razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Afroman, dober sestavek. Vsak je pa seveda imel svoje izkušnje. Zase lahko rečem,da sem iz bivše vojske potegnil marsikaj zanimivega, kar ne bi, če bi šel po šoli v službo ali bluzil brez, kar se dogaja sedanji mladini. Ampak, kot rečeno , vsak po svoje.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
@Afroman zakaj ne bi javno o JLA?

Vi Alan Ford ljudje ste mi tko smesni....pssst ne prenaglas o teh zadevah....so vam vcepl tega notranjega sovraznika ki stalno prisluskuje....se v grobu se ga boste bal
bonk.gif

RaW

Pripravnik
17. mar 2008
35
0
6
Obala
@Afroman - tudi jaz spoštujem tvoje mnenje čeprav sem pussy in se mi ne ljubi spat na -20 v nikakvo organiziranem logoru brez opreme s sotori iz šotorskih kril.

Dejstvo o preganjanju "grupisanja" Slovencev v JLA je dejstvo in ne mit - mogoče zaradi tega ker če smo med sabo spikali v slovenščini nas niso razumeli. Na uredništvu Teleksa (revije edicije Dela so mi zrihtali in pošiljali Teleks zastonj, pa mi ga je kepten vsakih pregledal če je le bil zraven pri delitvi pošte nemalokrat zaplenil če je smatral da mu kaj ni všeč.

Cilj JLA je bilo ustvariti YUGO državljana v konceptu splošnega ljudskega odpora - državljana vojaka za celo življenje.Ob tem mu je bilo potrebno s "političko nastavo" sprat možgane da je bil prepričan v to kar je vojaška oblast hotela.Podobne koncepte fura danes S.Koreja.
Tudi oni imajo dosti modernega orožja in "dobro izšolanega in motiviranega" vojaškega in rezervnega kadra.

Cinizem JLA oficirjev:"Vama Slovencima se i tako ne isplati iči na vikend/produženi vikend jer ste od daleko" tako da sem jst svoje odslužil v enem kosu, brez dopusta ali vikendov odsotnosti.Dopust na koncu in potem nazaj z avionom samo prespat na "razduženje". Seveda so mi
potem med tistim "odsustvom" pobrali pol opreme pošteni sovojaki in se je čato nekaj usajal da mi vse manjka. Pa sem šel še jaz po četi in malo nabral manjkajoče.Pri keptenu sem pa za papirje dal Ballantines na mizo - sva ga na koncu pol stankala in je pol le izdavil "da si bio solidan problem" - to mi je blo največje zadoščenje.

Vodnik (aktiven oficir) ki nas je imel na terenu je bil vedno mrk in zatežen.Vedeli smo da pije in da takrat postane zoprn in nevaren.Zato smo ga na nek način spoštovali, ker če smo mu dali mir ko se je boril s svojimi alkoholnimi demoni je tudi on nas pustil pri miru.Je pa znal met odšteke - enkrat nas je z motnimi očmi postrojil in ajd v kolono po 2 pa v en opuščen kamnolom - dobili smo suho hrano aka "suvi obrok".
V kamnolomu je zapovedal u" kolonu po jedan" in nas usmeril k robu previsa - spodaj so bile neke mlake ki se naberejo ob deževju.
Z pravkar izumljeno komando " Suvi obrok u vazzzzduuuh - BACI!" smo potem metali v zrak tiste konzerve ovčetine in on jih je s svojo oficirsko pištolco CZ ciljal. Ko je moral polnit, smo lahko kadili, on je pa nagnil čutarico." Svrha ove obuke je da vojska može i bez hrane" je momljal na koncu ko smo žvečili tiste preostale "vočne kocke".Pisalo se je leto 1981 - bila je pomlad - nekje na meji J.Srbije in Kosova.

Dva prijatelja imam, ki sta bila pri 14-ih navdušena nad orožjem in temi fantovskimi zadevami.Pa sta vpisala F.Rozmana Voj.Gimnazijo v LJ. Oba sta izstopila v 4.letniku ker sta rekla da je too much. Verjetno sta bla pussyja - kaj češ?!

Vse obrambne armade evropske provenience so zastople da je teritorialna pripadnost nabornikov najmočnejša motivacija. Poznaš teren, motiviran si, blizu imaš svoje in si tako še 2x bolj motiviran. Le psevdo aziatski koncepti so taki da je armada ex-teritorialna - torej da deluje izven območja svoje provenience.Po moje to ni več obrambna armada. Da ne govorimo o uzakonjenem plenjenju in še čem po zmagi - a ga boš izvajal na svojem domačem terenu?Vsi vemo od kod to prihaja....

JLA je bila številčno močna, dobro napajana iz proračuna, med oficirji razpasen alkoholizem in stremuštvo, skozi je bila ogrožena od zunanjega in notranjega sovražnika. Ker tega ki bi nas napadel ni in ni bilo - je sama napadla svoj narod - saj je bila navsezadnje "ljudska" oz "narodna"

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
@Afroman zakaj ne bi javno o JLA?

Vi Alan Ford ljudje ste mi tko smesni....pssst ne prenaglas o teh zadevah....so vam vcepl tega notranjega sovraznika ki stalno prisluskuje....se v grobu se ga boste bal
bonk.gif

Neke stvari niso za javno objavo, in tudi niso več važne. Vse to je sedaj že zgodovina. Kar je bilo je bilo, o mrtvih samo najlepše
rolleyes-1.gif

Imel sem starešine ki so bili res slabi ljudje, imel sem tudi take ki bi se jim sedaj na kolenih priklonil. Preko interneta sem spoznal mnogo starešin ki se sedaj res izkazujejo z svojim znanjem in z voljo da to podelijo z drugimi. Da se naučiti mnogo stvari ki jih tedaj nebi niti smel izvedeti.

Da so bili vsi komandni kadi alkoholiki je daleč od resnice. Nikoli nisem videl da bi pili ali bili alkoholizirani. Kazni za to so bile hude. Dopuščam pa možnost da je kdo imel probleme z alkoholom, saj je tako tudi v navadnnem življenju. Tudi v nvadnem življenju so ljudje ki so dobri in slabi. Za napredovanje v oficirskih činih je bilo pa potrebno dokazat veliko znanja in veliko pozitivnih ocen z delovanja. Tudi pri rezervnih oficirjih je bilo tako.

Nekdo je omenil bombardiranje EX-SFRJ, bombardirala se je samo Srbija, seveda NATO ni priznal vseh žrtev. Tam so bili deset let pod embargom, pa če dobro pregledaš internet, našel boš velik podatkov z druge strani. Državni proračun je bil zmanjšan zaradi gospodarske krize. V bombardiranju je bilo uničeno manj od 2% celotne vojaške opreme, bilo je pa veliko civilih žrtev, recimo bombardiranje mest daleč od vojaških objektov. Res humanitarno in demokratično. Veš v čem je med Jugo kasetnimi bombami in demokratičnimi NATO? Jugo bombe se razpočijo po par urah, NATO, pa ostanejo aktivne leta in leta. Super za otroke da se igrajo z njimi!
uf-1.gif

Poglej malo po internetu o uničenih in poškodovanih letalih, DRON-ih, tomahawk-ih, itd. USA bojo dajali samo svoje propagandne odaje kako so oni oh in sploh najboljši. Pred kakšnim mesecem sem videl na YT odajo o seal team 6 kao elita od elite. v prvi vrsti so bili kao misičnjaki ki so dobro delali sklece, zadaj pa brezvezniki ki niti dveh niso naredili.

https://www.youtube.com/watch?v=pHIz-jsL0mU

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/https://www.youtube.com/watch?v=pHIz-jsL0mU&hl=en&fs=1&hd=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/https://www.youtube.com/watch?v=pHIz-jsL0mU&hl=en&fs=1&hd=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Raw, jaz ti verjamem v to da so se ti dogajale take stvari. Ne moremo pa posplošit vse stvari na nekih osebnih izkušnjah. Resnica je verjetno nekje v sredini.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Kameleon, še nekaj.... Alan Ford, stripoteke, Ðuboks, Dave Alen, Nadrealisti, Monty Pyton... itd so bili humor našega časa. To boš teško zastopil če si novejši. Tako pač je in nič ni slabega v tem. Tudi glasba ki je meni všeč je verjetno daleč od tvojega okusa.

https://www.youtube.com/watch?v=kB0kajlUcGM

Skoraj grem stavit da ne veš od kje je ta melodija.

Da bi se pa samo pogovarjali o ženskah, bivših je tudi daleč od resnice, sploh pa če so naše sedanje blizu. Boš pa videl na stara leta kako se je pogovarjati o starih doživljajih. Isto je tudi z obvladanjem S-H jezika. Starejši ga še znamo, mlajši ne več.

Ampak dajmo se raje pogovarjat o dejstvih o JNA. Tako se tudi imenuje debata

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.627
113
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Neke stvari niso za javno objavo, in tudi niso več važne. Vse to je sedaj že zgodovina. Kar je bilo je bilo, o mrtvih samo najlepše
rolleyes-1.gif

To je mal oksimorona
smile-1.gif

Ne razumem logike da je treba pa stvari nest v grob......zakaj se ne bi pametni učil iz njih
sprasujem se.gif

Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Kameleon, še nekaj.... Alan Ford, stripoteke, Ðuboks, Dave Alen, Nadrealisti, Monty Pyton... itd so bili humor našega časa. To boš teško zastopil če si novejši. Tako pač je in nič ni slabega v tem. Tudi glasba ki je meni všeč je verjetno daleč od tvojega okusa.

https://www.youtube.com/watch?v=kB0kajlUcGM

Skoraj grem stavit da ne veš od kje je ta melodija.

Da bi se pa samo pogovarjali o ženskah, bivših je tudi daleč od resnice, sploh pa če so naše sedanje blizu. Boš pa videl na stara leta kako se je pogovarjati o starih doživljajih. Isto je tudi z obvladanjem S-H jezika. Starejši ga še znamo, mlajši ne več.

Ampak dajmo se raje pogovarjat o dejstvih o JNA. Tako se tudi imenuje debata

Nikjer nisem rekel da je to kakorkoli slab humor....Alan Ford tiste 3-4 zvezke kar sem jih prebral sploh ni bil slab......Nadrealisti so stari 25+ let....vse o čemer so se zajebaval takrat se je potem uresničilo....na žalost v vojni....Python....huh zanj vem ker ga je fotr neki omenjal ( moraš bit pa že kar v letih
smile-1.gif

Muzika je tko......zelo individualna stvar....tko da mi je čist vseeno kdo kaj posluša....ne vem od kje je ta komad......pa tud preveč tužan je ta komad....tak da se ga ubiješ z flašo
smile-1.gif

Pa ajmo pričati bre
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.191
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik RaW pravi:

Dva prijatelja imam, ki sta bila pri 14-ih navdušena nad orožjem in temi fantovskimi zadevami.Pa sta vpisala F.Rozmana Voj.Gimnazijo v LJ. Oba sta izstopila v 4.letniku ker sta rekla da je too much. Verjetno sta bla pussyja ...
Huda, huda pussyja, ja. Ker tam pa res ni bilo nic hudega. Prej nasprotno - ne verjamem, da je katera druga sola takrat ponujala tako visoko kvaliteto sollanja, toliko potovanj, tako urejene razmere v internatu ...

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Kameleon,

ni nobena skrivnost, rad povem na privatno, ni pa fer do starešinskega kadra ki so delali pošteno v JNA. Ni nobena skrivnost ali nek strah ki bi ga odnesel v grob. V grobem rečeno, oficirji ki kradejo svoji vojski... ni fer da pišem detalje, ko je pa komendir čete na ''obuci'' mene vedno osebno pozdravljal in mi rekel da se lahko kadarkoli oglasim pri njemu. Aja, v kartoteki mi je pisalo - ''želi da napusti JNA''. NI bilo nikakršno politično dejanje, samo privatni problemi. Preko interneta sem spoznal tudi mnogo oficirjev, ki so pošteno oddelali in teško zastopili kaj se mi je dogajalo. Ni problem, rad jih pustim v dobrem spomnu. Kot sem napisal, samo po enih ocenah iz izkušenj ne moreš soditi cele vojske.

Recimo v JLA industriji so servisirali MIG23 ki nikoli niso bili v oborožitvi JLA. Pravzaprav so še v Srbiji, ker Irak ne more več plačevati računov. Vojašlka industrija je bila ena večjih v Evropi in na svetu. Verjetno bi bili sedaj za Rusijo in ZDA največji proizvajalci orožja. Ali veš da so Quvajtu prodli 200+ tankov M84 in 1100 (ja tisoč sto)Tamčkov 110. Plani so bili še za razne bove, pa ni več šlo zaradi razpada Juge. Abramsi niso nikoli sodelovali v tankovskih bitkah v ''zalivski'' vojni. Sodelovali so pa M84. Po besedah človeka ki mu zaupam se je M84 dosti bolje izkazal kot Abrams. Boljše namerilne naprave, boljši top, boljši motor - manj občutljiv na pesek, manjša poraba...

Kar se tiče ranga JLA: vzhodno evropske države so bile bol revščina, vsaj po tem kar sem jih videl. Delno jih tudi Sovjeti niso pustili da bi se razvili.
priden.gif

Zahodno evropske države težko ocenim, obleke so imeli dobre, ampak ali so bili res pripravljeni se boriti? Veliko so imeli ZDA baz na katere so se zanašali.

Ocena moči vojske ni samo število, vendar bolj želja koliko so bili pripravljeni se boriti. Nekje sem prebral na netu, če lahko delo opraviš z T55 ne pošiljaj M84, če lahko z T34, ne pošiljaj T55. Praga je bila ena najboljših in orožij ki so se jih zelo bali v bivši vojni v ex JU. Pa je v bistvu proti avijonski top.

Nekdo je zgoraj napisal da naj bi imela rezerva ex-JU okoli 8 miljonov. Mislim da je številka pretirana, kvečjemu 5-6 pa še to je veliko. Za vse te je treba preskrbet orožje municijo, hrano, obleke...Zato smo tudi mi kot redna vojska poskrbeli da so se praznile stare zaloge. Teoretično je pol prebivalcev srednje starosti rezervistov. Izuzeti so delno nesposobni, policaji, CZ, gasilci, itd. Kar nekje pri 22 miljonih prebivalcev okoli leta 80 pridemo do te številke. Doda se lahko še nekaj žensk, nekaj penzionerjov ki pridejo prav pri branjenju raznih objektov, trgovine, mostovi, obgledovanje... Uglavnem veliko vojakov za branjenje države.

Mi graničarji smo imeli dovolj sredstev da bi napadalce zadržali konkretno število ur. Vsekakor če na s 25-30 napade par tisoč vojakov da lahko zdržimo samo 3-4 ure. Dovolj da se mobilizirajo ostali vojaki (rezervisti) ob meji, oziroma v bližnjih kasarnah.

Ma ni bila tako slaba ta JLA, samo mnogi preveč sodijo samo po svojih iskušnjah, niso se pa naučili o mnogih stvareh ki so se dogajale.

Še nekaj Kemeleon. (off topic)

Imam doma vse Alan Forde od 1 do 100. Merni je jasno da je humor mojih let drugačen od tvojega. Nič slabega ne vidim v tem. Tudi v izbiri glasbe. Saj poslušam nove stvari, ampak bolj so mi pri srcu stare. Jugo rock... ni boljšega koliko emocij, čudnih ritmov, itd.. Naj posluša vsak karhoče, tudi narodno zabvne in narodnjake... briga me.

drugače osnova /original tiste pesmice je Anna Marly - La Complainte du Partisan. Napisano med drugo svetovno vojno.

Najbolj znana predelava je od Leonarda Cohena. V Jugo verziji tega komada poje Johny Štulič/Azra.

Na youtube ga ni več pa poglej tukaj

http://withfriendship.com/videos/sabitha123/azra-partizan-.php

Ne skrbi za nas ki smo zrasli ob Alan Fordih, še dolgo vas bomo matrali. Kakor bi se reklo: Vojnik JNA se nikad ne predaje.

Vsak naj posluša kar mu je všeč, ampak v kvalitetni balkanski glasbi je polno emocij, o tem moramo odpreti novo debato

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.627
113
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
Kameleon,

Ne skrbi za nas ki smo zrasli ob Alan Fordih, še dolgo vas bomo matrali. Kakor bi se reklo: Vojnik JNA se nikad ne predaje.

Kako naj napišem....točno v tej ugotovitvi je problem....in moja "zamera"......lahko tudi zamera sistemu ki je oblikoval vas Alane Forde.

Vaša metodologija je tako so nas naučili in to je edina prava in veljavna pot...pa naj bo to vojnik JNA al pa "private Alan Ford" ( prosto po filmu!)

Pa naj bo to zgodovina (ena in edina od Jožkota pravilna).......al pa SFRJ način dela ( SFRJ=sedam fuša radi jedan)
Pa ne me narobe razumet pač ste mel easy čase ki so jih poganjal zahodni krediti in takratni trenutek vpetosti v čas železne zavese...pa če si še tok zatiskate oči pred tem.....vam prvoščm....

Ampak zdej ne živimo več v takih časih...ok krediti so......ampak formula dela je pa Chandlerjeva: (1/2)x2x3.....to pomen ko je podjetje v težavah...odpustiš 1/2 delavcev.....daš ostalim 2x večje plače....ampak zato morjo 3x več narest...

In če maš šefa iz Alan Ford generacije
smile-1.gif
še kolk je blo včasih vse easy polhn zajebancije na šihtu....razlaga ti kako so si na napravah za par 10k eur kavo mlel ( namenjene za mletje stvari ki so v vrednosti 30.000-500.000eur/sod)....se šprical z vodo iz enga oddelka v druzga...skratka cel žur....dobiš knjižico isto minuto ko bi te dobil da si kaj takega naredu.

Ti piješ kavo...poignoriraš modela ampak "private Alan Ford" se ne da z utrujanjem
smile-1.gif
)

Ma puši mi ...... 10 min nazaj si mi utruju na kavi (kjer sm si hotu odpočit glavo ) kako si bil najman efektiven delavc v celi firmi in kolk je blo to fajn
10.gif

Isto pr debatah o babah...sem jih že opisoval......zmanjka prostora na alterju
smile-1.gif

Politika raj ne bi......kafanska.....največji čvek pa spam kotiček alterja sta bolj suverena od službenih političnih debat......jst verjamem da Alan Ford ljudima dela probleme večpartijski sistem
smile-1.gif

Ne motite me kot Alan Ford ljudje....ampak vaše epohalno obnašanje do nas mlajših (mlad tko več nisem če mi že sivi poganjajo
smile-1.gif

Pa upam si trdit da taka ni bla samo "Alan Ford" generacija......ampak vsa ki je bla vzgajana v ex sistemu ( after WW2)

pokojni deda....član KPS pridemo na obisk...politična nastavka mojmu fotru....fotr ga gleda....mu začne z kontraargumenti.....in ga "povoz" ...deda prizna ja maš prov ni tko kot sm prej mislu....pijeta pivo dalje
smile-1.gif

S sinom (mojim fotrom) sta bla skregana 14 dni...
ne-ne-1.gif

Eh ja... My 50 cent`s
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Kameleon, vsekakor se ne mislim kregat s tabo.

Ampak kar sem preživel je bila dobra vojska, čeprav imajo nekateri slabe iskušnje.

Nikakor se ne želim kregati s tabo, Bile so dobre in slabe stvari. Dajmo se malo pomirit in napisat dejanske stvari ki so se dogajale. Mislim da se da napisat veliko dobrih stvari, niti veliko hudo slabih stvari.

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.627
113
smile-1.gif
vsekakor se nisem mel namen kregat...sicer je tema glede na naslov že OFFtopic...

Začelo se je pa tko da sm hotu povedat da mi je brezveze dA bi nesu zgodovino s sabo v grob...in da mi je pač smešno kako pol eni začnejo mencat da pač ne bi neki javno itd
cry12bpy.gif

Napiš kle da bomo vedl tvoj vidik...drug bo napisal svojga....parx bomo zapel...nič hudga za to...upam da se tema konča na 100+ strani
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
.... Abramsi niso nikoli sodelovali v tankovskih bitkah v ''zalivski'' vojni. Sodelovali so pa M84. Po besedah človeka ki mu zaupam se je M84 dosti bolje izkazal kot Abrams. Boljše namerilne naprave, boljši top, boljši motor - manj občutljiv na pesek, manjša poraba...
...

A lahko kakšen vir navedeš?

tony

Guru
23. jul 2007
9.645
1.477
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik RaW pravi:

Dva prijatelja imam, ki sta bila pri 14-ih navdušena nad orožjem in temi fantovskimi zadevami.Pa sta vpisala F.Rozmana Voj.Gimnazijo v LJ. Oba sta izstopila v 4.letniku ker sta rekla da je too much. Verjetno sta bla pussyja ...
Huda, huda pussyja, ja. Ker tam pa res ni bilo nic hudega. Prej nasprotno - ne verjamem, da je katera druga sola takrat ponujala tako visoko kvaliteto sollanja, toliko potovanj, tako urejene razmere v internatu ...

Kolikor se danes lahko sliši je bila Lj vojaška gimnazija dobra šola in tja so hodili samo nadpovprečni dijaki (podobno kot je bilo v tistih časih z miličniško kadetnico). Eden od njih, recimo, je danes moj direktor.
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, to bo verjetno držalo. Če se prav spomnim, so sprejemali predvsem odlične in morda prav dobre iz osn. šole. Glede na standard, kakršnega smo takrat živeli, je bila šola privlačna, ker je bila v celoti plačana od strani države, z odlično štipendijo vred. Ampak za življenje v vojašnici moraš biti tudi človek k temu, jebiga pussy ali ne pussy. Konec koncev so to otroci, 14 - 15 let stari. Vojašnica oz. kadetnica in puberteta gredo pa bolj težko skupaj. Jih kar nekaj poznam, ki so po letu - dveh obupali, potem so pa starši imeli problem, ker je bilo treba seveda vrniti denar za nazaj!

Eden od prijateljev je po dveh letih in pol bil v Mostarju na letalski gimnaziji izvržen na zadnjem zdravniškem pregledu pred prvim samostojnim poletom (ali nekaj takega). Kot alternativo so mu dali Franca Rozmana Staneta v Lj, kar je seveda klasična vojaška gimnazija. To ni bilo to in čez pol leta se je naredil nor in so ga "pomilostili".
Vedno sem imel občutek, da ni vsega povedal in po moje je imel poln kufer vojaške hierarhije in podjebavanja.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Opravičilo:

eden od članov foruma me je opozoril (na privatno) naj ne pišem stvari ki jih ne morem argumentirati z povezavami. Delno ima prav in se iskreno opravičujem.

Res se ne zapomnih vseh stvari od kje sem jih pobral. Tedaj se mi niso zdele pomembne za bookmark, pa tudi zamenjal sem morda že par računalnikov.

Vzemite moje mnenje za subjektivno, po sistemu ''rekla - kazala''. Vem pa da so mnogi moji prijatelji šli skozi JLA na lahek način ob stari opremi, jaz sem pa šel na težak način z novo opremo.

Vsak ima pravico da izreče mnenje o JLA in SFRJ, če se pa želite kaj več naučiti, so pa razni forumi kjer dosti bolj strokovni ljudje govorijo o naši tedaj skupni zgodovini. JLA in SFRJ je sedaj že zgodovina.

Nekajj pa lahko argumentiram - Motorevija - april 77: Članek objjavljen ob dnevu inžinjercev JLA:

Govori se za preteklo leto in samo za Slovenijo: pomagali so pri odstranjevanju ruševin in reševanju prebivalcev ob potresu v posočju, Zgradili so 300m mostov (skupna dolžina) posodobili ali izgradili 38 km cest, 20 km vodovodov... potem pa pomnožite to z številom let tiste skupne države, pomnožite še z drugimi republikami. Ni to kritika novi slovenski vojski, hvala da pomagajo v naravnih katastrofah, ampak samo dejstvo, da JLA ni bila kar tako sebi namen.

PS: počasi se umikam iz te debate, kar sem rekel sem rekel. Vsak ima pravico na svoje mnenje, Tudi tisti ki se ne strinjajo z mano. Pač ljudje smo različni in vse te debate so samo stvar zgodovine.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.191
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ja, to bo verjetno držalo. Če se prav spomnim, so sprejemali predvsem odlične in morda prav dobre iz osn. šole. Glede na standard, kakršnega smo takrat živeli, je bila šola privlačna, ker je bila v celoti plačana od strani države, z odlično štipendijo vred. Ampak za življenje v vojašnici moraš biti tudi človek k temu, jebiga pussy ali ne pussy. Konec koncev so to otroci, 14 - 15 let stari. Vojašnica oz. kadetnica in puberteta gredo pa bolj težko skupaj. Jih kar nekaj poznam, ki so po letu - dveh obupali, potem so pa starši imeli problem, ker je bilo treba seveda vrniti denar za nazaj!

Prvi del drži, na raznih matematičnih tekmovanjih, recimo, smo vedno zmagovali. In ja, s prav dobrim uspehom iz OŠ si kar težko zraven prišel.
Izraza vojašnica in kadetnica uporabljat v istem stavku s to šolo pa je že skoraj malo smešno. Šola je bila istak (razen ene par predmetov) klasična narovoslovna srednja šola, dijaški dom nadpovprečno urejen, hrana super, uniforme smo nosili 1x na teden, če si imel dovolj dober uspeh (povprečje ocen nad 4,8, če se prav spomnim), si imel še posebne ugodnosti (recimo nobenih omejitev, kdaj se zvečer lahko prikažeš nazaj ipd) ... Skratka, vse skupaj je bilo veliko prijaznejše od večine, če ne vseh, ljubljanskih dijaških domov in šol. Pa mimgrede: mulci ki smo tja prišli, smo imeli 16 let in več.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Pa mimgrede: mulci ki smo tja prišli, smo imeli 16 let in več.
Tole pa ne razumem ravno. Zadeva je bila atraktivna ob koncu osnovne šole, ko se je bilo treba odločiti za poklicno usmeritev. Tu je zelo rad prevagal slab standard v družini - treba se je zavedati, da so naši starši v otroštvu preživeli drugo svetovno, s tem v zvezi so bili premalo šolani (ali celo nič), posledice so seveda slabša situiranost, poleg tega pa še plansko gospodarstvo, kjer si lahko kupil 1x na mesec (karikiram, ampak ne preveč) 4 žaklje cementa, če si imel poznanega v cementarni! Zato so bili za vojaški ali policijski poklic zagreti vsi v delavskem sloju, otroci tako - tako, starši pa sploh! Sicer so pa takrat itak vsi bili delavci.
smile-1.gif
(Saj sedaj smo tudi, samo malce drugače se reče.)

Drugače pa, @ Afroman, odlično si opisal vzdušje v tistih časih. Nekoč je bilo. Ni se treba prehitro umakniti, ker bi tema smela biti aktualna. Sistem je bil - pač precej enostaven in enostranski, ampak nekatere vrednote so bile pa dobre in jih ne bi smeli kar avtomatsko zavreči v zgodovino.

Alan Ford?
aplauz.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.179
1.191
113
www.adriamedia.si
Zajebal z računanjem. Večina jih je bila okoli 15. Pa daleč od tega, da bi bila večina "delavskih" (ugibam, da si mislil bolj manualne, slabše plačane poklice).