Število mrtvih na slovenskih cestah

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Napoved: relativno število mrtvih bo sedaj do konca leta padalo, takoj ko postane mraz in se motoristi spokajo s ceste!
tongue-1.gif
Napoveduješ, ali si upaš staviti?
grims-1.gif

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
ksz...

Kaj pa če se sedaj malo zafilozofiramo okoli kazni......

Recimo za prvi prekršek, recimo prekoračitev 10km/h v naselju - opozorilo
drugi prekršek ista situacija - 25€
tretji prekršek spet isto - 100€
četrti in vsak naslednji - recimo 200€

Pač nekako progresivna lestvica postavljenih kazni. Vsaj kar se tiče "nepomembnih" prekrškov. Pa ne mi sedaj o izgubi pozitivnih učinkov na državni proračun.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
ja samo problem bi nastal ko bi vsakič moral preverjati ali je bil ta že ustavljen in kaznovan... kar je pa lahko zelo zamudno če ni programske podpore. pa tudi, na koliko časa bi se to brisalo?

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Jap verjetno bi bil res problem z preverjanjem, vendar recimo da bodo v neki razumni prihodnosti imeli tudi naši policisti kakšen računalnik v patruljnih vozilih ala američani, kjer bodo direktno v bazo preverili voznika in kamor bodo lahko vpisovali vse nove prekrške.

Pa ajd, recimo da bomo radodarni in da evidence brišemo 1 leto po storitvi prekrška.

Kakšen se vam zdi sistem kaznovanja, pošten ali ne?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
ja samo problem bi nastal ko bi vsakič moral preverjati ali je bil ta že ustavljen in kaznovan... kar je pa lahko zelo zamudno če ni programske podpore. pa tudi, na koliko časa bi se to brisalo?
Zakaj pa je treba sproti preverjat?
Prekršek in kršitelja bo vnesel v računalnik, kot to mora tud sedaj, računalnik bo pa izračunal kazen.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Meni se zdi ok, ampak bi se istočasno morala povečati verjetnost, da bo voznik ustavljen, če bo naredil prekršek. Sicer bi tipičen Slovenec razmišljal: "Ah, itak je samo 0,01% možnosti, da me dobijo. Če pa že bom imel to smolo, je pa prvič itak gratis, pa bom potem bolj pazil".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.976
113
pri taščici
Ljudje se vedno bolj borijo za prezivetje(in kazni), vedno vec bolj ali manj nujnih stroskov in obeznosti si nakopljejo na glavo in potem jim zmanjkuje casa, delajo in mislijo se druge stvari med voznjo in potem smo tam.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Saj to je problem... Dnevno sem na določeni relaciji, v eno smer prevozim cca 30 km (ni AC), prevozim to relacijo 2 x na dan (tja in nazaj), pa se zgodi morda 1 x na teden, redko 2 x, da srečam patruljo. Kje je policija, ne vem... No, tu in tam vidim policijski avto pred bifejem, pa včasih nekje "od zadaj" dva policijska avtomobila (kaj delajo tam, ne vem, mogoče se pa grupirajo).
Zdaj pa ne vem, ali imam tako "srečo", da ni kontrole v tistem momentu, ko se peljem mimo ali kaj...

Drugače pa se mi progresivna lestvica zdi OK, sem takoj za to.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Meni se zdi ok, ampak bi se istočasno morala povečati verjetnost, da bo voznik ustavljen, če bo naredil prekršek. Sicer bi tipičen Slovenec razmišljal: "Ah, itak je samo 0,01% možnosti, da me dobijo. Če pa že bom imel to smolo, je pa prvič itak gratis, pa bom potem bolj pazil".

tipičen slovenec ne vozi prehitro, vsaj ne na logičnih in jasno postavljenih omejitvah

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Prekršek in kršitelja bo vnesel v računalnik, kot to mora tud sedaj, računalnik bo pa izračunal kazen.
kako boš pa vnašal v računalnik na kraju? ker ne moreš boš moral preverjati in za to da bo računalnik karkoli izračunal je potrebna programska podpora. Tvoja razlaga pride v poštev edino, če bi se kršitelju na kraju predočila kršitev ne pa tudi globa, ter da bi se globa izračunala naknadno ko gre plačilni nalog v administracijo, to se mi pa tudi ne zdi ravno ok.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Saj to je problem... Dnevno sem na določeni relaciji, v eno smer prevozim cca 30 km (ni AC), prevozim to relacijo 2 x na dan (tja in nazaj), pa se zgodi morda 1 x na teden, redko 2 x, da srečam patruljo. Kje je policija, ne vem... No, tu in tam vidim policijski avto pred bifejem, pa včasih nekje "od zadaj" dva policijska avtomobila (kaj delajo tam, ne vem, mogoče se pa grupirajo).
Zdaj pa ne vem, ali imam tako "srečo", da ni kontrole v tistem momentu, ko se peljem mimo ali kaj...

Drugače pa se mi progresivna lestvica zdi OK, sem takoj za to.
Imaš pač srečo. Pol miljona tistih, ki so lani plačali kazen so že naleteli nanje, pa 400tisočim treznim so dali za pihat.....
kolikokrat si se pa peljal mimo njih, ko so bili skriti (da ljudje nebo zmanjšali hitrosti) pa ne veš.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Zakaj bi imel srečo? Premalo patrulj je, to je problem....
Nisem pa nek prekrškar, zato me patrulje sploh ne skrbijo... Nazadnje sem dobil kazen vsaj enih 5, 6 let nazaj (pa še to je bilo nekaj jurjev takratnih tolarjev).

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:
Citat:
kako boš pa vnašal v računalnik na kraju? ker ne moreš boš moral preverjati in za to da bo računalnik karkoli izračunal je potrebna programska podpora. Tvoja razlaga pride v poštev edino, če bi se kršitelju na kraju predočila kršitev ne pa tudi globa, ter da bi se globa izračunala naknadno ko gre plačilni nalog v administracijo, to se mi pa tudi ne zdi ravno ok.
To kar se ti ne zdi ravno OK se že danes prakticira za prekrške, kjer kazen določi sodnik. (alkohol npr.)

Ja baza podatkov programska podpora bi mogla bit, (saj jo zdej tud niso brez) Vnos pa prek mobitela tud ni problem, poleg ostalih možnosti, ki jih ponuja tehnologija. A točke pa znajo seštevat?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Nisem pa nek prekrškar, zato me patrulje sploh ne skrbijo... Nazadnje sem dobil kazen vsaj enih 5, 6 let nazaj (pa še to je bilo nekaj jurjev takratnih tolarjev).

in koliko km narediš na leto? Valjda pa ne vidiš patrulj, če se voziš samo na šiht ob 7ih in nazaj ob 15ih. Valjda takrat ne merijo hitrosti in alkohola, če pa je 90% avtov iz/na šiht, pa v kolonah...
rolleyes-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Patrulj je čez glavo dovolj, in tud pokasirajo dosti.
Če pa želiš večji nadzor pa kar mene vzemi v avto, ti bom sproti beležil prekrške, kazen boš pa kar meni plačal.
Saj je cilj da kršitelj plača (to je vzgojno in preprečuje nestreče) a ne? komu plača pa ni tolk pomembno. Je tako ali ne?

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
Citat:
To kar se ti ne zdi ravno OK se že danes prakticira za prekrške, kjer kazen določi sodnik. (alkohol npr.)

Ja baza podatkov programska podpora bi mogla bit, (saj jo zdej tud niso brez) Vnos pa prek mobitela tud ni problem, poleg ostalih možnosti, ki jih ponuja tehnologija. A točke pa znajo seštevat?

kar se tiče kazni ki jih določi sodnik je logično saj določeni prekrški zahtevajo sodni postopek. To imaš prav da tudi sedaj niso brez programske podpore, vendar sedaj tega kar hočeš ti ne omogoče, sploh pa ne omogoča vnosa preko mobitela, glede na to da je tetra šele dobro zalaufal. In ne, točk ne sešteva policija, niti ne vodi evidence števila točk, sem pričakoval da glede na to da si tako podkovan z zakoni veš, da ima evidenco kazenskih točk čez ministrstvo za pravosodje

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
in koliko km narediš na leto? Valjda pa ne vidiš patrulj, če se voziš samo na šiht ob 7ih in nazaj ob 15ih. Valjda takrat ne merijo hitrosti in alkohola, če pa je 90% avtov iz/na šiht, pa v kolonah...
rolleyes-1.gif
Na tej relaciji se peljem od doma ob 8.15, nazaj proti domu pa nekje ob 18.00 (če je po sreči)... Vmes naredim še x kilometrov na drugih relacijah.
Tako da ja, kilometrov se letno nabere kar nekaj...Krepko preko 50.000...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:

kar se tiče kazni ki jih določi sodnik je logično saj določeni prekrški zahtevajo sodni postopek. To imaš prav da tudi sedaj niso brez programske podpore, vendar sedaj tega kar hočeš ti ne omogoče, sploh pa ne omogoča vnosa preko mobitela, glede na to da je tetra šele dobro zalaufal. In ne, točk ne sešteva policija, niti ne vodi evidence števila točk, sem pričakoval da glede na to da si tako podkovan z zakoni veš, da ima evidenco kazenskih točk čez ministrstvo za pravosodje
Ja sedanji sistem tega res ne omogoča, ker ni bil nikoli predviden za to. Če pa bi se zakon spremenil, bi pa v kratkem času lahko brez večjih problemov uvedli tudi vse te za tako kasiranje potrebne funkcije, tehnologija vse to omogoča.