Vaša NETO plača na mesec

Vaša NETO plača na mesec

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Da se malo poučiš o Avstrijskih plačah: http://www.mqs.at/index_files/CompensationAustria_09-02-20.pdf
Pa za primerjavo vzami utrezne referenčne podatke iz SLO... da ne boš (tako kot tu) primerjal slovenskih minimalnih plač z avstrijskimi povprečnimi ali kaj podobnega
wink-1.gif

76 tabel iz leta 2005 in leta 2006 mi ne pove praktično nič.
Zanima me samo primerjava avstrijske in slovenske povprečne plače, ter povprečne pokojnine.
Ter mogoče še kakšen % delavcev ima tam in tu plačo manjšo od povprečja, ali večjo.

Moj kolega, priučen za delo na stružnici, je dobival 1700 evrov plače. Sedaj, ko je na zavodu v Celovcu, dobiva že skoraj leto dni 1350 evrov nadomestila. Sedaj mu ga bodo baje zmanjšali na 1200 evrov.

Dobiva kakšen brezposelen tretjerazredni (priučeni) strugar v Sloveniji na borzi 1.350 evrov nadomestila?

In da stane v Celovcu v bloku stanovanje 65 kv. metrov z balkonom in parkingom pod blokom, 75.000 evrov.
V Ljubljani bi dal samo za parking 15.000 evrov in več...

Se nimava več pogovarjat, kajti ti premetavaš številke, jaz pa govorim o konkretnih primerih.

Ne glede na link trdim, da so avstrijske plače v povprečju večje za kakih 80%. Pika!

In čisto za konec še zanimivo vprašanje z znanim odgovorom: Zakaj bo letos v Sloveniji garant odletela vlada (če imamo skoraj take plače kot sosedje), v Avstriji pa ne?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.498
459
83
Ejga kolega Evrofil, po tvojih postih na forumu si človek na mestu s katerega mnenji se običajno strinjam. Ampak tole si bral malo preveč površno.

Nekdo zgoraj je dejal, da je neto plača tisto, kar dobiš na TRR.

"Računovodja" je temu nasporotoval in tudi na svojem primeru plastično ponazoril. Sicer se je (mogoče malo provokativno?) obesil dobesedno na dikcijo predhodnika, ampak kako boš vedel kaj nekdo misli, če ne tisto, kar napiše?

Definicijo neto plače pa dobro poznata oba, v to sem prepričan.

pa brez zamere
nahrung002.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Ejga kolega Evrofil, po tvojih postih na forumu si človek na mestu s katerega mnenji se običajno strinjam. Ampak tole si bral malo preveč površno.

Nekdo zgoraj je dejal, da je neto plača tisto, kar dobiš na TRR.

"Računovodja" je temu nasporotoval in tudi na svojem primeru plastično ponazoril. Sicer se je (mogoče malo provokativno?) obesil dobesedno na dikcijo predhodnika, ampak kako boš vedel kaj nekdo misli, če ne tisto, kar napiše?

Definicijo neto plače pa dobro poznata oba, v to sem prepričan.

pa brez zamere
nahrung002.gif

Sploh ne zamerim, ampak sorry, neto placa je se vedno tisto, kar zaposleni dobi po davkih in prispevkih... In racunovodji bi moralo biti jasno, da je cisti zajeb - tudi v lastno skledo, ko bo moral to komu razlagat - ce ne uporablja pravilnih terminov :S

Sice pa, saj je OK, recimo, da se stekamo.
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.420
1.272
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Kar je seveda precej neumno mislenje ampak zato pa pac so delavci (pa ne da bi koga zalil sam pac kdor ni sposoben dojet zakaj se meri v bruto mu ni pomoci)

Meni tudi ni čisto jasno... mislim, zakaj je relevantna bruto plača in ne neto.

Ker ti ta pove, koliko je v resniuci vredno tvoje delo. In to bi bilo treb agledat bruto bruto, torej tudi s prispevki, ki jih zate plača delodajalec (česar je še cel kup). Skratka gledat cifro, ki jo za tvoje delo porabi delodajalec.
Samo potem bi bila v pol ure revolucija, ko bi folk gruntal,, koliko v resnici pobere država. Zato tudi na plačilnem listu ni bruto bruto napisan ...

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Pusti ga sej vidiš, da nebo priznal, da je napol prebral.
Nima veze ga je pač okužila alter bolezen, ki jo ima-mo večinoma. Buh nedaj, da bi priznal, da nimaš prav.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Če prav razumem:

Olajšava pri delodajalcu moje žene velja do preklica - se pravi - mesečno se ji malenkost pozna pri plači.
Ampak mislim da sem šel na socialno in me je tam vprašala, kako bi žena rada glede olajšave in sem ji rekel da mesečno.
Ali je mogoče socialna sporočila njenemu delodajalcu?

Jaz imam večjo plačo kot ona, in dobili smo 13.plačo decembra 2010. Ker nisva na bojni nogi, se strinja, da jaz vzamem olajšavo za otroka. Obrazec izpolnem oziroma mi ga na davčni pomagajo neprijazne gospe izpolnit in to je to (do 7. februarja imam čas).

Ali sem že zamudil, da svojemu delodajalcu povem, da bi rad mesečno olajšavo?

Vsako leto je potrebno otroka na davčni prijavit - kaj pa če pozabiš?

Socialna ne sporoča delodajalcem nič o olajšavah otrok. Morda te je spraševala za olajšavo otoka v času porodniške. Je bil to center za socialno delo?
Drugače pa lahko otroka uveljaviš kot olajšavo na tri načine.
1. pri delodajalcu pri vsakem izračunu plače
2. na začetku leta na DURSU
3. ko ti DURS pošlje obračun dohodnine in naredi prijavo napake.

Če prej ne se boš spomnil, ko prejmeš izračun dohodnine z "lepo" položnico. Takrat boš hitro pisal prijavo napake.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.773
3.981
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
In da stane v Celovcu v bloku stanovanje 65 kv. metrov z balkonom in parkingom pod blokom, 75.000 evrov.
V Ljubljani bi dal samo za parking 15.000 evrov in več...
[/B]
In čisto za konec še zanimivo vprašanje z znanim odgovorom: Zakaj bo letos v Sloveniji garant odletela vlada (če imamo skoraj take plače kot sosedje), v Avstriji pa ne?
Zakaj primerjaš Celovec z Ljubljano. Primerjaj Dunaj z Ljubljano, ali pa Celovec z Dravogradom.(ne žalim Dravograjčanov!)

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
bruto: 3000€
s troški itd. mi nanese 1400-1500 neto +100-200 za nadure
grem pa kmalu na boljše kjer znajo ceniti moje delo in znanje

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

. Če prejmeš še kakšen drug prihodek se ta logika podre.

Dej tole mal razlozi
smile-1.gif
me firbec matra. kaksne druge dohodke si mislil

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
mislil sem predvsem na avtorske pogodba ali podjemne pogodbe. Pri njih se odvede dohodnina v visini 25% od 90% osnove.
Ce si konec leta v visjem dohodninskem razredu doplacas razliko.
Sicer so to ze kar visoki prihodki ampak pri teh stevilkah so tudi davki veliki.
Seveda pa dobis tudi povrnjeno ce imas kak prihodek s 25% akontacijo dohodnine,
tvoj letni prihodek je pa v nizji dohodninski lestvici.
Seveda pa ne pozabite med dohodninske prihodke steti se razne katastre, itd.
Malo se sprehodite cez dohodninski obrazec. Vcasih se splaca v naprej preracunat.
Sploh ce je ze sama placa na robu dohodninskega razreda.

Zadeva hitro postane prevec komplicirana za kratke razlage na forumu.
Vec kot je "cudnih" prihodkov vec se da "preracunavat. Ampak v naprej, za nazaj lahko samo cakas kaj bo obracun pokazal.

Nazadnje urejeno:

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
bruto: 3000€
s troški itd. mi nanese 1400-1500 neto +100-200 za nadure
grem pa kmalu na boljše kjer znajo ceniti moje delo in znanje

Požrešna je mati Slovenija
tongue-1.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
mislil sem predvsem na avtorske pogodba ali podjemne pogodbe. Pri njih se odvede dohodnina v visini 25% od 90% osnove.
Ce si konec leta v visjem dohodninskem razredu doplacas razliko.
Sicer so to ze kar visoki prihodki ampak pri teh stevilkah so tudi davki veliki.
Seveda pa dobis tudi povrnjeno ce imas kak prihodek s 25% akontacijo dohodnine,
tvoj letni prihodek je pa v nizji dohodninski lestvici.
Seveda pa ne pozabite med dohodninske prihodke steti se razne katastre, itd.
Malo se sprehodite cez dohodninski obrazec. Vcasih se splaca v naprej preracunat.
Sploh ce je ze sama placa na robu dohodninskega razreda.

Zadeva hitro postane prevec komplicirana za kratke razlage na forumu.
Vec kot je "cudnih" prihodkov vec se da "preracunavat. Ampak v naprej, za nazaj lahko samo cakas kaj bo obracun pokazal.

Hvala, sedaj malo bolj razumem... sam mam s.p. in ponavadi ravno zaradi tega dobička doplačujem. Sicer ne velik, :)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.451
7.148
113
pri taščici
Potem ti naj pa racunovodja razlozi oziroma tako naredi da bos ti zmagovalec.
Ce tega ne bo naredil bi jaz menjal racunovodjo. Recimo da bi izbral smsj

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ah pa neme
redface-1.gif
sej nevem kaj je neto.
Madona sem žleht ane
evil.gif

Kaj čem če pa moram čez vikend v službi bit.

Drugače imaš pa prav. Računovodja, če ga seveda imaš, bi ti moral znati razložiti kako iz s.p.ja prideš do osebne dohodnine.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Če imaš "poln" s.p. je spet drugačna zgodbica.

Nope je popoldanski
smile-1.gif
plačuem tistih 25% akontacije, sam v dohodnini sem pa mal višje, ampak ni take sile.

Plača je pa skoraj 40% večja od boljše polovice
smile-1.gif