PREPOČASI!!

gr69

Guru
15. dec 2009
11.571
2.616
113
še v SLO - ampak komaj
ne-ne-1.gif

Voznik NI enako potnik.

Torej bi se moral prvo presesti na desni sedež in potem izstopiti.
tongue-1.gif

Zdaj pa resno - skoraj nemogoče je zakone napisati tako, da pokrijejo vse situacije, ki lahko nastanejo - posebej težko je to v prometu, ki je pač precej dinamična zadeva.
Močno dvomim, da bi kdorkoli dobil kazen zaradi ustavitve na avtobusni postaji z namenom spustiti kolono naprej - čeprav čisto pravno gledano je v prekršku.
Bolj zanimivo je, da se je/bo možno verjetno lepo obraniti pred morebitno kaznijo zaradi "neizločitve" - navesti je treba samo, da avtobusna postaja pač ni primerno mesto za umakniti, saj ti zakon prepovoduje ustaviti na njej.

In preden sedaj po meni vžgete - JA umik na avtobusno postajo je skoraj vsakodnevna praksa - zakaj se je zakonodajalcu tu zalomilo ve samo ..., Sicer pa - zakaj niste v času javne razprave o zakonu dvignili glas in podali svojo opombo(e) na "nepravilnosti"?
sprasujem se.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Sicer pa - zakaj niste v času javne razprave o zakonu dvignili glas in podali svojo opombo(e) na "nepravilnosti"?
sprasujem se.gif
A ti misliš, da tile sodelujejo v tovrstnih javnih razpravah? Vedo samo to, kar poroča POP tv...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.571
2.616
113
še v SLO - ampak komaj
Ne boš verjel - včasih celo DA (priznam pa, da pri novih prometnih nisem - zato pa je toliko "sranja" notri
tongue-1.gif
).

Pa tudi če ne bi - vsaj ne tulim in jamram o nepoštenih zakonih na forumu.
grin1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Drugače pa je fino, da prebereš zakon malo bolj in se stvari razjasnijo. Itak pa že zdrava pamet ti lahko pojasni stvari.
Ti zamenjuješ ustavljanje, ustavitev in parkiranje.
Najbrž imaš prav. Podrobno zakona res nisem bral
redface-1.gif
, saj za fiktivno debato v forumu to ni ravno nujno. Ko bom pa rabil, pa bom že prebral. Motiš pa se v tem, da imajo zakoni kaj z zdravo pametjo. Sicer jih ne rabili, ker je v "zdravi pameti" zapisano, kaj ok.
S tem imam celo nekaj izkušenj: dobil sem kazen 800€ za stvar, ki po zakonu nikakor ni po zdravi pameti. To pred leti, ko za 100 km/h pijan v naselju ne bi dobil toliko. Policist je pač po postopku moral dati tako kazen, čeprav je tudi on vedel, da je butasto. Ampak postopek je stekel, ker je nekdo v dobri veri od policije pričakoval pomoč. Ko pa se policija nekje prikaže, pa je najbolj logično, da je nekaj šlo narobe po nekem zakonu in zato je nekdo kriv.
Na koncu se je dobro izšlo. Ne vem, če se je policist res zmotil ali mi je šel "na roko", da je zapisal napačen člen in na osnovi tega sem se na koncu s pritožbo izmazal.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
se mi ne da več brat, ker komplicirate u tri pm in nabijate u štiri pm (večina).
Je dovoljeno na cesti z omejitvijo 90km/h zmanjšat hitrost pod 45 km/h, brez da vklopiš vse 4 smernike???
Ajde da vas čujem?

buggy

Pripravnik
23. sep 2007
198
0
16
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
se mi ne da več brat, ker komplicirate u tri pm in nabijate u štiri pm (večina).
Je dovoljeno na cesti z omejitvijo 90km/h zmanjšat hitrost pod 45 km/h, brez da vklopiš vse 4 smernike???
Ajde da vas čujem?

verjetno bos tole razumel, sem ti pa se poboldal da bos lazje prebral

ZVCP v 30 clenu pravi:

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke , razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Močno dvomim, da bi kdorkoli dobil kazen zaradi ustavitve na avtobusni postaji z namenom spustiti kolono naprej - čeprav čisto pravno gledano je v prekršku.
Bolj zanimivo je, da se je/bo možno verjetno lepo obraniti pred morebitno kaznijo zaradi "neizločitve" - navesti je treba samo, da avtobusna postaja pač ni primerno mesto za umakniti, saj ti zakon prepovoduje ustaviti na njej.

A se bo tisti, ki se je pri Domžalah zaletel v italjanski avto obranil pred kaznijo, ker piše v zakonu, da je na avtocesti prepovedana ustavitev? In bo navedel, da se za to ni ustavil, ker se ne sme.
A se lahko ustavimo, če je pešec na prehodu, ker piše, da je 5 e pred prehodom prepovedana ustavitev?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik buggy pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ajde da vas čujem?

verjetno bos tole razumel, sem ti pa se poboldal da bos lazje prebral

ZVCP v 30 clenu pravi:

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke , razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Se pravi je pri zavijanju npr. z glavne ceste (omejitev 90km/h) na stransko cesto prepovedano zmanjšat hitrost pod 45 km/h?

buggy

Pripravnik
23. sep 2007
198
0
16
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ZVCP od 1. 7. 2011 ne velja več.

te lahko prosim za povezavo do azurnega besedila, kjer si bomo navadni slovenceljni lahko prebrali kako je to po novem urejeno...mogoce bi nam pa to koristilo. Hvala

se oproscam sem nasel:

VII. PRAVILA UPORABE SVETLOBNE IN ZVOČNE OPREME

70. člen

(zvočni in svetlobni opozorilni znaki)

(1) Zvočne in svetlobne opozorilne znake sme voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug in pri prehitevanju zunaj naselja. Pri prehitevanju vprežnih vozil ali jahačev in pri prehitevanju v naselju, sme opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki. Pri dajanju svetlobnih opozorilnih znakov mora voznik paziti, da ne zaslepi drugega voznika.

(2) Voznik mora vklopiti varnostne utripalke na vozilu:

1. pri vstopanju otrok v avtobus ali drugo motorno vozilo, s katerim se opravlja prevoz skupine otrok, in izstopanju iz njega;

2. ko je treba opozoriti druge udeležence cestnega prometa na nevarnost na cesti, zlasti če je zadnji v ustavljeni ali počasi vozeči koloni vozil na cesti zunaj naselja ali če dohiti vozilo, ki vozi s hitrostjo, ki je za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste;

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Dovoljneo, če te tja pošlje policaj za namen kontrole.
Vprašanje je namenjeno žajblju, debata pa gre o traktoristu, ki je delal kolono, ne o policajskih kontrolah.
Še zmeraj nisi napisal, zakaj se traktorist ali pa tovornjak ne sme umaknit na avtobusno postajo, da spusti ostale naprej.
Ti je Pepe dva posta pod tvojim lepo razložil in navedel člen, po katerem je ustavljanje na avtobusni prepovedano.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
KSZ

A je kdo od vas mestnih srajc, ki se tu nekaj prepirate o počasni vožnji traktorjev sploh kdaj v življenju videl traktor od blizu?

26 km/h je za traktor že kar spodobna hitrost, problem je verjetno bil v tem, da je traktorist vozil v vinjenem stanju. In glede na stanje je bila vožnja z hitrostjo 26 km/h že kar velika. Problem je bil tudi v tem da je odklonil alkotest in napadel uradno osebo.

V Prekmurju je ta čas ogromno traktorjev na cesti. Če naletiš na traktor ga pač prehitiš.

Moti me edino to, da v temi nimajo vsi traktorji prižgane oranžne utripajoče luči (mogoče bi tu morali policisti malo boj ukrepati) in v temi ne veš kaj dohitevaš.

Bodite malo strpni na cesti. Nobeden traktor ne bo pred vami vozil par 10 km, tisti km ali dva pa tako naj nebi bil problem. Včasih se je dobro malo umiriti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Eno vprasanje glede pocasnosti traktorjev od mestne srajce, ker se ocitno spoznas na zadevo. Jaz videvam traktorje v dveh "okusih". Eni peljejo priblizno 50 km/h in ne ovirajo bistveno prometa (se da tudi voziti za njimi tisti cas, dokler ne zavijejo na tisti travnik ali njivo, kamor so pac namenjeni, ce je nasproti prevec prometa), drugi pa peljejo priblizno -3 km/h in jih prehitevajo biciklisti. Da ne bo pomote, obakrat gre za trakltor brez kakrsnihkoli prikljuckov. Moje vprasanje pa je: zakaj taka razlika v hitrosti ?

buggy

Pripravnik
23. sep 2007
198
0
16
Citat:
Moti me edino to, da v temi nimajo vsi traktorji prižgane oranžne utripajoče luči (mogoče bi tu morali policisti malo boj ukrepati) in v temi ne veš kaj dohitevaš.

Bodite malo strpni na cesti. Nobeden traktor ne bo pred vami vozil par 10 km, tisti km ali dva pa tako naj nebi bil problem. Včasih se je dobro malo umiriti.

tukaj se pa s teboj popolnoma strinajm, ce govorimo na splosno in ne o tem primeru, ki je pomoje zmes njegove arogance (da je naredil tako kolono), potencialne vinjenosti in napada na uradno osebo.

Sam sem kar nekaj prevozil s traktorjem (Steyr en cilinder iz leta 49) in ko sem bil tiste malo na cesti do travnika, mi je bilo blazno neugodno, ce je bilo za mano nekaj avtomobilov in sem se vedno cimprej umaknil, da nisem po nepotrebnem izzival nesrece.
Naj pa se dodam, da ko se sedaj vozim z avtom in poleti videvam traktorje na cesti (prailoma brez prizganih luci, niti servisne luci), opazam veliko pacientov v avtomobilih, ki takega traktorja ne znajo/zmorejo/upajo prehiteti ...samo to je pa spet druga tema ki spada v sekcijo bedaki na cesti oz. kdo je senkal moronom izpit
evil.gif