Žrtev radarja kranjskega redarstva

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.444
425
83
Citat:
Uporabnik Schmid pravi:
v tisti firmi ne delam sedaj ze skoraj 4 mesece, slikal so me pa en teden preden sem zakljucil (zato mi je skoraj vseeno, ce gre kazen na direktorja). potni nalogi niso tocni, ker smo jih pisali za cel dan, avtomobile smo pa vmes menjavali. tako da na sliki je lahko kdorkoli izmed dostavljalcev ali zaposlenih ki smo delali tisti dan.

Vprašanje, kaj se bo zgodilo. Ali so potni nalogi točni ali ne niti ni pomembno - če je na njem tvoje ime, ti kazen ne uide. Sploh, ker je lažje kazen prevaliti na bivšega kot trenutnega zaposlenega
smirk-1.gif

Tisto, da nafooka odgovorna oseba pride v poštev samo, če se podjetje ne odzove. In v tvojem primeru na to lahko verjetno kar pozabiš, žal.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zgodba iz časopisov te dni (epilog neke "delovne" nesreče s smrtnim izidom):
direktor (oz. drugi višji zaposlen) je FR-ju rekel, da je zavaroval območje in da lahko gre na teren s strojem, a ker direktor ni naredil kar je rekel, se je potem pred strojem znašla stranka in umrla (povožena).
Rezultat: FR obsojen na zapor, direktor free as a bird.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik Schmid pravi:
..vprasanje: ce si v zluzbenem avtu, katerega vozimo 4je razlicni soferji. kako lahko dokazejo kdo je takrat vozil, ker soferja se ne vidi?

Poizvedba gre na podjetje, da na osnovi potnih nalogov in ostalih evidenc sporoči ime kršitelja. Če tega ne storijo, kazen faše odgovorna oseba (direktor...)

Ampak sodna praksa kaže, da je odg. oseba ne faše, če dokaže, da ni vozila. Sem pred par meseci poleg tega še sam zahaklal četico sodnic, ki so sodelovale v pripravi novega ZPCP, pa so tudi tako rekle. Sem jim rekel, da naj pol to jasno napišejo v člen, pa so rekle, da ni treba, ker je itak jasno.

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Ja seveda, za sodstvo je vse napisano jasno. Ko pa pride do raznih obravnav, taisti organi vse napisano razlagajo po potrebi (beri: po teži kuverte in pomembnosti oseb).
Recimo v mojem primeru. Zakon: ...križišče razveljavi omejitev....
Kje? Na začetku, v sredini, na koncu? Zakaj ne piše, da je konec omejitve npr. na koncu križišča, zakaj ne piše tako?
jezen.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.444
425
83
Makes sense. Tole sem sicer napisal, ker sem pred kratkim govoril s kolegom redarjem in mi je razjasnil njihov postopek pri avtomobilih, ki so last pravnih oseb. O tem, kako se zadeve končajo pa nisva debatirala.

Sicer je podobno kot s tistimi "družinskimi člani" ali "rođaki iz srednje Bosne". Lepo in prav, ampak najprej moraš dokazat, da nisi vozil ti. In sodišča kaj drugega niti ne zanima, ker se obdolžni predlog glasi nate.

Zato sem tudi napisal, da je to zgolj teoretična možnost - ker podjetje skoraj vedno odreagira in pokaže na krivca. Če tega ne stori in če so niso ravno telebani na področju prava, gredo po tvoji poti, t.j. po poti dokazovanja, da odgovorna oseba ni vozila. Ker načeloma zaradi evidenc ni težko. Izjema so kakšni slamnati lastniki podjetij.

...ob tem sem se spomnil, kako sva s kolegom načela debato. V hrvaških cajtengih sem pred časom bral zgodbo o seljaku hrvatu bogu iza nogu, ki je dobil pozdrave iz Slovenije s kaznijo in sliko X5 z MB registracijo. On pa naj bi bil pri nas zadnjič za časa rajnke juge, kaj šele da bi vozil X5, od kje torej njegovi (točni!) osebni podatki našim organom na osnovi fotografije vozila? In mi pravi kolega - kaj pa če je za 200 ojrov podpisal kos papirja, "njegovi" pa sedaj furajo davčne vrtiljake, šumaherje ipd.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ni dovolj da ti nekaj rečeš. Oseba ki naj bi vozila avto se mora izjaviti da ga je vozila ali pa moraš ti dokazati da ga ti nisi vozil. Ali ti bo sodišče verjelo ali ne je pa druga...

@SJTV1 ti se ne rabiš izrekat o okoliščinah prekrška zato, ker ti 1. ne bo izdana odločba ampak plačilni nalog in ker 2. je bil prekršek s pomočjo tehničnih naprav neposredno zaznan s strani prekrškovnega organa.

@yogi mestni redar te ne more akznovati zaradi vleke neizpravne prikolice ker lahko urejajo le mirujoči promet in merijo hitrost z avtomatskimi merilnimi napravami. Lahko pa napise predlog za uvedbo prekrskovnega postopka policiji.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ni dovolj da ti nekaj rečeš. Oseba ki naj bi vozila avto se mora izjaviti da ga je vozila ali pa moraš ti dokazati da ga ti nisi vozil. Ali ti bo sodišče verjelo ali ne je pa druga...
Pri tem je zanimivo, da pisna izjava polnoletnega državljana in priče (da ni vozil) ne velja nič.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

@SJTV1 ti se ne rabiš izrekat o okoliščinah prekrška zato, ker ti 1. ne bo izdana odločba ampak plačilni nalog in ker 2. je bil prekršek s pomočjo tehničnih naprav neposredno zaznan s strani prekrškovnega organa.

@

Zakon te izjeme (o kateri pises v 2 tocki) ne predvideva. In kjer so pike je odlocba, ne placilni nalog (ce se prav spomnim, se je tema zacel s prekrskom za 3 pike).

Schmid

Zelenc'
19. nov 2010
4
0
1
Kranj
Je to res da mestno redarstvo ne sme meriti hitrosti na drzavnih cestah, ker naj bi to bilo delo/obmocje policije? Na lokalnih oz. obcinskih pa lahko?.. so to spet le ene govorice ali je res?

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
3. člen

(delovno področje in naloge občinskega redarstva)

(1) Delovno področje in naloge občinskega redarstva določa zakon ali na podlagi zakona izdan občinski predpis.

(2) V okviru in v skladu s predpisi iz prejšnjega odstavka in z občinskim programom varnosti iz 6. člena tega zakona skrbi občinsko redarstvo za javno varnost in javni red na območju občine in je pristojno:

– nadzorovati varen in neoviran cestni promet v naseljih,

– varovati ceste in okolje v naseljih in na občinskih cestah zunaj naselij,

– skrbeti za varnost na občinskih javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah,

– varovati javno premoženje, naravno in kulturno dediščine,

– vzdrževati javni red in mir.

klik

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
ne tudi na drzavnih cestah v naselju

@sjtv1

se bom potrudil. Ampak polletna naročnina na AM mi ne uide =P

Z odločbo se odloča v primerih, ko ni možno izdati plačilnega naloga in za posredno ugotovljen prekršek za katerega ni moč izdati posebni plačilni nalog.

Primer 1: ti si na ulici mahal s pipcem in ljudi pozival k pretepu. Patrulja se pripelje mimo, zazna prekrsek zoper javni red in mir ter pricne postopek. Ce bi se ti samo prepiral, bi dobil samo navadni placilni nalog. Ker pa si med prepiranjem tudi grozil da boš vse postrelil, policista opravita varnostni pregled med katerim ti iz žepa pade PVC vrečka s posušeno zeleno snovjo. To snov ti zasežejo (sum da je droga) Ker gre za obligatoren odvzem ni potrebno podati obdolžilnega predloga in se (potem ko krim tehniki potrdijo da gre za marihuano) pristojnemu prekrskovnemu organu (policija) napisejo okoliscine prekrska. Nato nekdo na policijski postaji (ki ima opravljen izpit za prekrskovni organ - obicajno pomocnik komandirja ali komandir) izda odlocbo o prekrsku in odloci da se droga odvzame in kakšna je kazen.

Primer 2: Ti si se peljal s taxijem. Ker ti je zmanjkalo denarja, taksistu nisi mogel plačati. Taksist je rekel da mu lahko plačaš naslednji dan, vendar je kot varščino zahteval tvojo osebno izkaznico. Ti si mu jo kot varščino tudi izročil nato pa si šel domov spat. Čez tri dni si ga poklical in mu plačal ter osebno dobil nazaj. Taksista pa pozna tudi tvoja ostarela soseda ki ve za vse sosede in tako tudi zate... Na kavici v kavarni na vogalu se zapleteta v pogovor in soseda mu omeni, da je videla da je prejšnji teden nekoga pripeljal pred njihov vhod v blok. Taksist pove da je pripeljal tebe in ji poltiho pove da je gospod srednjih let bil v denarni zagati... Tako soseda izve za tvojo zastavo osebne izkaznice. Ker ima soseda res veliko časa in stalno gleda skozi okno, se pri njej večkrat oglasi tudi vodja policijskega okoliša kjer živite, saj gospa večkrat pove s akterim avtomobilom se naokrog vozi sosedov razvajen mulc (policiji poznan kot diler). Ker ima tetka bujno domišlijo VPO-ju pove tudi da si zadnjič taksistu dal ponarejeno osebno izkaznico in da jih imaš več... Policija opravi razgovor s taksistom in nato s teboj, ki poveš kaj se je v resnici zgodilo. Tako je policija z zbiranjem obvestil (in ne neposredno zaznavo) ugotovila prekršek zoper zakon o osebni izkaznici (3. člen 3. odst.) saj osebne izkaznice ni dovoljeno dajati ali sprejemati v zastavo. Ker ZP-1 v 57a. členu Zoi ne omenja, ti ne morejo izdati posebnega plačilnega naloga ampak se te kaznuje z odločbo.

Ko omenjaš kazenske točke si ali popolnoma brcnil v temo ali pa nekaj pomešal. Namreč za prekrške v cestnem prometu se vedno izda plačilni nalog, razen v primerih ko hitri postopek ni dovoljen:

Hitri postopek 52. člen

(2) Hitri postopek ni dovoljen:

– če je z dejanjem nastala telesna poškodba drugi osebi;

– če predlagatelj rednega sodnega postopka glede na naravo kršitve oceni, da so podani pogoji za izrek stranske sankcije po tem zakonu;

– če je predpisana stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

– če je potrebno odločiti o premoženjsko pravnem zahtevku;

– proti mladoletnim storilcem prekrškov;

– za prekrške s področja obrambnih dolžnosti;

– za prekrške zoper varnost javnega prometa, za katere je predpisana stranska sankcija kazenskih točk v številu, zaradi katerega se po tem zakonu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Torej ko omenjava kazenske točke le v primerih ko bi voznik začetnik storil prekršek za katerega je predpisana stranska sankcija 7 točk ali več in ko bi navaden voznik naredil prekršek za katerega dobi 18 pik. Vendar v tem primeru se ne izda odločba ampak se poda obdolžilni predlog na sodišče. Oboje - plačilni nalog in odločba v hitrem postopku sta "hitri postopek". Alternativa temu je redni sodni postopek. Sicer je tudi pravno gledano tudi plačilni nalog odločba ampak je treba ločevati emd plačilnim nalogom in odločbo v hitrem postopku.

Izjema o kateri govorim v drugi točki pa je navedena v 1. odstavku 57. člena ZP-1, ki pravi: Plačilni nalog se izda in vroči kršitelju takoj na kraju prekrška, če pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa prekršek osebno zazna ali ga ugotovi z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav.

In nato v 5. odstavku istega člena (ker v kranjskem primeru ne more biti osebno vročeno): Če kršitelju plačilnega naloga ni mogoče vročiti takoj na kraju prekrška, se mu plačilni nalog vroči po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Če okoliščine to omogočajo, se kršitelju na kraju prekrška pusti tudi obvestilo o prekršku, ki vsebuje kraj in čas storitve ter pravno opredelitev prekrška.

Mislim da sem ti odgovoril na celoten post, če pa sem kaj zgrešil pa me opomni

EDIT: V prvem primeru dal napačen primer - sem ga popravil

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ko sem začel pisat predator še ni odgovoril (ja 20 min sem tole sestavljal). Moja navedba na začetku ima podlago v 14. čleu ZVCP-1 UPB5 1. odstavek 1. alinea

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Ajd da še to prilimam, da bo vse na kupu
tongue-1.gif

Citat:
Pooblastila občinskega redarstva

14. člen

(1) Zaradi zagotavljanja varnega in neoviranega cestnega prometa občinski redarji oziroma redarke (v nadaljnjem besedilu: redarji):

– urejajo in nadzirajo promet na cestah subjektov samoupravnih lokalnih skupnosti in državnih cestah v naselju;

Schmid

Zelenc'
19. nov 2010
4
0
1
Kranj
Citat:
Uporabnik predator pravi:
Ajd da še to prilimam, da bo vse na kupu
tongue-1.gif

Citat:
Pooblastila občinskega redarstva

14. člen

(1) Zaradi zagotavljanja varnega in neoviranega cestnega prometa občinski redarji oziroma redarke (v nadaljnjem besedilu: redarji):

– urejajo in nadzirajo promet na cestah subjektov samoupravnih lokalnih skupnosti in državnih cestah v naselju;
Ampak morajo imeti posebna dovoljenja da lahko merijo na drzavnih cestah. kje se pa to lahko pozanimamo ce jih imajo?
Ker v Velenju tega dovoljenja redarji se niso imeli ampak so vseeno posiljali poloznice..potem so pa ugotovili da nimajo dovoljenja in so morali ves denar vrniti krsiteljem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ne vem sicer o kakih dovoljenjih govoris. Njim zakon dovoljuje da opravljajo meritve na državnih cestah v naselju. To je to. Rabijo pa primerno in certificirano merilno napravo in ljudi ki imajo certifikat da so usposobljeni za delo z njo. Nato pa še osebo z opravljenim izpitom za prekrškovni organ. Vse te certifikate ti lahko dajo na vpogled na mestnem redarstvu (i guess - na policiji jih lahko vidis na postaji ce zelis). Lahko da niso imeli teh oseb z izpitom za prekrskovni organ pa so zato selel sedaj zaceli posiljat.

Tisto glede velenja pa prilepi kak link da bomo videli za kaj naj bi slo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
ne tudi na drzavnih cestah v naselju

@sjtv1

Hitri postopek 52. člen

(2) Hitri postopek ni dovoljen:

– če je z dejanjem nastala telesna poškodba drugi osebi;

– če predlagatelj rednega sodnega postopka glede na naravo kršitve oceni, da so podani pogoji za izrek stranske sankcije po tem zakonu;

– če je predpisana stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila;

– če je potrebno odločiti o premoženjsko pravnem zahtevku;

– proti mladoletnim storilcem prekrškov;

– za prekrške s področja obrambnih dolžnosti;

– za prekrške zoper varnost javnega prometa, za katere je predpisana stranska sankcija kazenskih točk v številu, zaradi katerega se po tem zakonu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Torej ko omenjava kazenske točke le v primerih ko bi voznik začetnik storil prekršek za katerega je predpisana stranska sankcija 7 točk ali več in ko bi navaden voznik naredil prekršek za katerega dobi 18 pik. Vendar v tem primeru se ne izda odločba ampak se poda obdolžilni predlog na sodišče. Oboje - plačilni nalog in odločba v hitrem postopku sta "hitri postopek". Alternativa temu je redni sodni postopek. Sicer je tudi pravno gledano tudi plačilni nalog odločba ampak je treba ločevati emd plačilnim nalogom in odločbo v hitrem postopku.

Izjema o kateri govorim v drugi točki pa je navedena v 1. odstavku 57. člena ZP-1, ki pravi: Plačilni nalog se izda in vroči kršitelju takoj na kraju prekrška, če pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa prekršek osebno zazna ali ga ugotovi z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav.

In nato v 5. odstavku istega člena (ker v kranjskem primeru ne more biti osebno vročeno): Če kršitelju plačilnega naloga ni mogoče vročiti takoj na kraju prekrška, se mu plačilni nalog vroči po določbah zakona, ki ureja splošni upravni postopek. Če okoliščine to omogočajo, se kršitelju na kraju prekrška pusti tudi obvestilo o prekršku, ki vsebuje kraj in čas storitve ter pravno opredelitev prekrška.

Mislim da sem ti odgovoril na celoten post, če pa sem kaj zgrešil pa me opomni

EDIT: V prvem primeru dal napačen primer - sem ga popravil

Bo zgleda držalo, pisal sem na podlagi lastnih izkušenj, ampak tega je že precej let, morda še celo pod starim ZP. Sem ravnokar preblar 57, 57a in 57b, pa vidim, da je izjava po 55 (2) na oko malo neusklajena z 57 (5). Vse skupaj je malo solata.
Ampake evo, vsaj spomnil si me, da je treba te stavri redno prverjat in ostat up-to-date ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ne vem sicer o kakih dovoljenjih govoris.

(tvoj odgovor se je vecinoma nanasal na dovoljenja za merjenje; jaz v njem preberem ekstrapolacijo na vsa podrocja, o katerih gre tema)

Tvoj kolega je zgoraj napisal, da imajo redarji pooblastila za urejanje in nadziranje prometa [na dolocenih cestah, ki so pac znotraj meja obcine]. A ni to nekam veliko pooblastil ? Se pravi, da lahko en ta butl od redarja s koncanimi sedmimi razredi osnovne in triurnih schnellkursom za redarja sredi krizisca [na cesti, ki ustreza kriterijem, torej recimo sredi Kranja] stoji in usmerja promet z belimi rokavcki ali kaj ? (= "urejanje prometa")

Ali prevec berem v tem ?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Dejansko, redarji lahko urejajo promet. Policisti bi si tega najbolj želeli recimo na križiščih v ljubljani, saj bi s tem vsak delovnik razbremenili vsaj 6 policistov. Roko na srce, bi jih potem tudi imel rajši. Saj je res da tudi policija kaznuje, vendar je to morda 20% njenega dela (ki pa ga regularni drzavljani najbolj opazijo), redarji pa dejansko le kaznujejo in se to kot je prebrati tule gor na precej nefer nacin (slikanje iz avta itd)... Samo kaj, ko se te naloge otepajo in le kaznujejo po mirujocem prometu. V ljubljani so sedaj v mesanih patruljah z opazovalci iz pp center... jih vsaj malo nazaj drzijo =)

@sjtv1 problem je tudi v tem, da ZP-1 vsako leto dozivi najmanj eno spremembo... trenutno je zadnja novela ZP-1F, kmalu pa naj bi sprejeli ZP-1G. Uradno precisceno besedilo pa je iz leta 2007 tako da je se ta ovira si moras vse spremembe prebrat ce isces po uradno preciscenem besedilu...

Saj sem imel enkrat namen napisat en dolg post v posebni temi kjer bi zajel vse mozne situacije v katere lahko pridete s policijo, samo sem potem obupal ko sem izracunal koliko odgovorov bi potem moral napisat steinu, ki bi gotovo nasel kaj nejasnega not :p

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Groza, se pravi so torej ena parapolicija pod komando lokalnega serifa (= zupana), namesto da bi raje na nivoju cele drzave zaposlili vec prometnikov ? Pri 100+ tisoc brezposelnih ni hudic, da ne bi nasli se nekaj sposobnih ljudi.

Jaz sem zivel v iluziji, da razen parkiranih vozil nimajo nic.