razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:Če zadevo 'poznaš', zakaj navajaš neke angleške besedne zveze?
confused-1.gif

Uporabil sem slovenski izraz (vsaj 2x) ,ker tebi stvar ocitno ni jasna. Ce pogooglas bos nasel tuj izraz. Dovolj jasno? Nisem crpal znanje na angleski strani, vse okoli podmornic bos nasel na zelo znani in veckrat omenjeni srbski strani. Tudi prispevke podmornicarjev
smirk-1.gif

Glavni in najmocnejsi motor je Rade Koncar, dva pomozna agregata sta rade koncar. Dva generatorja sta nemska vendar z samo podmornico to nima veze.
priden.gif
Vsekakor je motor DOMACI RADE KONCAR.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38

glavni motor podmornice
grims-1.gif

za primerjavo se nemski agregat:
162516_65614796_DSCN0500.jpg

za komunikacijo so uporabljali uvozeni Ei Niš
162516_91860655_DSCN0529.jpg

za oh in sploh komplicirane zadeve so imeli taksne "domace" zadeve:
162516_137791026_DSCN0524.jpg

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ne moreš verjet da so moral dieselski agregat za podmornico uvažat.....pa tolk ladjedelnic in znanja smo mel
smile-1.gif

1. motor nima nobene veze z ladjedelnico, mislim da v svetu ni in je nikoli ni bilo podmornico z motorjem iz ladjedelnice
2. motor je bil bil sicer domaci Rade Koncar

drugih nebuloz v prispevku se mi pa niti ne zdi vredno komentirati, je bolj teletabis material
smirk-1.gif

Imaš prav, ja eazy. Na podmornicah ni bilo nobenih dizelskih agregatov/motorjev/pogonov/naprav, podatki o 400 kW MTU nemških dizlih so navadna laž in imperialistična propaganda.

''Dva generatorja sta nemska vendar z samo podmornico to nima veze.''

In ja, imaš povsem prav, to da sta bila na podmornici heroj nameščena 2 nemška dizla, s podmornico nima nobene zveze...
hysterical-1.gif

to, da je v mojem avtu ameriška turbina, nima čisto nobene zveze s tem avtom...to, da je v mojem fotoaparatu sonyev senzor, nima čisto nobene zveze s tem fotoaparatom.
bonk.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ne moreš verjet da so moral dieselski agregat za podmornico uvažat.....pa tolk ladjedelnic in znanja smo mel
smile-1.gif

1. motor nima nobene veze z ladjedelnico, mislim da v svetu ni in je nikoli ni bilo podmornico z motorjem iz ladjedelnice
2. motor je bil bil sicer domaci Rade Koncar

drugih nebuloz v prispevku se mi pa niti ne zdi vredno komentirati, je bolj teletabis material
smirk-1.gif

Imaš prav, ja eazy. Na podmornicah ni bilo nobenih dizelskih agregatov/motorjev/pogonov/naprav, podatki o 400 kW MTU nemških dizlih so navadna laž in imperialistična propaganda.

''Dva generatorja sta nemska vendar z samo podmornico to nima veze.''

In ja, imaš povsem prav, to da sta bila na podmornici heroj nameščena 2 nemška dizla, s podmornico nima nobene zveze...
hysterical-1.gif

to, da je v mojem avtu ameriška turbina, nima čisto nobene zveze s tem avtom...to, da je v mojem fotoaparatu sonyev senzor, nima čisto nobene zveze s tem fotoaparatom.
bonk.gif

kaj se sedaj vleces ven? kaj je pa 1300kW Rade Koncar? Motor na podmornici je namenski in je "del" podmornice. Tista dva pomozna RK in nemska pa nista. Srecas lahko tudi drugje. Upam da bos znal razvozlati zadevo
smirk-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Jst slik ne vidim....a so švabi zahteval copyrights
sprasujem se.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če kar citiram vir: ''JVM je imela sicer svoje doma izdelane dizel-električne podmornice (oborožene z uvoženimi samovodljivimi torpedi), ki so bile vsekakor boljše od v tujini kupljenih podmornic bivše kraljeve vojne mornarice. Seveda, izdelane so bile v naših ladjedelnicah, vendar so bili glavni deli uvoženi (dizelski motorji, periskopi, elektronska in ostala oprema). Po konstrukciji so bile zares solidne, saj so se lahko potopile do globine 300 m, to je pa bilo tudi vse. Namreč, v zagrebškem Ladjedelniškem (brodarskem) inštitutu niso sledili najsodobnejšim (švedskim, nemškim) tokovom. '' Vir

No, že ime 'dizel-električne podmornice' nam pove, da so dizelski motorji nepomembni
evil.gif

aja, malo guglam po tvoji navadi in najdem prav za ta tip podmornice tudi podatke o 2 dizlih moči 1,200 kW in 2 elektromotorjih 1,160 kW

I

Izbrisan uporabnik #9334

Daj, Stieber, kaj hočeta pravzaprav vidva z izijem dokazat?
confused-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
eazy ima blazne probleme z dejstvom, da jugo vojska/orožje/vojaška industrija niso bili tako kul, kot bi si on to želel
grin1.gif
to je to.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Totalno brezveze. Lahko si mišice kažeta do onemoglosti, pa ne bo nič drugače.

Najhujša izjava je tista v naslovu : JLA tretja največja vojaška sila . Tretja od katerih? Moč vojske se spozna šele v vojni situaciji. Bila je pa predvsem obrambna vojska in je popolnoma zadostovala jugoslovanski doktrini miroljubnosti. Bila je tudi precej samozadostna, saj je država premogla precejšnjo vojaško industrijo. To, da je bila njena doktrina predvsem obrambna in kaj to pomeni, se je izkazalo 91. leta pri nas, kasneje Hrvaška in Bosna je pa bila že druga pesem.

Predvsem je pri teh zadevah pomembna morala vojske. Bili smo vzgajani v obrambne (vojake in državljane).

Kako je že šel tisti prazgodovinski vic? "So Rusi poslali vohuna v Ameriko in ko se je po enem mesecu vrnil, je poročal, da "v Ameriki zelo delajo in fejst se nas bojijo!"
Sedaj so Američani poslali vohuna v Rusijo, pa ga 3 mesece ni bilo nazaj! "Kje si hodil toliko časa!?" "Bil sem en mesec v Rusiji. Tam fejst delajo in fejst se nas bojijo! Potem sem bil pa še dva meseca v Jugoslaviji! Tam pa nič ne delajo. Samo jedo in pijejo, fešta na fešto! Pa bojijo se nas tudi nič ne!
tongue-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Drži. Nihče nas ne bi prehodil! S tisto moralo, ki smo jo imeli vcepljeno, z lastno proizvodnjo orožja, ki je bila, pa s tako kompletno podporo prebivalstva, kar je v bistvu zaledje, ...

Definitivno, nihče nas ne bi mogel osvojiti! V tem pogledu ne vem, zakaj ne bi bili kar prvi!
cool-1.gif

Jugoslavijo se je dalo zrušiti samo od znotraj.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Ubistvu.....,ČE dokumenti ki jih kle navržejo držijo....smo bli zrušeni od zunaj...zanimiv doccu....je še del2

mistique

Guru
16. jun 2009
13.716
1.501
113
Emona / Carnium
Moj prvi odgovor je bil najboljši. Čeprav mam raj Pink Floyd-e
wink-1.gif

Mogoče pa stieber ne verjameš v moč ljudske armade in se zanašaš na tehniko (tudi v drugih situacijah
hysterical-1.gif
).

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Tiste čase, ko sem jaz služil v JLA, so oficirji poudrjali samo to, da ima Jugoslavija najboljšo pešadijo na svetu.
O drugih rodovih v JLA ni bilo nobenega govora.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Meni gre predvsem v nos, da nam tistih 14 ali koliko mesecev ne priznajo v pokojninsko dobo. Saj smo bili vendar v "službi države!" In ubranili smo jo, pred celim svetom - razen pred lastno neumnostjo!

Drugače pa pri partizanskem načinu vojskovanja se meni zdi pešadija še najbolj varna za lasten kožuh.
grin1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
opažam, da nekateri trdite da JNA ni bila močna, nekateri pa da je bila močna. Se že po tem vidi, da tisti, ki trdite, da ni bila močna ste mlajši od tistih ko trdite nasprotno. Koncem 80ih let je moč JNA začela drastično padati. Zakaj, se ve. Pred tem.... 70 leta, pa kar verjamite naslovu te teme.
Tudi pri Amerjih niso v vsaki enoti takrat imeli nekih laserjev pa ne vem kaj še vse, kakor imajo sedaj. In druge države se skoz razvijajo, jugo armija se je po konec 80ih let nehala. In razlika je očitna!

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Stieber, po mojih podatkih sta imela samo dve podmornice tuje motore. B81 - Sutjeska in Neretva

Narejene med leti 57-61. Bolj kot projektne podmornice za daljni razvoj, ostale so imele motor firme Rade Končar.

Za dve podmornice se res ne splača delat stroje in odlitke. Ni denarne logike. Sicer pa ali res misliš da država ki je delala skoraj vse, od kamijonov, tankov, bov-ov, ladij, nebi znala naredit motorja za podmornico? Pa podmornica ni samo motor, je še cel kup stvari ki jo naredi funkcionalno.