Yasminelle - Smrtonosne kontracepcijske tablete?

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Patsy pravi:
Yasmin = Yarina (=Yasminell?) (podjetje registrira v različnih državah različno ime za iste tablete). Zakaj že?

a) ker je eno ime v neki državi težje izgovorljivo kot drugo (meni npr. kitajščina in kitajska imena ne laufajo preveč tekoče)
b) ker v neki državi že obstaja izdelek, ki ima isto ime, pa nekak ne gre, da bi bili npr. Marlboro čiki in Marlboro pašteta
c) da se prepreči uvoz/izvoz tablet iz različnih trgov (komercialni razlogi - najbolj pogosto je to v zabavni elektroniki)
d) kar ima original ime čudni pomen v enem izmed lokalnih jezikov (primer Ford Kuga)

Skratka - teorija zarote na kvadrat.
grin1.gif

Namesto, da se spravljate na proizvajalca, se raje spravite na svojega ginekologa/ginekologinjo. Ki vas pred predpisovanjem tablet ni a) stestiral, b) seznanil s stranskimi učinki. Pri nas namreč do tega ne moreš prilesti, če nimaš recepta (naloga zdravnika)...
grims-1.gif

Povrh vsega pa .... zakaj že se je treba pred nezaželeno nosečnostjo ščititi ravno s tabletami?
grims-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Namesto, da se spravljate na proizvajalca, se raje spravite na svojega ginekologa/ginekologinjo. Ki vas pred predpisovanjem tablet ni a) stestiral, b) seznanil s stranskimi učinki. Pri nas namreč do tega ne moreš prilesti, če nimaš recepta (naloga zdravnika)...
grims-1.gif

Zamenjala že nekaj ginekologov, pa so vsi mislili, da je dovolj, da zmerijo pritisk, in če je le-ta normalen je to dovolj za predpis KT. Sem uporabljala te tabletke 7 tednov, pa sem jih zaradi večino stranskih učinkov, ki so tam navedeni prenehala. Prijateljica ima (po besedah njenega zdravnika) probleme z jetri ravno zaradi KT,...tako da se jaz te svinjarije ne pritaknem več. Je pa res, da če bi bila še vedno v fazi, ko bi bila nosečnost nekaj groznega, pa ne vem, če jih ne bi vseeno jemala
confused-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
kako pa se naj večina žensk zaščiti pred neželeno nosečnostjo?

mogoce pa bi se enostavno malo bolj šparale, ha. Na to pa nisi pomislila.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
kako to misliš????

@novaa: ne, s kondomom ne bom.

a bo treba glih na "pazi metodo"
crazy1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Mislim, da nikoli več ne bom ženi predlagal jemanja tabletk. Da bi umrla zaradi tega?
rolleyes-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
kako to misliš????

@novaa: ne, s kondomom ne bom.

a bo treba glih na "pazi metodo"
crazy1.gif

Dokazuješ, kako si "zrela".
1. tablete ne, ker so nevarne
zmaga.gif

2. kondom SPLOH NE, ker ti ne paše
rolleyes-1.gif

3. pazi metoda - jebiga, če bom zanosila, bom šla pa delat splav
bonk.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
o ne, dragi moj, če se bom šla pazi metodo, bom otroka obdržala in tip to ve in se s tem strinja. za tablete pa resno premišljujem, da bi nehala. Kondom pa res ne, pa zrelost gor al pa dol.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
ksz...

Ok no, ni treba zdej pretiravat. Zakaj pa potemtakem ginekologi predpisujejo KT, če vedo kako so "nevarne"? Tudi pri najbolj rutinskih operacijah kot je operacija slepiča lahko pride do zapletov in posledično smrti, pa zdej ne bodo vsi v luft skočili, da kako je to "nevaren" poseg (karikiram). Se pa strinjam z zdravniškim pregledom ženske preden se ji predpiše določene KT, da se že v startu izločijo potencialne nevarnosti za posameznico.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Malo pretiravate vsi skupaj. Tragična novica vsekakor, ampak dajte zadevo malo postavit v kontekst.

Dve smrti NA SVETU v zadnjih dveh mesecih, od tega obe v precej dvomljivih okoliščinah (torej ni povsem jasno, če so bile hormonske tablete dejansko glavni sprožilec za embolijo). Počakajte na rezultate sodne obdukcije, ko bo malo bolj jasno, kaj je bilo v ozadju. Od zasvojljivih substanc tudi niso cigareti edina stvar, ki vpliva na strjevanje krvi, ne bi pa rad preveč špekuliral na tem mestu. Vsako leto umre na tisoče ljudi zaradi navadnega aspirina. A ga bomo sedaj prepovedali?
Nekatere ženske tudi dejansko nujno potrebujejo hormonsko nadomestno terapijo.

@mtey:

Možganska embolija v tem primeru? Verjetno ne... kako bo pa strdek prišel skozi pljuča? Sicer bolezen obstaja, ampak nikakor ne v povezavi z vensko trombozo, kot je slučaj pri hormonskih tabletah.

@novaa & kdosemjaz :

Moški reproduktivni sistem je precej drugačen od ženskega in če poznaš principe delovanja, ti je hitro jasno, zakaj to ne gre. Hormonsko zaviranje delovanja jajčnikov je dosti bolj naraven in povsem reverzibilen proces kot pa fizično zavezovanje cevi (bodisi jajcevodov pri ženskah ali pa semenovodov pri moških).
Potekajo tudi raziskave za hormonsko kontracepcijo pri moških, vendar ta temelji na ženskih spolnih hormonih in so stranski učinki še bolj pereči.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
problemi se bolj pri tebi poznajo, smo opazili..

s tem ko sem mislil bolj sparat, sej ni treba skoz seksat, si dat kake pol leta pavze pa to
grin1.gif

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Jernej, tebi se vidi, da gledaš s stališča moškega in verjetno zdravnika/farmacevta. Tabletke so dobre, dajte jih jest, ker vsi to počnejo.
frown-1.gif

Sem delala za farmacevtsko podjetje, vem kako to zgleda. Samo, da so šle 'naše' delnice & profit gor, pa smo bli vsi veseli saj so nas iz tega plačali dodatno.

Res, tele tabletke na začetku mogoče ne škodijo vsem in ne vsem v taki meri, da pride do smrti, ampak da napišejo stranski učinki kot rak so zame dovolj očitni, da zadeva le ni tako nedolžna. Sem že enkrat pisala o tem: poznam primer, ko so teste s hormonsko terapijo zaključili že v prvi fazi na miškah, ker so razvile tumorje na mehurju. Če bo ženska dobila raka ga bodo itak pripisali čemu drugemu, kot pa tem tabletkam, a ne?
grims-1.gif
Veliko se je pisalo tudi že o hormonski terapiji za menopavzo, ki so jo povezovali z rakom na dojkah. Vse le ne more biti izmišljeno?

Če je vse tako nedolžno verjetno zdravnik ne bi skoraj v prvi fazi, ko prideš na pregled vprašal, če jemlješ hormonsko kontracepcijo in kakšno? Zakaj že ženskam, ki imajo raka prepovejo uporabo hormonskih preparatov?

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ti se kr špari, jst se ne mislim, ker ne vidim razloga da bi se.

sicer sem pa prov vesela Jernejevega posta, ima model kar prav
cheer.gif
ostajam na tabletkah, razn če mi jih ginekologinja ne bo več dala.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Vsa tvoja vprašanja imajo logične odgovore.

Glede raka in kontracepcijskih tablet... res je, da povečujejo možnost raka na dojkah, hkrati pa zmanjšujejo možnost za raka na jajčnikih. Rak dojke je ob pravočasnem odkritju (za kar je veliko načinov... samokontrola, mamografija) precej ozdravljiva bolezen. Rak jajčnikov, po drugi strani, pa je zahrbtna bolezen z neznačilnimi simptomi, poznim odkrivanjem in ogromno smrtnostjo.

Zdravnik povpraša po VSAKEM zdravilu, ki ga redno jemlješ. Pri mladih ženskah je to pač ponavadi hormonska kontracepcija in morda kdo misli, da jih zanima samo to. Takšne stvari je potrebno vedeti, preden se predpišejo morebitna nova zdravila. Nihče ne želi, da bi ženska zanosila, ker ji je zdravnik predpisal tablete, ki slabijo učinek kontracepcije.

Glede raka in nejemanja hormonskih tablet. Ti seveda misliš, da zato ker ženske z rakom ne smejo jemati hormonskih tablet, to nujno pomeni, da prav te tablete povzročajo raka. Sploh ni tako. Rakaste celice so dosti bolj občutljive za hormonske stimule in jemanje tablet je kot prilivanje bencina na ogenj. Če ognja že v štartu ni, tudi z bencinom ne boš nič škode naredil.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Jaz se še vedno ne strinjam s tabo. Farmacevtska in kemična industrija vedno najde 'logične' odgovore na vse, če jih pa ne pa podkupi vse kar leze in gre.

Črni humor. Dobro, da zmanjšujejo možnost raka na jajčnikih. Se pravi, če imaš raka na dojkah, ti jih pač odstranijo, wow potem lahko vsaj otroka še imaš, ker imaš jajčnike. Aja, povečujejo možnost raka tudi na nožnici, maternici, itd?! No pa sej če jemlješ hormonsko kontracepcijo itak ne želiš imet otrok.
frown-1.gif

Ne razumem zakaj se nič ne piše o tem, da določene hormonske tabletke vsebujejo steroide. O nevarnostih le-teh pa tudi vsi vemo. Zdaj boš sigurno reku, da gre za minimalne količine.
uf-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se predam, so pač "logični".

Ne želim ti vsiljevat prepričanja, samo izpostaviti želim, da nimaš v glavi celotne slike.

Rak na dojkah je statistično rak starih žensk. Rak na jajčnikih ima vrh pri dosti nižji starosti, tako da je tvoja opazka o naraščaju tako neprimerna kot tudi netočna.

Glede steroidov. Vem, da niso minimalne količine. Pravzaprav so v tabletkah SAMO steroidi. Vidim pa tudi, da o steroidih veš to, kar prebereš v dnevnem časopisju, drugače ne bi izpostavljala tega. Steroidi so skupno ime za hormone, ki jih pridobivamo (oz. jih telo pridobiva) iz holesterola. Sem sodijo tudi vsi naravni spolni hormoni; estrogeni, progesteroni... in pa tudi famozni umetni in naravni anabolni steroidi (testosteron npr., ki je za moške tudi nekaj povsem običajnega).

Tako da steroidi (analoga estrogena in progesterona) v kontracepcijskih tabletah so zato, ker razen njih v njih ni popolnoma nič drugega
smile-1.gif
. Ženski in moški spolni hormoni pa se na molekularni ravni razlikujejo v zelo majhnih detajlih.

Upam, da po zgoraj prebranem vidiš, kako neumen članek si prilepila.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Aha in tile steroidi, ki so v kontracepcijskih sploh niso nevarni za ženske, samo moškim? Stupid me. Oprosti, ker nisem študirala medicine, ampak se samo laično zanimam za stvari.

http://www.bcpinstitute.org/brochure2.htm - mogoče ti bo pa tale članek bolj všeč, tukaj je bolj nazorno prikazano. Ni tolk 'neumen'.
smile-1.gif

Oprosti, ker se borim za zdravje žensk.

Nazadnje urejeno: