Zakaj gre danes vsak srednješolec naprej na fax?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Sploh največje cvetke so diplomiranci fakultet ala Visoka poslovna šola Zgornji Kašelj.

No, pa sedaj ti meni razloži kaj je tak diplomiranec slabši kot nekdo iz EPF-ja ali EF-ja?
Dejstvo je, da ni vse v šoli (oziroma, da je v šoli zelo malo). Šola ti da neko teorijo.

Točno tako kot si napisal, šola ti da teorijo in ne izkušenj. Zato ne mešaj hrušk in lubenic, če se primerja SAMO pridobljeno teoretično znanje iz neke "poslovne" šole v Celju ali iz EF (verjemi - ker v detajle poznam programe ene in druge šole - da obstaja med njima ogromna vrzel). Kar se pa izkušenj tiče, je pa navsezadnje nepomembno kje si si pridobil tisti pildek, ki se mu reče "diploma". Nekje se to pač da po liniji najmanjšega upora, nekje pa je potrebno dejansko vložiti nekaj truda.

In samo znanje teorije je seveda čista ničla.
Za mene (kot delodajalca) je seveda važno kakšen pride človek s faksa. Tisti nafilani le s teorijo in v to teorijo verjamejo kot v biblijo žal niso kaj preveč uporabni. Zato sem napisal, da je čisto vseeno s katerega faksa pride, saj je tisto, kar prinese razen teorije veliko bolj pomembno kot teorija sama. Kapiš?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Zakaj bi to bilo enako kot vprašanje kura-jajce?
Sej imaš veliko uspešnih inženirskih podjetij, ki nimajo zaposlenih ekonomistov, medtem pa kura-jajce ne moreš v praksi preizkusit.

Ekonomist sam ne more nič naredit, lahko le prodaja tisto kar drugi naredijo. Inženir pa lahko sam naredi in lahko sam prodaja (in to tudi v realnosti počne).

Kje si ti pobral, da je ekonomist tisti, ki prodaja? Malo si razširi obzorja predno pišeš take bedarije.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik medak pravi:
Brez problema
Harpha Sea, ESO, Emunio....

Zanimivo...
Harpha Sea: se strinjam, so strokovnjaki na svojem podorčju. A, če bi vedeli kako svoje dobre ideje tudi pozicionirati, bi bili danes nekaj čisto drugega, kot sedaj so.
ESO... kateri izmed "ESO" vsi res delajo a brez rasti v zadnjih letih; nekateri izmed njih so celo na napačni poti.
Emunio... kot 1000 s.p.-jev v tej državi.

Bi lahko vsaj kaj zanimivega iz rokava privlekel, ne pa "kar nekaj"

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
sem se zatipkal ja, ekonomist skrbi za ekonomijo podjetja, kar pa ne spremeni dejstva da ogromno podjetij posluje z velikim plusom brez ekonomistov.
lp, m

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Sploh največje cvetke so diplomiranci fakultet ala Visoka poslovna šola Zgornji Kašelj.

No, pa sedaj ti meni razloži kaj je tak diplomiranec slabši kot nekdo iz EPF-ja ali EF-ja?
Dejstvo je, da ni vse v šoli (oziroma, da je v šoli zelo malo). Šola ti da neko teorijo.

Točno tako kot si napisal, šola ti da teorijo in ne izkušenj. Zato ne mešaj hrušk in lubenic, če se primerja SAMO pridobljeno teoretično znanje iz neke "poslovne" šole v Celju ali iz EF (verjemi - ker v detajle poznam programe ene in druge šole - da obstaja med njima ogromna vrzel). Kar se pa izkušenj tiče, je pa navsezadnje nepomembno kje si si pridobil tisti pildek, ki se mu reče "diploma". Nekje se to pač da po liniji najmanjšega upora, nekje pa je potrebno dejansko vložiti nekaj truda.

Od kje si pa to pobral?
bonk.gif

A si ne bi prej malo razširil obzorja, kaj teorija sploh je, preden pišeš take bedarije?

Google je tvoj prijatelj: vtipkaj theory. Ni ti treba daleč - wiki krema ima kar dobro poljudno razlago, kaj teorija je in zakaj jo je pametno vedeti.

Da ti pa pošenkam kmečki primer - človek, ki pozna teorijo, BREZ PRAKTIČNEGA TOLČENJA Z GLAVO V ZID ve, kdaj se cene npr. splača dvigniti, kdaj pa ne. In za koliko. Ostali se morajo to najprej praktično nadrkati, vmes zapraviti čas in denar na napakah, in šele potem vedo.

In v tem je tudi razlika, zakaj ima EF in EPF folk v 98% službo v letu dni po diplomi, kar za "spodni kašelj universität" glih ne moreš trditi...
smirk-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
poleg tega se moramo zavedati, da se na faks ne hodi samo izobrazevat za delovno silo ampak tudi pridobit neko akademsko znanje

Seveda... za tiste, ki želijo graditi akademsko kariero. Za nekega delodajalca pa je prvo veliko bolj pomembno.
Specializacije (specializacije, magisteriji, doktorati) na tehničnih faksih so seveda lahko za delodajalce zelo uporabni a v Slo obstaja velik problem s tovrstnimi kadri, saj se na fakultetah (ob raziskovalnem in ob akademskem delu) počutijo "ko bubreg u loju" in ne želijo v industrijo.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
A si ne bi prej malo razširil obzorja, kaj teorija sploh je, preden pišeš take bedarije?
Google je tvoj prijatelj: vtipkaj theory. Ni ti treba daleč - wiki krema ima kar dobro poljudno razlago, kaj teorija je in zakaj jo je pametno vedeti.
Nisem rekel, da ni potrebna - sem pa že v enem od prejšnjih postov v tej temi napisal zakaj je precenjena.

Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Da ti pa pošenkam kmečki primer - človek, ki pozna teorijo, BREZ PRAKTIČNEGA TOLČENJA Z GLAVO V ZID ve, kdaj se cene npr. splača dvigniti, kdaj pa ne. In za koliko. Ostali se morajo to najprej praktično nadrkati, vmes zapraviti čas in denar na napakah, in šele potem vedo.
Ne! Nekdo, ki pozna teorijo ne ve, kdaj se cene splača dvigniti. Nekdo, ki ve kako s teorijo, katero je dobil na faksu priti do tega, kdaj se cene npr. splača dvigniti je tisti, ki je "asset". Prvih je izredno veliko, drugih veliko manj.

Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
In v tem je tudi razlika, zakaj ima EF in EPF folk v 98% službo v letu dni po diplomi, kar za "spodni kašelj universität" glih ne moreš trditi...
smirk-1.gif
Predvsem zato, ker jih 60%-70% išče službo, ki jim ne ponuja izzivov. Sicer pa moj post EF,EPF / "spodnji kašelj" ni bil namenjen "zaničevanju" prvih ali "poveličevanju" drugih ampak sem želel izpostaviti pomembnost posameznika in njegovega odnosa / pristopa k šolanju.

Seveda se nekateri počutite "ogrožene" in "užaljene" in se vam zaradi prizadejanih duševnih bolečin iskreno opravičujem.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Nisem rekel, da ni potrebna - sem pa že v enem od prejšnjih postov v tej temi napisal zakaj je precenjena.

Naj ti osvežim spomin:

Citat:
Uporabnik tis pravi:

Lahko ti dodam še tvoj elaborat na temo, kako faksi dajejo samo teorijo, ki je zate popolnoma brezvezna.
smirk-1.gif

Nasvet:

Ne oburkavaj se s pljuvanjem po nečem, o čemer očitno popolnoma nič ne veš.

In še dodaten nasvet:

Če ti izbereš ljudi, ki nič ne vedo (to vključuje tudi osebke "nekoč sem slišal o teoriji ponudbe in povpraševanja"), je to tvoj osebni problem. Raje začni delati na sebi, da boš znal ločiti ene od drugih.

To, da hodi po svetu folk, ki ima tak in drugačen paprir in nič ne ve, ni problem stroke kot take (stroka je tista, ki oblikuje teoretično znanje - ker si se na široko elaboriral, kako je znanje teorije popolnoma nekoristno, torej je delo stroke nekoristno). To je problem samo tebe.

Taki ljudje, ki nič ne znajo in so tako rekoč totalno neposobni, vseeno najdejo službo - to pa zato, ker TI nisi sposoben ločiti enih od dugih. Da je temu res tako, je lepo videti v tvojem zaklinjanju, kako "vzameš samo tistega, ki ima izkušnje". Jasno, da je to zato, da boš ja ziher da kaj ve - ker ga v bistvu sploh ne znaš drugače preverit, pa nekak upaš, da so ga že drugi. Hec je samo v tem, da je osebek lahko od drugod že odletel zaradi svoje nesposobnosti....
evil.gif

Ko se boste VI (delodajalci žnj profilov) naučili tak folk ločevati "na suho", bodo tudi faksi začeli delati malo drugače (bolj pritiskati na folk, da jih bo več takih, ki bodo prišli malo dlje od "nekoč sem nekaj slišal o tem").

Do takrat je pa to popolnoma nepomembno, saj je očitno za vas vse dobro.
(kar dokazuje tudi to, da ne znaš ločiti med znanjem, ki ga folk praviloma prinese z EF in EPF, in "spodnji kašelj akademije").

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ja... in stojim za svojo izjavo: človek, ki ima teorijo v mezincu in je ne zna aplicirati je vreden točno 0€.
Pa še vi, ga.Kozarčeva še tako razpredate in teorizirate.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Ja... in stojim za svojo izjavo: človek, ki ima teorijo v mezincu in je ne zna aplicirati je vreden točno 0€.
Pa še vi, ga.Kozarčeva še tako razpredate in teorizirate.

Če teorije ne znaš, je tudi aplicirati ne moreš.....
smirk-1.gif

(naredi si uslugo in se ne oburkavaj - ker se boš samo še dodatno zapletel v svoje kontradiktorne izjave)

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Citat:
Uporabnik tis pravi:
In samo znanje teorije je seveda čista ničla. Kapiš?

Uff, mimosun.
crazy1.gif

Ne morem verjeti, da posredno dejansko trdiš, da je celoten sistem univerze ena sama farsa... Ni mi jasno zakaj potem miljarde € na leto zapravljamo za izobraževanje, če nam (po tvoje) ne prinese nikakršne dodane vrednosti. Najbrž bo to spet ena izmed brezveznih ekonomskih teorij
17758-icon_confused.gif

Sicer ti je pa že kozarčica lepo napisala, tako da nimam kaj dodati.
zmaga.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
mislm da si narobe razumela to besedo samo. če se ne motm, je hotu rečt da je samo znanje teorije ( brez prakse in znanja uporabe te teorije) nič. in ne da je teorija neki bv
tongue-1.gif

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Lej, ne moreš trditi, da je samo znanje teorije vredno 0. Vsakršno znanje ima svojo vrednost, pa čeprav se ga ne more ravno ovrednotiti v €. Zato bo pa tudi vedno obstajal problem "ovrednotenja" človeškega kapitala (torej izobraženega kadra) v bilancah, ki lahko za podjetje tudi pomeni ogromno izgubo v primeru, da ta kapital odide iz podjetja.

Je pa res, da gresta teorija in praksa z roko v roki, torej je to najbolj optimalna kombinacija, kljub temu pa ne moreš teoretično znanje ovrednotiti z 0. IMHO

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Dobra tema, vendar je zašla...

Imam samo V. stopnjo. Vsakodnevno pa imam opraviti s hordo visokoštudiranih osebkov vse od VI. stopnje pa tja do doktorata, večina od njih je popolnoma nesposobna za enostavne tehnične postopke - ustavi se že pri predvajanju kakih videokaset na tv ali bohvari kak dvd čez pc na projektor, če je predhodno kdo malo nastavitve zmešal...Imajo veliko idej, a malo pojma kako jih realizirati. Ob menjavi žarnice bi verjetno pregoreli sami...

Po drugi strani pa me veseli da vsi rinejo na fakse, tako bom imel vedno manj konkurence
smile-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Da skratim:

Ti se torej zgražaš na folkom, ki max 5x na leto pride v situacijo, ko mora naštelat PC na projektor, češ kakšna groza, da tega ne obvladajo, če pa to znaš celo ti, ki to izdrkavaš vsak dan po 8 ur na dan?

hysterical-1.gif

BTW - Kako to, da si ti lahko dovoliš, da ne znaš speči dvonadstropne torte, če pa to zna celo moja babica, z neverjetnimi 4. leti končane OŠ? Kaj neki si pa ti pacaril dodatnih 8 let po šolah, da še vedno tega ne znaš?
stupid-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ne, to sploh ni moj foh. Pač priklopim kable tja kamor pašejo, malo se poigram z nastavitvami in voila
wink-1.gif

Hotel sem povedati da se mi zdi žalostno, da neka oseba po 20ih letih šolanja ne zna treh kablov vštekat tja kamor spadajo, potem pa še pritisnit na par tipk.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Sem šef, sem ekonomist.
V življenju nisem delal kot ekonomist, od nekdaj sem računalničar. Ko zaposlujem, bi načeloma rad imel izobraženega podrejenega. Če pa teorije ne zna aplicirati v prakso ga ne rabim. In take kadre srečujem stalno. In to iz vseh faksov. Tako da imam sedaj enostavno pravilo:
- zaposlujemo zato da dosežemo cilje
- če ima novi faks OK, če ga pa nima in vseeno zna tudi prav
- na koncu mora biti cilj dosežen in to je to

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
mislm da si narobe razumela to besedo samo. če se ne motm, je hotu rečt da je samo znanje teorije ( brez prakse in znanja uporabe te teorije) nič. in ne da je teorija neki bv
tongue-1.gif

zmaga.gif