Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Kar je seveda precej neumno mislenje ampak zato pa pac so delavci (pa ne da bi koga zalil sam pac kdor ni sposoben dojet zakaj se meri v bruto mu ni pomoci)
Meni tudi ni čisto jasno... mislim, zakaj je relevantna bruto plača in ne neto.
Ker stvar je zaradi visokih davkov popolnoma izrojena z raznimi dodatki, potnimi stroški in dežurstvi, ki razmerje bruto/neto vsaj malo dvignejo iz popolnega dna svetovne lestvice (oz. podatka o tem, kako težak je državni aparat).
Po mojem bi bil še najbolj relevanten povprečen znesek mesečno, ki ga lahko nameniš za izključno lastne potrebe. Torej ko od neto plače odšteješ še vse davke (DDV, dohodnina), vse nesmiselne prispevke (RTV, dopolnino zavarovanje), vse trošarine (gorivo, alkohol, cigarete)... samo kaj ko bi bila potem povprečna cifra tako južno, da si po mojem noben politik ne bi upal stopit več pred javnost.![]()
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Tudi to ni neto.
Kar dobim na TRR je še brez obveznega zavarovanja in kreditov.
Razlika ogromna, žal!
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Sej nismo tko švoh alterjevci. Daj na koncu izračunaj koliko je naša povprečna plača, da vidim kje smo v slovenskem merilu.
Drugače si pa verjetno mislil neto plačo brez dodatka za vožnjo, malico, olajšave za otroke...ker tole meni dvigne izplačilo za 300€.
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Tudi to ni neto.
Razlika ogromna, žal!
Daj ga no srat no![]()
Ker kredite ti pa RES drzava vzame, kajne?! :S Take imam najraje, ja... "Dobim samo 300 EUR na racun, to je nemogoce, nesramno, ni za ziveti s tem! Pol krave za ozimnico, ena svinja in pet gajbic jabolk, pa kredit za avto pa za pocitnice mi pa vse firma pobere! S tem res ne morem zivet!"
![]()
[censored] ste nekateri heroji :S
In jasno, da je bruto - ne samo to, celo bruto-bruto relevanten za delavca. Ce izdelujes, ne vem, cevi za vodovod. Ti dobis na racun 500 EUR, tvoj bruto je 800 EUR, firmin bruto pa 1000 EUR.
Na kitajskem pa isto naredijo za 350 USD na mesec.
Dajmo ugibat, kje bo podjetje nabavljalo? Se bolj splaca tukaj proizvajat, ali odpustit delavce in uvoziti dvakrat na leto par kontejnerjev iz Kitajske?
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Veš kaj pomeni NETO plača?
To je tisto, ko pogledaš na tekoči račun in kričiš: "Ne-to, Ne-to..."![]()
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Neto je brez malice pa prevoza.
Citat:
Uporabnik japke pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Neto je brez malice pa prevoza.
Tako je pri nas z malico in prevozom...
drugod (Zah. Evropa) se malica in prevoz štejeta v tako imenovani neto...
deloma zato tudi prihaja do odstopanj, ko Janez in Günter v gostilni primerjata svoje "neto" plače..![]()
Uporabnik Smjs je napisal:Tudi to ni neto.
Razlika ogromna, žal!
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Tvoj neto je tisto, kar BI ti firma izplacala, BREZ malice in prevoza (kdaj bomo koncno to ukinili BTW?) .