Kameleon,
ni nobena skrivnost, rad povem na privatno, ni pa fer do starešinskega kadra ki so delali pošteno v JNA. Ni nobena skrivnost ali nek strah ki bi ga odnesel v grob. V grobem rečeno, oficirji ki kradejo svoji vojski... ni fer da pišem detalje, ko je pa komendir čete na ''obuci'' mene vedno osebno pozdravljal in mi rekel da se lahko kadarkoli oglasim pri njemu. Aja, v kartoteki mi je pisalo - ''želi da napusti JNA''. NI bilo nikakršno politično dejanje, samo privatni problemi. Preko interneta sem spoznal tudi mnogo oficirjev, ki so pošteno oddelali in teško zastopili kaj se mi je dogajalo. Ni problem, rad jih pustim v dobrem spomnu. Kot sem napisal, samo po enih ocenah iz izkušenj ne moreš soditi cele vojske.
Recimo v JLA industriji so servisirali MIG23 ki nikoli niso bili v oborožitvi JLA. Pravzaprav so še v Srbiji, ker Irak ne more več plačevati računov. Vojašlka industrija je bila ena večjih v Evropi in na svetu. Verjetno bi bili sedaj za Rusijo in ZDA največji proizvajalci orožja. Ali veš da so Quvajtu prodli 200+ tankov M84 in 1100 (ja tisoč sto)Tamčkov 110. Plani so bili še za razne bove, pa ni več šlo zaradi razpada Juge. Abramsi niso nikoli sodelovali v tankovskih bitkah v ''zalivski'' vojni. Sodelovali so pa M84. Po besedah človeka ki mu zaupam se je M84 dosti bolje izkazal kot Abrams. Boljše namerilne naprave, boljši top, boljši motor - manj občutljiv na pesek, manjša poraba...
Kar se tiče ranga JLA: vzhodno evropske države so bile bol revščina, vsaj po tem kar sem jih videl. Delno jih tudi Sovjeti niso pustili da bi se razvili.
Zahodno evropske države težko ocenim, obleke so imeli dobre, ampak ali so bili res pripravljeni se boriti? Veliko so imeli ZDA baz na katere so se zanašali.
Ocena moči vojske ni samo število, vendar bolj želja koliko so bili pripravljeni se boriti. Nekje sem prebral na netu, če lahko delo opraviš z T55 ne pošiljaj M84, če lahko z T34, ne pošiljaj T55. Praga je bila ena najboljših in orožij ki so se jih zelo bali v bivši vojni v ex JU. Pa je v bistvu proti avijonski top.
Nekdo je zgoraj napisal da naj bi imela rezerva ex-JU okoli 8 miljonov. Mislim da je številka pretirana, kvečjemu 5-6 pa še to je veliko. Za vse te je treba preskrbet orožje municijo, hrano, obleke...Zato smo tudi mi kot redna vojska poskrbeli da so se praznile stare zaloge. Teoretično je pol prebivalcev srednje starosti rezervistov. Izuzeti so delno nesposobni, policaji, CZ, gasilci, itd. Kar nekje pri 22 miljonih prebivalcev okoli leta 80 pridemo do te številke. Doda se lahko še nekaj žensk, nekaj penzionerjov ki pridejo prav pri branjenju raznih objektov, trgovine, mostovi, obgledovanje... Uglavnem veliko vojakov za branjenje države.
Mi graničarji smo imeli dovolj sredstev da bi napadalce zadržali konkretno število ur. Vsekakor če na s 25-30 napade par tisoč vojakov da lahko zdržimo samo 3-4 ure. Dovolj da se mobilizirajo ostali vojaki (rezervisti) ob meji, oziroma v bližnjih kasarnah.
Ma ni bila tako slaba ta JLA, samo mnogi preveč sodijo samo po svojih iskušnjah, niso se pa naučili o mnogih stvareh ki so se dogajale.
Še nekaj Kemeleon. (off topic)
Imam doma vse Alan Forde od 1 do 100. Merni je jasno da je humor mojih let drugačen od tvojega. Nič slabega ne vidim v tem. Tudi v izbiri glasbe. Saj poslušam nove stvari, ampak bolj so mi pri srcu stare. Jugo rock... ni boljšega koliko emocij, čudnih ritmov, itd.. Naj posluša vsak karhoče, tudi narodno zabvne in narodnjake... briga me.
drugače osnova /original tiste pesmice je Anna Marly - La Complainte du Partisan. Napisano med drugo svetovno vojno.
Najbolj znana predelava je od Leonarda Cohena. V Jugo verziji tega komada poje Johny Štulič/Azra.
Na youtube ga ni več pa poglej tukaj
http://withfriendship.com/videos/sabitha123/azra-partizan-.php
Ne skrbi za nas ki smo zrasli ob Alan Fordih, še dolgo vas bomo matrali. Kakor bi se reklo: Vojnik JNA se nikad ne predaje.
Vsak naj posluša kar mu je všeč, ampak v kvalitetni balkanski glasbi je polno emocij, o tem moramo odpreti novo debato