N900

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Danes je izšla Opera Mobile 11 in niso pozabili tudi na nas, lastnike N900.
zmaga.gif

Citat:
Today we are launching final versions of Opera Mobile 11 for Android and Symbian/S60 as well as Mini 6 for various platforms. We are also making available builds of Opera Mobile 11 for Maemo, MeeGo and Windows here on labs.opera.com. The MeeGo and Windows builds come with our new tablet optimized UI.

Download on your device now from m.opera.com, or use the following direct links to the Windows, MeeGo (generic) and MeeGo (WeTab) versions.

On MeeGo, you may need to install the downloaded RPM package by running "rpm -i " as root in a terminal window. On the WeTab a reboot is required before the Opera icon becomes visible.

The recommended way to install on Maemo is to use the Application manager and enable the extras-testing repository.

Tap to zoom has been changed from single-click to double-click. You can now click links without having to zoom in first.
So what else is new? A lot:
Features

* Modernized new user interface
* New UI optimized for tablet devices
* Major improvements in panning and zooming
* Faster framerates
* No checkerboard, ever
* Text stays sharp during zooming
* Improved text-wrap on zoom
* Incremental zooming for devices w/o multi-touch
* Buttons for jumping to the top/bottom of the page
* Share URL on social networks, email etc
* Improved Geolocation support
* Session restore
* Rendering

Presto 2.7.81

* JIT for greatly improved Javascript performance (was supported in 10.1 on some platforms)
* Application Cache
* WebStorage and WebDatabase
* DOM touch and multi-touch events
* HTML5 Audio/Video
* Support for CSS @viewport
* Improved support for meta viewport
* Support for Web Open Font Format (WOFF)
* Support for Arabic ligatures
* Improved form fields skin

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
Zakaj recimo v tem default browserju mi odpre Fb tk ko na kompu, v operi mi pa odpre mobile verzijo , kk to uštimat
smile-1.gif
da bi mel v operi tk ko na racunalniku pac use chat in to.

Zanima me še tud zadnic se mi je zgodilo ko sm bil 5metrov pod zemlo mi je začelo kr signal vn metat niti 3g niti 2g ni delalo , do zdj je tam vedno delalo odkar ga mam tam vedno vleče. pol sm reinstaliru 2g/3g aplikacijo za izbiro singala pa nazaj naložu pa je blo ok, tud smsjev mi ni shrani pod prejeto sam dobu sm ga se je izpisalo pod prejeto pa nič. Pol sm parkart restartu in je začelo delat samo od sebe. Kr nek "flash" je dobu pa je delo po svoje. Sam zdj je vse normalno

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Mislim, da to ne bo šlo pri Operi za N900. Ne vem kakšne so druge verzije. Če hočeš da ti FB prikazuje kot na kompu v nastavitvah izklopi "Opera Turbo" in "Mobile view". Poleg tega preveri v naslovni vrstici ali ti piše www.facebook... ali m.facebook... Če je slednje, zamenjaj črko m z www in potrdi spremembo s pritiskom na Enter. Kljub temu pa ti ne bo deloval chat, vsaj meni ne deluje. MicroB (default brskalnik) je pri meni še vedno 1., Opero uporabljam pa občasno. Je pa zadnja verzija res odlična.

Autodisconnect je fajn aplikacija sam včasih kaj zaradi nje ne dela tako kot bi moralo. Npr. meni ne dela MobileHotSpot, če imam v Autodisconnectu nastavljeno, da mi ob povezavi z netom preklopi iz 2G na 3G. Ko to izklopim, pa dal bp, čeprav je tudi MobileHotSpot malce muhast.

Nazadnje urejeno:

crnivec

Zelenc'
24. mar 2011
2
0
1
mene pa zanima kako si v X terminalu uredim zadevo,da mi delujejo podnapisi s šumniki,sem zasledu da se da to urediti zato prosim če mi lahko kdo svetuje

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik crnivec pravi:
mene pa zanima kako si v X terminalu uredim zadevo,da mi delujejo podnapisi s šumniki,sem zasledu da se da to urediti zato prosim če mi lahko kdo svetuje

Najprej nam povej kako zaženeš video predvajalnik, iz xterminala ali prek ikone na namizju oz. v meniju? Naslednje, kateri video predvajalnik uporabljaš, Media player (od Nokie) ali MPlayer? Če prvega, potem se ne rabiš matrati v xterminalom, rabiš imeti nameščen dodatek Subtitles Support, nakar greš v Meni > Settings > Subtitles (na dnu) > in pod Encoding izbereš Central European (Windows-1250).

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.309
14
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik tsunami pravi:
Zdej android je lahko naložen na interni spomin, kjer običajno 27GB fat particijo malce skrčijo in naredijo 2GB prostora zanj , ali pa ga namestijo na spominsko. Kako hitro deluje na internem, ne vem. Za spominsko pa mislim, da mora biti vsaj 8 class, za kaj resnejšega. Moja mislim, da je 4 ali 6, zato tudi počasnejše delovanje. Android ni povsem funkcionalen, lahko bi rekli, da mu malo manjka. Vem, da je folk že pošiljal smse in brskal po spletu s 3G povezavo, a menda to še ni čisto stabilno, zato nam v teh paketih to ni na voljo.

Koliko ti bo telefon zdržal, je odvisno koliko ga boš rabil, vsekakor pa ne več kot 2 dni. No, v mirovanju zdrži dlje, vendar nimamo takšnega telefona zato, da bi nam ležal na polici. Ena izmed zelo potratnih stvari je predvajanje flash videa s spletnih strani. Pozna se tudi če uporabljaš 3G povezavo namesto 2G pri brskanju.

Če si tak tip, da rad tudi po kompu kaj šariš, ti ga priporočam, ker boš hiter "padel not". Če ga boš kupil, sporoči, da ti povem katere so "must have" aplikacije, ki ti bodo precej izboljšale uporabniško izkušnjo (da še sam uporabim ta oguljen in raztegljiv pojem).

evo imam zdej nokio n900 zdej mi pa povej kere so "must have" aplikacije
cool-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Uf!
grin1.gif

Gremo po abecedi, napisal pa bom pakete aplikacij, ker mi je to hitreje. Več o njih boš našel s pomočjo googla, išči npr. "3g2g-mode-selection-applet N900".

3g2g-mode-selection-applet
apmefo (ravno včeraj poskusil, omogoča kreiranje map v meniju, fajn za sortiranje aplikacij)
app-search-widget
autodisconnect
birthday
cal-home-widget
cell-modem-ui
conky
connectnow-home-widget
cutetube
decoders-support
fapman
filebox
fmms
flashlight-applet
fmradio
foreca-weather-applet
freoffice
glogarchive
leafpad
lens-cover-reminder-sp
mafw-gst-subtitles-applet (podpora za podnapise v default predvajalniku)
mobilehotspot (glej da bo verzija 0.3.4, ki je v extras-devel)
mplayer
mstardict
n900-fmrx-enabler
ogg-support
openssh (če imaš domač wifi, na PC, če imaš Windowse pa si namestiš WinSCP)
openssh-client
openssh-server
opera-mobile
personal-gprs-mon
personal-ip-address
quicknote
rootsh (to je prva stvar, ki jo moraš namestiti)
scout
shortcutd (ena od nujnih, lahko daš dodatne funkcije gumbu za kamero, senzorju bližine...)
sib (grafični vmesnik za mplayer)
simple-brightness-applet
symfonie (mogoče celo someplayer, poskusi oba)
touchsearch (glej navodilo v enem od prejšnjih postov, da si dodaš iskanja z ikonami za Najdi.si, Bolho...)
tracker-cfg (s tem lahko izključiš določene direktorije iz prikaza v aplikaciji Photos)
tweakflashver (da lahko gledaš videe iz spletnih strani, ki zahtevajo flash 10)
unzip-fm
ussd-widget
voicenote
wifi-signal-applet
xarchiver

Poleg naštetih ti še priporočam namestitev power kernela, če misliš navijati, v povezavi z njim pa priporočam še vsaj maxcpu. Kako se navija (in hkrati zniža voltaža) imaš opisano v tej temi in tudi na maemo.org. Prav tako priporočam namestitev posodobitve CSSU.

Ne priporočam ti nameščanja aplikacij iz kataloga extras-devel, vendar določene aplikacije (ApMeFo) boš imel samo tam zato se mu ne boš mogel povsem izogniti. Predlagam ti sledeče, najprej si v App. managerju nastavi vse kataloge, nakar extras-devel izklopi. Nato si naloži Fapman, kjer pa si ga omogoči. Z obema aplikacijama je mogoče nameščati programe, vendar ne imej odprte obe hkrati. Nato si z App. managerjem naloži vse kar lahko in tisto kar ne boš našel si naloži s Fapmanom, ki bo "vlekel" iz extras-devel.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik jamiekarai pravi:
a obstaja moznost da napises kataloge v kako mapo pa jih uzis v app manenger al je treba vsakega posebi pisat?

Poizkusi sledeče z xterminalom:

Koda:
sudo gainroot
leafpad /etc/apt/sources.list.d/hildon-application-manager.list
in na koncu dodaj vrstici za extras-testing in extras-devel, če ju še nimaš:
Koda:
deb http://repository.maemo.org/extras-devel/ fremantle free non-free
deb http://repository.maemo.org/extras-testing/ fremantle free non-free

v kolikor pa želiš ista kataloga dodati v fapmana pa:
Koda:
sudo gainroot
leafpad /opt/fapman-cache/sources.list

Da lahko zaženeš ukaz sudo gainroot si moraš prej namestiti leafpad.

Glavni katalogi pa so:
Koda:
deb https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/apps/ ./
deb https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/mr0/ ./
deb https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle1.2/ovi/ ./
deb http://repository.maemo.org/extras/ fremantle-1.3 free non-free
deb http://repository.maemo.org/community-testing/ fremantle free non-free
deb http://repository.maemo.org/extras-devel/ fremantle free non-free
deb http://repository.maemo.org/extras-testing/ fremantle free non-free

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik thejan2009 pravi:
Citat:
Uporabnik jamiekarai pravi:
Zakaj recimo v tem default browserju mi odpre Fb tk ko na kompu, v operi mi pa odpre mobile verzijo , kk to uštimat
smile-1.gif
da bi mel v operi tk ko na racunalniku pac use chat in to.
Spremeni link na www.facebook.com/?m2w
(url-ju dodaj ?m2w)
wink-1.gif

Hvala za to informacijo, dela!
zmaga.gif

Bilo se je potrebno odjaviti iz FB, nato v naslovno vrstico vpisati www.facebook.com/?m2w in se prijaviti.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Kdor želi, da mu iskanje v Googlu prek TouchSearcha prikaže zadetke v klasičnem (nemobilnem) načinu, naj si pripeto datoteko razpakira in prekopira v opt/touchsearch/search_engines/Google.

V Googlovem iskalniku je manjkala tudi lokalizacija za Slovenijo oz. izbira "si" (za google.si), ki sem jo prav tako dodal.
wink-1.gif

Priponke

• 1173625-google.zip
    518 bajtov · Ogledi: 225
Nazadnje urejeno:

thejan2009

Pripravnik
25. feb 2011
39
0
6
Sicer je s facebookom tako: Če identitete browserja ne zazna kot tistega, ki deluje na čistokrvnem računalniku, bo takoj preklopil na mobilno stran. Se spomnim da je od začetka kar naenkrat še MicroB-ju odpiralo mobilno stran
smile-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Ja, sej, če se malo "sprehajaš" po podstraneh FB, ti zopet začne vse prikazovati v mobilnem načinu. Rabili bi User Agent za Opero Mobile, s katerim bi nastavili, da jo spletne strani trajno razpoznavajo kot namizno verzijo. Kar nekaj uporabnikov N900 je na TMO izrazilo željo po User Agentu, upajmo, da bo želja padla na plodna tla.
smile-1.gif

thejan2009

Pripravnik
25. feb 2011
39
0
6
Če v naslovno vrstico vpišeš "opera:config", se odpre meni z dodatnimi nastavitvami.Se mi zdi da sem tam videl tudi nastavitve za UA.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Jaz ga imam. Dela počasi, ker ga imam na class 4 kartici. Imam NITDroid 0.0.9 = Android 2.2.1. Če ga misliš dajat gor, si nabavi vsaj class 6 ali pa ga daj na eMMC (notranji pomnilnik).
Wifi dela, z marketa si lahko nalagaš aplikacije, baterijo pošteno kuri, mutitasking (v tej verziji) je za moje pojme svetloba leta za Maemom.

Prelaga ti, da malce počakaš, ker prihaja ven nova verzija NITDroida 0.1.1 = Android 2.3.3, kjer mogoče usposobijo še klicanje. Menda je enim to delno uspelo. Medtem, ko GPRS prenos podatkov dela brez težav.

Kar se tiče aplikacij pa predlagam nekaj drugega, bolj plemenitega.
wink-1.gif

Organizira se Maemo/MeeGo Coding Competition. Jaz sem za lanskoletno tekmovanje doniral za 2-3 pive. Poleg tega sem doniral tudi za nekaj drugih aplikacij izven konteksta tekmovanja. Mislim, da se lahko vsak odreče 2-3 pivam brez problema. Poleg tega, tisti ki ste programerji, se lahko vključite s kakšno svojo aplikacijo.

Nazadnje urejeno: