Zakaj gre danes vsak srednješolec naprej na fax?

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Sploh največje cvetke so diplomiranci fakultet ala Visoka poslovna šola Zgornji Kašelj.

No, pa sedaj ti meni razloži kaj je tak diplomiranec slabši kot nekdo iz EPF-ja ali EF-ja?
Dejstvo je, da ni vse v šoli (oziroma, da je v šoli zelo malo). Šola ti da neko teorijo.

Točno tako kot si napisal, šola ti da teorijo in ne izkušenj. Zato ne mešaj hrušk in lubenic, če se primerja SAMO pridobljeno teoretično znanje iz neke "poslovne" šole v Celju ali iz EF (verjemi - ker v detajle poznam programe ene in druge šole - da obstaja med njima ogromna vrzel). Kar se pa izkušenj tiče, je pa navsezadnje nepomembno kje si si pridobil tisti pildek, ki se mu reče "diploma". Nekje se to pač da po liniji najmanjšega upora, nekje pa je potrebno dejansko vložiti nekaj truda.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Zakaj bi to bilo enako kot vprašanje kura-jajce?
Sej imaš veliko uspešnih inženirskih podjetij, ki nimajo zaposlenih ekonomistov, medtem pa kura-jajce ne moreš v praksi preizkusit.

Ekonomist sam ne more nič naredit, lahko le prodaja tisto kar drugi naredijo. Inženir pa lahko sam naredi in lahko sam prodaja (in to tudi v realnosti počne).

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
jaz sem hodil na II.gimnazijo MB. in ce je bila doticna za g. predsednika dovolj dobra, je tudi za mene
smirk-1.gif

potem pa gremo gledat na fakse in bo opazno, da je predznanje gimnazijcev boljse kot pa tistih s strokovnih srednjih sol in posledicno se to pozna pri studijskem uspehu... poleg tega se moramo zavedati, da se na faks ne hodi samo izobrazevat za delovno silo ampak tudi pridobit neko akademsko znanje

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kakšne neumnosti nekateri kvasite. Ne morte govorit o uspešnosti nekaterih šol kar na splošno. Uspešen je lahko določen posameznik v vsaki šoli. Seveda primerjava v istem izobraževalnem sistemu. Poznam ljudi, ki so iz poklicne trgovske šole, ki je btw na slabem glasu odnesli več znanja kot nekateri drugi z ugledne srednje ekonomske šole. Isto velja tudi zame.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pismo, kakšna brihtnoba in velepomembnost veje iz tebe.
cheer.gif

Ni čudno, da sploh ne razumeš, kaj sem ti hotel povedati, važno da smo prec pametni.
stupid-1.gif

Ti ne bom razlagal, kaj sem hotel povedati glede vodovodarjev in inženirjev, ker ne bi pomagalo.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
večina dovolj uspešnih podjetnikov ni ekonovistov po profesiji, še več, ponavadi so kar s poklicno šolo..ampak kujejo milijone, ker se "ekonomije" naucijo na cesti. Diplome potem kupijo... ker se bolje slisi.

Ekonomist po profesiji, v smislu samega poklica je v bistvu slepa veja študija/zivljenjskega porfeisonalnega cikla... in večina jih itak ne bo delala v ekonomskih poklicih. Tisti ta pravi, ki razumejo ekonomske parametre preko moči zaznavanja..tisti pa ja..ampak teh je bore malo. Mojih kolegov in znancev je pol ekonomistov, in nobeden ni med financami... predvsem za to, ker ni sluzb, tok briljantni pa spet niso, da bi jih ponudbe cakale v nabiralnikih.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Brez zamere, ampak tvoja trditev, da so trgovci golazen, medtem ko ste gostinci OK je podobna tej, da je Mazda 6 zakon, medtem ko je Honda Accord poden ali vice versa. Se pravi...govoriš bedarije.

izogibam se vsemu, torej tut gostinski, kjer je bilo 95% golazni. nobenga pa niso vn vrgli, ker bi s tem zgubili določen znesek ki ga dobi šola za vsakega učenca in so raje prenašal maltretiranje ljudi kot da se znebijo te golazni.
stupid-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pismo, kakšna brihtnoba in velepomembnost veje iz tebe.
cheer.gif

Ni čudno, da sploh ne razumeš, kaj sem ti hotel povedati, važno da smo prec pametni.
stupid-1.gif

Ti ne bom razlagal, kaj sem hotel povedati glede vodovodarjev in inženirjev, ker ne bi pomagalo.

Važno je, da se žreš, ker mi ne moreš do živega.
smirk-1.gif

(je.ba, ampak niso ravno vsi tehniki, ki imajo pet minut cajta, da se praskajo po jajcih, pametnejši od enega povprečnega ekonomista, kot je npr. kozarec
smirk-1.gif
).

@na vse ostale, ki doktorirate okoli tega, da lahko tudi tehnik prodaja izdelke - seveda jih lahko.
Tako kot tudi ekonomist lahko zamenja ventilator v kopalnici ali si sam lastnoročno sezida bajto (glej gradbeniški kotiček).

Na takem nivoju, kot ga tu posiljujete ekonomistom, lahko vsak poklic zamenja vsakega.

Tudi tehnične profile.
smirk-1.gif

Če se pa začnemo pogovarjati o npr. finančnem "inženiringu", pravi oceni stroškov proizvodnje, izbire pravega trga (torej, ne samo logika "preživeti" ampak "dobro zaslužiti"), potem se pa večina tehnikov lahko krepko praska po glavi, pa ne bo nič naredila - ker se pač ne zna lotit zadeve s prave strani. Da o davčnem optimiranju niti ne govorim.

Kot tudi knjižničar ne more graditi avtoceste, lahko pa postavi svojo bajto. Bo sicer trajalo, ampak na koncu bo bajta stala (in zelo verjetno bo višje kvalitete, kot jo je treutno mogoče kupiti na trgu, kjer jih gradijo gradbeniške firme
evil.gif
).

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Če se pa začnemo pogovarjati o npr. finančnem "inženirignu", pravi oceni stroškov proizvodnje, izbire pravega trga (torej, ne samo logika "preživeti" ampak "dobro zaslužiti"), potem se pa večina tehnikov lahko krepko praska po glavi, pa ne bo nič naredila.

+@tis:

Večino gorenjskih firm so spravili na kant ekomisti, ne tehnični kader. Ker so sebe cenili bolj, kot izkušene strokovnjake s svojega področja, sebi so nabili plače *3 v primerjavi z inženirji, zato je sposoben tehnični kader odšel drugam, firma pa cugrunt. Ekonomisti niso bili sposobni gledati na vse, kar sta tis in kozarec naštela, ampak predvsem in samo na svojo rit. In za svojo nesposobnost so bili do konca nagrajevani z odličnimi plačami in bonitetami, raja je pa brez svoje krivde ostala na cesti ali pa po pol leta brez (že itak minimalnih) plač in podobno. Dokler ne bo ekonomist in manager plačan po učinku in v skladu s finančnim poslovanjem podjetja, ki ga vodi, mi ne pametovat o neki "superiornosti" (ali vsaj velepomembnosti) ekonomistov. Lahko je dober precej dobrih ekonomistov v Sloveniji, pa ni važno ali iz šole v Zgornjem Kašlju ali pa iz EF, še več je pa slabih (ravno tako ni važen naslov šole na diplomi), ki so podjetjem naredili velike škode, najebal pa ni nihče zaradi slabega ekonomskega znanja. Kar se tega tiče, je minerski poklic najbolj pošten - napak ne odpušča.
smirk-1.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
tuki ne gre za boj inžinirji vs. ekonomisti, ampak za človeški pohlep. pa če bi bil na vrhu en brez OŠ in bi kradu, bi bli spet krivi ekonomisti?
kot si reku, dokler ne bodo vodilni plačani po učinku, toliko časa bodo podjetja v ...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kaj nej ti rečem?

Ekonomistov je kot listja in trave.

Izberi si boljšega! Znanje ekonomista je baje tako skromno, da ga vsak tehnik obvlada - menda bo ja potem tudi sposoben ločiti med dobrim in slabim ekonomistom?
evil.gif

(BTW - Največje firme na Gorenjskem koncu še danes furajo ekonomisti, ki danes tudi razmišljajo, kako bi jo spravili v svoj žep. Če tehniki vedno lahko nadomestite ekonomista, ker ta itak nič pametnega ne zna, pa jim omenjeno šarado preprečite. Saj baje znate.
evil.gif
).

Drugač si pa poglej koliko škode so naredili tehniki na npr. serijskih napakah na avtomobilih - pocrkali so pa nedolžni kupci.
smirk-1.gif

(kar se pa tega tiče, so pa ekonomisti veliko bolj pošteni - vsaj drugih ne ubijajo.press)

PS: V resničnem svetu vsak gleda in skrbi samo na svojo rit. Glej oddajo Marjana Jermana, kjer se okoli oslove sence preklajo vsi mogoči profili. Če tega nisi še opazil, moje sožalje (in čestitke tvoji okolici
evil.gif
).

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Jaz se ne prepiram o nikogaršnji senci
evil.gif
, samo povem svoje izkušnje. Ti boš trdila o pravilnosti pogleda skozi svoja očala, jaz pa skozi svoja, absolutne resnice pa noben od naju ne bo videl.
In: zaradi ekonomistovih napak je tudi precej mrtvih (sicer ne neposredno) - slabo stanje v podjetju pripelje do slabe volje, melanholije, depresije, stari doma pretepa babo, pije, samomori... Vzroki in posledice?...

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
@ Don_Corleone: praviš, da ko si se odločal za vpis na srednje, še pomislil nisi na gimnazije, ker si točno vedel kam bi rad šel. Sklepam, da si najbrž tud želel delat potem v tem fohu -gostilniško-kelnarsko-kuharskem.
Zanima me, zakaj si potem sploh šel na fakulteto in še na ekonomsko, ki nima najmanjše veze s tvojo srednjo?

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
sej še vedno delam v svojem fohu, ampak ne nameravam pa celo življenje delat tega. to pa samo zaradi debilov, ki ne spoštujejo tega poklica. trenutno me pa zanima več stvari, tako da je bolš met več šol pa potem lahko izbiraš ( ker imaš potrebne papirje in znanje), kot pa da imaš samo eno in ne moreš izbirat. mam pa trenutno veze v vseh poklicih, tako da mi ne bo problem dobit službe
tongue-1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Dbest pol. Sm mislila, da maš mogoče kkšne ambicije met lastn lokal /gostilno za "high-class" ljudi.. Fajn da tko razmišlaš, pa tud to šteje, da poznaš folk, ker potem te že nekam pririnejo
tongue-1.gif

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Brez problema
Harpha Sea, ESO, Emunio....
Ne obstajajo samo podjetja ki prodajajo izdelke končnim kupcem. Veliko več denarja se vrti v podjetjih, ki delajo in razvijajo izdelke za druga podjetja. In takih je ogromno.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
nikol se ne ve, mogoče bo tut kdaj kakšna restavracija v moji lasti, pustimo se presenetit.
tongue-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
... stari doma pretepa babo, pije, samomori... Vzroki in posledice?...

Stari pretepa babo zato, ker je tega pač navajen.
hysterical-1.gif

Enkrat zato, ker se je podražil benz, drugič zato, ker mu jo natepava poštar, tretjič samo zato, ker je že tri dni ni nagarbal...

Slabe volje smo bolj ali manj vsi, ki imamo šefe (vsaj, če so ti res šefi).
Pa je vseeno, kakšnega profila so.
(posredne smrti iz tega naslova so tudi pri šefih-tehnikih.press)

Samomore pa slovenci delamo zato, ker smo jih pač navajeni delat.
Statistika je enako katastrofalna danes (ko baje vsa podjetja crkavajo), kot 30 let nazaj.
Razlogi se namreč skrivajo drugje (bečki konjušari.press).

Seveda boš ti trdil svoje (in boš imel prav), jaz pa svoje (ker imam tudi prav) - resnica je pač ta, da so tehniki popolnoma enako krvavi pod kožo kot ekonomisti (in zato kradejo enako kot vsi ostali, ki imajo priliko). In tudi statistično gledano enako nesposobni kot ekonomisti (ker je že mati narava poskrbela, da se pamet porazdeljuje v skladu z Gaussovo krivuljo, z dokaj nespremenljivo aritmetično sredino in standardnim odklonom - ne oziraje se na to, kaj si g. Zupan želi oz. si je želel). Ni zastonj, da se študijskih programi vseh fakultet kar naprej reformirajo - pa ne v zahtevnejšo smer.

Nazadnje urejeno: