Zanimiva tema (malo težko je najti tistih 5 relevantnih postov, ki niso legende, izmišljotine, ali pa brezvezno nabijanje), pa sem se odločil dodati še mojih pet centov... Pravzaprav bolj malo vem o tankih, ladjah, podmornicah in bojnih kozah, bom pisal samo o optoelektroniki... tam koncem '70h, po incidentu na Sinaju, je bila nočna optika velika reč - rusi so že zelo zaostali s svojimi IR konverterji, in Izraelci so jih grdo šišali (oslepili), ker elektronika ni bila auto-gated... no, nima veze. Kam paše SFRJ? Za test sem vzel en moderen ojačevalec MX9644 Gen.2 (VARO, Garland, TX), saj arhivske ameriške žal nimam. Za primerjavo mi je služila prototipna tuba za model XX2500, letnik '82, slikal sem Orionov pas, noč brez lune. Primerjava ni ravno na mestu, ker sem hotel uproabiti iste leče - se pravi je slikano 2 dni narezen (drugi pogoji, oblačnost ipd), pa slikal sem z mobitelom preko okularja... ampak za občutek pa je.
Sama elektronika je bila na nivoju. Šokira me, da še vedno deluje. ETA Cerkno je izelala keramično ohišje, ki že 40 let drži visoki vakuum, spoji kovina-steklo tudi. Prednji optical-fibre twist je spoliran v nulo (verjetno od Fotone? takrat je bil to res high-tech), miniaturni kondenzatorji od Iskre še kar delajo (btw, dela na 5kV), fosfor še ni razpadel... Torej, itak da so skopirali vse skupaj od drugih, ampak so bili sposobni to tudi izdealat in sestavit doma. Vsa čast majstrom!