Sneg 22/23

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.239
2.517
113
Citat iz MMCja, odgovor LPPja:

Težave za avtobuse LPP-ja​

Tudi na širšem območju Ljubljane sneg povzroča težave. V jutranjem času so kar nekaj težav in izpadov na linijah avtobusov imeli v Ljubljanskem potniškem prometu, predvsem zaradi precej slabo očiščenih cest, je za STA povedal namestnik direktorja LPP-ja Rok Vihar.

Opozoril je, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega: "To ni taka težava, ko je lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno pride do zastojev, dokler se to ne očisti."
Kamele0N tole si spregledal?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Čakaj zdej, kako jih bo šele presenetilo. Vremenarji so rekli, da bo novi sneg sele v sredo. Nametava pa že zdaj kako uro.

Sedaj ko že pada eno uro so tudi vremensko napoved spremenili :D

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Hvala.
1B2ACF97-B02D-4EAF-92AB-366931F1AF2A.jpeg

:Facepalm:

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
busi na harmoniko imajo pogon na zadnji osi sprednje šasije (preden se harmonika začne)......po tvoje bi potem šofer pribil gas in bi zadnji del driftal po svoje in potniki v njemu bi letel povsod po notranjosti....dokler ne bi utrgal zadnjega dela ker bi popustil zglob :D
Že dolgo ne več. Zadnjih 15 let + imajo vsi zglobni avtobusi pogon na 3. osi na prikolci. Tam je nameščen tudi motor. Zato pa so ob vsakem sneženju problemi. Verjetno za ESP in ostala elektronska pomagala, ki preprečujejo "driftanje" še nisi slišal? Eni vidim še kar živijo 20 let za leseno žlico

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
244
192
43
Pojdi čez super duper Avstrijo čez Tauern, pa poročaj če je kaj drugače.
Večni težaki ste eni, nikol ni dost dobro
Konec leta sem se peljal mimo Munchna v Slovenijo v močnem sneženju. Tako v Nemčiji kot na AC Tauern je šla plužna skupina, dva pluga, med 60 in 70 km /h. Delovali so sekcijsko, po 30 km v kosu. K sreči je potem od Katschberga naprej nehalo snežiti.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
Konec leta sem se peljal mimo Munchna v Slovenijo v močnem sneženju. Tako v Nemčiji kot na AC Tauern je šla plužna skupina, dva pluga, med 60 in 70 km /h. Delovali so sekcijsko, po 30 km v kosu. K sreči je potem od Katschberga naprej nehalo snežiti.
Verjetno ni bil južni sneg. Pri suhem snegu tudi naši cestarji vozijo hitreje. Je pa danes tudi super duper Avstrija obstala, če te kej tolaži.

JakeOnBreak

Majstr
18. jun 2012
732
296
63
Tuki je en posnetek pluženja AC v nemčiji od lani. Men ne deluje tole med 60 in 70kmh. Tko da prosim nehite s temi miti o super duper avstriji in nemčiji. Če močno sneži je ni snežne službe, da bi zagotavljala suhe ceste, ker je cesta po 15ih minutah nazaj zasnežena.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
244
192
43
Napisal sem svojo izkušnjo in nikogar ne poveličujem. Bilo je okoli nule, torej je bil verjetno moker sneg. Mogoče plužijo prej, ne vem. Bilo je pozno zvečer, ko ni bilo toliko prometa. Tovornjaki pa so bili vsi izločeni. Sem pa na isti AC v Avstriji pred leti že vozi sredi noči po nespluženi cesti, ali pa zgodaj zjutraj od Karavank na sever.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.755
6.749
113
pri taščici
Lahk bi jo pa imel :evil: .

V začetku 90-tih, ko smo imeli še Lado doma je fotr pozimi v prtljažniku vedno vozil motorko in 2-3 žakle cementa. Če so bila drevesa na cesti, kar niti ni bilo tako rekdo v naših koncih se je enostavno požagalo pa umaknilo. Itak se je nabrala vrsta pa jih je večina pomagala da je bilo čim prej spucano. Danes se pa sedi v avtu snema s telefonom in jamra kolk se bo zamudilo.
Motorka je za alterasa nevarno orodje, celo za uporabo na dvoriscu v soncnem vremenu. Zato je alteras nabavil TC.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
busi na harmoniko imajo pogon na zadnji osi sprednje šasije (preden se harmonika začne)......po tvoje bi potem šofer pribil gas in bi zadnji del driftal po svoje in potniki v njemu bi letel povsod po notranjosti....dokler ne bi utrgal zadnjega dela ker bi popustil zglob :D
Poznavalec…

odkar so na cesti nizkopodni zglobni avtobusi, ki imajo motor zadaj, je pogon zadaj na prikolici. Ce bi hotel prenos delat na srednjo os bi rabil kardan cez prikolico in se zgibni prenos cez pregibni del. A na to nisi pomislil?

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
244
192
43
Tuki je en posnetek pluženja AC v nemčiji od lani. Men ne deluje tole med 60 in 70kmh. Tko da prosim nehite s temi miti o super duper avstriji in nemčiji. Če močno sneži je ni snežne službe, da bi zagotavljala suhe ceste, ker je cesta po 15ih minutah nazaj zasnežena.

Najvišja točka Tauern AC je na 1400 m nmv. To pomeni, da je sneg lahko že 1.10. ali še 1.5. Ali - 20 C. Vse to sem že videl. Domnevam, da imajo veliko izkušenj s pluženjem in verjetno temu prilagojeno opremo. En plug je pokril dva pasova, pri izvozu na servisni izvoz je plug zložil ob stranico tovornjaka. Meni se je vse to zdelo impresivno in učinkovito. Še sam sem bil presenečen nad hitrostjo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Najvišja točka Tauern AC je na 1400 m nmv. To pomeni, da je sneg lahko že 1.10. ali še 1.5. Ali - 20 C. Vse to sem že videl. Domnevam, da imajo veliko izkušenj s pluženjem in verjetno temu prilagojeno opremo. En plug je pokril dva pasova, pri izvozu na servisni izvoz je plug zložil ob stranico tovornjaka. Meni se je vse to zdelo impresivno in učinkovito. Še sam sem bil presenečen nad hitrostjo.

No jst sem par let nazaj stal na turnski avtocesti za 1. maja ko je v 2h zapadlo 15cm snega. Plugov ni bilo nikjer, cestne službe ali pa policije ki bi kaj delal tudi ne. Par "balkancev" je z avti/kombiji cukalo šleperje in zlizanoletnogumovce, ki so zdrsnili počez na stran da se je sprostil en pas in se je štoflc prometa lahko premaknil naprej. Par ljudi je sredi AC nameščalo ketne. Neki irhasti ljubitelji redneck vozil so vmes gajbo pira pili s kasona pickupa in nabijali muziko v mustangu. Skratka v življenju nisem videl takega kaosa na AC, ampak se je začuda vse rešilo. Je pa pridih da je jodlarje "sneg presenetil" ostal v glavi, še bolj pa ravnanje folka na sami AC, tako da tole kar je pri nas še niti ni najhujše kar se ti lahko zgodi. (tudi posnetki DARSA sedaj ob sneženju niso nič rizičnega, če bi takrat pri jodlarjih kje bile kamere bi bila to youtube uspešnica)

• Všeč mi je
Reactions: JakeOnBreak

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
No danes zjutraj pa končno lahko dejansko vidim, da so nekaj splužili, ker sicer bi ostal brez jutranje telovadbe, ko se je bilo treba izkopati iz spluženega snega ob strani. :zmaga:

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Mene je spet ta sneg presenetil, da je moker in mrzu... :mad:

A bi lahk zimske službe to zrihtale?

• Haha
Reactions: Matey