1.2 tsi

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:PS: že če bi 1.8 TSI iz Octavie dal v Yetija 4x4 in se peljal enako, bi bilo vsaj liter več od tega, kar dosežeš zdaj ...
Sem šel prav gledat porabo za oba in je dejansko normne razlike zgolj 1 liter. Meni se zdi to full premalo. Čelni upor je 0,37 proti 0,30, teža, 4x4 pogon. Po moje bi pri hitrosti cca. 150 km/h morala biti razlika v porabi vsaj 2 litra. Ker Yeti je precej avtobusa od spredaj in bi ga upor ubil, Octavia ima pa dokaj aerodinamično obliko.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Masa avta na avtocesti ne igra skoraj nobene vloge pri porabi, v mestu, kjer je veliko zaviranja, pa se močno pozna.

In kaj je kinetična energija , za okras ?? In je odvisna od mase.
Seveda ne smemo pozabiti na izgube, kotalni upor in zračni upor. Ta zadnji raste zelo hitro s hitrostjo.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Celni upor nima veze, ker imas okoli se vedno precej enacb z neznankami, je zavajanje za neizobrazene cloveke...
write.gif

Upor je cd x celna povrsina avtomobila (!)

Na hitro in bolj plasticna primerjava, avto z uporom cd 0.5 in in precnim prerezom celne povrsine 1m2 ima TOLIKO UPORA kot avto s cd 0.25 in 2m2 celne povrsine.

Velik pujs na ac kar precej trpi...

Pod crto pa veliko klobasanja kar je cisto po alterjevsko...
priden.gif

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
evo, še čelni upor v praksi. dnevno vozim berlinga in mondea, največ po avtocesti. prvi je 1.6 hdi 90 km, drugi 2.0 tdci 130 km, z berlingotom do nekje 140 km/h, mondeo do 160km/h, pijeta pa isto. zračni upor je qurba.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Masa avta na avtocesti ne igra skoraj nobene vloge pri porabi, v mestu, kjer je veliko zaviranja, pa se močno pozna.

In kaj je kinetična energija , za okras ?? In je odvisna od mase.
Seveda ne smemo pozabiti na izgube, kotalni upor in zračni upor. Ta zadnji raste zelo hitro s hitrostjo.

Bremzaš: svojo konetično energijo pretvoriš v toploto.
ne bremzaš: svojo kinetično energijo porabiš, da prevoziš še neko razdaljo

Na avtocesti praviloma ne bremzaš, torej se masa (razen pri malo višjem kotalnem uporu gum) ne pozna.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.831
113
Evo, zgolj primer danes po dezju: 1.6 tone tezka aerodinamicna kanta z nekaj cez 100 dizelskimi KM, 5 oseb in prtljaga, kjer ni bilo omejitve tempomat na 150km/h, povprecna 104 km/h, relacija Koper - Ljubljana, poraba 7 litrov.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Wk=(m*v^2)/2

Upam, da je ta formula jasna.

Če govoriva o hitrostih, bistveno nižjih od svetlobna, bo tale tvoja formula kar dobra
zmaga.gif

Kaj ti še ni jasno?

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Masa se še kako pozna, zato sem to napisal. Zgoraj trdiš obratno, seveda ni res. Razen,če nisem seznanjen z čim novim.
17758-icon_confused.gif

cheer.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Kaj prinese k porabi?
-zračni upor, ki je neodvisen od mase
-kotalni upor gum, ki predstavlja manjši delež pri porabi in je odvisen tudi od mase
-pospeševanje in zaviranje, kjer je poraba odvisna od mase

Če torej na AC voziš enakomerno, odpade pospeševanje /zaviranje in ti edini člen, ki prinese kaj k porabi ostane kotalni upor. Zato sem napisal, da pri enakomerni vožnji masa ne predstavlja kakšnega pomembnega faktorja pri porabi.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Prosim sporoči vsem fizikom in Ajnštajnu, da so se zmotili in da zgornja formula ne drži.

Ti pa fizika
uf-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Prosim sporoči vsem fizikom in Ajnštajnu, da so se zmotili in da zgornja formula ne drži.

Ti pa fizika
uf-1.gif

Dobro argumentiran odgovor!
zmaga.gif

No, ker mi očitno nekaj ni jasno, bi bil lahko tako prijazen, da bi malce obrazložil:
-kje sem napisal, da tvoja formula ne drži,
-kako masa vozila vpliva na porabo pri enakomerni vožnji?

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Ja človek božji, glej formulo.

Kinetično energijo imajo premikajoča se telesa,... in je premosorazmerna z maso ter narašča s kvadratom hitrosti.
Ali drugače povedano 50 % več mase pomeni tudi 50 % več energije.

Zdaj sem samo malo drugače "napisal" formulo.

Upam, da se hecaš z zgornjimi vprašanji !?
priden.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik miha72 pravi:
Ja človek božji, glej formulo.

Kinetično energijo imajo premikajoča se telesa,... in je premosorazmerna z maso ter narašča s kvadratom hitrosti.
Ali drugače povedano 50 % več mase pomeni tudi 50 % več energije.

Zdaj sem samo malo drugače "napisal" formulo.

Upam, da se hecaš z zgornjimi vprašanji !?
priden.gif

Aha, zdaj vem, zamešal si zračni upor in kinetično energijo! Razmisli še enkrat!

Za oporo ti pokažem še eno slikco
wink-1.gif

1137722-fueleconomy1.jpg

Priponke

• 1137722-fueleconomy1.jpg
    1137722-fueleconomy1.jpg
    89,2 KB · Ogledi: 101

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Ziggy ima prav. Pri konstantni hitrosti potrebuješ le energijo premagovanja zračnega in kotalnega upora:
Zračni upor.
Kotalni upor.

Masa vozila se pozna le pri pospeševanju in zaviranju, ne pa pri kontantni hitrosti.

Einsteinova formula prikazuje koliko energije potrebuješ, da dosežeš določeno hitrost z določeno maso, ne pa če imaš konstanto hitrost, oz. si brez pospeška.

P.S.: Energija, potrebna za premagovanje zračnega upora se povečuje z drugo potenco glede na hitrost.
Primer: če voziš 80km/h potrebuješ 30% več energije za premagovanje zračnega upora, kot če bi vozil 70km/h.

Najbolje je to ponazorjeno pri električnih vozilih, kjer se izkoristek motorja pri različnih vrtljajih ne spreminja dosti. Zato doseg električnih vozil, s hitrostjo vožnje tako pada - čisto matematično.
Pri ICE motorjih poraba ne narašča tako hitro, ker se izkoristek ICE motorja povečuje z njegovo obremenjenostjo.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mimogrede: ICE motor je tako navihano, kot LED dioda, organizacija NATO, EU unija in SFRJ Jugoslavija
wink-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
mamico vam vidim... ste me na finto vrgli s tem ICE motorjem... sem mislil da je neka strašna nova pogruntavščina, na koncu pa odkrijem toplo vodo
redface-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Govorim o kratici - mi približno ni kapnilo kaj pomeni ICE. Nismo vsi strojniki, nekaterim pač mora pomagat tisti vsevedni stric na g...