Vaša NETO plača na mesec

Vaša NETO plača na mesec

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.511
1.930
113
na temni strani lune
Sem takoj za ukinitev prevoznih stroškov ter malice. Ampak samo če zagotovijo minimalno plačo 1000€ z tem da ohranimo trenutno raven cen.

Potni stroški in malica sta samo korekcija anomalije prenizkih plač v sloveniji. Če bi vlada sprejela zakon ki bi ukinjal izplačevanje malice in prevoza, bi kupna moč slovencev čez noč padla za cca. 10% in z tem povezano tudi BDP. Sicer se lahko sedaj pregovarjamo za kolikšen procent bi se morala dvigniti povprečna plača, da bi zadostili izpadu teh "stroškov".

Ampak kot je praksa v sloveniji, bi malico in prevoz porezali povsod, plačo bi pa malo kje dvignili tako da bi zadostili zakonskim zahtevam.

In vsi tem ki govorite, kako ste v tujini bogi, potem ko dobite plačo in morate še zavarovanja, pokojnino ipd. plačati iz "svojega žepa" in to brez potnih ter malice.
Koliko kg kruha lahko kupite z ostankom vaše plače? Koliko litrov mleka? Koliko litrov bencina?

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
V avstrijskem kapitalizmu je tako, kot sem napisal. Povrnjeni stroški nad 50 km!

Briga mene, kje imaš ti firmo.
Če se je treba voziti po 150 km v eno smer , kar je v Avstriji ali Nemčiji sicer dokaj normalno, ampak imajo zato tam 1300, 1500, 2000 evrov in več), me delo v Sloveniji na taki razdalji (ob neplačanih prevoznih stroških) ne zanima.

Ali pa (če sem ti zanimiv, kvaliteten delavec) da mi na tvoje stroške najameš enosobno stanovanje največ 5 km od službe, ki jo ponujaš. Tudi take stvari se namreč dogajajo v Avstriji...

Kako pa je v Albaniji, ali v Afriki, pa ne vem. In me tudi ne zanima.

Smo namreč v Sloveniji, mnogo ljudi ima svoje hiše, ali kupljena lastniška stanovanja in se zaradi ene usrane, čeprav mogoče malo boljše plačane službe niso pripravljeni (z ženo, otroci, starimi starši, psom in mačko) seliti v popolnoma drug kraj/regijo in ob prodaji hiše/stanovanja izgubiti 50.000 - 100.000 evrov. Si jih mogoče ti pripravljen spušiti?
Torej...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.455
7.151
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
A se je zmenila z delodajalcem za višino neto nakazila?
Ne, delodajalec se je odlocil za minimalno placo. Pravzaprav se te ne dosega. In tako placo imajo tudi sodelvke pa ni vazno ali deljo izmene, nocne, imas olajsave.
Se pravi nic olajsave, tisto olajsavo potegnes od drzave. Sicer je ne bi nikdar videl.
Tudi tiste splosnre olajsave za nizke dohodke ne prijavlja. Ceprav bi zaradi tistega celo dobila nekaj 10 evrov vec.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.455
7.151
113
pri taščici
To o malici in prevozu naj kar ukinejo, samo potem naj dajo se evropske place. Tako pa imamo evropske cene, place pa balkanske. Pa se za te pravijo da so prevelik strosek.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Pusti zdaj to. Morda je spregledal ali pa nezna pisati na forumu kljub skoraj 1500 sporoči. Pomoje pa napade vsakega ko mu kaj ni všeč. Saj je vseeno.

Znam.
Ampak moram pa omenit, da si bolj slab racunovodja, ce ne razumes koncepta neto izplacila delodajalca :D

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ja in zdej pa ti veš če se dober ali ne.
Še enkrat preberi poste nazaj in boš videl kaj sem napisal. Kam že pošljem bonton??

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Se vedno ne razumem zakaj bi bilo to kje ti stanujes delodajalcev problem. Pa kaj mene briga od kje se moras ti vozit, k delodajalcu prides delat, ne pa po podporo k socialni ustanovi.

Sicer pa, tole z prevozom nad 50km se mi zdi zanimivo - ves mogoce kje v AVRAGu, AnGju ali GBGju to pise?

Samo ya referenco: Avstijski minimalni neto je tam... 740 EUR...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Ja in zdej pa ti veš če se dober ali ne.
Še enkrat preberi poste nazaj in boš videl kaj sem napisal. Kam že pošljem bonton??

Bonton lahko ti zaradi mene spravis tja, kamor si dal svoj izpit iz računovodstva.

Ce "racunovodja" na komentar:

"Veš kaj pomeni NETO plača?
To je tisto, ko pogledaš na tekoči račun in kričiš: "Ne-to, Ne-to...""

odvali:

"Tudi to ni neto.
Kar dobim na TRR je še brez obveznega zavarovanja in kreditov.
Razlika ogromna, žal! "

Kar meni pomeni, da ti pojmujes neto kot "tisto, kar imam za zagonit vsak mesec potem ko placam svoje obveznosti". A je to definicija Neto plače?

"Neto plača je bruto plača zmanjšana za obračunane prispevke v breme delojemalca in akontacijo dohodnine." Torej? Neto plača je tista, ki jo delavec dobi izplačano potem, ko mu delodajalec od bruto plače odtegne prispevke in davke. V neto plačo niso nikoli všteta povračila za prehrano, prevoz na delo ali dnevnice, saj se od njih (dokler so nižji od dovoljenih) ne plačuje prispevkov ali dohodnina in se jih posledično ne vpisuje v dohodnino.

Koliko pa tebi od tega trgajo za kredite, pa zavarovanja pa... delodajalca bore malo briga.
smirk-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.214
113
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
Smo namreč v Sloveniji, mnogo ljudi ima svoje hiše, ali kupljena lastniška stanovanja in se zaradi ene usrane, čeprav mogoče malo boljše plačane službe niso pripravljeni (z ženo, otroci, starimi starši, psom in mačko) seliti v popolnoma drug kraj/regijo in ob prodaji hiše/stanovanja izgubiti 50.000 - 100.000 evrov. Si jih mogoče ti pripravljen spušiti?
Torej...

Ponudba in povpraševanje ...

Če se tebi ne zdi vredno od XX plače dat YY za stroške potem NE vzameš službe.

Če se delodajalcu za nek XX denar nihče ne javi bo dvignil ceno ali pa bo bil brez delavca. Če pač nujno rabi delavca in je sedež firme v Kopru edini ustrezni delavec pa v MS, bo pač delodajalec plačal ceno za katero bo delavec pripravljen prit čez celo slovenijo delat (ne bo mu pa apriori plačeval 2000 EUR stroškov prevoza ali pa kupil stanovanje).

Ne pa tako kot sedaj ko imaš dva delavca, en je sosed od tovarne drug pa se vozi 100km daleč ... en dobi plačo 500EUR drug pa 1000EUR. Na prvi pogled sicer prvemu delavcu ostane enako plače kot drugemu, ampak kot je že bilo omenjeno ... drugi delavec se lahko vozi s 6mi soimenjaki (in mu ostane konec meseca še vedno 150 EUR več kot prvemu) ali pa kampira zraven tovarne (in prihrani 500 EUR). To jasno ni prav.

Je pa na koncu res da so stroški prevoza in pa malice VEDNO izrabljeni za druge namene - točno to je tisto kar se sedaj pogovarjamo (zniževanje BRUTO plače na račun stroškov ki so dejansko "fiktivni" in na koncu dobimo dober NETO [ja vem da ni pravilno tolačeno, samo bistveno je koliko dobiš konec meseca na TRR]).

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Malo počij kolega. Razburjenje povzroča stres
priden.gif

Nevem zakaj praviš, da ne vem kaj pomeni neto plača, če sem napisal razliko med neto plačo in nakazilom na TRR.
Če je to tebi enako meni ni.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
ksz ...

Imam vprašanje - mogoče ne bom pravilno zastavil vprašanja, zato prosim za razumevanje ...

Torej, avgusta 2009 sva dobila otroka in sva se zmenila, da ga moja žena da v olajšavo in sicer tako, da se ji vsak mesec pozna in ne šele na koncu leta - lahko to razložite prosim.
In drugič - ali ima otroka ona kot olajšavo do takrat, ko jaz dam zahtevek za spremembo in želim dati otroka k sebi v olajšavo? Ali mora ona vsako leto podaljšat to glede oljašave?
In tretjič - ali če se odločim, da bi imel olajšavo vsak mesec, in ne enkrat letno pri obračunu dohodnine, moram to sporočit delodajalcu?

Hvala.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik nekdo pravi:
In avstrijske plače NISO 550-700 evrov neto, kot so pri nas, ampak so večje za faktor 2.5 -3!

Da se malo poučiš o Avstrijskih plačah: http://www.mqs.at/index_files/CompensationAustria_09-02-20.pdf
Pa za primerjavo vzami utrezne referenčne podatke iz SLO... da ne boš (tako kot tu) primerjal slovenskih minimalnih plač z avstrijskimi povprečnimi ali kaj podobnega
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Se spet delas enumnega ker ti je dolgcas in bi rad debatiral al ti res ni jasno?
Ja, resno. Kar zaključi misel. Ti predajam besedo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.455
7.151
113
pri taščici
Maurice; ce zelis mesecno olajsavo moras to sporocit delodajalcu vsako leto okoli novega leta. Naj zena vprasa v sluzbi.
Ce nista na bojni nogi je ponavadi bolje da ima otroka prijavljen tisti z visjimi dohodki.
Mislim pa da lahko do 7 februarja sporocis na obrazcu spremembe, ce zelis da bi recimo rad ti uveljavljal olajsavo.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Če ima žena prijavljenega otroka kot olajšavo vsak mesec pri plači je to morala priglasiti pri delodajalcu. Tako ji ga pri vsakem obračunu plače delodajalec upošteva pri odtegljaju dohodnine. S tem plača nižjo dohodnino in dobi višji neto. Če pa nebi otroka uporabila za olajšavo vsak mesec pri plači in bi ga konec leta prijavila na DURSu kot olajšavo, bi se pa olajšava upoštevala samo pri izračunu dohodnine, ki ga pošlje država. Preprosto povedano. Vsak mesec nižji neto in konec leta država to razliko povrne.
Drugič: Ženin delodajalec ne more vedeti kdaj ti pri svojem delodajalcu prijaviš otroka. Če ga žena ne bo odjavila bo za istega otroka dvakrat obračunana olajšava. Pri prijavi dohodnine bosta doplačala. Olajšava pri delodajalcu velja do preklica. Na DURSu jo je treba pa prijaviti vsako leto.
Tretjič: Da prijavi pri svojem delodajalcu. zato obstajajo obrazci.

Drugače je tako čez palec ponavadi najbolje, da ima otroka kot olajšavo tisti z višjimi prihodki. To v osnovi velja samo če imaš plačo in regres. Če prejmeš še kakšen drug prihodek se ta logika podre.
Lahko se malo poigraš z obračuni plač na tem linku. Rabiš svoj in ženin bruto. Pa izračunaj razliko če imaš ti otroka kot olajšavo ali pa ona.

Pa pazi nekateri pravijo da sem slab računovodja.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če prav razumem:

Olajšava pri delodajalcu moje žene velja do preklica - se pravi - mesečno se ji malenkost pozna pri plači.
Ampak mislim da sem šel na socialno in me je tam vprašala, kako bi žena rada glede olajšave in sem ji rekel da mesečno.
Ali je mogoče socialna sporočila njenemu delodajalcu?

Jaz imam večjo plačo kot ona, in dobili smo 13.plačo decembra 2010. Ker nisva na bojni nogi, se strinja, da jaz vzamem olajšavo za otroka. Obrazec izpolnem oziroma mi ga na davčni pomagajo neprijazne gospe izpolnit in to je to (do 7. februarja imam čas).

Ali sem že zamudil, da svojemu delodajalcu povem, da bi rad mesečno olajšavo?

Vsako leto je potrebno otroka na davčni prijavit - kaj pa če pozabiš?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.455
7.151
113
pri taščici
Pri delodajalcu ga lahko prijavis kadarkoli. Samo za nazaj ti ne bo mogel upostevat olajsave.
Ce je zena do sedaj uveljavljala olajsavo moras v obrazcu to ti stornirat, pa otroka nase prijavit. Na ta nacin bo zena recimo placala 300 evrov, ti pa jih bos 500 dobil. Ce tega ne bos naredil bosta oba na 0, dejansko pa 200 v minusu.
Te cifre pisem na pamet. Ko bos imel podatke o dohodkih naredi testni izracun. Enkrat otroka k zeni, enkrat k tebi, pa bos videl bolj tocno razliko