Tisk plakatov, letakov prek spletnih ponudnikov

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
NI me treba učit kako je to če si ali nisi davčni zavezanec ker to dobro vem ti pa boš moral očitno še nekaj prebrati sploh tisto o koncu obračunskega leta, ker to nima veze z DDV.

In vem tudi da moraš OBVEZNO biti ddv zavezanec, če presežeš letni promer 25.000 eur, kar pomeni samo dobrih 2000eur mesečno.
To pa je smešno nizek znesek za eno tiskarno in zato mi je še bolj sumljivo tole da niso zavezanci za DDV.

Boš moral dati kakšno bolj logično razlago kot tole o tem kako zmutite, da niste davčni zavezanci.

lp

Benji

Zelenc'
26. jan 2009
10
0
1
Citat:
Uporabnik mmx pravi:
Ok hvala, bolj jasno.

Zakaj žlebljanje tako drastično podraži zadevo? Če recimo želim A4 na tretjine, torej želim 2x žlebljanje.

Žlebljenje ni isto kot zgibanje. Pri žlebljenju se nardi utor (ali s pritiskom žlebilnega orodja na mestu pregiba al pa s tanjšanjem papirja na tem mestu z rezkalnikom) da papir v hrbtu ne poči (prelomi) ampak to pride v poštev pri večjih gramaturah papirjev (od 170g naprej - recimo ceniki al pa kakšne pregibane razglednice, vizitke).

Če rabiš A4 na tretjine potem izbereš format 100x210 (končni zaprti format) ali 105x210mm in število strani. V tvojem primeru 6 strani ter vrsto obdelave (zgiba). Če hočeš pisemski pregib (da se zgiba na notr) vzameš ovojni pregib če pa cikcak oz. Z pregib pa vzameš leporello pregib. Pri tem pregibu so vse strani enako široke.

Npr, shema montaže (majo obrazložen pod factsheet - what ever that means
bonk.gif
(verjetno mislijo tehnična specifikacija))

končni zgiban format 100x210 mm (datoteke moraš z 2mm obrezom oblikovat na 301x214mm)
obdelava: ovojni pregib

širine strani: zunanje strani ( ZS ) v mm iz leve proti desni 97_100_100 notranje strani ( NS ) 100_100_97 (ker pride lih okol obrnjen)

za kontolo mesta zgiba so pa pri pripravljenih datotekah (vključen dodatek za obrez) širine naslednje:

zgibalne linije pri ZS (v mm): 99_199 in zgibalne linije pri NS (v mm) 102_202

končni zgiban format 100x210 mm
obdelava: leporello pregib/cik cak

širine strani: zunanje strani ( ZS ) v mm 100_100_100 in notranje strani ( NS ) 100_100_100

za kontolo mesta zgiba so pri pripravljenih datotekah (vključen dodatek za obrez) širine naslednje:

zgibalne linije pri ZS (v mm): 102_202 in zgibalne linije pri NS (v mm) 102_202

Sem se že sam zgubu med tekstom: upam, da je vse jasno napisano
sprasujem se.gif

Sicer pa tja poklič al pa pomejlej pa ti bojo vse pojasnl.

lep PETEEEEEEEEEEEEEEEKKK še naprej
cheer.gif

Benji

Zelenc'
26. jan 2009
10
0
1
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
NI me treba učit kako je to če si ali nisi davčni zavezanec ker to dobro vem ti pa boš moral očitno še nekaj prebrati sploh tisto o koncu obračunskega leta, ker to nima veze z DDV.

In vem tudi da moraš OBVEZNO biti ddv zavezanec, če presežeš letni promer 25.000 eur, kar pomeni samo dobrih 2000eur mesečno.
To pa je smešno nizek znesek za eno tiskarno in zato mi je še bolj sumljivo tole da niso zavezanci za DDV.

Boš moral dati kakšno bolj logično razlago kot tole o tem kako zmutite, da niste davčni zavezanci.

lp

alo alo sevlje pa ne se jezit no.

Kot prvo: Poklič njih pa jih povprašaj. Teorije zarote mene čisto malo brigajo.
Kot drugo: sem v oblikovalskih vodah zato kot rečeno: pokliči njih pa jih povprašaj.

Kot sem že rekel nimam pojma o računovodstvu zato ni treba blatit po mojih izjavah ampak tolk pa že vem da je boljš če si davčni zavezanc ane ker si potem lahko od prejetih računov odbijaš davek namesto da ga plačuješ državi in če oni niso je to edino slabše za njih - zate pa boljše ane ker NE plačaš davka, kr primerjaj ene in druge cene.

Če rabš strokovne razlage glede grafičnih terminov ali priprave (CMYK, overprinting, creasing, ...) sem taprav naslov, glede DDVja pa manipulacij okol tega maš pa inšpekcijo pa DURS pa AJPES pa če kakšen urad bi se našel pa pri njih razčisti zadevo. Verjetno pa ne dosegajo tega prometa, če ne bi avtomatsko padl v DDV.

Jaz sam tisto vem o njih kar mi frend pove, bom pa rekel, da se ti oglasi pa bosta skupaj o tisti temi. OK?

p.s. če misliš, da gre za pranje denarja se pa lahka tud na urad za preprečevanje pranja denarja obrnš in povprašaš/svetuješ/predlagaš

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Se ne jezim, samo hotel sem pač povedati, da tisto, kar si pisal o davkih ni bilo ravno smiselno
smile-1.gif

Jaz se ne bom na nikogar od inštutucij, ki si jih naštel obračal, glede tega podjetja, ker me zanima samo toliko kot me zanima tale tema.

In tu mi je pač padlo v oči, da niso davčni zavezanec za ddv, kar mi je za tiskarno skregano z vsako logiko.

Vsekakor bi rad slišal razlago tvojega frenda in to iz nobenega drugega razloga kot zgolj iz firbca
smile-1.gif

lp

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
39
www.lajsta.si
Mene pa zanima kako je z barvami - CMYK?
Če bi rad mel oker vizitke, kako naj vem, da bo barva na računalu enaka onemu na tisku? Ker vidim, da se barve papirja ne da izbirat ...

Kaj naj zberem 2/2, 4/1, 4/4 CMYK????

Benji

Zelenc'
26. jan 2009
10
0
1
Citat:
Uporabnik pikec85 pravi:
Mene pa zanima kako je z barvami - CMYK?
Če bi rad mel oker vizitke, kako naj vem, da bo barva na računalu enaka onemu na tisku? Ker vidim, da se barve papirja ne da izbirat ...

Kaj naj zberem 2/2, 4/1, 4/4 CMYK????

Ja glede barv je vedno hudič. Kakor kol je že monitor kalibriran (če sploh je) vedno lahko pride do odstopanj (sploh pri LCD enkranih) + da ne govorimo da je potrebno monitor uskladit z barvnim profilom izhodne napave. Za čimboljšo primerljivost z natisnjeno zadevo je fajn namestit barvni profil, ki ga uporabljajo oni (ISO Coated v2 (Fogra 39 L)). Jaz osebno najrajši zadevo pripravljam brez profila ker se lahko vse skupaj barvno zeloo zakomplicira.
Vedi da so barve na monitorju ponavadi vedno za kak odtenek bolj svetle za razliko od tistih, ki so natisnjene na bel od zadaj neosvetljen papir (monitor ma zadaj luč in ni ga belega papirja, kateremu boš 100% lahko prilagodil belino ekrana itd.)

Seveda je najbolje pri tiskarju naročit testni odtis (machprint) a ga žal ne ponujajo (verjetno zaradi oddaljenosti tiskarne).

Če so ti barve zelo pomembne je najbolje da se zapodiš do najbljižjega tiskarja in ga prosiš za machprint (seveda plačljivo razen če ti kompenzira v naročilu - spet plačljivo
wink-1.gif
) in tiskaš pri njemu, če gre samo za odtenek lahko komot tiskaš preko spleta.

Glede pojmov 2/2, 4/1, 4/4 :

2/2 pomeni dvobarvno na obeh straneh. Gre za črno barvo in eno pantone barvo (posebaj samo zate namešan barvni odtenek) na obeh straneh
4/1 pomeni štiribarvno (oz. full color) na eni strani in črno na drugi strani (npr razglednice)
4/4 pa ponavadi največkrat uporabljen termin = CMYK/CMYK = vsi barvni odtenki, ki se nahajajo v CMYK barvnem območju na obeh straneh (enako kot ti tiska color printer samo da je kvaliteta mnogo boljša)

Če rabiš še kak info pa z besedo na plano
smile-1.gif

P.S. Barvne vrednosti si lahko ogledaš tudi tukaj in uporabiš te vrednosti. Seveda je spet v igri kalibracija monitorja in usklajevanje z izhodno napravo (tiskalnim strojem).

Nazadnje urejeno:

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Vidim, da se spoznaš. Eno vprašanje čismo tako. Opažam, da je nek odtenek med zeleno in rumeno ful moderen. Je pri Pantone to 389C? Primer. Ekvivalenca za CMYK bi bila barva?

Benji

Zelenc'
26. jan 2009
10
0
1
so me na faxu matral kar nekaj let s temi termini. Drugače sem se pa dosti naučil sam (googl ing.)
wink-1.gif

Najlažje je če maš barvo že določeno v elektronski obliki, da odpreš fotošop, spremeniš v CMYK (image-->mode-->CMYK), in uporabiš kapalko in ugotoviš vrednosti, drugače je pa na temo PANTONE -- > CMYK konverzije kar dosti napisano tukaj

Za tvojo barvo sem pa v fotošopu dobil tele vrednosti: C:29, M:0, Y:100, K:0

slikca za pregled:

color.JPG

oziroma po prebiranju po netu še boljši približek C:26 M:0 Y: 100 K:0

pant.jpg

Postopek je preprost. Odpreš vzorec, in greš pod toolsi (orodji) na koncu na foreground color. Izbereš color libraries in najdeš tvoj vzorec umes (pazi da izbereš Pantone coated). Pogledaš LAB vrednost in v color swatch preveriš CMYK ekvivalent.

Če pa rabiš še kak info pa javi pa bom bolj detaljno raziskal.

l.p.
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Ok, hvala! Kateri je najboljši program za oblikoval logote, brošure,..itd? A fotošop je bolj za fotke oblikovat, ilustrator pa za vektorje? Ma sej vem, 100x sem že reku, da se ju morem naučit, pa kar ni in ni časa
frown-1.gif
Obvladam pa publisherja od Microsofta. A je sploh kej dobr drugače ta program? Vem smo to, da ful predrugači kakovost fotke ob tiskanju letakov pa zelo malo opcij ima na sploh.

mmx

Fizikalc
16. nov 2007
2.275
14
38
Pa še to, zakaj je tisk pantone barv veliko dražji napam CMYK?

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Zato ker so Pantone barve veliko dražje kot naprimer ostale ( govorim o SCC skali, setovih barvah in konec koncev CYMK)

Benji

Zelenc'
26. jan 2009
10
0
1
Citat:
Uporabnik mmx pravi:
Ok, hvala! Kateri je najboljši program za oblikoval logote, brošure,..itd? A fotošop je bolj za fotke oblikovat, ilustrator pa za vektorje? Ma sej vem, 100x sem že reku, da se ju morem naučit, pa kar ni in ni časa
frown-1.gif
Obvladam pa publisherja od Microsofta. A je sploh kej dobr drugače ta program? Vem smo to, da ful predrugači kakovost fotke ob tiskanju letakov pa zelo malo opcij ima na sploh.

Za namen profesionalnega oblikovanja tiskovin oz logotipov priporočam programe iz družine Adobe (Illustrator (vektorski), InnDesign (za postavitev revij itd), Photoshop (za retuširanje slik, izdelavo kompleksnih grafik z efekti (bitni)) ali pa CorelDraw (vektorski). Meni je slednji pri srcu zaradi simpatične navigacije z orodji je pa seveda vse stvar odločitve posameznika. Eni zaprisegajo na Ilustrator, InnDesign.
Vsi ostali programi, ki niso 100% namenjeni tisku so namenjeni povprečnemu uporabniku in z njimi dosežeš povprečne rezultate ker nimajo natančnih nastavitev glede barv, izhodnih formatov itd. in potem tiskarne dobivajo tiskovne datoteke shranjene v RGB, brez vgrajenih fontov, low dpi grafičnimi elementi, brez dodatka za obrez itd.

Vzami si čas in preštudiraj photoshop in corel in si na konju. Maš na netu full video tutorialov, katere lahko snameš in se zadeve naučiš. Corel draw lahko osvojiš v 30 minutah (govorim o osnovah, ki so dovolj za osnovno oblikovanje) kar pa še ne pomeni da boš s tem ratal vrhunski oblikovalec - tu pa pridejo na vrsto izkušnje in inpiracija.

Citat:
Uporabnik mmx pravi:
Pa še to, zakaj je tisk pantone barv veliko dražji napam CMYK?

Pantone barve so dražje ker jih je treba namešat posebej zate + da ko se tiska je v primeru, da se tiska več naročil na enem stroju (tiskovna plošča vsebuje več "izdelkov") potrebno eno ploščo razvit samo za tvoje naročilo (ker maš samo ti to barvo). Plate so namreč kar strošek, ki se ga da fajn znižat če na eno plato daš več naročil.

Če si predstavljaš tisk 5/0 = CMYK + Pantone

maš v mašini vpetih 5 tiskarskih plošč, pri čemer je v primeru da je na njih več naročil ena plata razvita samo za tvoje naročilo ker maš recimo samo ti to barvo (govorim če tiskaš npr letake, ki majo samo par strani v pantone).

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
malo pomisli... imajo dve firmi ena je zavezanec druga ni... torej z eno printajo ddv zavezancem z drugo ostalim subjektom ki niso zavezanci

Benji

Zelenc'
26. jan 2009
10
0
1
Barvne karte so definitino najbolj uporabne a še vedno je potrebno vedeti na kak papir se bo tiskalo ker lahko nepremazni papir da čisto drugo barvo kakor premazni + da ne omenjamo plastifikacije/celofaniranja.

CMYK še vedno bolj ugoden če ni že poprej zahtevana Pantone.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.820
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Danes sem na svoj e-mail dobil tole obvestilo:
Spoštovani!

Kljub sovpadanju naslednjega sporočila na današnji dan slednje žal ni v povezavi z dnevom šaljivcev.

Žal so mi s strani vodstva podjetja sporočili, da z današnjim dnem slovensko spletno stran naše spletne tiskarne print24 ukinjajo ter podjetje zapirajo. Po njihovih navedbah je razlog za ukinitev slovenske podružnice ekonomske narave. S tem je odpovedana tudi moja pogodba o zaposlitvi. Vsa naročila, ki so prispela do včerajšnjega dne in bila poravnana bodo realizirana. Nadaljnjo naročanje žal ni več možno!

S tem se naše sodelovanje žal zaključuje. Ob tem bi se Vam rad iskreno zahvalil za dosedanje sodelovanje ter Vam sporočam, da Vas bom v primeru ponovnega zagona podobnega projekta z moje strani vsekakor obvestil preko vaše e-pošte.

V primeru dodatnih informacij sem Vam na voljo preko e-pošte. spletni.tisk@gmail.com

Hvala za razumevanje

Lep pozdrav

Primož Vidmar
print24 d.o.o.
Res škoda, ker sem bil z njihovimi storitvami in cenami zelo zadovoljen!

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
To sem tudi jaz dobil
confused-1.gif

Nevem al je res 1.aprilska šala al je to res...zaenkrat jim stran ne dela veš.

Škoda če je to res...
crazy1.gif

escada66

Fizikalc
5. sep 2007
1.113
32
48
Hja...škoda je res, nikoli ni dobro če se podjetje zapre, predvsem za stalne stranke. Ampak toliko je drugih grafičnih podjetij ki so kvalitetnejša in cenovno ugodnejša, da storitev res nebo problem poiskat. Mogoče boste celo presenečeni, samo ozreti se je potrebno malo naokoli..

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Zakaj pa ne napises kaksnega, ce jih je res toliko za vsakim vogalom? Pricakujem cenejsega in kvalitetnejsega, seveda...

smetka

Pripravnik
24. jul 2007
332
2
18
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Danes sem na svoj e-mail dobil tole obvestilo:
Spoštovani!

Kljub sovpadanju naslednjega sporočila na današnji dan slednje žal ni v povezavi z dnevom šaljivcev.

Žal so mi s strani vodstva podjetja sporočili, da z današnjim dnem slovensko spletno stran naše spletne tiskarne print24 ukinjajo ter podjetje zapirajo. Po njihovih navedbah je razlog za ukinitev slovenske podružnice ekonomske narave. S tem je odpovedana tudi moja pogodba o zaposlitvi. Vsa naročila, ki so prispela do včerajšnjega dne in bila poravnana bodo realizirana. Nadaljnjo naročanje žal ni več možno!

S tem se naše sodelovanje žal zaključuje. Ob tem bi se Vam rad iskreno zahvalil za dosedanje sodelovanje ter Vam sporočam, da Vas bom v primeru ponovnega zagona podobnega projekta z moje strani vsekakor obvestil preko vaše e-pošte.

V primeru dodatnih informacij sem Vam na voljo preko e-pošte. spletni.tisk@gmail.com

Hvala za razumevanje

Lep pozdrav

Primož Vidmar
print24 d.o.o.
Res škoda, ker sem bil z njihovimi storitvami in cenami zelo zadovoljen!

Tudi jaz sem bila znjimi zelo zadovolna, sedaj pa iščem alternatovo in sem našla tole! ima kdo izkušnje znjimi, oz kje sedaj naročate tiskovine da so cenovno in kvalitetno dobre.

lp