razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.631
113
3/4 ljudi s katerimi sem se pogovarjal je reklo da ce so kaj odnesl od armije je blo to kako lagat in krast
smile-1.gif

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
zanimivo

ko je pisaril možakar da je bila mornarica bolj slaba je to bilstibrov prvovrstni vir, odličen, resničen.

ko je taisti možakar napiše da je bil M-84 (in NE t-72) boljši od ambramsa je to "nepomemben neresničen vir"
kaj zdej štibr. a ti sam tisto kar ti paše vzameš za "resnico"?

Ne bom se spiščal v debato ali je m84 boljši ali slabši od abramsa - kolikor vem so imeli vsi tanki, ki so bili poslani v kuvajt ze klimatske naprave, kar je za njihove razmere verjetno bistven del opreme. Klime naš m84 še ni imel in ko sem se s tem tamkom vozil po Počku mi je tankist povedal tri bistvene slabosti tega tanka:

- ni klimatske naprave. Pa ne mi sedaj govorit da mora vojak prenesti vse - pri 50 C ti tudi možgani mal drugače delajo...
- skladišče municije je na zelo neposrečenem mestu in v primeru napada na tank to pomeni njegov zanesljiv konec. Posadka pa ob tem niti nima možnosti za rešitev...
- ni možnosti upravljanja s 12,7 mm mitraljezom od znotraj

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:3/4 ljudi s katerimi sem se pogovarjal je reklo da ce so kaj odnesl od armije je blo to kako lagat in krast
smile-1.gif
Se strinjam, tudi jaz. Dodal bi še: "Kako hvatat krivine". Torej izogibat se tistemu malu dela, ki se je našlo. Ker si potem veljal za nekega grebonja.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
zanimivo

ko je pisaril možakar da je bila mornarica bolj slaba je to bilstibrov prvovrstni vir, odličen, resničen.

ko je taisti možakar napiše da je bil M-84 (in NE t-72) boljši od ambramsa je to "nepomemben neresničen vir"

Še vedno ne vem, v čem naj bi bil boljši? Ima boljši top?
confused-1.gif

Kako se lahko psoadka M-84 reši iz tanka, ki obtiči pod vodo med 'prečenjem' reke? In kako se lahko reši posadka abramsa?

Koliko strelov zdrži cev M-84 in koliko cev abramsa? Kako hitro se pri enem in drugem zamenja pogonski agregat?

Kakšne so izkušnje pri bojni uporabi obeh tankov? Mimogrede, če gremo na nepreverjene vire, so kuvajtski m-84 kasirali celo od kitajskih kopij t-55 oz t-62 (lol)...

Čudno, imamo precej uničenih t-72, katerih derivat je slavni m-84, ki so jih sesuli abramsi, pa po mojjem vedenju vsega skupaj 6 abramsov, ki so kasirali s strani nasprotnika, s tem, da nisem prepričan, da je bil kak zadetek s strani t-72, uničen ni bil niti en od tankov...
Celo tista 4 od 6, ki so jih v iraku zadele lastne sile, torej tista 4, ki so kasirali raketo hellfire (to je malce druga kategorija kot tankovski top), sta jo odnesla presenetljivo dobro...

Aja, v bistvu je bilo tako, da so se t-72 merili bolj z bradleyi torej bojnimi vozili pehote, pa še tukaj so bili ameriški proizvodi precej uspešni

Nol takole pa zgleda, ko t-72 kasira hellfire rezervni deli letijo daleč naokrog...če se prav spomnim, je v abramsih umrl 1 sam!!!!! tankist, še ta, govorim po spominu, kot psoledica zadetka lastnih sil...iraških tankistov v t-72 je umrlo več, kot je peska v iraških puščavah

Klik

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.877
107
63
štajerska
ksz
če nič drugega ima ameriški tank debelejši ( in verjetno tudi boljši ) oklep, ima pa relativno občutljiv motor ( v puščavi jih je pesek kar precej mučil ) in vzdrževanje je napram ruskim tankom precej dražje

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Citat:
zanimivo

Ne bom se spiščal v debato ali je m84 boljši ali slabši od abramsa - kolikor vem so imeli vsi tanki, ki so bili poslani v kuvajt ze klimatske naprave, kar je za njihove razmere verjetno bistven del opreme. Klime naš m84 še ni imel in ko sem se s tem tamkom vozil po Počku mi je tankist povedal tri bistvene slabosti tega tanka:

- ni klimatske naprave. Pa ne mi sedaj govorit da mora vojak prenesti vse - pri 50 C ti tudi možgani mal drugače delajo...
- skladišče municije je na zelo neposrečenem mestu in v primeru napada na tank to pomeni njegov zanesljiv konec. Posadka pa ob tem niti nima možnosti za rešitev...
- ni možnosti upravljanja s 12,7 mm mitraljezom od znotraj

Mogoče so zato baje prehiteli abramsa...
evil.gif
bolje umreti od prevelike hitrosti kot od vroæine...

Ja, to je znana šibka točka ruskih tankov, razgoni grante in kupola odleti, neštetotkrat videno, tudi v vukovarju, ampak eni tega nočejo videti in verjeti...abrams in še kak drug zahodni tank ima strelivo v zadnejm delu kupole, ki je narejena tako, da v primeru zadetka tisti del kupole odleti proč...

pa saj to smo že vse večkrat povedali, pa se eni ne morejo sprijazniti, potem pa nek srbski mehanik reče, da je m-84 najbolji tenk in pol so vsi mokri...
grin1.gif

Pa še enkrat... zaradi porazne elevacije (mudžahedini so jim psoledično orenk yebal oklep) in depresije topa je ruski tank precej bolj izpostavljen kot abrams...medtem ko abrams strelja iz kritja z zavarovanim 'trebuhom' tanka, mora t-72 in 'super duper' M-84 za streljanje v isto točko izpostaviti šibak spodnji del podvozja...
stupid-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.506
2.865
113
v lokalni ostariji
saj razumem da si užaljen, ker pač so naredili boljši tank (po mnenju srbskega mehanika in Marijana F Kranjca katerega si TI navedel kot vir. sevede za vir,ki je bil tebi všečen. sedaj ko pa je vmes nekaj nevšečnega pa "pizdakaš".

in argumenti o T-72 so neumni. pogovarjamo se o M-84. jebat ga....

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
3/4 ljudi s katerimi sem se pogovarjal je reklo da ce so kaj odnesl od armije je blo to kako lagat in krast
smile-1.gif

Zato ker se pogovarjaš samo s takimi, ki so prišli do največ desetarja.

Poskusi s kakim višjim oficirjem...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.631
113
Kaj mi pomaga razgledan visji oficir ce ve za stvari...so mu jasne...ampak ker noce galame ne ukrepa?

Kot danasnji sefi zalivani z pravicnostjo...boli njih dokler so nad drekom...vazno da v miru odsedi 8ur in dobi placo...analogija je direktna...kangla za zalivanje tud
wink-1.gif

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
smile-1.gif

Zato ker se pogovarjaš samo s takimi, ki so prišli do največ desetarja.

Poskusi s kakim višjim oficirjem...

Saj ni problem v tem. Veliko srednjega oficirskega kadra je do konca verjelo v bratstvo in enotnost in nekateri so celo jokali, ko so morali nad ladten narod. Problem pa je, da riba vedno smrdi pr glavi. In večina načelnikov generalštaba takratne vojske je gledala samo in izključno na svoj žep. Zadnje večje afere, ki se je spomnim je bila gradnja vile v Opatiji za takratnega načelnika generalštaba. Gradili pa so jo vojaki na služenju vojaškega roka seveda na državne stroške. Ko je zadeva prišla na dan je model odstopil, vilo pa je obdržal. Toliko se spomnim o tej aferi...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
In točno v čem je razlika med t-72 in M-84?
grin1.gif

Še med verzijama leoparda 2 A4 in A6 je večja razlika, pa nihče ne trdi, da je to drug tank.
evil.gif

Lahko mi pa seveda odgovoriš na vprašanja, ki sem jih zastavil...pri podmornicah sta avtorja obrazložila njih slabosti in tudi dobre lastnosti.

No, če je merilo tanka to, kateri prej prepelje 25 kilometrov ali koliko, potem je pa seveda m-84 boljši tank. Z malo sreče se v tem času posadka v njem nea skuha.
grin1.gif

Čudi me pa nekaj...kuvajtski m-84 so kasirali od iraških t-55 in t-62 (oziroma njih kitajskih kopij), medtem ko ameriški abramsi proti istemu nasprotniku niso kasirali, vsaj jaz ne poznam primera, da bi
evil.gif

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Bo sedaj boljše? Vse se da če se hoče

M-84D

Ugrađen je reaktivni oklop, SUP temeljen na Omega digitalnom balističkom računalu slovenske tvrtke Fotona, novi sustav pokretanja topa i klima uređaj. Auto punjač je za 15% brži od istoga na starijim verzijama M-84. Na kupolu je montirana i daljinski upravljana strojnica kalibra 12,7 mm

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:No, če je merilo tanka to, kateri prej prepelje 25 kilometrov ali koliko, potem je pa seveda m-84 boljši tank. Z malo sreče se v tem času posadka v njem nea skuha.
grin1.gif

Čudi me pa nekaj...kuvajtski m-84 so kasirali od iraških t-55 in t-62 (oziroma njih kitajskih kopij), medtem ko ameriški abramsi proti istemu nasprotniku niso kasirali, vsaj jaz ne poznam primera, da bi
evil.gif

Posadka M84 po vsaj prispela na cilj... Zaradi manjse porabe in okvar. Btw, filozofiranje o klimi v tanku kakor o bistveni pomankljivosti je ena bolj debilnih zadnje case.
Ameriski Abrams so nestetokrat kasirali od raznih projeketilov. To uporabljati kakor argument je enako debilno kakor filozofiranje o klimi.
Malce gradiva:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Bo sedaj boljše? Vse se da če se hoče

M-84D

Ugrađen je reaktivni oklop, SUP temeljen na Omega digitalnom balističkom računalu slovenske tvrtke Fotona, novi sustav pokretanja topa i klima uređaj. Auto punjač je za 15% brži od istoga na starijim verzijama M-84. Na kupolu je montirana i daljinski upravljana strojnica kalibra 12,7 mm

Tudi v originalni verziji M84 povsem enakovredno sodelujeo v vajah z Abramsi, v bistvu celo zmaguje. Glede na to kako malo vlagajo v tanke je to pravi cudez. Ce bi delali Abramsom kakor z M84 bi bili vsi nepremicnine.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Mogoče, ampak to ni več jugo vojska in jugo industrija... nadvse smešni degman oz stanjšanooklepni vihor še sodi tja (okej, degman v bistvu ne, ampak smo milostni)...tole pa pač ni več juga...

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Mogoče, ampak to ni več jugo vojska in jugo industrija... nadvse smešni degman oz stanjšanooklepni vihor še sodi tja (okej, degman v bistvu ne, ampak smo milostni)...tole pa pač ni več juga...

Za to potrebe te debate to JE jugo industrija... To so isti ljudje exYU republik in delajo iste stvari (dobesedno), zadnji dostavljeni M84 so bili pripeljani iz vojnega obmocja in so jih predali YU strokovnjaki (YU takrat sploh ni bilo vec). Tudi vsa te leta tanke vzdrzujejo serviserji iz cele bivse YU. Komplet znanje se je preneslo na hrvaški ÐÐ ,ki je sestavljal tudi prvi M84. Nobena exYU republika posamezno nima znanja ali ljudi za taksne podvge. To je "YU" stvar.

Glede na to kako so nekateri predelovali T55 v Izraelu je filozofiranje kako je Degman smesen neukusno.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Do American Battle tanks have air-conditioning?

Yes and no. There is a climate control system in the M1A1 and an improved system in the M1A2, but they aren't really effective on a comfort level. According to tankers I've met, It'll keep the temperature from reaching unsafe levels but you're still going to sweat a lot. The largest reason for cooling in the Abrams is for the benefit of the electronics on board. It's got some pretty awesome electronics for targeting and those systems need to be kept moderately cool to prevent wear and damage. Get any computer too hot and it'll fail. Unfortunately, in many cases keeping the computers comfortable is more important than keeping the people happy. So basically, specs say that our tanks have air conditioning but it isn't like the A/C in your car that you can turn up and chill out with. Military vehicles typically just don't carry comfort as a high priority. I think it would be great to get some more cooling in, but engineers argue about increased weight, room for added equipment, electric supply, etc.

M-87 Orkan

The introduction to operational units of Yugoslav's peoples Army in 1987, the Orkan M-87 MRL had the longest range (50 km) of all Multiple rocket launchers in the world

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik eazy pravi:Posadka M84 po vsaj prispela na cilj... Zaradi manjse porabe in okvar. Btw, filozofiranje o klimi v tanku kakor o bistveni pomankljivosti je ena bolj debilnih zadnje case.

No, govoril si v nekih dirkah v Kuvajtu, seveda verodostojnega vira nisi predstavil. In ker Kuvajt ni ravno Norveška, je to, da se posadka ne skuha, zelo pomembno. Niso Izraelci za brezveze merkav opremili z ohlajeno pitno vodo za posadke. In niso za brezvez razvijali kombinezonov za posadke s sistemom hlajenja...toliko o debilnosti...razen če se na vojskovanje v tankih na bližnjem vzhodu bolje spoznaš kot Izraelci...pa niso edini, ki se s tem ukvarjajo, so pa razvili najbolj uber obleko...kere debili, kajne...ves fakin svet ve, da so tiste ruske kupolice heba, kar se tile delovnih pogojev, do možnosti gibanja do vročine...

Citat:
Ameriski Abrams so nestetokrat kasirali od raznih projeketilov. To uporabljati kakor argument je enako debilno kakor filozofiranje o klimi.

Ker nisi dojel...primerjal sem, kaj se zgodi, če abrams kasira hellfire in kaj se zgodi, če kasira hellfire t-72, primerjal sem, kaj se zgodi, če abramsi srečajo t-55ke in kaj se zgodi, če m-84 srečajo t-55ke itd...povsem jasno pa je, če zakoplješ pol tone eksploziva ali pa večjo količino ruskih havbičnih granat, da tudi abrams odleti v zrak...razlika je v tem, da je abrams precej bolj trdoživ kot raznorazni rusi in jugo licence...

drugače pa zanimiv video...pa pustimo ob strani dejstvo, da velik del tankov na slikah ne deluje uničen, ne morem se ostresti suma, da so nekateri tanki fotkani večkrat...

aja, zelo zanimiv pa je tisti 'abrams' ob 2:08, a to je kak tajni model s 155 top/havbico
hysterical-1.gif
Pa tank s sezuto gosenico tudi ni uničen, niti če mu razcveti cev, razen v tvojem svetu, tudi če malce gori molotovka ni sile, če zapelje v jarek tudi neitd itd...itak je za avtorja očitno vse 'abrams' Sicer pa ti predlagam, da malo manj guglaš in si dejansko kdaj kak tank pogledaš tudi v živo

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Za to potrebe te debate to JE jugo industrija... To so isti ljudje exYU republik in delajo iste stvari (dobesedno), zadnji dostavljeni M84 so bili pripeljani iz vojnega obmocja in so jih predali YU strokovnjaki (YU takrat sploh ni bilo vec). Tudi vsa te leta tanke vzdrzujejo serviserji iz cele bivse YU. Komplet znanje se je preneslo na hrvaški ÐÐ ,ki je sestavljal tudi prvi M84. Nobena exYU republika posamezno nima znanja ali ljudi za taksne podvge. To je "YU" stvar.

Glede na to kako so nekateri predelovali T55 v Izraelu je filozofiranje kako je Degman smesen neukusno.

Tema govori o vojaški moči JLA in gled ena to, tudi o Jugoslaviji, katere konec je bil po moje leta 1991, za radikalce leta 1995 dejton i sliæno, če pa ti še vedno v svoji glavi živiš v jugoslaviji, je pa to tvoj problem...

Pa ker ne moreš iz svoje kože, puguglaj zakaj ÐÐ ne (z)more narediti kupole, pa gosenice imajo tudi nemške (odlične, ista firma ki jih dela za leo2)...mogoče je pa elektromotor rade končar.
grin1.gif

Fora degmana, za katerega smo nekateri slišali v prejšnjem tisočletju, ti pa si za njegov obstoj izvedel danes, je bila zgolj v 'propagandi' pa kao wannabe zahod kupola blow off...hrvatom je že vseskozi jasno, da je vseeno m84 nadgrajevanje veliko boljša opcija...če bi imel bolj vrednega sogovornika, bi šel mogoče brskat po mojem arhivu o 'snajperju' malo bolj podroben evključno z rezultati streljanja, objavljeno v hrvaški strokovni reviji...

aja, pa pri degmana konstruisanju je, če me spomin ne vara (moj spomin pač ni tako dober kot tvoj gugl, priznam), sodeloval tudi znameniti ''J'' iz Resnice o patrii, pa ne govorim o JJ, ampak o hrvatu