiranje vseh koles na vsaki podlagi, če ne bi ABS oziroma ostali sistemi posredovali, če jih avto ima. Torej, verjetno, je guma en zelo velik faktor tukaj, se mi zdi, ker reakcijski čas istega voznika v danem istem slučaju je vedno enak, prav tako je enaka podlaga. Spremeniš zgolj zažgana povprečna zimska guma proti dobri letni. Verjetno se bo zavorna pot bistveno podaljšala, ali skrajšala. Matematiko, v katerem primeru bo zavorna pot krajša, pa prepuščam tebi.
Potem pa še, če bodo gume na vseh kolesih približno enake in so zavore redno vzdrževane je veliko možnosti, da bo šel avto naravnost kljub zaviranju v sili. Če pa seveda spredaj natakneš novo gumo, zadaj pa staro, je pa veliko možnosti, da bo avto zaneslo in bo voznik trčil v oviro z bokom, kar je seveda najslabše. Res pa je, da je ob sodobnih sistemih za to manj možnosti. Toliko o lovu na čarovnice, al kako so že rekli malo višje.
Lahko kaj več o tem? Je res občutna razlika? Ker imam na mojih običajnih poteh precej ovinkov tudi razmišljam o XL varianti. Se pa večinoma sam vozim + avto ima max 1400 kg.Sem zanalašč iskal XL ojačan rob, ker je avto s tem bolj stabilen, ker drugače se malo bolj gunca levo in desno.
Lahko kaj več o tem? Je res občutna razlika? Ker imam na mojih običajnih poteh precej ovinkov tudi razmišljam o XL varianti. Se pa večinoma sam vozim + avto ima max 1400 kg.
Pod A: Al se ti splača ali ne je tvoj problem. Za 7k na leto imaš lahko ferrarijev cabrio ali Clio. Denar je tvoj. Meni je bolj važno ali je to edini, ali drugi ali celo tretji avto pri hiši? Ali si lahko privoščiš da enkrat na leto ali na dve leti ne moreš na cesto? In tukaj moramo pazit , da ne bi preveč primorci dajali nasvetov na ono stran in obratno. Če moraš v vsakem snegu ven imej 4x4 z zimskimi. Če si doma iz Izole in ti je najdaljša fura do Mercator centra imej letne. Če je sneg bolj izjema imej celoletne.Skratka:
A: če sem izračunal, da se mi za 7k letno splača imet avto, potem naj imam tudi za dva kompleta gum in menjavo 2x letno.
B: nataknem karkoli, da je le okroglo, itak se vozim počasi
C: in vse variante med A in B