EV subvencije

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Pa sej ne morš verjet ...
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.973
6.991
113
Če se vse porabijo, korektno, so lahko tudi en teden, pač folk čaka na subvecijo in takrat nabavi, kdo pa kupuje EV avto zaradi potrebe, bolj zaradi priložnosti, bi jaz rekel, ali firbca.

Drugo pa bi bilo, če bi jim začela sredstava ostajati, potem pa ne bi blo gut ja.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Sistem, ki temelji na "kdo je prvi", bi moral biti prepovedan z zakonom. Na koncu bomo prišli do problemov ameriške borze, ko signal po optičnih vlaknih predolgo potuje z ene strani celine na drugo.
Naj določijo obdobje vlaganja in neko dodatno točkovanje, kdo ima prednost, ali pa dajo vsem subvencijo. V najslabšem primeru razdelijo vrečo sredstev med vse, ki izpolnjujejo pogoje. To je sicer slab sistem, ker investitor ne ve, koliko bo dobil. Še zmeraj pa svetlobna leta boljši od mlinarskega sistema.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Ali pa preprosto EV-je obdavčiti po nižji (9%?) davčni stopnji, kot npr. knjige, hrano,.... Če ga uvoziš, še vedno DDV plačaš tukaj, tako da si deležen nižjega DDV-ja ob plačilu FURS-u.

Proprosta zadeva, brez nepotrebne dodatne birokracije. Potrebno je zadeve poenostaviti, ne pa komplicirati.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Mimgrede: lahko da bo tudi že prej kot sredi aprila. Če bo potrjeno pojutršnjem na NS Eko sklada, bi moralo bit prve dni aprila.
Je pa 2M za pravne osebe in 500K za fizične.
To pomeni min 400 avtov za pravne in 100 za fizične. Bi moralo biti dovolj.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Me veseli, da so se odločili za 2.5M EUR.

Še DC polnilne postaje se morajo začeti postavljati na AC križu in smo na dobri poti.
zmaga.gif

Edit: To dvoje bi bila tudi dobra spodbuda za Kio, da pripelje vsaj nekaj Soul EV-jev zainteresiranim kupcem.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Souli bodo tudi za kupit pri nas. Cene/količin še ne vem napisat, ampak zadnje info iz Kie pravijo, da se situacija z dobavami boljša in da se bo dalo tudi kakega pri nas dobit že letos (sredi leta, recimo).

Kaj se pa z DC postajami dogaja, pa ne vem. Nekaj mi je na ušesa prišlo, da SODO nima denarja in da naj bi jih postavljal Petrol (ali pa se vsaj poteguje za to). Sem pa to (o SODO) slišal iz ene 2 različnih virov (ki pa nsita niti približno nujno točna).

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Hvala za info glede Kie. Bom Orlandu, ki se zanima za nakup Soul EV posredoval informacijo.

Zanimivo glede SODO-a. Glede na to, da bo EU dal polovico sredstev, predvidevam, da je morala biti finančna konstrukcija pokrita ob zaključku razpisa. Hmmm. Upam, da ne bomo še tukaj izpadli kot nesposobneži in bomo ob krasno priložnost.

I

Izbrisan uporabnik 474

Slovenija se komaj pobira iz krize, zdaj pa bo SODO še par miljonov kihnil ven za tistih 5 EV-jev... Že tak je država sofinancirala nakup vozila, zdaj pa bi še radi tanštele meli... Četudi polovico sofinancira EU, je treba drugo polovico napraskat skupaj.

Lahko pa DEVS kaj primakne...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Če se je napraskalo za vodikovo polnilno postajo, ki služi nobenemu vozilu, se bo pa še napraskalo še za te polnilne postaje.
Čemu smo se, drugače, sploh prijavljali na razpis?

Mogoče pa bi rad, da smo še na tem področju med zadnjimi v EU, če smo že v konkurenčnosti, korupciji in transparentnosti?

I

Izbrisan uporabnik 474

Ko že mislim, da bolj butaste primerjave ne moreš dat...

Vodikova polnilnica je vzorčna, reklamna, poleg tega jo je postavil Petrol (glavni financer) ob sofinanciranju drugih gospodarskih (privatnih) družb.

EV-ji pa imate en kup polnilnic, lahko na njih zastonj parkirate, na nekaterih celo zastonj polnite. Ampak ne, treba je:
- celo SLO posuti z polnilnicami
- seveda morajo biti top shit DC, da nekdo slučajno predolgo polnil
- mora imet vseh 3421 konektorjev + kafe avtomat
- ne smejo bit bogu za hrbtom, ker pol med čakanjem nimaš kaj za počet ("sončkom" je hitro dolgčas)
- morajo bit bogu za hrbtom, za vsak slučaj
- zmetat v to en kup denarja (ki ga nimamo) za tistih 5 avtomobilčkov

Naj DEVS investira ali sofinancira pa magari pol oddaja... Se ne splača?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Vodikovo polnilnico je prsv tako sofinancirala EU.

Drugje imajo se zastonj dostop do centra mesta, voznjo po rumenem pasu, zastonj avtocesto, tunele in trajekte. Si fovs? Si pa se ti kupi EV.

ByeBenzin

Pripravnik
5. apr 2014
60
0
6
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Slovenija se komaj pobira iz krize, zdaj pa bo SODO še par miljonov kihnil ven za tistih 5 EV-jev... Že tak je država sofinancirala nakup vozila, zdaj pa bi še radi tanštele meli... Četudi polovico sofinancira EU, je treba drugo polovico napraskat skupaj.

Lahko pa DEVS kaj primakne...

Recesija ja. Pri kolikih (državnih ) projektih, sestankih,.. si pa že sodeloval. Plave kuverte pod mizo kar letijo. Popoldanci s.p. - način pranja denarja iz državnega proračuna. Po televiziji se prvo zanika, nasledni dan se jasno reče: in kdo mi kaj more, tako to pač je.
Iz mojega zornega kota je recesija zgodbica za državljane, da jih lahko držijo na minimalcu. Kako se pa dnar pere in krade, pa ni zgodbica, je pa kar dejstvo, ki ga vidiš in slišiš (informacija iz mojega ušesa).

Iz tvojega konteksta lahko samo izluščim, da te pošteno daje slovenska fovšija. Kaj ko bi še vse bencijske servise zaprl, pa se vrnemo k konjem? To pa ne a ne ?

Preberi si smernice EU. Ter zakon EZ-1. Država nič ne da, to plačujemo odjemalci energentov.

SODO brez denarja? Haha. A denar pa imamo da zidamo novo infrastrukturo, da se bo elektrika preko slovenije preprodajala italjanom ? Denarja ni, ker, če rečeš, da ga imaš dosti, je naslednjo leto manjši proračun iz državnih sredstev. Zakaj pa misliš, da je HMZS kupil brez veze super računalnik ? Sedaj pa še reči elektro slovenija brez denarja - ELES. Če preveč vidiš in veš, ti še dopust v hotelu plačajo, da držiš papne.

I

Izbrisan uporabnik 474

Fovšija? Na kaj? Na Leafa? Na EV nasplošno? Človek, zresni se...

Ta ping-pong kdo je koga kdaj podmazal in kdo komu kaj krade se lahko gremo v nedogled. Lahko celo obrnemo ploščo - Avantacaa je pocuzal subvencije, ki smo jih financirali tudi mi, zato da sam sebi ustvaraj profit... Pa sončne celice... pa vetrne elektrarne... (no elektrarna), pa..pa... pa...

Ne vem sicer iz katerega zornega kota si ti gledal, ampak recimo mene osebno se je recesija močno dotaknila. Pomanjkanje denarja za projekte tako znotraj, kot zunaj Slovenije. Tudi Ukrajinska kriza zelo negativno vpliva na mala podjetja, ki sodelujejo ali si želijo sodelovanja z blokom Rusija/Belorusija/Kazahstan. Torej, če se tebe recesija/kriza ni dotaknila, še nbe pomeni, da je ni bilo. Za marsikoga na državnih jaslih kriza nikoli ni obstajala...

Če se vrnemo na polnilnice - vse temelji na osnovnem ekonomskem pravilu - povpraševanje/ponudba. In ker je povpraševanja zelo zelo malo (5 avtomobilčkov pač ne predstavlja neke končne interesne skupine). Ne vem, za kaj je SODO porabil denar ali za kaj ga noče dat.

Ne, nobenemu nisem fauš njegovega vozila. Ne Ampere, ne Leafa, ne Tesle ne karkoli drugega. Sicer sem sam tudi velik elektro navdušenec, ampak za trenutni stil življenja polni EV ni primeren ne za mene ne za mojo partnerico. Morda, ko bom spremenil stil/tempo ali pa se bodo vozila toliko razvila, bom začel resneje razmišljati o EV, do takrat pa bom "užival" v dizlu, 2 minutnem tankanju in udobju brezskrbnega dosega. Kot ostalih 1.4 mio avtomobilov in njihovih voznikov, za katere so postavljeni bencinski servisi. Vidiš razliko?