Zakaj gre danes vsak srednješolec naprej na fax?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Kozarčeva je kar zadela bistvo.

Vsi študirajo zato, ker se od njih pričakuje, da bodo študirali. In pa seveda zaradi sistema samega, saj biti gimnazijec pomeni biti kar nekaj.

Ne glede na to na za katero fakulteto gre je pri nas največji problem prav razlog zakaj se gre študirati saj, če bi študente vsebina resnično zanimala in bi v študij vložilo dovolj energije bi iz faksov prišli res kot strokovnjaki. Ne pa, da se potem šele v službi učijo osnov in postanejo produktivni po parih letih (če sploh). To teorijo potrjujejo tisti redki posamezniki, ki študij (in s tem stroko) vzamejo resno in so takoj po zaključku študija lahko vrhunski kader.

Čisto enak razlog je pri ekonomistih... žalostno je, kar je pokazala neka anketa narejena na EF UNI LJ, kjer je več kot 60% študentov vpisanih v prvi letnik kot željeno službo navedlo "nekje v javnem sektorju" - torej hoditi v službo in ne hoditi na delo.

Pri izrednem študiju, ki pogosto res producira še slabši kader kot redni bi pa morali dodati še kak pogoj - recimo delovne izkušnje. Pri nas na faksu se je videla velika razlika med tistimi, ki so na izredni študij prišli po končani gimnaziji in tistimi, ki smo za seboj imeli že kar nekaj izkušnenj.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja,

Če tega pritiska "treba je iti študirat", ne bi bilo, bi ljudje najprej pogledali, kakšno delo je npr. biti elektrotehnik, ali strojnik, ali kemik, ali ekonomist, ali novinar,... in se šele potem odločili.

Zdaj se pa odločajo glede na:
a) kam gredo moji kolegi/kolegice
b) kaj misli ata ali mama
c) kdo frajersko izgleda na TV
d) kako težak/lahek je faks
(ne nujno v tem vrstnem redu)

Torej delo, ki ga bodo na koncu opravljali, nima ravno velikega vpliva na izbor faksa.
Sicer pa - saj itak ne vedo, kaj bi sploh radi delali, ko se je že treba odločit za faks.
Oziroma ne vedo niti tega, kako sploh izgleda delati...
(visok standard je naredil tudi to, da mularija lahko čepi na ramenih staršev praktično v nedogled, posledično ne vedo več niti tega, kako je biti raznašalec cajtngov ali "limač" kuvert
bonk.gif
).

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Zakaj grejo dons vsi neki študirat? Ker se to nekak pričakuje od njih. Sicer pa, kaj pa naj dela gimnazijski maturant, nima poklica, niti dejansko ne zna nič. S tem seveda ne rečem, da pa ekonomski tehniki znajo kej več, ampak so vsaj malo podkovani recimo v teoriji ekonomije, medtem ko na gimnazijah nimajo ekonomije, ne delajo kej dosti v excelu ipd podrobnosti. Recimo, ane.

Sej, a se ne govori nekaj o tem, da se ne bo več dalo it s poklicne srednje na fakulteto? Da bo tako, kot je bilo -na faks bojo šli samo tisti z gimnazij... Po svoje je to prav, ker na koncu bo že kdo s srednje komunalne (hecam se, to je samo prispodoba) meni lahko šef, pa je lahko vsa leta komaj lezel z dvojkami in na faksu delal izpite po 3x, da je dobil tisto šestico. Če tko gledaš na stvar, nekako ni fer... (Pa sem tudi jaz s programom 3+2 -poklica torej imam, prišla na željen faks).

Glede izrednega je pa tako; jaz sem za. Če ne bi bla sprejeta redno kjer sem zdaj, bi šla 99% izredno na Gea College ali pa na isto fakulteto, kjer sem zdaj. Sem za izredni študij, ker mislim, da je posvoje veliko bolje -človek vsaj nekaj dela, in ko diplomira, si lahko najde drugo službo -reče lepo, med študijem sem delal tam in tam, počel sem to in to, obvladam ovo in ono, kaj pa bo rekel redni študentek? Poleti sem delal malo v pisarni, ali pa še to ne. Moje kolegice z rednega recimo, vse delajo po trgovinah (tiste, ki pač delajo ob rednem študiju) ali pa kelnarijo, nobena ne dela v pisarni. Medtem ko izredni pa vsi po pisarnah in raznih ministrstvih...

Sicer je pa danes diploma samo vstopnica, da se lahko prijaviš na neko delovno mesto.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Saj tudi veliko delodajalcem je važen samo papir, pol se pač tudi študenti tako obnašajo. Tudi študentsko delo se ti lahko obrestuje, moji sestri se je, vsakič ko delaš kje en čas lahko reeš delodajalcu da ti napiše potrdilo kak dolgo si delal in kako so bili zadovoljni s tabo, samo štor ne smeš biti. Če pa gledam redne in izredne na moji fakulteti, izredni so povprečno 10 let starejši, valda delajo in so v življenju že nekaj dali skozi, iamjo družine itd. (odtod so tam kjer praviš, v teh več letih življenja so čudežno prilezli že nekam) redni pa še napol otroci, ampak poglej njih čez 10 let, nič slabši ne bodo. izredne držijo samo izkušnje (tiste kateri že delajo v fahu, nekateri ne in ti so pečeni) ker imajo precej manj vaj, da nebi kako rekli o tem da kakšen profesor pove da je dovolj se za izpit naučiti tistih 30 strani nekaj izpiskov, namesto 500 strani bukve.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
no bom pa še jaz 4 letnik tehničnega faksa nekaj povedal....
v prvi letnik se nas je vpisalo cca. 160 ljudi.....30 jih itak nikoli ni veidelo faksa.....sedaj nas je 40 v 4. letniku....in še ti smo razdeljeni v 2 smeri....

pred dvema tednoma so naprimer 3 sošolci podpisali pogodbo z enim dobrostoječim podjetjem....zaposlitev takoj ko naredijo diplomo....sedaj pa delajo neke teste, zdravniške itd....posrednik med podjetjem in njimi je bil profesor....
jaz napr. že dobro leto delam v eni firmi na napotnico.....in ko rabim it na faks, kaka obvezna predavanja....mi brez problema dajo prosto...itd....veliko jih v glavnem že nekej prčka okoli.....

saj bi lepo bilo da gre čim več ljudi na tehnični faks.....samo potrebno je tudi vedeti malo z glavo razmišljat....malo več presedet pred kako knjigo s formulami....malo manj učenja teorij na pamet....in pač večini ljudi to ni všeč....

se spomenm v prvem letniku ko reče prof da bomo malo osvežili znanje srednje šole in vrže na tablo sliko vektorjev....
in reče naj lepo narišemo smer......potem pa se najde en pacjent ki vpraša kaj je že to vektor?....sedaj študira slovenistiko......in mu gre odlično......

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Tebi bi šlo pa na slovenistiki katastrofalno.

Vsaj če sklepam po slovničnem zmazku, ki si ga nalepil tu.

Je bilo kar pametno, da si ostal pri vektorjih.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
ja saj vem....esej je bil zame podvig stoletja napisat.....celo na inštrukcije sem hodil.....tako pač je.....
nismo vsi za to.....pa tudi biologija sem bil katatrofa če se sedaj spominjam kako je bilo....

sicer pa mi slovenščina sedaj zelo malo koristi....bi bilo bolje, če bi znal kako srbohrvaščino.....tudi anj in ita mi ne pomagata kaj dosti.....bolj se razume če začneš preklinjat......potem se ve da je nekaj narobe
smile-1.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
gimnazija je samo izgovor za lenuhe, ki se jim da še 4 leta da se končno zmislijo kaj bodo počel v življenju. in če bi kaj mogli ukint, bi mogl gimnazije. nevem pa od kod tebi, da niso važne ocene na SŠ, da prideš na fax?
bonk.gif

@na vse ki sovražijo ekonomiste: od kdaj je potrebno it na fax, ki vam odgovarja? torej če mene zanima delo v recimo banki, morm vs poslušat in odjebat svoje želje in it na fax ki me niti podrazno ne zanima?
bonk.gif

naj se vsak briga zase, pa bo vsem lepo.
stupid-1.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ksz

jaz sem sel studirat na faks za to, da bom mel enkrat doktorat, vleku temu primerno placo in jebal vse po spisku, ki bodo nizje...

dovolj iskreno?

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
gimnazija je samo izgovor za lenuhe, ki se jim da še 4 leta da se končno zmislijo kaj bodo počel v življenju.

Še kar dobri stari ozkogledni (da ne rečem kaj drugega) Korli...
crazy1.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:
gimnazija je samo izgovor za lenuhe, ki se jim da še 4 leta da se končno zmislijo kaj bodo počel v življenju.

crazy1.gif

no pa mi povej kok % ki jih gre na gimnazijo, ve že v 1. letniku kam gredo naprej?
smirk-1.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:

crazy1.gif

no pa mi povej kok % ki jih gre na gimnazijo, ve že v 1. letniku kam gredo naprej?
smirk-1.gif

Majhen. Ampak...a je to pomembno? Tist, ki že vseh 8 (ali 9) let ve, da bo štromar, naj gre direkt na štromarsko...tist, ki pa se še ni odločil, ali bi bil pravnik ali zdravnik, pa naj gre na...vrtnarsko?

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
to bo to ja. 4 leta se je potrebno odločat kaj boš. velika večina začne razmišljat šele ko se je treba odločit kam se bodo vpisali. prej pa zabušavajo par let.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
to bo to ja. 4 leta se je potrebno odločat kaj boš. velika večina začne razmišljat šele ko se je treba odločit kam se bodo vpisali. prej pa zabušavajo par let.

Saj nima veze, koliko časa razmišlja. Na kateri šoli naj se nekdo odloča med pravniškim in zdravniškim poklicom? Ali med psihologom ali sociologom? Morda med študijem slavistike ali mednarodne književnosti? Mogoče pa si celo zadel point...ukinimo gimnazije in naredimo toliko srednjih šol, kot je smeri študija...yupiii...

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Citat:

Saj nima veze, koliko časa razmišlja. Na kateri šoli naj se nekdo odloča med pravniškim in zdravniškim poklicom? Ali med psihologom ali sociologom? Morda med študijem slavistike ali mednarodne književnosti? Mogoče pa si celo zadel point...ukinimo gimnazije in naredimo toliko srednjih šol, kot je smeri študija...yupiii...

pravnik in zdravnik sta kot dan in noč. za eno ali drugo, se gre pa ali na npr roško ali pa na zdravstveno šolo. aja, samo to bi pomenil da bi mogl odrast že prej in celo kakšno odločitev sprejet
shocked-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
S tem se pa strinjam.

Da jih veliko odlaša z odločitvijo in se o tem začno odločati šele, ko jih kdo zares brcne v rit.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
don corleone....

sem videl kovinarje in frizerke na sistematskem pregledu.....jim je dala svetovalka za prebrat neke zloženke....brali so na ravni 3 razreda os, ko povezujejo zloge skupaj...in da je bil zvrhan koš veselja so se ob tem še smejali kot debili....brez osnovne kulture....
najboljši pa so dijaki trgovske, ko ti pribijejo da procenti gredo samo do 100, in da 120% ne obstaja...še bolj vesel pa sem bil ko ni znal povedat koliko je 28% od 100.....

uffff še dobro da sem bil gimnazijski lenuh....

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
No, pa mi povejta konkretno, kaj je narobe s tem, da se odlaša z izbiro študija? Razen tega, da baje "ne znajo sprejeti prave odločitve"... Sam sem cincal med, verjameš ali ne, ekonomijo in zdravstvom. Lahko bi se takrat vpisal na "elitno" celjsko I. gimnazijo, ampak sem na koncu izbral ekonomsko gimnazijo. Nadalje sem se zaradi štirih let "ekonomiranja" odločil za EPF...kar je bila napačna odločitev in sedaj uživam v popolnoma drugi smeri. Sem zaradi tega nezrel? Ali Korla samo tepe fovšija, ker mu je zmanjkalo pol pike za gimnazijo...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
pravnik in zdravnik sta kot dan in noč. za eno ali drugo, se gre pa ali na npr roško ali pa na zdravstveno šolo.

Lahko pa se gre tudi na gimnazijo. Sedaj je bodoči zdravnik s gimnazije bolj "butast", kot tisti iz zdravstvene? Mimogrede...nimam pojma, kako vse se pride do zdravstvenega doktorskega naziva...vem samo, da je eden izmed načinov gimnazijski.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
No, pa mi povejta konkretno, kaj je narobe s tem, da se odlaša z izbiro študija? Razen tega, da baje "ne znajo sprejeti prave odločitve"... Sam sem cincal med, verjameš ali ne, ekonomijo in zdravstvom. Lahko bi se takrat vpisal na "elitno" celjsko I. gimnazijo, ampak sem na koncu izbral ekonomsko gimnazijo. Nadalje sem se zaradi štirih let "ekonomiranja" odločil za EPF...kar je bila napačna odločitev in sedaj uživam v popolnoma drugi smeri. Sem zaradi tega nezrel? Ali Korla samo tepe fovšija, ker mu je zmanjkalo pol pike za gimnazijo...

mene gimnazije sploh niso zanimale in sem takoj vedel kam hočem. znam pa veliko več kot mnogi gimnazijci + imam veliko več življenjskih in delovnih izkušenj kot oni.

@mitja: če nekdo ne zna brat, to ne pomeni da je bedna SŠ, ampak da je človek [censored], ker se tega ni naučil v OŠ. na trgovski je pa itak velika večina kre.tenov. tako da to ni nič čudnega