Vojna v Ukrajini

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.113
1.041
113
Mi kahko 1 razloži , ker vidim da ste načitani.
Kdaj je NATO obljubil, da se ne bo širil na V(oz.proti rusiji) ?

I

Izbrisan uporabnik 474

Sedaj se lahko na primeru rusije nastavi precedens, ki se potem v praksi uporablja naprej. Če bi vedno govorili "kako je bilo prej", ne bi nobene zadeve premaknili naprej. enkrat je pač treba presekat, rečt v preteklosti smo zajebali, ampak dajmo sedaj obrnit nov list.

Smola je samo v tem, da Rusija ni ravno najboljši "nepreijatelj" za opraviti ta precendens. Ker če ga na Rusiji in stvar eskalira (kar skoraj zagotovo bi), potem ne bo nobenega "za naprej."

Je pa trenutno na svetu nekaj konfliktov, kjer so vpletene članice NATO in imajo status agresorja, lahko se začne red delati tam.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.176
16.447
113
Sedaj se lahko na primeru rusije nastavi precedens, ki se potem v praksi uporablja naprej. Če bi vedno govorili "kako je bilo prej", ne bi nobene zadeve premaknili naprej. enkrat je pač treba presekat, rečt v preteklosti smo zajebali, ampak dajmo sedaj obrnit nov list.
Bi se strinjal s tem obratom novega lista, začetkom nove zgodbe, nastavitvijo novih kriterijev, če bi to res lahko držalo tudi za vnaprej ampak sem žal prepričan, da temu niti približno ne bo tako.

I

Izbrisan uporabnik 474

Mi kahko 1 razloži , ker vidim da ste načitani.
Kdaj je NATO obljubil, da se ne bo širil na V(oz.proti rusiji) ?

9.2.1990, Baker obljubil Gorbačovu

Govor generalnega sekretarja NATO Woerner, Bruselj, 17.5.1990
‘the fact that we are ready not to place a NATO army outside of German territory gives the Soviet Union a firm security guarantee.”

Ta obljuba je bila tudi obveza, da je takratna Sovjetska zveza umaknila vso vojsko in opremo iz Nemčija in dovolila njeno združitev.
Na smolo Sovjetske zveze in naivnost Gorbačova, te obljube nikoli niso bile prelite na papir. Sovjetska zveza se je dogovora držala, NATO pa nekje 4 leta.

• Všeč mi je
Reactions: sandra

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.366
7.061
113
Bi se strinjal s tem obratom novega lista, začetkom nove zgodbe, nastavitvijo novih kriterijev, če bi to res lahko držalo tudi za vnaprej ampak sem žal prepričan, da temu niti približno ne bo tako.
Potem pa je samo dodaten razlog za mocan NATO, ki bo v prihodnje lahko pucal rasne rusi ali pa kitajce ki bodo delali sranje?

B81

22. jul 2007
37.862
11.086
113
Ja ampak samo v določenih primerih, v drugih (recimo ko je agresor ZDA) pa niti približno ne. Gospodarski/finančni inetresi pa to. Nič novega ali presenetljivega ampak me pa preseneča naivnost nekateri, kako lahko pričakujete/zahtevate polno vojaško konfrontacijo zgolj zato ker je prav pomagat (in je prav, temu ne oporekam) ampak samo v primeru, če so tapravi napadeni. V nasprotnem primeru bo pa napadeni narod jebal ježa ne glede na morebitne finančne posledice pri evropskih narodih.
In kdo je tisti tapravi, ki je zdaj napaden?

corsol

Guru
11. mar 2010
3.113
1.041
113

Ta obljuba je bila tudi obveza, da je takratna Sovjetska zveza umaknila vso vojsko in opremo iz Nemčija in dovolila njeno združitev.
Na smolo Sovjetske zveze in naivnost Gorbačova, te obljube nikoli niso bile prelite na papir. Sovjetska zveza se je dogovora držala, NATO pa nekje 4 leta.
Ok, hvala za pojasnilo, torej nekih pisnih zagotovil vseeno očitno ni(nikoli bilo).
Glede ustne obljube pa si lahko razlagaš marsikaj(vsak pač po svoje....nato outside germany....hmmmm.....kaj pa outside italy.....).
Kolikor vem pa se NATO se vedno drži obljube, da Jedrskih konic ne bodo nameščali bližje proti V(vključno z bivšo V Nemčijo).

Tudi ukrajina je imela varnostna zagotovila(da so oddali jedrske konice), pa ji sedaj to nič ne pomaga.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Ok, hvala za pojasnilo, torej nekih pisnih zagotovil vseeno očitno ni(nikoli bilo).
Glede ustne obljube pa si lahko razlagaš marsikaj(vsak pač po svoje....nato outside germany....hmmmm.....kaj pa outside italy.....).
Kolikor vem pa se NATO se vedno drži obljube, da Jedrskih konic ne bodo nameščali bližje proti V(vključno z bivšo V Nemčijo).

Kako pa potem razumeš izjavo naslednjo izjavo/izjave?

Genscher specified that a reunified Germany would remain part of the Western alliance: But at the same time, the unification process “must not lead to an ‘impairment of Soviet security interests’.” Therefore, Genscher continued, “NATO should rule out an ‘expansion of its territory towards the east; i.e., moving it closer to Soviet borders’.”

If you abolish NATO, there will be no more U.S. presence. We understand the need for assurances to the countries in the East. If we maintain a presence in Germany that is a part of NATO, there would be no extension of NATO’s jurisdiction for forces of NATO one inch to the east.

Prepis pogovora Baker/Gorbačov:

Baker: "Would you prefer a united Germany outside of NATO that is independent and has no U.S. forces, or would you prefer a united Germany with ties to NATO and assurances that there would be no extension of NATO’s current jurisdiction eastward?"
Gorbačov: "[W]e will think everything over. We intend to discuss all these questions in depth at the leadership level. It goes without saying that a broadening of the NATO zone is not acceptable."
Baker: "We agree with that."

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113

a zanč ko so omenjali neke memorandume, niso bili pa nič vredni, ker da so samo neki ustni dogovori...

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.246
9.877
113
Nič več ni vredno. Razen nukice. Dokler Rusija kakšne res ne sproži, pa bo padla na Moskvo. Potem tudi to ne bo več nič vredno.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.595
-3.912
113
Tole me spominja na tekmovanje dveh kriminalnih tolp, ki tekmujeta, kdo bo nudil (in zaračunaval) zaščito nekemu lokalu.
Kakšen reket pa prav pride, se lokal potem lažje odloči, da bo zaščito plačeval, pa še cena mal naraste.

• Všeč mi je
Reactions: D_K
I

Izbrisan uporabnik 474

a zanč ko so omenjali neke memorandume, niso bili pa nič vredni, ker da so samo neki ustni dogovori...

Jaz sicer nikoli nisem omenil, da je memorandum nevreden, le to, da ne nosi nikakršnih posledic. Treba pa se bo odločit - če zagotovila NATO o širjenju, čeprav ustna, niso nič vredna, potem si lahko tudi z memorandumom obrišemo rit (pa čeprav je Rusija izpolnila kar nekaj obvez iz memoranduma, recimo odpis celotnega dolga, ki ga je imela Ukrajina do Rusije za nabavo plina in še nekaj drugih). Pa tudi Rusija ni prva kršila memoranduma, je bila ZDA.

• Všeč mi je
Reactions: Davidoff

damirj

Guru
9. maj 2012
5.388
2.441
113
Živim, v državi članici EU in NATO. Ne Rusija, ne Ukrajina nista članici ne ene, ne druge organizacije. Se pa EU zelo trudi, da bo konflikt postal tudi njen velik problem. EU je zavezana, da si države članice med seboj gospodarsko pomagajo (in to je tudi primarni namen EU-ja - medsebojna gospodarska pomoč in prosti pretok blaga in ljudi), ampak trenutno vse kar dela je pomoč državi ne-članici in slabljenje lastnega gospodarstva in poslabševanja statusa svojih državljanov.

Daj razloži mi, kako bo Rusija imela v "šahu vse?" Tudi če se polasti žit in nafte, ne bo ne v eni ne v drugi kategoriji "največja." In zakaj se potem "komunist ni šel kapitalista" do sedaj na dobrinah, kjer pa je "največji?"

Ti pa res živiš v mehurčku in te ne briga nič okoli sebe. Če te nekdo prosi za pomoč, mu ti zagtovo ne priskočiš na pomoč. Jasno vse, hvala za potrditev.

• Všeč mi je
Reactions: B81

sad

Guru
24. avg 2007
21.246
9.877
113
Gorbačov je v večih intervjujih kontradiktiral samega sebe iz tega obdobja. Da izjave držijo, je potrdila celo sama ZDA in deklasificirala kar nekaj dokumentov iz tistega časa in so dostopni na strani NSA-ja.
Itak. Kdor mu je bolj plačal tisti trenutek, tako je govoril. Nje?

I

Izbrisan uporabnik 474

Ti pa res živiš v mehurčku in te ne briga nič okoli sebe. Če te nekdo prosi za pomoč, mu ti zagtovo ne priskočiš na pomoč. Jasno vse, hvala za potrditev.

Mucek, sem bil v Ukrajini PO 24.2.2022, da sem do Linza lahko peljal 4 osebe (peta se je žal morala na meji obrnit in iti nazaj v Kijev - na srečo še vedno na živa). Le kaj si ti storil za Ukrajino, razen špilal Rambota za tipkovnico?

• Všeč mi je
Reactions: roly in Matey
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.