Sneg 22/23

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Ne vem, nisem strokovnjak za to, ampak morda kaj takšnega:

Govorimo sedaj za primer, ko smo vsi točno 100% vedeli, da bo zjutraj sneg na cesti.
Novodobne snežinke vedno z rešitvami izza tipkovnice.

Kdor ni sposoben poslušat en dan prej vremenske napovedi, naj ne hodi na cesto. Če reče vremenar moker sneg, potem to pomeni drama pri 5cm snega na klancih, temu primerno greš prej od doma. Če reče vremenar suh sneg, načeloma ni tako dramatično in ni ponavadi takega kaosa.
Ampak novodobne snežinke bi ogrevale ceste. :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: JakeOnBreak

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Dan je bil primer Skandinavije in sem pač pokazal, kako imajo to rešeno v Skandinaviji. Če ti ni všeč, potem ne dajajte takšnih primerov ;)

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Pol plugov ne rabimo al kako? S čudežnim praškom posipamo ceste in stvar je rešena.
Pluge najbrž potrebuješ predvsem, če je veliko snega, za ostalo preventivo pa je najbrž bolj smiselno posipavanje. Če bi ob 5 ali 6 zjutraj večje ceste posipal (s tistimi nekaj hudimi klanci vred), potem mislim da bi promet lažje stekel. Ti ne? Ker pač nimajo vsi tega luksuza, da lahko doma čičajo ob čaju in čakajo, da se bo delo naredilo samo do sebe:zavijazocmi:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.547
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Skor da ne verjamem, da imajo pogon samo na prikolici...
Opozoril je še, da imajo njihovi zgibni avtobusi pogon v prikolici, zato imajo vedno težave, kadar je na cestišču plast snega. "To ni taka težava, ko gre za lahek sneg, ki pada pri nižjih temperaturah, težava je, ko se moker sneg zbije in postane drseča plast na cestišču. Avtobus takrat na klančinah in ostrih zavojih ne more peljati in vedno pride do zastojev, dokler se to ne očisti," je še povedal Vihar za STA.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Pluge najbrž potrebuješ predvsem, če je veliko snega, za ostalo preventivo pa je najbrž bolj smiselno posipavanje. Če bi ob 5 ali 6 zjutraj večje ceste posipal (s tistimi nekaj hudimi klanci vred), potem mislim da bi promet lažje stekel. Ti ne? Ker pač nimajo vsi tega luksuza, da lahko doma čičajo ob čaju in čakajo, da se bo delo naredilo samo do sebe:zavijazocmi:
Ti nimaš blage veze o čem govoriš. Kakšno posipanje neki ko ti v eni uri zapade 15 centi mokrega snega.
Jest mam pa zimske gume in sem že po kakem bolj divjem sneženju prišel brez težav v službo in zame sneg na cesti januarja v podalpski deželi ni nobena posebna drama. Ko je taka napoved, uro prej kot običajno vstanem in pogledam ven. Če snega ni grem nazaj v posteljo, primem ženo za guzico in odspim še tisto urico, če je sneg se pa poberem od doma uro prej kot običajno. Do sedaj sem bil na šihtu v 20 letih ob vsakem sneženju brez dram, tudi prej, ko sem vozil mulce v vrtec v eno vas pri našem mestu. Dostikrat po celem snegu.

• Všeč mi je

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Predvsem je fino, če bi začeli posipavati že kar med dežjem, ki je pred snegom padal kajne? Da vse fino odplakne v odtočne kanale in bankine...

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Ok sem razumel, ni možno pravočasno urediti cestišč (kaj šele preventivno); ko zapade sneg pač zapade, tudi če vnaprej točno veš, kdaj in koliko snega bo zjutraj na cestah. Če si šef snežne službe, ki si sicer imel dokaj mirno zimo, preprosto cit. primeš ženo za guzico in odspiš še tisto urico, se bodo vozniki že sami znašli. :zavijazocmi:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Ok sem razumel, ni možno pravočasno urediti cestišč (kaj šele preventivno); ko zapade sneg pač zapade, tudi če vnaprej točno veš, kdaj in koliko snega bo zjutraj na cestah. Če si šef snežne službe, ki si sicer imel dokaj mirno zimo, preprosto cit. primeš ženo za guzico in odspiš še tisto urico, se bodo vozniki že sami znašli. :zavijazocmi:
Na čem si ti? Neka divja substanca mora bit. Kakšen šef snežne službe?

Če boš pogruntal preventivo, da bodo ob močnem sneženju ceste kopne, po mojem zmagaš, ker ta hip je ni, boš mel dost prometa. Zato pa imaš na kamionih tisto zadevo spredaj zmontirano, plug se ji reče in zaenkrat še nisem videl pluga, ki bi lahko preventivno cesto splužil. Lohk pa ti probaš svoje dvorišče preventivno skidat, probaj začet kidat prejšnji dan, ko bo napoved, pa poročaj, če bo kaj snega na dvorišču zjutraj.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Sem razumel. Ko sneg zapade, se počaka da neha pasti - takrat nekje se šele zganejo tudi snežne službe, ker nima smisla, da bi se prej. Mi pa počakamo doma, ker ni potrebe, da rinemo na cesto, ravno ko pada sneg.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Ti nimaš blage veze o čem govoriš. Kakšno posipanje neki ko ti v eni uri zapade 15 centi mokrega snega.
Jest mam pa zimske gume in sem že po kakem bolj divjem sneženju prišel brez težav v službo in zame sneg na cesti januarja v podalpski deželi ni nobena posebna drama. Ko je taka napoved, uro prej kot običajno vstanem in pogledam ven. Če snega ni grem nazaj v posteljo, primem ženo za guzico in odspim še tisto urico, če je sneg se pa poberem od doma uro prej kot običajno. Do sedaj sem bil na šihtu v 20 letih ob vsakem sneženju brez dram, tudi prej, ko sem vozil mulce v vrtec v eno vas pri našem mestu. Dostikrat po celem snegu.
Ne nakladaj. Da bi bil vsaj višje tako imaš samo ravnino.

• Objave ne odobravam
Reactions: Car in jest5

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Ne ti si rekel, da bi preventivno že ob napovedi plužil in posipal ceste. Vsak plug ima pa nek krog, tko da ko izvozijo niso povsod naenkrat in ceste ko pada na polno pač ne morjo bit kopne, ko se tvoje visočanstvo sprav na cesto, ker zadi za plugom sneg še kr pada. Iz tega razloga imamo pri nas predpisano zimsko opremo, tako da se da brez posebnih težav it na cesto tudi če zapade 30 centi snega. Ne gre pa seveda tako hitro kot po suhi cesti, zato se vsak normalen odpravi na pot prej, snežinke pa vpijete dons že cel dan, da "niii spluženo ueeee". Povsod kjer sem se jaz danes ob 6.30 vozil, je pa cesta že vsaj eno furo pluga videla in kot rečeno ni bilo težav.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
Cel kolaps je bil.
Tisti, ki je lahko šel z javnim prevozom ni nič pridobil.
Vlaki Jesenice - Ljubljana, Jesenice - Nova Gorica, Jesenice m. - Dobova imajo po 240 minut (beri 4 ure zamude) pa kot gledam se vozijo samo do Kranja potem pa na bus do Lesce. Ne vem v čem je problem piše da zaradi snega bo prišlo do zamud.
problem je v tem, da strojevodja nima motorke s sabo, da bi odstranjeval podrta drevesa na progi...

• Všeč mi je

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Ne ti si rekel, da bi preventivno že ob napovedi plužil in posipal ceste. Vsak plug ima pa nek krog, tko da ko izvozijo niso povsod naenkrat in ceste ko pada na polno pač ne morjo bit kopne, ko se tvoje visočanstvo sprav na cesto, ker zadi za plugom sneg še kr pada. Iz tega razloga imamo pri nas predpisano zimsko opremo, tako da se da brez posebnih težav it na cesto tudi če zapade 30 centi snega. Ne gre pa seveda tako hitro kot po suhi cesti, zato se vsak normalen odpravi na pot prej, snežinke pa vpijete dons že cel dan, da "niii spluženo ueeee". Povsod kjer sem se jaz danes ob 6.30 vozil, je pa cesta že vsaj eno furo pluga videla in kot rečeno ni bilo težav.
Moje videnje situacije zjutraj je bilo pač drugačno; sprijazni se - primi tvojo babo za rit, ali karkoli te že pomiri.:cool:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Ja, prasci cestarji so spal, namest da bi preventivno plužil cesto. Zanimivo videnje :valjamse:

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Ti celo praviš, da sploh niso plužili, ker da nima smisla, če je samo nekaj cm snega (kar jaz sicer dvomim), tako da ...:cool:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
problem je v tem, da strojevodja nima motorke s sabo, da bi odstranjeval podrta drevesa na progi...

Lahk bi jo pa imel :evil: .

V začetku 90-tih, ko smo imeli še Lado doma je fotr pozimi v prtljažniku vedno vozil motorko in 2-3 žakle cementa. Če so bila drevesa na cesti, kar niti ni bilo tako rekdo v naših koncih se je enostavno požagalo pa umaknilo. Itak se je nabrala vrsta pa jih je večina pomagala da je bilo čim prej spucano. Danes se pa sedi v avtu snema s telefonom in jamra kolk se bo zamudilo.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Moje videnje situacije zjutraj je bilo pač drugačno; sprijazni se - primi tvojo babo za rit, ali karkoli te že pomiri.:cool:
Imaš priliko, nabavi stroj in za vsako sneženje boš dobil plačano čiščenje. Potem boš glajzal s strojem gor in dol in nikakor ne boš mogu prehitet snega, kateri neutrudno pada. Nato se bo pritožil en pacient recimo NekdoK-1, da ceste niso splužene in, da bi lahko preventivno plužili že prejšnji večer. :aplauz: