Težava z najemnikom

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.283
3.734
113
Ampak lej overitev podpisa je 3€ na UE. Bolje to kot, da prihaja do takih zlorab. Ali pa je lastnik zraven in ga identificirajo tam zastonj.

Se pa strinjam z zadnjo točko. Na E-upravi bi lastnik komot dobil obvestilo in potrdil s svojim digitalnim certifikatom (ali novo osebno) in to zastonj. Naj bo to vsaj opcija, ki jo lastnik lahko izbere (opt-in, kot recimo 2faktorsko preverjanje). Trenutno lahko samo prepove vse prijave (kar tudi nihče ne ve, še jaz nisem, dokler ni tu en soforumaš povedal). Če oddaja v najem, je to vklapljati in izklapljati kar birokratsko.
Točno tako.
Zaposlenim na UE ni potrebno preverjati istovetnosti podpisa lastnika tako, da bi nujno morali takoj uzakoniti, da za prijavo stalnega ali začasnega bivališča mora biti lastnik zraven, oz. mora biti njegov podpis uradno overjen.
Dodatno bi morali uvesti tudi min. št. m2 na osebo, npr. 5 m2/osebo tako, da je v 25 m2 garsonjeri lahko prijavljeno max. 5 ljudi.
Ne pa kot je zdaj, ko imamo primere, da jih je v enosobnem stanovanju prijavljeno 50+ :bonk: .
Vse se da, če je volja, ampak te ni...:rolleyes:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.599
7.829
113
Točno tako.
Zaposlenim na UE ni potrebno preverjati istovetnosti podpisa lastnika tako, da bi nujno morali takoj uzakoniti, da za prijavo stalnega ali začasnega bivališča mora biti lastnik zraven, oz. mora biti njegov podpis uradno overjen.
Dodatno bi morali uvesti tudi min. št. m2 na osebo, npr. 5 m2/osebo tako, da je v 25 m2 garsonjeri lahko prijavljeno max. 5 ljudi.
Ne pa kot je zdaj, ko imamo primere, da jih je v enosobnem stanovanju prijavljeno 50+ :bonk: .
Vse se da, če je volja, ampak te ni...:rolleyes:
Mal si za casom. Omejitev kvadrature ze kar nekaj casa velja in znasa 8m2.

Tole z overjanjem podpisa je dodatna birokratska ovira. Jaz se lahko dogovorim z notarjem in bo overil vsakokratno soglasje brez moje prisotnosti (ker me pozna, to se vsakdo lahko dogovori). Ampak bo moral najemnik tja in njegov bo strosek overitve pri notarju. In spet bomo brali o ubogih najemnikih itd. Preden se sprejema neke rigorozne ukrepe je potrebno pomislit na vse posledice.

najti bi morali resitev da se cloveka preprosto odjavi, ne da zivimo v fikciji kjer vsi vemo da nekje nekdo ne zivi, odjavit se ga pa ne kar ne da ker je zakon tako napisan.

manal

Pripravnik
13. feb 2011
60
25
18
To za m2 so že. Mislim, da je 8 za 1 osebo.
To pa drži.Sem imel primer ko najemnica ni mogla svoje hčerke prijavit v stanovanju,ker so na UE zajebali in je bilo poleg najemniškega para prijavlnenih še 6 oseb.Se pravi 8 oseb namesto 2.
Pa še vsa vzvišana mi reče na UE ,da pa bi jaz že moral vedeti kaj sem podpisoval.
Nakar ji rečem,da bi pa jaz te pogodbe rad videl se je pa začelo :da kdo bo to iskal,da so v kleti pa da bo trajalo.
Z velikim veseljem sem ji povedal,da to pa ni moj problem kdo bo iskal.
Da skrajšam
Št mojega stanovanja je 13 del stavbe pa 15.
Od sosedov pa še stanovanja 15 in del stavbe 13.
Ko so videli da so zajebali so jih administrativno prijavili na pravi naslov.
Prej bi pa moral ne vem kaj vse dokazovati pa izjave sosedov ......

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.544
2.630
113
Zakaj rešitve, ki to niso...

Pogodba ni bila prava, torej se razveljavi vse, kar je bilo na njeni podlagi urejenega. Tako hitro kot je bilo narejeno, naj bo odnarejeno.

A je to preveč preprosto in je treba iskati bolj komplicirane rešitve, ki to niso, ker sploh ne naslavljajo problema. Da ne govorim o sitnostih, ki jih prinesejo lahko.
Zakaj rešitve, ki to niso.!
Problem je odjava/prijava najemnika! Najhitreje je avtomatska odjava. Neveljavna pogodba pa to NI!.
Prijava/odjava se se ne dokazuje s/z najemno pogodbo! ampak s/z potrdilom iz ...

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.283
3.734
113
Mal si za casom. Omejitev kvadrature ze kar nekaj casa velja in znasa 8m2.

Tole z overjanjem podpisa je dodatna birokratska ovira. Jaz se lahko dogovorim z notarjem in bo overil vsakokratno soglasje brez moje prisotnosti (ker me pozna, to se vsakdo lahko dogovori). Ampak bo moral najemnik tja in njegov bo strosek overitve pri notarju. In spet bomo brali o ubogih najemnikih itd. Preden se sprejema neke rigorozne ukrepe je potrebno pomislit na vse posledice.

najti bi morali resitev da se cloveka preprosto odjavi, ne da zivimo v fikciji kjer vsi vemo da nekje nekdo ne zivi, odjavit se ga pa ne kar ne da ker je zakon tako napisan.
Aha, OK. Nisem vedel.
Kaj tiste fotke z 20+ priimki na enem nabiralniku so potem fake?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.782
7.252
113
Zakaj rešitve, ki to niso.!
Problem je odjava/prijava najemnika! Najhitreje je avtomatska odjava. Neveljavna pogodba pa to NI!.
Prijava/odjava se se ne dokazuje s/z najemno pogodbo! ampak s/z potrdilom iz ...

Ce je UE zajebala, se ta tezava resi tako, da ta doticni zajeb popravi. ne isces sistemskih rešitev ad hoc in s tem natedis se vec problemov.

Baje bodo eno leto resevali tole, da ga bodo odjavili. Prevec? Absolutno, ampak se vseeno manj kot tvojih n-let, ko naj bi vsak, ki ni lastnik stanovanja, "obnavljal" stalno prebivalisce po tvoje.

Najmeniki niso edini nelastniki, ki živijo tam, kjer so prijavljeni. Zdaj se bo spet usulo, da posplosujem na lastnem primeru, pa vseeno mislim, da se vas bo lahko veliko poistovetilo. Noben izmed mojih otrok ne poseduje niti cm2, kjer živi. Ker so mladoletni, morajo seveda skrbniki urejati tele zadeve. Torej jaz in moj bi morala po tvoje vsakih n-let na UE se zjasniti, da moji otroci lahko zivijo doma.

Zakaj je tako tezko reci, da ce ke bila ena prijava napacna, da se tisto resi? Zakaj sistemsko nekaj palamudit in se gec tezav povzrociti?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.463
2.248
113
Emona / Carnium
Preprosta odjava oz. prijava drugje že obstaja. Le UE si vzame za ta preprost postopek (stalna prijava osebka na Tobačni 1) veliko časa, četudi ima na voljo zahtevo/prošnjo lastnika in dodatno izjave prič, da oseba ne prebiva na naslovu.
Žal na UE nisem dobil pojasnila zakaj nekaj, kar se zdi preprost birokratski poseg, traja tako dolgo.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.825
1.954
113
Ce je UE zajebala, se ta tezava resi tako, da ta doticni zajeb popravi. ne isces sistemskih rešitev ad hoc in s tem natedis se vec problemov.

Baje bodo eno leto resevali tole, da ga bodo odjavili. Prevec? Absolutno, ampak se vseeno manj kot tvojih n-let, ko naj bi vsak, ki ni lastnik stanovanja, "obnavljal" stalno prebivalisce po tvoje.

Najmeniki niso edini nelastniki, ki živijo tam, kjer so prijavljeni. Zdaj se bo spet usulo, da posplosujem na lastnem primeru, pa vseeno mislim, da se vas bo lahko veliko poistovetilo. Noben izmed mojih otrok ne poseduje niti cm2, kjer živi. Ker so mladoletni, morajo seveda skrbniki urejati tele zadeve. Torej jaz in moj bi morala po tvoje vsakih n-let na UE se zjasniti, da moji otroci lahko zivijo doma.

Zakaj je tako tezko reci, da ce ke bila ena prijava napacna, da se tisto resi? Zakaj sistemsko nekaj palamudit in se gec tezav povzrociti?

Mogoče sem kaj falil, pa Braneta večinoma itak ne razumem. Ampak kje je pisal, da je potrebno obnavljati prijave? Pri prvi prijavi naj bodo postopki bolj striktni in je zadeva rešena. Kakšna težava je, če bi moral lastnik preko E-uprave potrditi prijavo z digitalnim potrdilom? Itak so ga zato dajali na nove osebne? Če ne more, je alternativa, da gre osebno na UE in potrdi tam.

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.825
1.954
113
Preprosta odjava oz. prijava drugje že obstaja. Le UE si vzame za ta preprost postopek (stalna prijava osebka na Tobačni 1) veliko časa, četudi ima na voljo zahtevo/prošnjo lastnika in dodatno izjave prič, da oseba ne prebiva na naslovu.
Žal na UE nisem dobil pojasnila zakaj nekaj, kar se zdi preprost birokratski poseg, traja tako dolgo.

Mogoče jim je pa na Tobačni 1 zmanjkalo prostora. Teh 8m2 je hudič :p