Neurje in kultura na cesti

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Nevem točno kako na hrvaškem laufajo ti semaforji pred tuneli.

Pripeljem v enega od predorov v Reki, kar naenkrat iz svetlobe v temo, ko pred sabo zagledam stoječo kolono na obeh pasovih. Sem žlajfal skor na polno, pa se tresel, kdaj bo kdo vame priletel. O rdeči ne duha ne sluha, pa je bil cel tunel poln.
Bila so pa takoj na drugi strani tunela neka dela, pa še folk se je vključeval na cesto.

@synthman:
V tunelu je bil pa prečudovit zrak (sem prepozno zaprl šobe). Še dobr da smo notr stali samo par minut.
Ko boš naslednjič varno ustavil v tunelu, ti priporočam po nekaj minutah sprehod zunaj avta. Upam da ne boš zaspal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Jaz pa upam da bo zaspal-za vedno....pa da bi bilo vsaj nekaj tovornjakov,dizlov v njem ki še niso slišali za euro norme in imajo preko mio km

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

In (vsaj na zahodni obali) vedno se umaknejo hitrejšemu od sebe. Celo policaj v "unmarked" avtu se mi je umaknil, pa je peljal približno po omejitvi po ravnem, po ovinkih pa počasneje, jaz pa tudi skozi ovinke po omejitvi. Samo da je bil plac, hop, desni smernik, gremo naprej.

Probaj peljat orenk čez omejitev, pa opazovat, če se ti bo umaknil ali pa bo umik le začasen, potem pa gasa za teboj.
wink-1.gif

Mene osebno ne moti, da se umaknem, če vozim orenk pod omejitvijo in se da umikat. Me pa moti, da se mi za rit prilepijo kamikaze z 220 km/h v kakem BMWju in mislijo, da se jim bom umaknil med počasne tovornjake, med tem, ko vozim celo kak kilometer hitrosti nad omejitvijo. E v tem primeru, naj BMW kamikaza kuri žlajfe, jaz jih definitivno ne bom.
smile-1.gif
Zakaj točno si zdaj tole mimo suval? A nisem dosti jasno napsial? On po omejitvi, jaz malo čez, on se je umaknil. Pa ne na avtocesti, na čisto navadni cesti. Na AC itak ni problema, še posebej tam, kjer se sme tudi po desni prehitevat.
In jaz se umaknem, če me kdo hitrejši dohiti.
Stvar osebne kulture, pač.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Policaj je tam car, ki piše prekleto zasoljene kazni!
Kazni za normalne prekrške so tam prekleto nižje kot pri nas, večkrat se tudi izvlečeš le z opozorilom (lastne izkušnje.press). Vsaj dokler nisi nažgan ali dokler ne počneš extra velikih neumnosti po mestu ...

Sorry, ampak zame je tudi tist zasoljeno - sploh če vse skupaj sešteješ konec meseca.
Sicer mene še ni štrafalo po žepu (tudi rahlo čez omejitev; sem se ene parkrat zaj*** tudi na odsekih cestnih del, pa na srečo očitno ni bilo tako hudo, da bi potegnil za mano), sem pa imela priliko videti, kako to "finančno" izgleda, če za kakšne tri ure narobe parkiraš (pretečen parking meter) oz. koga ustavijo samo zato, ker je sumljiv (črnc v dobrem avtu). Je.banje, je.banje in je.banje.

Fiktivna kazen 1 mio evrov, ki nikoli ni izrečena, ker pač "teglci za rože" še niso sposobni izrekat kazni, policajev pa ni, zame ni zasoljena kazen. Bolj je.banje v glavo, ko roka pravice nekoga vsak mesec "izžreba", da ga demonstracijsko zažge sredi vaškega trga....
bonk.gif
Tam nisem videl nič kaj dosti več policajev kot pri nas (na približno enakih cestah). Tisti, ki so, so pa načeloma res bolj "normalni" od naših. Tudi za +20 (milj) na AC me niso štrafali ... Nekako znajo ocenit, kdaj si nevaren, kdaj pa ne. Če pa že plačaš, je pa kazen dosti cenejša kot pri nas.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Tisti lightshow mene opozarja na nevarnost, zato bi vozil previdno, še toliko bolj, če bi zapeljal v tunel skozi redečo.

Fajn bi bilo, da bi bila kazen odvzema izpita že za takele butaste izjave.
stupid-1.gif

Da potem na cesti ne delajo štale.

Verjetno si ti eden tistih, ki ga ne interesira barva prižgane luči na semaforjih.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Tisti lightshow mene opozarja na nevarnost, zato bi vozil previdno, še toliko bolj, če bi zapeljal v tunel skozi redečo.

Fajn bi bilo, da bi bila kazen odvzema izpita že za takele butaste izjave.
stupid-1.gif

Da potem na cesti ne delajo štale.

Verjetno si ti eden tistih, ki ga ne interesira barva prižgane luči na semaforjih.
In potem se čudi, da ima težave s policisti. Najprej sem mislil, da se fant heca in je samo pretirano sarkastičen, ampak vse bolj sem mnenja, da je primeren za kakšno ustanovo zaprtega tipa.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

A VARNOSTNE RAZDALJE PA NE POZNATE!!!!
(ti jo očitno poznaš samo v tunelih, pred tuneli pa ne, saj praviš da je veliko več možnosti da narediš nalet v nevihti na prostem kot pa v tunelu). Kot rečeno privoščim ti da bi pripeljal kakih 15 minut za takim (kot si TI) ko bi se prvi v tunelu ustavil. V teh 15 minutah bi se definitivno tunel že zafial (vsaj kak krajši v rush urah s tistimi ki se bojijo za točo...) in ti bi brez light showa nekomu na prostem priletel v rit (saj praviš da je v nevihti veliko večja nevarnost za nalet kot pa v tunelu kjer vse stoji).
.
Veš Hanzi, na mokri in z točo (ledom) pokriti cesti je zavona pod daljša, pa tud reagiraš počasneje, če je vidljivost slabša. Zato menim, da bi v tunelu nekdo lažje ustavil pred ustavljenim avtom na cestišču, kot pa zunaj v dežju. Pa v tunelu imaš še lightshow, ki te še dodatno opozarja na nevarnost.

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Hrvaška: V vsakem primeru del odgovrnosti nosi tovornjakar. Sicer pa ne vem zakaj so stali? če so stali zaradi toče defintivno vsi tisti ki so se imeli možnost umaknit naprej pa se niso. Če so stali zaradi nesreče pred njimi ali drugega razloga in se posledično nimaš kam umaknit potem je krivda tovornjakova in upravljalca tunela ker na to ni opozoril vseh ki vozijo v tunel.
Kot rečeno ne vem kako je star tunel, ampak glede na to da imajo kamere, najbrž premorejo tudi kak semafor pred (v) tunelom (katerega lahko daljinsko upravljajo) in po možnosti še kak "prometni znak" (svetlobno tablo) s katero lahko znižajo hitrost v tunelu. Če tega niso naredili kljub stoječi koloni v tunelu se tovornjakar lahko zgovarja na upravljalca, čeprav bodo zaradi tega še vedno mrtvi, pa najbrž bo na koncu še vedno kriv zaradi premajhne varnostne razdalje.
Mal preberi po kakšnih novicah. Tistega tovornjakarja obtožujejo za 100% povzročitev nesreče, Upravljalca ceste, tistega voznika ki je prvi ustavil in povzročil kolono, pa nihče nič ne obtožuje.
A misliš da bi bilo pri nas kaj drugače, da bi v primeru nesreče krivi vsi drugi, samo tovornjakar ki za kolono ni ustavil ne?

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zakaj misliš da so na Trojanah naredili zoožanje na en pas pred tunelom, čeprav si se potem cel tunel pa še kak km po knocu tunela peljalpo odseku kjer ni bilo razloga za zožanje(v preteklih dneh ko so nekaj delali na tistem vozlišču za tunelom)?

No da vidim tvoj odgovor
stupid-1.gif
Ti bi sigurno med stožci zavil na zaprt pas in jo po desni ucvrl 150 kmh mimo vseh bedakov ki se cijazijo po odprtem pasu, na koncu bi pa nekemu romunskemu šleperju pokazal fakiča ker te ne bi spustu, ali pa bi tožil DARS ker je brez opozorila odrezal cesto ali postavil betonsko ograjo. Še dobro da so kamere ki ne lažejo in so precej trd dokaz (tudi veljavne v tem primeru kot vem)v primeru dokazovanja krivde.
Pojma nimam, zakaj so zožili pas, če ni potrebe po zožanju, Nisem jest postavljal znakov niti se nisem peljal tam mimo, zato ne bom komentiral . Sicer pa če že napišeš, kako bi jaz vozil, potem pa še komentiraj namesto mene.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
No tisti, ki ste tolk velik km naredili po Ameriki.
Kolikokrat so vas pa policaji ustavili kar tako, zaradi kontrole bi rekli naši ????

Mene so v mesecu maju pri nas ustavili 3x, vsakič kar tako, brez da bi kaj zagrešil, nikoli niso nič narobe našli, nisem nič plačal.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Kazni za normalne prekrške so tam prekleto nižje kot pri nas, večkrat se tudi izvlečeš le z opozorilom (lastne izkušnje.press). Vsaj dokler nisi nažgan ali dokler ne počneš extra velikih neumnosti po mestu ...

Sorry, ampak zame je tudi tist zasoljeno - sploh če vse skupaj sešteješ konec meseca.
Sicer mene še ni štrafalo po žepu (tudi rahlo čez omejitev; sem se ene parkrat zaj*** tudi na odsekih cestnih del, pa na srečo očitno ni bilo tako hudo, da bi potegnil za mano), sem pa imela priliko videti, kako to "finančno" izgleda, če za kakšne tri ure narobe parkiraš (pretečen parking meter) oz. koga ustavijo samo zato, ker je sumljiv (črnc v dobrem avtu). Je.banje, je.banje in je.banje.

Fiktivna kazen 1 mio evrov, ki nikoli ni izrečena, ker pač "teglci za rože" še niso sposobni izrekat kazni, policajev pa ni, zame ni zasoljena kazen. Bolj je.banje v glavo, ko roka pravice nekoga vsak mesec "izžreba", da ga demonstracijsko zažge sredi vaškega trga....
bonk.gif
Tam nisem videl nič kaj dosti več policajev kot pri nas (na približno enakih cestah). Tisti, ki so, so pa načeloma res bolj "normalni" od naših. Tudi za +20 (milj) na AC me niso štrafali ... Nekako znajo ocenit, kdaj si nevaren, kdaj pa ne. Če pa že plačaš, je pa kazen dosti cenejša kot pri nas.

Ko boš več prevozil, boš videl, da je moja trditev prek.leto pravilna (vključno tudi tisto o črncih, ki so - če bi bil človek neveden in verjel tvojemu pisanju - vedno nevarni, četudi so 70 let stari starčki v povsem nič izstopajočem avtomobilu, in se pravkar po pravilih cjazijo domov iz Home Depot-ja).

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

bonk.gif

Ko boš več prevozil, boš videl, da je moja trditev prek.leto pravilna (vključno tudi tisto o črncih, ki so - če bi bil človek neveden in verjel tvojemu pisanju - vedno nevarni, četudi so 70 let stari starčki v povsem nič izstopajočem avtomobilu, in se pravkar po pravilih cjazijo domov iz Home Depot-ja).
Če dobro prebereš moje pisanje, ugotoviš, da sem pisal le o količini policajev na cesti (ki jih ni nič več kot pri nas), njihovem obnašanju in tolerantnosti do mene oz. moje vožnje in višini kazni tam v primerjavi z našimi ... Prevozil sem tam hvala, dosti ... Po zelo različnih koncih.
O tem, kako delajo s črnci, ne sodim, ker nisem črn ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ni treba biti črn, da vidiš, kaj se dogaja. No, seveda - če dovolj prevoziš.

Velja tudi za vse ostale trditve.

No, mogoče pa pač ne vidiš. Obstaja folk, ki ne vidi reči, dokler se vanje skorajda ne zaleti...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Obstaja folk, ki se pač vozi tam, kjer se take stvari zgleda ne dogajajo ...
Na uni strani luže pač pazim, da se vozim po dovolj "kulturnih" krajih ...
In če vidim policaja, ki ima nekoga ustavljenega ob cesti, ne gledam kaj počne, kake barve je policaj in kake voznik ipd. Gledam na cesto ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, seveda.
smirk-1.gif

Kot rečeno, eni se pač morate v nekaj zaletet, da opazite.
Jest praviloma opazim vse, kar se dogaja na in v neposredni okolici ceste.
Brez da bi to od mene zahtevalo neskončne psihične napore.
Je.bi ga, očitno genetska napaka....

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ne vem kaj se tako razburjate.... pač vsak, ki želi res hitro peljat po avtocesti (beri 200+) pač pelje v nasprotno smer, ker je še vedno ceneje če pelješ v nasprotni smeri kot če pelješ 200 v pravo smer

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Citat:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

A VARNOSTNE RAZDALJE PA NE POZNATE!!!!
(ti jo očitno poznaš samo v tunelih, pred tuneli pa ne, saj praviš da je veliko več možnosti da narediš nalet v nevihti na prostem kot pa v tunelu). Kot rečeno privoščim ti da bi pripeljal kakih 15 minut za takim (kot si TI) ko bi se prvi v tunelu ustavil. V teh 15 minutah bi se definitivno tunel že zafial (vsaj kak krajši v rush urah s tistimi ki se bojijo za točo...) in ti bi brez light showa nekomu na prostem priletel v rit (saj praviš da je v nevihti veliko večja nevarnost za nalet kot pa v tunelu kjer vse stoji).
.
Veš Hanzi, na mokri in z točo (ledom) pokriti cesti je zavona pod daljša, pa tud reagiraš počasneje, če je vidljivost slabša. Zato menim, da bi v tunelu nekdo lažje ustavil pred ustavljenim avtom na cestišču, kot pa zunaj v dežju. Pa v tunelu imaš še lightshow, ki te še dodatno opozarja na nevarnost.

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Hrvaška: V vsakem primeru del odgovrnosti nosi tovornjakar. Sicer pa ne vem zakaj so stali? če so stali zaradi toče defintivno vsi tisti ki so se imeli možnost umaknit naprej pa se niso. Če so stali zaradi nesreče pred njimi ali drugega razloga in se posledično nimaš kam umaknit potem je krivda tovornjakova in upravljalca tunela ker na to ni opozoril vseh ki vozijo v tunel.
Kot rečeno ne vem kako je star tunel, ampak glede na to da imajo kamere, najbrž premorejo tudi kak semafor pred (v) tunelom (katerega lahko daljinsko upravljajo) in po možnosti še kak "prometni znak" (svetlobno tablo) s katero lahko znižajo hitrost v tunelu. Če tega niso naredili kljub stoječi koloni v tunelu se tovornjakar lahko zgovarja na upravljalca, čeprav bodo zaradi tega še vedno mrtvi, pa najbrž bo na koncu še vedno kriv zaradi premajhne varnostne razdalje.
Mal preberi po kakšnih novicah. Tistega tovornjakarja obtožujejo za 100% povzročitev nesreče, Upravljalca ceste, tistega voznika ki je prvi ustavil in povzročil kolono, pa nihče nič ne obtožuje.
A misliš da bi bilo pri nas kaj drugače, da bi v primeru nesreče krivi vsi drugi, samo tovornjakar ki za kolono ni ustavil ne?

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zakaj misliš da so na Trojanah naredili zoožanje na en pas pred tunelom, čeprav si se potem cel tunel pa še kak km po knocu tunela peljalpo odseku kjer ni bilo razloga za zožanje(v preteklih dneh ko so nekaj delali na tistem vozlišču za tunelom)?

No da vidim tvoj odgovor
stupid-1.gif
Ti bi sigurno med stožci zavil na zaprt pas in jo po desni ucvrl 150 kmh mimo vseh bedakov ki se cijazijo po odprtem pasu, na koncu bi pa nekemu romunskemu šleperju pokazal fakiča ker te ne bi spustu, ali pa bi tožil DARS ker je brez opozorila odrezal cesto ali postavil betonsko ograjo. Še dobro da so kamere ki ne lažejo in so precej trd dokaz (tudi veljavne v tem primeru kot vem)v primeru dokazovanja krivde.
Pojma nimam, zakaj so zožili pas, če ni potrebe po zožanju, Nisem jest postavljal znakov niti se nisem peljal tam mimo, zato ne bom komentiral . Sicer pa če že napišeš, kako bi jaz vozil, potem pa še komentiraj namesto mene.
haha, a je varnostna razdalja slučajno "fiksna"- jo pač na prostem imej nekoliko več kot v tunelu (zakaj so za šentvid predpisali 100m razdaljo med kamionom in avtom?)
hrvaška: seveda saj se najbrž podobno obnašajo kot pri nas ko rečejo neprilagojena hitrost in si avtomatsko kriv. Res daje dejansko kriv največ tovornjak , samo če so vozniki zaradi "toče" naredili kolono in tega upravljalec ni signaliziral ostalim voznikom (v torjanah je bil light show, rdeče luči...) bi lahko tudi njemu kako lekcijo podali (država državi ne izkljune oči).
Še en razlog za preverit zakaj so tuneli na kitajskem in hrvaškem cenejši kot v SLO (pa s tem ne pomeni da se v slo nikjer nobenega nič ne "prime" več kot bi bilo "primerno")

Evo pojma nimaš zakaj so naredili zoožanje pred tunelom in ne v tunelu oziroma tik za tunelom (ko je bila dejansko potrebno zoožanje in preusmeritev na nasprotni vozni pas). Še mal tuhtaj ali pa ti bo kak drug "učitelj" razložil

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.186
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Ja, seveda.
smirk-1.gif

Kot rečeno, eni se pač morate v nekaj zaletet, da opazite.
Jest praviloma opazim vse, kar se dogaja na in v neposredni okolici ceste.
Brez da bi to od mene zahtevalo neskončne psihične napore.
Je.bi ga, očitno genetska napaka....
Raje več na cesto glej. Zame je dovolj, da vidim, da je ob cesti policijski avto ... Kaj točno počne s tistim, ki ga je ustavil, a opozarja bogatega belčka ali tepe ubogega črnca, niti ne gledam niti se ne trudim videt. Tisti čas, ki bi ga za to ponucal, raje porabim za gledanje na cesto.

gregor

Fizikalc
31. jul 2007
399
35
28
Dolina hmelja
Kršitve cestnoprometnih predpisov v predorih - poziv pričam in očividcem

Zaradi močnega deževja, ki ga je spremljala tudi toča, je 22. avgusta prišlo do zastojev v Trojanskih predorih.

Do zastojev je prišlo zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih voznikov, ki so zaradi bojazni pred poškodovanjem svojih vozil v predoru vozila ustavili, jih obračali in vozili v nasprotni smeri, vozili vzvratno, vozila zapuščali ipd.

Policija še vedno intenzivno zbira podatke in informacije o okoliščinah dogodka in kršiteljih.

V ta namen pozivamo, da se nam javijo priče oziroma očividci, ki bi nam lahko posredovali podatke o okoliščinah dogodka in kršiteljih.

Javijo se nam lahko na anonimni telefon policije 080 1200 oziroma na znano telefonsko številko policije 113.
http://www.policija.si/portal/szj/szj_prikaz_det.php?id=2557

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
Pa kaj se policaji "norca" delajo. Kolikor sem takrat videl v Čepljah, lahko iz preko 40 kamer (takrat mislim da je to število veljalo samo za stara dva tunela, se pravi jih je danes še 2 več) bp razberejo reg.številke. Ne iz vseh ampak iz nekaterih pa definitvno. Naj tam kopirajo posentke in pošiljajo kazni. KOlikor vem se postnetki brišejo šele po 3 dneh (kar je že minilo) ampak vsi "posebni dogodki pa ostanejo shranjeni. in to je definitivno bil poseben dogodek.