Vaša NETO plača na mesec

Vaša NETO plača na mesec

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Vidim, da si neto vsak po svoje predstavlja. Res bi bilo najbolj relevantno, če bi vpisovali prvi bruto pred raznimi davčnimi olajšavami akontacijami dohodnin in podobnim. Sam kaj, ko tudi jaz ne vem kakšen je moj bruto, če ne pogledam na listek.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Kar je seveda precej neumno mislenje ampak zato pa pac so delavci (pa ne da bi koga zalil sam pac kdor ni sposoben dojet zakaj se meri v bruto mu ni pomoci)

Meni tudi ni čisto jasno... mislim, zakaj je relevantna bruto plača in ne neto.

Ker stvar je zaradi visokih davkov popolnoma izrojena z raznimi dodatki, potnimi stroški in dežurstvi, ki razmerje bruto/neto vsaj malo dvignejo iz popolnega dna svetovne lestvice (oz. podatka o tem, kako težak je državni aparat).

Po mojem bi bil še najbolj relevanten povprečen znesek mesečno, ki ga lahko nameniš za izključno lastne potrebe. Torej ko od neto plače odšteješ še vse davke (DDV, dohodnina), vse nesmiselne prispevke (RTV, dopolnino zavarovanje), vse trošarine (gorivo, alkohol, cigarete)... samo kaj ko bi bila potem povprečna cifra tako južno, da si po mojem noben politik ne bi upal stopit več pred javnost.
smirk-1.gif

Pa ne da si ti med tistimi, ki svoje davčno breme ugotavljajo glede na vračilo/doplačilo dohodnine?

PS: že dolgo nazaj je bil predlog nekega ekonomista, da bi v Sloveniji morali vsi na račun dobiti bruto-bruto, hkrati pa položnice za plačilo priskevkov, davkov itd... Bi se hitro prenehalo z nacionalnim interesom...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Tudi to ni neto.
Kar dobim na TRR je še brez obveznega zavarovanja in kreditov.
Razlika ogromna, žal!

Daj ga no srat no
bonk.gif

Ker kredite ti pa RES drzava vzame, kajne?! :S Take imam najraje, ja... "Dobim samo 300 EUR na racun, to je nemogoce, nesramno, ni za ziveti s tem! Pol krave za ozimnico, ena svinja in pet gajbic jabolk, pa kredit za avto pa za pocitnice mi pa vse firma pobere! S tem res ne morem zivet!"

cheer.gif

[censored] ste nekateri heroji :S

In jasno, da je bruto - ne samo to, celo bruto-bruto relevanten za delavca. Ce izdelujes, ne vem, cevi za vodovod. Ti dobis na racun 500 EUR, tvoj bruto je 800 EUR, firmin bruto pa 1000 EUR.
Na kitajskem pa isto naredijo za 350 USD na mesec.

Dajmo ugibat, kje bo podjetje nabavljalo? Se bolj splaca tukaj proizvajat, ali odpustit delavce in uvoziti dvakrat na leto par kontejnerjev iz Kitajske?

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
Država resda ne vzame kredita, ti pa nabije cene, da si brez kredita nemorš ustvart svojega življenja!

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Sej nismo tko švoh alterjevci. Daj na koncu izračunaj koliko je naša povprečna plača, da vidim kje smo v slovenskem merilu.
Drugače si pa verjetno mislil neto plačo brez dodatka za vožnjo, malico, olajšave za otroke...ker tole meni dvigne izplačilo za 300€.

Kaj pa naj bi bilo drugega neto? To, kar dobiš za prevoz in malico, porabiš v sklopu šihta, ane?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Tudi to ni neto.
Razlika ogromna, žal!

Daj ga no srat no
bonk.gif

Ker kredite ti pa RES drzava vzame, kajne?! :S Take imam najraje, ja... "Dobim samo 300 EUR na racun, to je nemogoce, nesramno, ni za ziveti s tem! Pol krave za ozimnico, ena svinja in pet gajbic jabolk, pa kredit za avto pa za pocitnice mi pa vse firma pobere! S tem res ne morem zivet!"

cheer.gif

[censored] ste nekateri heroji :S

In jasno, da je bruto - ne samo to, celo bruto-bruto relevanten za delavca. Ce izdelujes, ne vem, cevi za vodovod. Ti dobis na racun 500 EUR, tvoj bruto je 800 EUR, firmin bruto pa 1000 EUR.
Na kitajskem pa isto naredijo za 350 USD na mesec.

Dajmo ugibat, kje bo podjetje nabavljalo? Se bolj splaca tukaj proizvajat, ali odpustit delavce in uvoziti dvakrat na leto par kontejnerjev iz Kitajske?

Prvo se nauči pozorno brati poste. Nabijaš nekaj v temo. Nikjer nisem napisal, da dobim 300 eurov al pa kaj takšnega.
Napisal sem samo, da neto ni nakazilo na račun.
Če imaš pa težave s kravo, jabolki in kreditom za avto se pa kje drugje oglasi.
Meni lahko pošlješ le mail, da ti pošljem BONTON, ker ga očitno ne poznaš.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.636
4.578
113
50
Na sončni strani ALP
Saj zato pa pravim NE-TO, NE-TO...
crazy1.gif

Nekateri ne dobijo izplačane malice ker jo imajo v podjetju, prevoza pa tudi ne, ker je organiziran ali pa "oddaljenost" ni v mejah za obračun.

japke

Fizikalc
13. avg 2007
1.349
12
38
44
skoz okol
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Veš kaj pomeni NETO plača?

To je tisto, ko pogledaš na tekoči račun in kričiš: "Ne-to, Ne-to..."
bonk.gif

Neto je brez malice pa prevoza.

Tako je pri nas z malico in prevozom...

drugod (Zah. Evropa) se malica in prevoz štejeta v tako imenovani neto...

deloma zato tudi prihaja do odstopanj, ko Janez in Günter v gostilni primerjata svoje "neto" plače..
grims-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ni mi treba poslati bontona, hvala. Ga za ljudi, ki so se spodobni pritozevati, da je za njih neto samo tisto, ker dobijo na racun nima, in ga pravzaprav tudi ne potrebujem.

"Tudi to ni neto.
Razlika ogromna, žal! "

Tvoj neto je tisto, kar BI ti firma izplacala, BREZ malice in prevoza (kdaj bomo koncno to ukinili BTW?) ce ne bi imel upravno-izplacilnih prepovedi za kredite, ter ostalih odtegljajev, ki ti jih podjetje vzame. Dodatna zavarovanja, krediti, ozimnice in podobno niso problem podjetja, ampak tvoj. Koliko "ostale krame" pa ima posameznik, ki jo placa podjetje v njegovem imenu, ali on iz svojega racuna pa res ni tezava podjetja.
smile-1.gif

Pa da ne bo pomote, govorim na splosno, ne o tebi specificno.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik japke pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Veš kaj pomeni NETO plača?

To je tisto, ko pogledaš na tekoči račun in kričiš: "Ne-to, Ne-to..."
bonk.gif

Neto je brez malice pa prevoza.

Tako je pri nas z malico in prevozom...

drugod (Zah. Evropa) se malica in prevoz štejeta v tako imenovani neto...

deloma zato tudi prihaja do odstopanj, ko Janez in Günter v gostilni primerjata svoje "neto" plače..
grims-1.gif

No, ne toliko da je "vsteto", ampak bolj preprosto, podjetja pac ne zanima. Zmenil si se za toliko-in-toliko bruto, davki ves kaksni so, toliko-in-toliko dobis ven, vse ostalo je pa tvoj problem. Edino pravilno.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Hvala za razlago pomena neto nakazila. Po poklicu sem računovodja
smile-1.gif

Če govoriš na splošno piši brez citatov.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
saj ni pisal na splošno ampak točno tebi v odgovor, saj si ti napisal

Uporabnik Smjs je napisal:
Tudi to ni neto.
Razlika ogromna, žal!

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Pusti zdaj to. Morda je spregledal ali pa nezna pisati na forumu kljub skoraj 1500 sporoči. Pomoje pa napade vsakega ko mu kaj ni všeč. Saj je vseeno.

Nazadnje urejeno:

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Tvoj neto je tisto, kar BI ti firma izplacala, BREZ malice in prevoza (kdaj bomo koncno to ukinili BTW?) .

Tisti trenutek, ko bodo ukinili nadomestila za prevoz, bodo tisti, ki dobivajo sedaj (recimo) 150 - 200 evrov nadomestila za prevoz in imajo plačo 600 ali 700 evrov, rekli HVALA LEPA.

In njihovo delo bo moral že naslednji dan opravljati generalni direktor firme, njegovi pomočniki, ali pa tajnica...

Saj verjetno ne pričakuješ od delavca z 600 ali 700 evri plače, da bo dal mesečno 150 do 200 evrov iz svojega žepa za prevoz in bo potem delal za 400 ali 500 evrov?

V Avstriji (avst. Koroška) plačajo delodajalci delavcu prevoz, če ima ta delovno mesto oddaljeno več kot 50 km od doma. Plačajo OBVEZNO in brez jamranja.
Če ne plačajo, jim zaprejo firmo. In to NEMUDOMA!. Tako je to v urejenih državah.

In avstrijske plače NISO 550-700 evrov neto, kot so pri nas, ampak so večje za faktor 2.5 -3!

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.773
3.981
113
Ljubljana
hmpg.net
1. Nekateri se lahko pogaja(m)jo za plače. Vedno se pogajam za bruto. Tako jaz in firma veva o čem govorim. Moj problem je ali imam tri ali pet otrok, kdo ima prijavljena ipd. Sploh se pa 120 k lepo sliši.
2. Žal prevoz na delo (ali malica) v kapitalizmu ni tako urejen, kot nekateri sanjajo tule. Briga mene kje ti stanuješ. Če hočeš delati pri meni, ti plačam toliko kot sva zmenjena. Pa se ti vozi, hodi, kampiraj.