razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, prav iz delavskih družin. Naši starši so se ubadali s kopico problemov glede šolanja svojih otrok. Hvala bogu so bile vsaj avtobusne povezave neverjetno zrihtane - iz sleherne vasi ob vsaki mogoči uri ... ok, vmes smo pa na štop, pa je bilo.
smile-1.gif

Nismo vsi bili doma v mestu! V srednjo šolo sem se vozil 30 km daleč, zjutraj se je začelo ob 4.30, domov sem prišel ob 16.30. Šola je organizirala pevski zbor in avdicija je bila obvezna! . Joj, kako mi je prav prišlo tisto zdravniško spričevalo, ko sem ravnokar mutiral ...

Torej daleč od poceni šolanja. Zato je bilo privlačno za delavski sloj. Zares spoštujem starše, da niso potencirali in so mi dali možnost lastne izbire. Smo se pa pogovarjali za mizo o tem, da bi šel za vojaka. Ampak jaz in disciplina, ...
smirk-1.gif
In Ata je razumel !

Nazadnje uredil moderator:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.631
113
ampak nekatere vrednote so bile pa dobre in jih ne bi smeli kar avtomatsko zavreči v zgodovino.

[/QUOTE]

Vrednote so ble bolj bullshit...da so mele ovce v kej verjet...ne pozabi da sedaj vlada generacija (ljudje po sluzbah, sefi, direktorji) ki so bli najbolj zalivani z temi vrednotami...pa je kaj od tega?

I

Izbrisan uporabnik #9334

To, kar si napisal, je "podjebavanje". Povem ti, da je ta oblika, ki jo živimo pravkar, še najbolj podobna fevdalizmu!

Si me razkuril in jutri zjutraj bom fante na šihtu vprašal, če se morda tako počutijo. Če bodo rekli, da - "ja!" ... bo treba zapreti firmo.

Vseh teh zadnjih 20 let slovenije imam občutek, da se gre za prav to!
- Občutek? Bo menda kar dejstvo! (datesramni!)

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.631
113
Pust ti firmo z "5" zaposlenimi kjer so vsi prjatli od kolega...ki se pozna s sefom.
smile-1.gif

Kot si ze sam ugotovil gre za podjebavanje...kamorkol prides v mal vecjo firmo kot novinc te hoce čopor nadvladat

1) al ti nevednemu porinejo se njihovo delo (sploh ce ni najbol fine narave)
2) al se delajo neumne okol stvari katere se ne obvladas
3) dozivu sem tud lenuha ki je zginu vedno ko se je prpravlal velik dela (wc pavza malca) sam je bil problem ker se s kolegom sodelavcem nisva mogla klonirat...in je pac ratu zamasek na liniji
smile-1.gif

Sef v luft...kaj nej ti...zrihti njega jst mam poln dela pr seb...

A ne to pa ne...a ves ker model je bil redno...mi2 s kolegom pa pogodbeno...se je blo lazje spravt na naju
cheer.gif

Pa take pa te....vrednote...Alan Ford generacije
tongue-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.631
113
Aia...pa ce ze...nared anonimno anketo...ce ne ti bodo sam vsi kimal da si najboljsi
hysterical-1.gif

Pa rezultate dej men...rabim (lahko firmo spremenis v xyz)
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
.......al pa SFRJ način dela ( SFRJ=sedam fuša radi jedan)

Daj to povej kaki šivilji, recimo za Lisco vem, ki si je zjebala hrbtenico za šivalnim strojem. Norme so bile že takrat, ženske so nosile delo še domov, da so jo dosegle. Porodniški dopust je bil mensezdi 4 mesece itd...

V proizvodni firmi, kjer sem imel prakso in pripravništvo tudi ni bilo zabušavanja.

Ne verjet vsega, kar slišiš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.191
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ja, prav iz delavskih družin. Naši starši so se ubadali s kopico problemov glede šolanja svojih otrok. Hvala bogu so bile vsaj avtobusne povezave neverjetno zrihtane - iz sleherne vasi ob vsaki mogoči uri ... ok, vmes smo pa na štop, pa je bilo.
smile-1.gif

Nisem rekel, da jih ni bilo iz delavskih družin, sem pa napisal, da jih ni bilo tako zelo veliko.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Seveda. Saj tudi ni za pričakovati toliko inteligentnih otrok iz podeželja. Kar jih pa je bilo, pa tudi niso vsi pripravljeni za vojaški režim, tako kot tudi za župnika ne. Tisti, ki so se pa vendarle odločili za vojaško gimnazijo, so pa prekleto dobro vedeli, v kaj se spuščajo, ker so bile zadaj posledice za družinski proračun, v primeru neuspeha.

Takole razmišljam za nazaj, konec osmega razreda smo bili 4. razredi, torej okoli 100 otrok. Takole dva ali trije so šli v vojaške gimnazije, od tega eden v letalsko v Mostar, kakih 5 jih je šlo pa na policijsko v Tacen. Brez zamere, Apolo in ostali, vendar za policaje oz. miličnike takrat, so šli takole - povprečni, ki so se pač odločili za ta poklic. Imeli so prav dober uspeh in odlični športniki.
V vojaško šolo so šli izključno odlični! Vsi v razredu smo rekli, da jih je škoda, ker so imeli vse možne talente.

Ampak to so otroci, stari 14 - 15 let. Popolnoma druga muzika je, če se fant odloči za vojaško akademijo ob maturi konec srednje šole! S tem, da smo že po malem slutili šmoren okoli države, 80. leta!
shocked-1.gif
V glavnem, možakar je nekako zvozil srečno (s šusom v hrbtu 91. leta) in vesel sem zanj. Je oficir v SV.

Epilog: nikar podcenjevati JLA. Tako kot v vsaki firmi je tudi ta bila urejena premišljeno. Ne moreš kar vsakemu dati v roke pravico do volana, zato so bili oficirji dobro izobraženi in inteligentni. Če si bil vojak in si se pogovarjal s poročnikom ali pa kapetanom, je bila ogromna razlika. Recimo tako, kot bi se pogovarjal z bratom ali pa očetom.
Prav tako niso dali vsakemu v roke bojne municije, kot je bilo pri graničarjih. Bile so tudi žrtve, o katerih se skoraj nič ne govori, pa bi se smelo. Eden od mojih prijateljev je na straži zmrznil in so ga uspeli oživiti v Vojaški medicinski v Beogradu! ( v bistvu sem se vedno čudil, da so Tita zdravili v KC Ljubljana in ne v Beogradu). Kaj je bil to, VMC ali nekaj takega? Torej, možakar je predlani šel v penzijo
smile-1.gif
, kar pomeni, da se duša človeka kar dobro drži!

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
JLA je imela marsikaj superiornega. Samo za upravljanje superiorne tehnologije potrebuješ tudi primerno usposobljen kader - ne pa nabornike (da ne rečem polpismene pastirje), na nekajmesečnem usposabljanju.
Nakup tehnike je samo del investicije; nato je treba usposobiti kader in tehniko vzdrževati. Zadnji dve postavki staneta vsaj toliko kot investicija sama - in za to je denarja zmanjkalo.

PS: obstaja ankedota o kupljenem vrhunskem sistemu protizračne obrambe, ki je ostal nerazpakiran, ker enostavno ni bilo zadosti usposobljenega kadra. Če se ne motim, je konec 80-ih o tem pisala Mladina.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.877
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
.....
Prav tako niso dali vsakemu v roke bojne municije, kot je bilo pri graničarjih. ....
vsak stražar je vedno imel popoln bojni komplet streliva. za stražo pa je bil praktično vsak dober oz je praktično vsak prišel na vrsto ( vsaj kar se pešakov tiče )

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Problem JLA je nastal, ko ideologija na kateri je bila zasnovana, ni več ustrezala časom. Kakih 10-20 % izobraževanja vojakov v mojih časih je bilo "politička nastava". Ampak takrat ni skoraj noben verjel več v tiste pravljice. Bolj verodostojne stvari je verjetno učil pop v bližnji pravoslavni cerkvi kot naš kapetan.
Zanimivo, v naši enoti je samo "političko nastavo" imel oficir (kapetan). Vso ostalo usposabljanje so vodili kar desetarji. Malo neresno, ampak bili smo mala enota, naš kapetan pa pač izredno len človek. Več sem se najbrž naučil v srednji šoli pri predmetu obramba in zaščita kot v vojski. Vsepovsod gotovo ni bilo tako. Na koncu usposabljanja, ko smo že šli v prekomando, so v paniki ugotovili, da bi morali izstreliti še kak prav naboj. In smo šli "pet pred dvanajsto" še na strelišče in smo spustili tistih 9 nabojev skozi cevi pušk.

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Glede VMA: Šlo je za kaprico starega, ki je očitno bolj zaupal Slovencu, dr. Bogdanu Breclju (ki je bil komandant sanitete celotne jugo partizanske vojske že med vojno) kot pa JLA. Kdo bi vedel, kakšne ase so še imeli v rokavu Krajačič in njegovi...
VMA je bila zaradi tega na smrt užaljena, ampak je.biga, očitno si zadnje želje pred smrtjo ni pustil odreči. Poleg tega je stari na večje zdravniške preglede hodil v UKC v Lj že leta pred tem.

Po drugi strani pa je bila lokacija ustrezna tudi za primer pogreba - modri vlak je krsto zadnjič odpeljal čez pol države...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.506
2.865
113
v lokalni ostariji
zanimivo kaj piše glede tanka M-84:

V tujino (Kuvajt) je bilo prodano 170 tankov, ki so se pokazali boljši od
sovjetskih tankov T-55 in T-62 (v Iraku),
bili pa so tudi boljši od sodobnih
ameriških tankov.

ampak to pa ne bo ok a ne:)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kot si rekel... nekatera mesta so bila prežeta z JLA in tam je bil tudi kader na nivoju. Vsekakor smo se pa že redna vojska malo norčevali iz nižjih častnikov (zastavniki), ti pa so bili čisto po pravilih zapiti. V bistvu so se zataknili, končali so srednjo vojaško šolo, naprej niso šli na šolanje na akademijo... Najnižji čin akademcev je bil poročnik... tudi v JLA je bilo zelo strogo določeno rangiranje in napredovanje, čeprav je včasih padlo kakšno izredno... Vendar nikdar med razredi (nižji častnik, častnik, general)
Drugače pa kdor tega ni doživel in preživel ni najbolj kompetenten da sodi o tem. Veljalo pa je tudi da v JLA je šel otrok iz nje se je vrnil moški. Sedaj pa generacija po tem očitno ni nikoli odrasla.
evil.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če M-84 ne bi bil boljši od T-55 in T-62 (T-72??) bi pomenilo, da je Juga konkretno pokvarila T-72. Ko omenjaš T-72 je treba vedeti, da je SZ tudi T-72 stalno nadgrajevala. T-90 je pa itak (bil) odličen tank.
Sodobni ameriški tanki? Samo AbramsM1 ima toliko različic in izboljšav s časom, da je enoznačen odgovor nemogoč. Se zna zgoditi, da so bili M-84 v času 1. zalivske vojne tehnično boljši od takratnim Abramsov - kar pa jim ni kaj dosti pomagalo; neusposobljena posadka, slabo vzdrževanje....

Če se ne motim, so bili M-84AB predvsem v lastu kuvajtske vojske; Iračani so imeli (takrat že zastarele) T-72

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
zanimivo kaj piše glede tanka M-84:

V tujino (Kuvajt) je bilo prodano 170 tankov, ki so se pokazali boljši od
sovjetskih tankov T-55 in T-62 (v Iraku),
bili pa so tudi boljši od sodobnih
ameriških tankov.

ampak to pa ne bo ok a ne:)

Boljši točno v čem? Ognjeni moči, zaščiti, mobilnosti? Ali mogoče ceni ali porabi goriva?
grin1.gif