razbijamo mit: JLA tretja največja vojaška sila

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne vem no, če je bilo res tako enostavno kot se juncem zdi tukaj... Je bilo poskrbljeno da je bila vsaka enota, tudi najmanjša etično mešana...
Sedaj ne vem, jaz sem raje živ [cenzura] kot pa mrtev junak s šusom v hrbtu. Pri slovenskih tabornikih pa verjetno te bojazni v orimeru konflikta ni bilo, čeprav nisem prepričan da ne bi kakšen Štajerc z veseljem koknil žabarja v hrbet...
Sicer se pa tule na forumu čisto lepo vidi današnje mladce... Še tisto trohico samostojnosti in odgovornosti nimajo (katera je vcepila naborniška vojska in odhod od doma v 'tujino'). Razmišljajo pa še bolj glupo, neodgovorno... Ob prvi priložnosti bi polovica Alter srenje prodala bližnjega za 25 srebernikov... Take pa poznamo že iz zgodovine, kajne?

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Hm... po drugi strani pa... Moj prvi kamion v vojski je bil TAM4500, letnik 1965. Kilometrov je imel qrc kaj prevoženih, star pa 20 let, kot jaz takrat. Zakaj pišem to? Bil je kamion, na katerega se je ob 'uzbunah' naložila roba (hrana, odeje,... skratka pozadinac). Akumulator smo vsak dan pred uzbuno nosili na polnjenje, ker je bil čisto hin, napolnjen ni držal več kot par dni. Kaj bi bilo v primeru pravega alarma? Ja, nič... vojska bi ostala brez hrane in oblačil, ker ne bi vžgal... Si upam staviti, da to ni bil osamljen primer. Večina oficirjev je itak bila pijancev, kako ti bo en zapitek dajal komando, ko pa še sam sebe ne more spraviti v red...? V primeru vojne... kaj pa vem. Sam zase vem, da bi prvi dan šel domov. Če bi se vojna začela, ko sem bil na služenju vojske v Mostarju. Pišem seveda hipotetično.

Imaš mirnodobno stanje, tedaj je samo del enot predviden za posredovanja, imaš predvojno stanje, tedaj se mobilizira DEL vojske in razmesti oprema, imaš vojno stanje, tedaj gre zares.

Če je vojska v letih XY nabavila določeno število kamijonov, so pač ocenili da se jih rabi. Če jih niso prodali so jih pač zadržali za vsak slučaj. A naj jih razrežejo? Veliko 4500 in podobnih se je po raspadu juge prebarvalo, obnovilo po potrebi in prodalo, predvsem v arabske države, tam so cenili zračno hlajenje.

Tam kjer sem bil jaz na ''obuci'' smo imeli cel kup starih kamijonov a nevoženih. Ko so nas trenirali za posredovanje smo pa dobili nove 110.

Sicer pa v borbeni komplet gre 1 SDO, nekaj obleke za zamenjat, čutara z vodo, itd.. Torej se da preživet par dni, ne da bi ti kamijoni pripeljali še transportko z ostalo opremo. Z tiste ki niste bili v JLA: SDO pomeni ''Suvi dnevni obrok'' Notri so tri konzerve, par krekerjev (cigla), vitergini, bonboni, čaj v prahu... teoretično je za en dan, v praksi v resnem primeru vojne se da preživeti še veliko več. Nekateri so dobili tudi konzerve z gorivom za pogrevanje hrane. Sicer pa ima vsaka resna vojska poljske kuhinje, da dostavijo toplo hrano, vodo, itd...

Situacija je pa podobna, dajo ti staro puško, ni škoda čew jo polomiš, dajo ti star kamijon, ni škoda če ga razbiješ...

Kar se pijanosti tiče, jaz nisem nobenega komandirja videl pod vplivom alkohola. Verjamem pa da je bil kdaj kje kdo, so pač ljudje, pa sigurno je nekaj procentov ki so imeli probleme s tem.

Kako bi se ti obnašal med vojno ne vem, vprašanje je če bi res dezertiral, določen procent bi sigurno pobegnil, večina bi verjetno ostala. Težje ko si služil, bolj si se navezal na svoje prijatelje in bi se skupaj borili.

Throw your soldiers into positions whence there is no escape, and they will prefer death to flight. If they will face death, there is nothing they may not achieve. - Sun Tzu - Art of War

Še ena slika Tamčka, sicer ima tablice VJ, ampak glede na to da kasneje ni bilo niti TAMa niti trgovine je verjetno še iz JLA T150 . Ni bilo vse tako kot so nekateri doživeli.

http://www.cardatabase.net/search/photo_search.php?id=00079724

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
41.996
5.627
113
Opreme in kamijonov je blo tok zarad planskega gospodarstva....kar je blo viska je vse vojska pokupila...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Resni specialci (ameriške zelene beretke) so zgolj s pištolo streljali toliko, da so imeli vsi orenk ožuljen in obdrgnjen kazalec...po kakšni količini porabljenega streliva pride do tega, pa si lahko zgolj predstavljaš...

drugače so bili pa v jugi kakor jaz vem, slo policijski specialci edini primerljivi z zahodom, kako se dela, so pa itak pokazali ameriški sealsi ko so šli na obisk k 'osamljenemu'...helikopter ruknu dol, ni problema, takoj plan B, profiæi do konca...

jugo ekipi bi pa itak mi-8 ne bi vžgali sploh že na letališču oz heliodromu

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Pol pa svizec zavije čokolado, veš prepogne štanjol z leve na desno in obratno...

Če imaš obdrgnjen prst ne znaš streljat....

A ločiš med naborniško vojsko in plačanimi specijalci? Res veš v čem je razlika?

Ločiš med poznavanjem domačega terena in pripravljenostjo braniti svojo domovino, ali pa napasti, ko ne veš niti kako izgleda gozd.

Poišči po netu kako je JLA v enem dnevu spokala avijacijo iz Cerkelj. Ja sugurno so porivali avijone da so zakurblali (po tvoje)

Sicer pa cajt je da počasi spokam iz te debate, povedal sem svoje. Nevem katera je bila JLA po vrsti, a je bila tretja ali peta ali... mi je vse eno, ni pa bila slaba kot jo želite nekateri prikazati. BTW, si kdaj imel v rokah pešadijski radar? Veš sploh kaj je to.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
No, po 1000 strelih ga res ne moreš imeti, to je res. (razen pri orožju nekaga italijanskega proizvajalca, tam se to lahko zelo hitro pojavi)
evil.gif
ja ne vem, prej si se hvalil, da ste bili neka ne vme kakšna specialna enota pa ste 20-30 kilometrov prehodili in imeli opremo, kot je niso imeli na zahodu, zdej pa se vleæeš nazaj in priznavaš, da ste bili malo bolj nobel kanonfuter.

kar se radarjev tiče, vem, da lahko nekateri zaznajo tudi pehoto, kaj več pa o tem ne vem. Francozi so sicer imeli neke mini radarje, ki so jih okoli nosili pešaki, tu pa se moje znanje konča.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:Možakarja ki je avtor teh videov sem spoznal na enem drugem forumu. V živo ne! Tam je podelil svoje znanje z drugimi in povedal veliko stvari ki jih prej nisem vedel.
aplauz.gif
Modern tank ni samo par mehanskih stvari, temveč je cel kup elektronike, optike, servo naprav, itd...

Se strinjam. Poln znanja, prebral precej njegovih prispekov.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Nočeš me zastopit kaj ti želim povedat.

Nekateri so prišli skozi JLA na lahek način, imeli so slabo opremo - pač jo je bilo treba ponucat, itd.

Nekateri smo pa malo težje oddelali. V moji JLA kartoteki piše ''specijalna jedinica'' res so nas naučili par stvari ki jih ostale navadne vojake niso. Ampak za to se ne počutim nikakršen frajer in tudi vem da so prave specialce (nabornike) naučili veliko več. Tudi nisem edini ki je bil deležen takega ''izobraževanja''

Ampak govorit da je bila slaba vojska na osnovi nekih osebnih izkušenj, posploševat itd je neumnost. Kje je resnica ne vem, ampak tudi tisti ki so prišli lahko skozi so dobili dovolj izkušenjda so vedeli za kaj se gre in kako izgleda vojska. Pa še to razmisli, če ni vojne, greš občasno na orožne vaje, tam ti obnovijo znanje. Po pravici povedano nisem več tako sposoben kot sem bil, pa bi teoretično še bil rezervist. Zadeti na 400m z M70, ma ni šans saj ne vidim več do tja, prehoditi kar sem tedaj, ma še z avtom ne grem tako daleč, sklece v eni minuti, sedaj naredim toliko v enem mesecu itd

Tedaj tudi jaz nisem vedel veliko o JLA, sedaj z internetom se da najti ogromno stvari.

Še nekaj, bom probal najti eno staro motorevijo, kjer piše o tem koliko so inžinjerske enote prispevale državi. Podatki so sicer samo za eno leto, in samo za Slovenijo, ampak veliko mostov, veliko lokalnih cest, veliko vodovodov, pomagali ob naravnih nesrečah...

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.627
113
No ja nek % nabornikov je pošteno oddelal....za tistih 500 boljših pušk in opreme že zbereš na državni ravni....

Večina pa ni bla bolj zmatrana od kuharja zvečer ki ste ga mel....

Oziroma ko so bli zmatrani.....so bli od j..... nadrejenih.

Fotr razlagal standardno foro......postroj.......ko od vas zna strane jezike? Se dvigne par rok......in so šli pucat latrine
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
No končno nekam prihajamo.

JLA ni bila samo slaba. Potrebno je izučiti vojake večih rodov, mornarica, topništvo tankisti, kuharji, pešadija... Oficirji (ne podoficirji) so imeli vsi fakultetno izobrazbo, ni bilo civilnih šol, ampak so imeli internat, praktično so živeli kot vojaki, bilo je brezplačno, ampak če si odstopil si moral plačati za nazaj. Po vojnih bolnicah so delali zdravniki (sicer civilna šola) ampak samo taki z najboljšimi ocenami...

Nekega hudega zajebavanja nisem doživel. Pač v vseh vojskah mora biti disciplina in to je treba ubit ljudem v glavo. So bile pa razne stvari ki mi niso bile všeč, ampak komu je všeč biti vojak za zastonj, raje bi delal kaj drugega. Recimo izgleda nepotrebno da tečeš v hrib z gas masko, ampak ko dobiš zraven še ''suzavac'', spoznaš kako pomembno je namestiti masko.

Ko sem bil na usposabljanju (obuka) prve 4 mesece, smo imeli v okviru čete 2 minometa, m75 (kaliber 120mm), dva bestrzajca M60, dva RB M79, Puške M70, PM M72, šarce M53 - sliši se staro, ampak rokne pa dobro.

Koliko je bilo vseh karavel ne vem, po moji oceni nekje okoli tisoč. Približno po nekih 30 vojakov. Standardno je bil M70, vsaj 2 srajperna, M76, vsaj 2 PM M72, od 30-50 RB M80, pa še cel kup opreme. Niso ravno majhne številke, pa še zaloge municije za kar nekaj streljanja.

Nisem še slišal da se je kdo pritoževal ki je bil kuhar v kasarni. Na karaulah je imel pa ustaljen urnik. Veliko lažje kot ustajat sredi noči v različnih časih. Pa ne pritožujem se, sedaj po internetu sem spoznal veliko ljudi ki so imeli še težje rejone.

Glede pucanja sanitarij: ja pa valjda ne pričakuješ do bodo prišle snažilke. Nekdo mora tudi to opravit. Jaz sem se temu lepo izognil, ko so nas določili kdo mora jet sem se takoj prijavil za umivalnike, pobrišeš, sorazmerno ni umazano delo. Tisti ki so se najbolj bunili so pa na koncu dobili čučavce, med tem ko sem jaz že šel na spanje.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
saj na koncu se lepo vidi, kdo je bil v jna, kdo pa zna le "citirati" wikipedio, youtube ipd literaturo. seveda, večinoma tujo. naša je pa itak bila, roko na srce, preveč "samohvaljena"
smile-1.gif

ampak...na hitro...ko smo imeli nabor, sem rekel, naj me dajo čimdlje (po nasvetu očeta), da ne bom stalno na dom mislil (tukaj so naši taborniki res bili carji...še cunje so jim doma prali). pa so me dali dol v bosno, vojaško šolo. priznam, takrat se mi je bilo ravno, kam grem. le en dan prej sem šel v radovljico na vojaški sektor, kjer mi je en slovenc rekel, naj bom lepo tiho in naj ne delam sranja. recimo na nacionalni osnovi. bilo je leta 1990.
vojaška šola...kaj naj rečem...bil sem že malo nor na "ameriško" vojsko, pa me je malce streznilo. resda sem vsake dva tedna imel nategnjene gate in majico do konca, ker smo imeli pač skupno perilo, resda nisem imel poletnih hlač cele tri tedne (in sem sredi julija bil na zakletvi v zimskih hlačah), resda nisem imel takoj škornjev (50) in sem posledično fasal zaraščenje nohta, resda smo vsak dan zmerjali na vodnike, zakaj hudiča moramo v 40 sekundah pospraviti posteljo (iz treh kock...), resda smo se naučili streljati iz skoraj vsega takratnega orožja v jna, resda sem (jaz, pa še kdo) preklinjal neprestano butanje politike in politike in politike v glavo (najraje takoj zjutraj, po obveznem nekajkilometrskem teku...), resda smo že videli spremembe mislenosti v srbskih glavah kot albanskih pastirjev, ampak, JNA je še vedno bila močna sila. tudi 100 let stara puška te ubije...(kar so rusi v afganistanu hitro dojeli...). pa pokaži mi marinca, ki bi rinil v "prestrašene" 20-letnike, ki pokajo po njem z vsem, kar premorejo.
pač...mogoče sem zameril jna samo to, ker me ni naučila "bojevati". s tem mislim samo na to, da nikoli nisem spoznal, če lahko delujem(o) pod stresom borbe. jenkije pač zmečejo v blato, okoli njih streljajo (z pravimi kroglami), malo kričijo in folk nekako zakapira, da mora držati glavo dol. pri nas je pač rekel, evo, tam imaš tarčo, streljaj in to je to. e super...vrlo dobro. služim narodu i postal si rambo
smile-1.gif

bilo je super...imel sem nekaj slabih izkušenj, predsvem s srbskimi "đombami", ki so mislili, da so kljub cifri 150- močnejši od generalov. pač...še ena realnost jna. stažisti smo imeli rahlo drugačno mnenje o teh cifrah...pa smo bili na bojni nogi
smile-1.gif
takrat sem vedel, da bi dobil šus v hrbet, če bi šel pred njimi v akcijo...
skratka...če nisi bil v jna, ne moreš vedeti, kakšen je bil to občutek. pa ne razumet narobe...poročnik iz tankovske enote me je enkrat v jna prosil (1991), naj mu malo povem, kako in s čem se vse tanke sesuva. revež ni bil pretirano vesel...
no, dejstvo je bilo, da sem kljub vsemu znanju dobro vedel, da nismo nepremagljivi. ampak...količina folka in gverilska taktika dela svoje. itak mi je bilo že takrat jasno (ko smo gledali prvo zalivsko vojno), da bi nas dokaj hitro potolkli...ampak lej...jna je bila obrambna in bi se pač branili, dokler bi se lahko...
mi je kdaj žal, da sem eno leto "zabil" v jna? ne. nikoli. pač nisem kot "jonasi in domiceljni", ki jim je bilo pod častjo služiti domovini. oni so bili pač frajerji, ker so nategnili ohinsploh jna, eni slovenci (in drugi) so pa "umirali" zanje na mejah. matr, res carji....

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
ksz...

največji slovenski strokovnjak za pomorsko oborožitev razodene pravo sliko o yu mornariških orožjih... ''nobenega od lastnih mornariških oborožitvenih projektov JVM ne moremo oceniti kot »super dosežek« oz. svetovni tehnološki preboj. ''

Vir

Resnica o jugo podmornicah bo eazya močno prizadela, ne vem le, kateri del bolj...a tisti, da so bili ključni deli uvoženi iz tujine (brez njih se jih niti ne bi dalo zgraditi) ali tisti del, ko se jih primerja s tujimi podmornicami
evil.gif

Kamele0N

23. jul 2008
41.996
5.627
113
Ne moreš verjet da so moral dieselski agregat za podmornico uvažat.....pa tolk ladjedelnic in znanja smo mel
smile-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ne moreš verjet da so moral dieselski agregat za podmornico uvažat.....pa tolk ladjedelnic in znanja smo mel
smile-1.gif

1. motor nima nobene veze z ladjedelnico, mislim da v svetu ni in je nikoli ni bilo podmornico z motorjem iz ladjedelnice
2. motor je bil bil sicer domaci Rade Koncar

drugih nebuloz v prispevku se mi pa niti ne zdi vredno komentirati, je bolj teletabis material
smirk-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Si šele zdaj naletel na portal generala Kranjca?

Možakar je prava enciklopedija, vedno pripravljen sodelovati.
cheer.gif

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
No ja nek % nabornikov je pošteno oddelal....za tistih 500 boljših pušk in opreme že zbereš na državni ravni....

Večina pa ni bla bolj zmatrana od kuharja zvečer ki ste ga mel....

Oziroma ko so bli zmatrani.....so bli od j..... nadrejenih.

Fotr razlagal standardno foro......postroj.......ko od vas zna strane jezike? Se dvigne par rok......in so šli pucat latrine
grin1.gif

Komentarji nekoga ki ni bil v JNA so nesmiselni...

Služil sem 12 mesecev, pa smo imeli 11 terenov od 7-14 dni. To pomeni da smo spali zunaj, tudi pozimi, v šotorih ki smo jih sestavili samo iz šotorskih kril. Spodaj na zemlji malo slame in na njej dve deki. Ena za spodaj, ena za pokriti. Vode za umivanje zelo malo, saj je zmrznila in smo jo dobavljali sproti.
Po drugi strani pa poleti zelo vroče. Ko sem bil še nišanđija na BST-ju, smo imeli uzbuno in 25 kilometrski marš do bolgarske meje. Nismo bili pripravljeni , saj smo imeli uzbun neomejeno. Ponavadi so samo štopali čas in smo šli potem nazaj v postelje.
Tisti dan pa smo imeli prazne čutarice, stopinj čez 30. Posadka na topu je ponavadi štela 5 mož ki so ga pač vlekli in rinili, tokrat smo bili samo po trije. Žeja vseh nas je bila nepopisna in po kakih desetih kilometrih smo šli mimo česme kjer je tekla voda, vojska je seveda planila proti njej, oficir pa je izvlekel pištolo in nas z grožnjo odstranil stran, kao voda "nije ispitana".
Naprej je moj sovojak, ki je nosil rakete za maljutko padel v nezavest od naporov in so ga odpeljali, potem nekdo iz druge čete začasno oslepel.
Ko smo tik pred ciljem prišli do neke reke, pa tudi grožnje oficirjev niso več zalegle. Ves dehidriran sem si odpel šlem, kateri je imel ves masten rob od uporabe nešteto generacij vojakov pred mano in zajel tisto vodo ter pil, pil, in pil.
Od takrat vem kaj pomeni voda.

Kar se pa tiče opreme JNA, pa tista katero smo uporabljali ni bila kaj prida. Tanki in kamioni so crkavali redno. Kasneje ko sem bil šofer, smo imeli vedno težave pozimi z zmrzovanjem zraka in mehanizmom zavor ter blokad koles namenjenim za težke terene.
Polosovine sedmic in stodesetk so redno pokale. Je pa bilo ogromno vozil konzerviranih v skladiščih.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Si šele zdaj naletel na portal generala Kranjca?

Možakar je prava enciklopedija, vedno pripravljen sodelovati.
cheer.gif

Važno je, da eazy njega in dr. Antona Žabkarja diskvalificira...
hysterical-1.gif