Elektricni nateg

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.870
753
113
www.jernej.org
Jaz se zavedam, da v vožnji ni primerjave. Da ima električni avto precej boljše vozne lastnosti. Ampak dokler za normalen denar ne dobim avta, s katerim lahko pridem v službo in nazaj (100km na dan) brez varčevanja pri ogrevanju/pospeševanju in brez skrbi (če npr. eno noč odpove polnjenje ali zmanjka elektrike)... do takrat izključno električen avto zame nikakor ne pride v poštev. Bi pa resno razmišljal o hibridih, če bi sedaj kupoval avto. Naslednje leto bo situacija mogoče drugačna z ampero-e. Lahko pa mirno rečem, da avti z dosegom ranga 100-150km brez alternativnega pogona in po možnosti z mesečnim plačevanjem najema baterije mejijo na nateg.

Tudi iPhone prve generacije ni bil ravno biser od telefona, dokler ni bil jailbreakan oz. ni Apple eno leto kasneje odprl App Stora.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Zakaj kupiti si ifon? Zakaj si kupiti Lamborginija? Zakaj kupiti si jahto? Zakaj sikupiti električni avto? Zakaj si kupiti lastno letalo? Zakaj...

Na vse je lep odgovor: "Ker si ga lahko!"

PS- pa to tisti, kateri so najbolj pametni saj so večno v limitu na transakcijskem računu itak ne bodo skapirali.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Čakaj malo ... tip bi ga moral dnevno polniti tudi na komercialni polnilnici za pot Kranj - Ljubljana in nazaj.

Pa sem nazaj po celem dnevu. Vidim, da je debata pestra.

Pot Ljubljana-Kranj-Ljubljana še z Ampero naredim z enim polnjenjem, pa ima manj kot pol neto baterije kot e-Golf. Kako je to možno, da tako pot ne bi mogel narediti z e-golfom?

Najbolj je zanimivo brati folk, ki električnega avta od daleč niso videli, kaj šele, da bi ga vozili.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.961
-8.673
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
upoštevat le TEŠ je neumnost

Če malo dlakocepimo...
evil.gif

Večino osrednje Slovenije napaja TEŠ
wink-1.gif
Kar proizvede NEK, nam pogoltnejo Hrvati.
Govorim jasno o dejanskkih smereh toka.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik darko11 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
litrov (kar pomeni 5,5€) na sto, električar recimo 16 kWh (kar pomeni recimo 1,5€ na 100). 4€ razlike na 100, 600 na leto

Zdaj pa ti bašeš folk. SAMO, če polniš doma je tako. Na polnilnih postajah bodo zaračunavali energijo + čas polnjenja.

Seveda večinoma polniš doma. Izkušnje z bolj razvitih trgov kažejo, da se 90%+ polni doma (izjema so Tesle, razlog je jasen). Ostanek ne vpliva na izračun toliko, da bi se splačalo posebej računat. Itak je zelo zelo čez prst izračunano (kar sem posebej poudaril).
Kaj bodo zaračunavali na polnilnih, ne ve nihče. Ve pa se, kaj zdaj zaračunavajo. Eni samo štrom, eni samo čas, eni miks.
Čakaj malo ... tip bi ga moral dnevno polniti tudi na komercialni polnilnici za pot Kranj - Ljubljana in nazaj.

Ljubljana-kranj (center-center je 31 km). Z malo varčnosti na AC oddelaš v obe strani. Itak pa ga dopoldan po potrebi nafilaš v Lj (na javni polnilni, ki je trenuto zastonj, ali na štekerju v službeni garaži). Nova generacija e-Golfa (ki bo zunaj te dni) bo imela precej več dosega, in Kr-LJ-KR o šlo 2x (vsaj).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Če malo dlakocepimo...
evil.gif

wink-1.gif

Jaz pa o uradnem podatko o miksu elektrike pri nas (kako 1/3 jo dobimo iz termoelektrarn in podobnih) in podatku o cca 350g CO2 na kWh pri nas proizvedenega štroma. Če ne verjameš, vprašaj na statistični urad ali HSE, recimo.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.961
-8.673
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Če malo dlakocepimo...
evil.gif

wink-1.gif

Jaz pa o uradnem podatko o miksu elektrike pri nas (kako 1/3 jo dobimo iz termoelektrarn in podobnih) in podatku o cca 350g CO2 na kWh pri nas proizvedenega štroma. Če ne verjameš, vprašaj na statistični urad ali HSE, recimo.
Znova...
Govorim o dejanskih smereh toka. Osrednja Slovenija se v večini napaja z energijo iz TEŠ. Komplet celjska, večina ljubljanske in gorenjske regije.

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Jaz bi pa rad slišal oz. prebral podatek kakšen je (bo) strošek razgradnje vseh teh baterij in kakšne posledicijo bojo s tem nastale za okolje. Ali obstajajo kakšne študije na to temo ?

LP

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Sprva bodo sle te baterije v velike bateriske sisteme za UPSe in za izravnavo potreb po elektriki.
Kasneje pa reciklaza, ki bo tako, kot nic ne placujes reciklaze papirja in plastike, placala sama sebe z vrednostjo materiala.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Če malo dlakocepimo...
evil.gif

wink-1.gif

Znova...
Govorim o dejanskih smereh toka. Osrednja Slovenija se v večini napaja z energijo iz TEŠ. Komplet celjska, večina ljubljanske in gorenjske regije.
Vseeno je. Kakšno je povprečje za SLO? Edini relevanten podatek. In ta je, kakršen je.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
... In to nenakšen magister in šef faksa. To mi je pri vsem skupaj grozno, ne pa kaj je napisal. Če bi takos stvar napisal Jože z OŠ, ki je v lajfu vozil traktor in Golfa JTD in ki še vedno uporablja GA628, bi mi bilo to povsem normalno.

Iz tbojega pisanja se vidi, da ti gre zelo v nos, da ima pred imenom naziv "mag." in da je sef neke fakultete... Dosedaj si to narec zapisal v zadnjih treh ali stirih sporocilih
smile-1.gif
...

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sem nedolgo nazal bral eno predstavitev ali test vozila na spletni strani AM, kjer sem do zadnjega bil prepričan, da gre za blog kakšnega nepismenega uporabnika njihovih forumov. Še le kasneje sem dojel, da gre za dejansko njihov uradni članek oziroma prispevek. Napake so potem čez par dni popravili ...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Vsi ki ste tako proti e-avtomobilom in ajfonom... a ste se že kdaj zapeljali s kaksnim električnim vozilom? Jaz sem bi precej skeptičen a ko to enkrat poskusiš je zelja vedno vecja. Pac ne gledam samo kalkulacije prihranka. In ce bi imel moznost polnoti doma bi sigurno ze imel elektricarja. To je zelo podobno kot to da imam v avtomobilu dosti opreme. Pac mi to nekaj pomeni.
In imam prijatelja s Teslo. Prej pa je vozil naloudanega bmwja. Pri opremi in udobnosti ni primerjave. A nazaj pravi da ne gre vec.

Podobno pa iphone kritizirajo tisti ki jih nikoli niso imeli ali pa si jih ne morejo privosciti. Jaz sem pac cisto nesrecen ko dobim v roke androida.

Zato vsakemu svoje. Pa ni tu zadaj fanatizem oziroma verovanje. Pac ko se enkrat razvadis je tezko na "slabse" iti.

Se strinjam... Jaz sem zaenkrat sicer uspel dobiti le Zoe za testni vikend ... Ostali so bolj kot ne "leseni" in moras imeti "veze" da kaj dobis na test vec kot samo en krog ... (tudi Zoe ne bi dobil, ce ne bi poznal tapravega
smile-1.gif
...

In odkar sem imel testni vikend z Zoe-tom me kar mika, da bi napbavil enega stromarja... Samo zal nimam toliko denarja, da bi si omislil se drugi drag avto (zal poceni "elektricarjev" ali hibridov ni) ... Da bi imel pa EV kot primarni avto pa mi ne znese, ker so dosegi zaenkrat premajhni ... Mocno upam, da se bo spomladi to spremenilo in da bo REALNI doseg vsaj 400 km ... Brez da bi moral pogresati udobje (klima, gretje, multimedia,...) in brez da bi moral voziti kot po jajcih in se izogibati AC ...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:

Znova...
Vseeno je. Kakšno je povprečje za SLO? Edini relevanten podatek. In ta je, kakršen je.

To seveda ni res...
Dejstvo je ali pa bo v prihodnosti, da bodo slovenski e-avti pošiljali več CO2 v zrak kot ga bodo hrvaški. In to zato, ker voda še nikoli ni navkreber tekla...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.961
-8.673
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Če malo dlakocepimo...
evil.gif

wink-1.gif

Znova...
Ni glih res... Če filaš v celjski regiji, filaš komplet samo na TEŠ
evil.gif

Če v okolici Lj, imaš pribljižno 80% energije iz termo virov(TEŠ, toplarna in TET), na Gorenjskem pa okoli 70% iz termo virov.
Štrom boli za tvoja povprečja
evil.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Že 100x je bilo dokazano,da tudi če bi VSA elektrika za polnjenje električnih avtomobilov prišla iz elektrarn na premog,bi bilo splošno onesnaženje zraka nekajkrat manjše,zato mi ni jasno zakaj moramo v vsaki temi poslušati razglabljanja o tem,od kod pride elektrika???
uf-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.961
-8.673
113
Zato, ker zgleda tega še vedno ne veste.
Btw, "eko" štrom ima podravje(HE, ter uvoz iz Avstrije) ter dolenjska (nek)