Neurje in kultura na cesti

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Seveda tukaj ne smemo pozabiti na VW drajverje, večina jih ima tudi skisane možgane
crazy1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
TIME OFF!!!!

Ker jest imam ogledanga enga BMWjčka, in takoj ko se nabere dost keša, bo moj (no takrat bo verjetno to že kak drug model, a nema veze
grin1.gif
).

Zakaj?

Ker vidim, da mora človek imeti tank. Pač je oslov obilo in če se kdo vate nabije....

PS: No, imam ogledano tudi eno mečko, sam ne vem, kaj zdej pacajo (bila prikazana v Detroitu, potem pa ne duha ne sluha od nje...
10.gif
)

@američane - američani ne znajo vozit. Res. Veliko jih je takih, ki avtomobila sploh ne obvladajo (nimajo pojma, kje je leva in kje desna guma, kako dolg avto imajo, najbolj jih zmedeš, če morajo it rikverc s parkinga, ti jih pa zadaj čakaš... - teh je več na vasi kot v mestu) in preveč slepo zaupajo avtopilotu (mestne srajce - včasih se vprašaš, če se misli kar zaletet ali kaj, da le ne bo treba avtopilota popravt?). Ne vsi (da ne bo spet kakšnega razburjenja), ampak jih je pa kar precej. Je pa res, da se veliko bolj držijo pravil kot mi. Kar je logično. Frekvenca šerifov v uniformi, šerifov v civilu, kamer, letal,... je preklet visoka in če dovolj voziš vidiš preklet veliko primerov, ko koga "slačijo iz gat". Skorajda. Držijo se omejitev. Kar pomeni omejitev + 10% in to je to. Pika. TUDI MOTORISTI!!! Sistem zadrge tam funkcionira bolje kot pri nas (tudi motoristi čakajo, da pridejo na vrsto - ne prehitevajo kolon, ki na primer čaka na kakšni rampi, čeprav bi to seveda lahko naredili). Parkira se tudi točno tam, kjer je dovoljeno.

Je pa treba upoštevat, da so tudi ceste veliko bolj označene. Označeno je vse, vsaka grbina na cesti, odseki, kjer je povečana frekvenca truckerjev, del ceste, kjer se lahko nahaja pesek....). Če so dolge relacije, je vsaka sprememba hitrosti prej napovedana (pove se, da se bo hitrost čez četrt milje zmanjšala). Napovedani so stop znaki. In stop znakov se človek drži (ko vidiš policaje na delu, se jih držiš še bolj).

In skrivnost uspeha?
Poleg tožb na upravljalce cest....
Policaj je tam car, ki piše prekleto zasoljene kazni!
In ta car je opremljen s kamerami, tako da je preklet enostavno preverjat, če je bil res policaj kriv (beri: je prvi začel), da je nekdo pošizil in začel noret...
smirk-1.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
pa vsak policaj ima laptopa kjer ima vse podatke na licu mesta, ne pa kakor pri nas loji morajo klicat centralo.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Marauder pravi:
synthman: kje pa bi te po tvojem lahko policaji ustavljali če te MORAJO ker si ti naredil prekršek? Čakajo do prvega počivališča/izvoza morda? In ko gre iz avta, ima vžgane vse mogoče luči, da se ga ja vidi...

Zakaj bi te pa ravno MORAL ustavit. (in kasirat za vsako ceno) Grem stavit, da policaji ustavijo komaj za vsak desettisoči storjeni prekršek ali še bolj redko. In če bi desettisočprvega spustili tud ne bi blo konec sveta.

Policaj na posnetku je sam rekel, da je ustavljanje na odstavnem pasu popolnoma nesprejemljivo in sebično dejanje, in ki zazadi strahu pred nekaj malega materialne škode spravlja v konkretno ŽIVLJENSKO NEVARNOST številne druge udeležence v prometu.
A država in policaj pa MORA ali sme početi isto, torej spravljati v življensko nevarnost številne ostale, zato, da bi pokasirala nekaj 100€ od nekoga? A to je pa zate povsem v redu?
Pa kar dostikrat vidimo, kako policija ustavlja na odstavnem pasu. najbrž ji denar več pomeni, kot pa varnost, "saj s tem spravljajo številne druge udeležence v prometu v konkretno življensko nevarnost " - tako se je izrazil policaj.

A kje naj ustavi ? Kjer hoče, vendar obvezno na VARNEM mestu. Brez izjeme. Če pa tega ni zmožen narediti, naj se pa pod nosom obriše za €€€. in naj gre v rudnik delat.
Meni je pa nedopustno, da zaradi par € država spravlja ljudi v življensko nevarnost, no policaju je pa nedopustno da voznik zaradi svojega pleha počne isto.

A številne roparje, morilce, dealerje policija tud MORA pozapreti? Namreč ogromno kaznivih dejanj je neraziskanih, storilci pa na prostosti. Sicer pa če policaj vozi nekaznovano rikverc po avtocesti, zakaj ne bi smeli tudi ostali vozniki?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik franci pravi:
ksz

Sicer ste zelo verjetno vsi videli ta posnetek, vendar ga ponovno 'objavljam'. Vem, da so v tem tunelu vozila stala zaradi kolon in ne neke toče. Pa vendar, zgodilo se je v tunelu. Kdaj bo pa folk dojel, da je za lastno varnost in varnost drugih uporabnikov cest odgovoren vsak posameznik, je pa drug problem. In tega ti, spoštovani synthman, verjetno ne boš nikoli dojel.
Kaj misliš povedat s tem posnetkom? Da so ble za nesrečo krive tiste mamice ki so ustavile v tunelu in ne kamionar, ki je od zadaj priletel vanje?
A na trojanah bi bil kriv tisti ki je ustavil, na hrvaškem pa tisti, ki se ni držal varnostne razdalje?? .

No saj se strinjam da je ustavljanje kjerkoli na AC nevarno. Ampak vožnja po hudem nalivu in toči je pa tud nevarna. In očitno so se vozniki med tema dvema nevarnostima odločili, da je varneje ustavit v predoru kot nadaljevati z vožnjo po nemogočih razmerah. Tud zakon pravi, da je treba hitrost prilagoditi voznim azmeram (lahko tudi na nič).

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Sicer pa pomoje je ustavljanje pred tunelom pred rdečim semaforjem konkretno bolj nevarno kot v tunelu, kjer je vidljivost boljša, asfalt suh, luči opozarjajo na nevarnost.

Zakaj so pa Darsovci sploh zaprli tunel, če je nekdo zaustavil pred izhodom?

ker pred parimi mesci sm se peljal tm skoz pa je v enem od tunelov obtičal pokvarjen tovornjak, pa tunel ni bil zaprt, le omejitev hitrosti je bila nižja. zakaj zdej drugače?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
A si mogoče pomislil, da sta bila med točo blokirana oba vozna pasova, v primeru šleperja pa le vozni pas?
Konec koncev je ravno sedaj, že več kot en teden zaprt prehitevalni pas v predoru Trojane, omejitev je 60.
Pa še nekaj: vseeno je manj nevarno, če se nekdo zabije v rit izven tunela kot pa V TUNELU. Če v tem primeru pride do požara je število žrtev mimogrede nekajkrat večje. Zakaj je tako pa ti res ne mislim razlagati, poglej si kakšne arhive nesreč v tunelih in ti bo jasno, zakaj so verjetno najbolj nevarni del avtocest.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Pa še nekaj: vseeno je manj nevarno, če se nekdo zabije v rit izven tunela kot pa V TUNELU. Če v tem primeru pride do požara je število žrtev mimogrede nekajkrat večje.
Veliko Če-jev si napisal. Ampak verjetnost, da se ti nekdo zabije v rit v dežju in toči pred tunelom je pa nekajkrat večja, kot da se ti en zabije v tunelu. Da pa pride do požara je pa malo verjetno tako zunaj kot znotraj tunela.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Veš kaj ti privoščim: Da bi se vozil v nevihti s točo, vozniki pred tabo bi zafilali tunel, ti pa red tunelom nekomu v rit priletel. Imel bi zbit avto, z njim bi bil na toči, potem pa da vidimo kako bi lapal tule....

Sicer pa: predlagam da si daš delat tablico synthman, ker tako boš rešil ogromno življenj. Sam osebno bom, kobom zagledal tebe, definitvno zapeljal s ceste ali pa bom takoj ustavil,ker na cesti ne bi bil rad v tvoji bližini.

Edit: glede francitovega linka -nesreče v hrvaškem tunelu- a je to tako star tunel, ali so kontrolorji spali ali kaj da kljub stoječi koloni ni bilo nobenih opozoril
bonk.gif
Če se v naših novih tunelih kaj takega zgodi se AVTOMATSKO prižge light show ki opozarja še tako bebastega voznika (synthmana najbrž ne) da je v tunelu nekaj "posebnega"

Nazadnje urejeno:

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Veš kaj ti privoščim: Da bi se vozil v nevihti s točo, vozniki pred tabo bi zafilali tunel, ti pa red tunelom nekomu v rit priletel. Imel bi zbit avto, z njim bi bil na toči, potem pa da vidimo kako bi lapal tule....

Sicer pa: predlagam da si daš delat tablico synthman, ker tako boš rešil ogromno življenj. Sam osebno bom, kobom zagledal tebe, definitvno zapeljal s ceste ali pa bom takoj ustavil,ker na cesti ne bi bil rad v tvoji bližini.

Edit: glede francitovega linka -nesreče v hrvaškem tunelu- a je to tako star tunel, ali so kontrolorji spali ali kaj da kljub stoječi koloni ni bilo nobenih opozoril
bonk.gif
Če se v naših novih tunelih kaj takega zgodi se AVTOMATSKO prižge light show ki opozarja še tako bebastega voznika (synthmana najbrž ne) da je v tunelu nekaj "posebnega"
hehe, upam da se ne bova ravno v tunelu srečala, pa da kr tam ustaviš :)))

In zakaj misliš, da bi se v tunelu prej zaletel nekomu v rit, kot pa zunaj na dežju in toči nekomu, ki kar na voznem pasu stoji in čaka na zeleno luč? pa prej nobenih opozoril, nobenega lightshowa? Samo v slabi vidljivosti, na spolzki cesti en stoji pred tabi, zarad semaforja.

Tisti lightshow mene opozarja na nevarnost, zato bi vozil previdno, še toliko bolj, če bi zapeljal v tunel skozi redečo.
Nisem pa čist prepričan, če opozarja tudi vas ki lapate o nekih silnih nevarnostih, če kdo ustavi na koncu tunela. kjer je suha cesta, dobra vidljivost, pa še lightshow, pa še sanjate o nekih silnih naletih. A varnostne razdalje pa ne poznate?

Tolk imate za napisat in obsojat, razen SJTV-ja pa mi nobeden ni upal pošteno odgovorit na vprašanje, kaj bi sam storil ko pride do tunela, toča mu nažiga po avtu, rdeča luč sveti, nekaj metrov pred tabo pa prazen tunel. A bi ti zapeljal not in naredil prekršek, al bi raje videl ta ti toča razbije avto pa ne narediš prekrška? Jest priznam, da bi zapeljal not, pa tud mislim da bi blo to bolj varno, kot da bi stal zunaj.

A so v tistem hrvaškem tunelu krivi tisti, ki so v tunelu ustavili ali kamjonar, ki je naletel od zadaj? Bi bilo tud na hrvaškem treba kaznovat tiste, ki ustavili v predoru, da se je potem zgodila nesreča? Al to samo pri nas?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

PS: Malce nazaj sem po naredil nekaj milj po ZDA. Omejitve so relativno nizke po ozkih naseljih in s svojo kanto od Hyundaia sem se jih striktno držal. V ogledalu pa samo gledal, kako se grozljivi maksi SUV-ji in pick-up-i približujejo, ker so vozili nekaj hitreje od omejitve. No, VSI brez izjeme , so se lepo ustavili na varnostni razdalji od mene in smo se lepo cijazili po omejitvah. Pa varnostna razdalja ni bila po naše, torej 1 meter, temveč prijetnih 20+ metrov. Nobene sline na prednjih šipah zaradi živčnih zlomov voznikov, nobenih prehitevanj v škarje, nobenih bujenj okoliških otrok z obešanjem na hupo, itd...
confused-1.gif

Stari, ameri so super šoferji. Brez zajebancije. Varnost je tam številka ena. Prefural Kalifornijo, od avtocest skozi puščavo, do mestnih središč San Francisca in Los Angelesa. Nobenega izsiljevanja, zabijanja na rit in podobnih varijant.
zmaga.gif

Če le bi nekaj te ameriške šoferske kulture prenesli tudi na naše ceste ...
nahrung002.gif

Ogo
In (vsaj na zahodni obali) vedno se umaknejo hitrejšemu od sebe. Celo policaj v "unmarked" avtu se mi je umaknil, pa je peljal približno po omejitvi po ravnem, po ovinkih pa počasneje, jaz pa tudi skozi ovinke po omejitvi. Samo da je bil plac, hop, desni smernik, gremo naprej.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Kazni za normalne prekrške so tam prekleto nižje kot pri nas, večkrat se tudi izvlečeš le z opozorilom (lastne izkušnje.press). Vsaj dokler nisi nažgan ali dokler ne počneš extra velikih neumnosti po mestu ...

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

In (vsaj na zahodni obali) vedno se umaknejo hitrejšemu od sebe. Celo policaj v "unmarked" avtu se mi je umaknil, pa je peljal približno po omejitvi po ravnem, po ovinkih pa počasneje, jaz pa tudi skozi ovinke po omejitvi. Samo da je bil plac, hop, desni smernik, gremo naprej.

Probaj peljat orenk čez omejitev, pa opazovat, če se ti bo umaknil ali pa bo umik le začasen, potem pa gasa za teboj.
wink-1.gif

Mene osebno ne moti, da se umaknem, če vozim orenk pod omejitvijo in se da umikat. Me pa moti, da se mi za rit prilepijo kamikaze z 220 km/h v kakem BMWju in mislijo, da se jim bom umaknil med počasne tovornjake, med tem, ko vozim celo kak kilometer hitrosti nad omejitvijo. E v tem primeru, naj BMW kamikaza kuri žlajfe, jaz jih definitivno ne bom.
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Kazni za normalne prekrške so tam prekleto nižje kot pri nas, večkrat se tudi izvlečeš le z opozorilom (lastne izkušnje.press). Vsaj dokler nisi nažgan ali dokler ne počneš extra velikih neumnosti po mestu ...

Sorry, ampak zame je tudi tist zasoljeno - sploh če vse skupaj sešteješ konec meseca.
Sicer mene še ni štrafalo po žepu (tudi rahlo čez omejitev; sem se ene parkrat zaj*** tudi na odsekih cestnih del, pa na srečo očitno ni bilo tako hudo, da bi potegnil za mano), sem pa imela priliko videti, kako to "finančno" izgleda, če za kakšne tri ure narobe parkiraš (pretečen parking meter) oz. koga ustavijo samo zato, ker je sumljiv (črnc v dobrem avtu). Je.banje, je.banje in je.banje.

Fiktivna kazen 1 mio evrov, ki nikoli ni izrečena, ker pač "teglci za rože" še niso sposobni izrekat kazni, policajev pa ni, zame ni zasoljena kazen. Bolj je.banje v glavo, ko roka pravice nekoga vsak mesec "izžreba", da ga demonstracijsko zažge sredi vaškega trga....
bonk.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
[.... Me pa moti, da se mi za rit prilepijo kamikaze z 220 km/h v kakem BMWju in mislijo, da se jim bom umaknil med počasne tovornjake, med tem, ko vozim celo kak kilometer hitrosti nad omejitvijo. E v tem primeru, naj BMW kamikaza kuri žlajfe, jaz jih definitivno ne bom.
smile-1.gif

V ZDA nimaš teh problemov. Ne nergajo, ampak počakajo na priliko, da te prehitijo (je kar nekaj cest, kjer se morajo potrpežljivo cjaziti za tabo, lahko tudi 15 min). Tudi če voziš skrajno levo (najhitrejši pasovi), ti ne bo noben tulil (blendal, hupal,...) za vratom, češ da si se napačno razporedil, ker za polže je desni pas, pač pa te bo lepo obvozil po desni... Kakor koli že, itak hitro pogruntaš sistem in se drugič sam postaviš tja, kamor spadaš...

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
ksz...

Mene je šokiralo v ponedeljek (?) pred trojanskimi predori. Ko smo se približevali tunelom je bila na opozorilnih tablah najprej hitrost znižana na 100 i n potem na 80 km/h s pripisom Vozite previdno. OK očitno je nekaj narobe. ko sem se peljal proti prvemu tunelu sem takoj videl rdečo luč (rumene sploh nisem videl) seveda to ni ustavilo 10-15 bedakov, ki so se suvereno peljali v tunel pred mano. Vsi ti bi lahko varno ustavili pred semaforjem a jim je bilo to pod častjo ali ne vem kaj. jaz sem bil prvi, ki sem ustavil pred tunelom, potem pa vsi ostali za mano. Seveda se je našel še en pametnjakovič, ki je po prehitevalnem pasu zapeljal v tunel
crazy1.gif

Jaz ne vem kaj ljudje razmišljajo. Za sebe vem, da me ušpičene prekle ne prisilijo v to, da bi zapeljal v tunel skozi rdečo. Kaj pa vem kaj se dogaja notri.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
hehe, upam da se ne bova ravno v tunelu srečala, pa da kr tam ustaviš :)))

In zakaj misliš, da bi se v tunelu prej zaletel nekomu v rit, kot pa zunaj na dežju in toči nekomu, ki kar na voznem pasu stoji in čaka na zeleno luč? pa prej nobenih opozoril, nobenega lightshowa? Samo v slabi vidljivosti, na spolzki cesti en stoji pred tabi, zarad semaforja.

Tisti lightshow mene opozarja na nevarnost, zato bi vozil previdno, še toliko bolj, če bi zapeljal v tunel skozi redečo.
Nisem pa čist prepričan, če opozarja tudi vas ki lapate o nekih silnih nevarnostih, če kdo ustavi na koncu tunela. kjer je suha cesta, dobra vidljivost, pa še lightshow, pa še sanjate o nekih silnih naletih. A varnostne razdalje pa ne poznate?

A so v tistem hrvaškem tunelu krivi tisti, ki so v tunelu ustavili ali kamjonar, ki je naletel od zadaj? Bi bilo tud na hrvaškem treba kaznovat tiste, ki ustavili v predoru, da se je potem zgodila nesreča? Al to samo pri nas?
Še enkrat preberi kaj si napisal!!!!!!!!!1
A VARNOSTNE RAZDALJE PA NE POZNATE!!!!
(ti jo očitno poznaš samo v tunelih, pred tuneli pa ne, saj praviš da je veliko več možnosti da narediš nalet v nevihti na prostem kot pa v tunelu). Kot rečeno privoščim ti da bi pripeljal kakih 15 minut za takim (kot si TI) ko bi se prvi v tunelu ustavil. V teh 15 minutah bi se definitivno tunel že zafial (vsaj kak krajši v rush urah s tistimi ki se bojijo za točo...) in ti bi brez light showa nekomu na prostem priletel v rit (saj praviš da je v nevihti veliko večja nevarnost za nalet kot pa v tunelu kjer vse stoji).

Hrvaška: V vsakem primeru del odgovrnosti nosi tovornjakar. Sicer pa ne vem zakaj so stali? če so stali zaradi toče defintivno vsi tisti ki so se imeli možnost umaknit naprej pa se niso. Če so stali zaradi nesreče pred njimi ali drugega razloga in se posledično nimaš kam umaknit potem je krivda tovornjakova in upravljalca tunela ker na to ni opozoril vseh ki vozijo v tunel.
Kot rečeno ne vem kako je star tunel, ampak glede na to da imajo kamere, najbrž premorejo tudi kak semafor pred (v) tunelom (katerega lahko daljinsko upravljajo) in po možnosti še kak "prometni znak" (svetlobno tablo) s katero lahko znižajo hitrost v tunelu. Če tega niso naredili kljub stoječi koloni v tunelu se tovornjakar lahko zgovarja na upravljalca, čeprav bodo zaradi tega še vedno mrtvi, pa najbrž bo na koncu še vedno kriv zaradi premajhne varnostne razdalje.

Zakaj misliš da so na Trojanah naredili zoožanje na en pas pred tunelom, čeprav si se potem cel tunel pa še kak km po knocu tunela peljalpo odseku kjer ni bilo razloga za zožanje(v preteklih dneh ko so nekaj delali na tistem vozlišču za tunelom)?

No da vidim tvoj odgovor
stupid-1.gif
Ti bi sigurno med stožci zavil na zaprt pas in jo po desni ucvrl 150 kmh mimo vseh bedakov ki se cijazijo po odprtem pasu, na koncu bi pa nekemu romunskemu šleperju pokazal fakiča ker te ne bi spustu, ali pa bi tožil DARS ker je brez opozorila odrezal cesto ali postavil betonsko ograjo. Še dobro da so kamere ki ne lažejo in so precej trd dokaz (tudi veljavne v tem primeru kot vem)v primeru dokazovanja krivde.